Fejfájás csillapítása

Fejfájás csillapítása

2024.01.05 12:48

Fejfájás csillapítása mindennapjaink feladata, hiszen szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájna a feje időről időre. A fejfájás csillapítása elsődleges feladata - hasonlóan minden fájdalom csillapításához - a kiváltó ok azonosítása és megszüntetése. A fejfájás típusai, ahogy azok okai sokfélék lehetnek, ennek megfelelően kell a fejfájás kezelését is megválasztani.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

Fejfájás csillapítása - kivizsgálás

Fejfájás csillapítása terén a legelső és legfontosabb lépés az okok pontos kiderítése. Mitől fáj a fejem? 

A fejfájás csillapítása legelső lépése a fejfájás okának tisztázása. A fejfájás kivizsgálásakor a szakorvos részletesen kikérdezi az anamnézist, a tünetek jellemzőit. Mikor lép fel, mire erősödik, mire gyengül, mire szűnik, milyen egyéb tünetekkel jár – ezek körüljárása és pontos meghatározása fontos a fejfájás kezelésének meghatározásakor. Ezt követően a fejfájás kivizsgálása fizikai neurológiai és belgyógyászati kivizsgálással folytatódik.

Gyakori tünetek, amik kísérhetik a fejfájást:

 • hányinger, hányás
 • szédülés
 • testhelyzetre változó intenzitás
 • kettős látás 

  Kapcsolódó cikkünk

  Arcidegzsába - így kezelhető a fájdalom, a zsibbadás

  Arcidegzsába - így kezelhető a fájdalom, a zsibbadás

  Neuralgiáknak nevezzük azokat a komoly, sokszor éles fájdalmakat, amelyek a sérült vagy irritált idegek miatt alakulnak ki. Dr. Páll Zoltán , a FájdalomKözpont ...

A fejfájás jellegének behatárolás még nem biztos, hogy egyértelműen meghatározza az okot. Ilyenkor további vizsgálatok elvégzése lehet indokolt, amik lehetnek:

 • MR - natív és / vagy kontrasztanyagos
 • CT - natív és / vagy kontrasztanyagos
 • EEG
 • röntgen
 • labor
 • vérnyomásmérés

A fejfájás csillapítása során többször van szükség más szakterület szakorvosánál vizsgálatra. Mint pl. neurológus, reumatológus, ortopéd, fül-orr-gégész, belgyógyász.

Központunkba neurológusunk a teljeskörű kivizsgálást követően tudja eldönteni, hogy szükség van-e a társ intézményekben dolgozó munkatársak konzíliumára.

Fejfájás lehetséges okaifejfájás

A fejfájás típusai szerint alapvetően meg kell különböztetni az elsődleges (primer) és másodlagos (tüneti) fejfájást.

Az elsődleges fejfájások jellemzően fiatal felnőttkorban kezdődnek, és önálló betegségnek tekinthetőek. ahol "beazonosítható ok" nincs a háttérben, ezek: Az elsődleges fejfájás típusai közül a leggyakoribbak a migrén, a tenziós és a cluster fejfájás.

Migrén, a leggyakoribb fejfájás betegség

A migrénes fejfájás a magyar lakosság 10%-át érinti, és nem ritka a családi öröklődése sem. Tüneteinek megjelenése egész változatosak lehetnek: a rohamok időtartama 4-72 óra között változhat, de van, akinél ez csak évente néhány alkalommal, másoknál hetente többször is kialakulhat. A rohamok alatt a fejfájás féloldali, lüktető-görcsös, és hányingerrel-hányással, a külvilág ingeri iránti túlérzékenységgel társulhat. Migrénes fejfájás alatt a fizikai aktivitás csak fokozza a fájdalmat.

A migrénesek negyedénél a fejfájás-rohamok úgynevezett „aura” érzettel kezdődnek, leggyakrabban vizuális élmények formájában: a beteg fénylő pontokat lát, csillagszerű vonalakat, cikázó vonalakat. Más esetekben ennek az ellenkezője, csőlátás, látótérkiesés vezeti be a rohamokat. Ez az „aura” mindig fokozatosan alakul ki és szűnik meg, általában 10-20 percig tart. A tünetekhez olykor szédülés is társulhat.

Nőknél a hormonális változásokkal együtt jelentősen változhat a migrénes fejfájás gyakorisága. Vannak, akiknél a migrénes rohamok a menstruációhoz köthetők: a terhesség alatt szünetelhet, de a hormonális fogamzásgátlók aktiválhatják is (gyakori rohamok esetén ezek a gyógyszerek növelik a stroke kockázatát!). A menopausa megjelenésével sokszor elmúlik a migrénes fejfájás.

A tenziós fejfájás

Kialakulásában döntő szerepe van a túlhajszolt életmódnak, a stressnek, a negatív pszichés faktorok jelenlétének, ezért manapság a tenziós fejfájás a leggyakoribb fejfájás típus. Nevével ellentétben nincs köze a magasvérnyomás betegséghez. Tünetei jellemzően a szimmetrikusan, két oldalon tarkótájon vagy homloktájon jelentkező fájdalom. Jellege általában tompa, nyomó vagy feszítő, a fejfájás intenzitása mérsékelt. A tenziós fejfájás időtartama percektől napokig terjedhet, oka sok esetben a váll és tarkótáji izmok tartós összehúzódása, ami általában a stress következménye.

Ez fejfájás típus jóval ritkább, mint a migrénes és tenziós fejfájás. Legtöbbször férfiaknál jelentkeznek a rohamok, melyek naponta akár többször is jelentkezhetnek és negyedórától több órán át is eltarthatnak. Sokszor periodikusan fordul elő, a tünetek néhány héttől kezdve 2 hónapig is eltarthatnak rendszeresen, majd ezt követően a beteg akár évekig is tünetmentes lehet. 

Cluster fejfájás

A cluster fejfájás általában az egyik, de ugyanazon szem körül érezhető: rendkívül éles, szaggató, erős fájdalom formájában. Előfordulhat közben a szem könnyezése, a szemrés beszűkülése, az azonos oldali orr folyása és bedugulása, a bőr kipirulása és verejtékezése is.

A rohamok alatt az alkoholfogyasztás tovább növeli a cluster fejfájás erősségét, ezért tanácsos teljesen kerülni.

Másodlagos fejfájás

A másodlagos fejfájás valamilyen más betegség tüneteként jelentkezhet. Hátterében meghúzódhat:

 • kevés folyadékfogyasztásmásodlagos fejfájás
 • hosszú ideig tartó erős koncentráció
 • megfázás, influenza
 • nyaki kényszertartás
 • szem melléküreggyulladása
 • homloküreg gyulladás
 • agynyomás-fokozódás
 • magasvérnyomás
 • depresszió
 • trauma utáni vérzés

Fejfájás csillapítása

A fejfájás csillapítása során nagyon fontos a fájdalom típusának és erősségének pontos meghatározása, mert lehetőleg az okot kell megszüntetni. Sok esetben elegendő a fejfájás kezelése gyógyszer nélkül fizioterápiás kezelésekkel és életmódbeli változtatásokkal. A görcsös nyak- és vállizmokat a masszázs jól tudja oldani, ahogy a fejfájás kezelése akupunktúrával, akupresszúrával is a terápia része lehet.

Az okok megszűntetése mellett a fejfájása csillapítása szerves része a tünetek csökkentése gyógyszeres kezelésekkel link: gyógyszeres kezelés, ám ennek pontos meghatározása szakorvos feladata. Gyógyszer állandó szedése hosszú távon rontja a tünetek erősségét és gyakoriságát, hiszen nem oldja meg a kiváltó okot, csak tüneti kezelés.

A fejfájás kezelése gyakran multidiszciplináris, ahol szerepet kap:

 • orvos
 • gyógytornász
 • masszőr
 • fizioterápiás asszisztens

A FájdalomKözpont szakorvosai kiemelkedő szakmai tapasztalatukkal, kiterjedt diagnosztikai háttérrel tudják csillapítani a fejfájás különböző fajtáit. 

Téma szakértője

Dr. Simon Márta

neurológus, fejfájás specialista

 • Specialitások: