Nyaki gerincsérv tünetei

Nyaki gerincsérv tünetei

2024.02.23 21:42

A nyaki gerincsérv számos kellemetlen tünettel jár. Fájdalmat okozhat a nyak, a kar vagy a kéz területén, de zsibbadás és gyengeség is előfordulhat. A nyaki gerincsérv főként a középkorú, aktív korosztályt érinti és jelentősen megnehezítheti a mindennapjaikat. A nyaki gerincsérv tünetei közül egyesek komolyabb probléma fennállására utalnak, mellyel azonnali orvosi segítségre van szükség.  


Kapcsolódó szolgáltatásaink a Fájdalom Központban
Hogyan jön létre a nyaki gerincsérv?
Hogyan jellemezhetőek a nyaki gerincsérv tünetei?
Mik a nyaki gerincsérv tünetei konkrét ideggyököknél?
Más módon is jelentkezhetnek a nyaki gerincsérv tünetei?
Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni a nyaki gerincsérv tünetei közül?
Hogyan csillapíthatóak a nyaki gerincsérv tünetei?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Fájdalom Központban

Hogyan jön létre a nyaki gerincsérv?

A gerinc és a nyaki szakasz is csigolyákból épül fel, illetve a csigolyák között található porckorongból. A porckorong feladata, hogy tompítsa a csigolyák által kifejtett nyomást, valamint, hogy segítse a nyak és a fej terheinek elosztását. A porckorong egy szilárd, külső, kollagénrostokból felépülő rétegből áll, melyet annulus fibrosusnak nevezünk. Ez védi a belső, a rugalmasságért felelős kocsonyás részt, az úgynevezett nucleus pulposust. Nagy terhelés hatására a külső védőréteg beszakadhat és a belső kocsonyás anyag kitüremkedhet. Ez előfordulhat akárcsak egy rossz mozdulat során is, például emeléskor, de a bemelegítés nélküli, intenzív edzés vagy az olyan hosszú távú fokozott megerőltetés, mint az ülő munka következtében is kialakulhat. Ezt nevezik gerincsérvnek, hogyha pedig a nyaki szakaszon történik, akkor nyaki gerincsérvnek. A kitüremkedő kocsonyás anyag nyomást fejthet ki a környező idegekre. A nyaki gerincsérv tünetei közül kiemelendő az éles vagy sokkszerű fájdalom, amit a kitüremkedő nucleus pulposus nyomása okoz az idegeken. Ez a fájdalom kisugározhat a karokba vagy a nyakra. Súlyos esetben a porckorongsérv akár a gerincvelőt is összenyomhatja, melynek súlyos következményei lehetnek.

Kapcsolódó cikkünk

A túlzott mobilozás következménye, a nyaki fájdalom és merevség

A túlzott mobilozás következménye, a nyaki fájdalom és merevség

A mobiltelefonok és a laptopok elterjedésével, egyre többet panaszkodunk nyak-és válltáji fájdalmakra. Sajnos ez az állapot kezelés hiányában akár ...

Hogyan jellemezhetőek a nyaki gerincsérv tünetei?

A nyaki gerincsérv tünetei sokfélék lehetnek és nagymértékben meghatározza őket, hogy a nyaki gerinc mely szakasza érintett. Az alábbiakban összegyűjtöttük a nyaki gerincsérv tünetei közül az általánosakat:Nyaki gerincsérv tünetei - Fájdalom Központ

 • Fájdalom a nyak területén: A nyaki gerincsérv tünetei között típusos a nyak hátsó vagy oldalsó részén érzett fájdalom. Erősségét tekintve ez a fájdalom lehet enyhe, amely csupán érintésre jelentkezik, de egészen éles vagy égő fájdalom is jelentkezhet. A tünetek bizonyos fejtartások mellett súlyosbodnak. A fej egyik oldalra csavarása vagy előre billentése növelheti a fájdalmat. Sportolás vagy nehéz súly emelése közben is általában fellángol a fájdalom. Érdekesség, hogy a nyaki fájdalmat megelőzheti a hát és a lapocka fájdalma.
 • Merev nyak: Csökkenhet a nyak mozgástartománya a nyaki gerincsérv okozta fájdalom és az idegek nyomása gyulladása miatt. Így korlátozódhatnak a nyak bizonyos mozgásai és merevvé válhat.
 • Kisugárzó fájdalom: A nyaki gerincsérv tünetei között nem csupán a nyak területén jelentkezhet fájdalom, hanem ki is sugározhat a felső végtag irányába. Ennek az alapja, hogy a nyaki gerinc területéről kilépő idegek látják el érző beidegzéssel ezt a területet. A nyaki gerincsérv a vállba, a karba, a kézbe és/vagy az ujjakba sugározhat. Néhányan arról számolnak be, hogy forró vagy áramütésszerű ez a fájdalom a nyaki gerincsérv tünetei között.
 • Zsibbadás és gyengeség: A fájdalom mellett a zsibbadás és gyengeség is a nyaki gerincsérv tünete. A gerincsérv az idegek becsípődését vagy az ideggyök gyulladását okozhatja, ami zsibbadást vagy gyengeség érzést okozhat a vállban, karban, kézben és/vagy az ujjakban.

Mik a nyaki gerincsérv tünetei konkrét ideggyököknél?

A nyaki gerincből több ideg is kilép, melyek tipikus területen futnak, és rájuk jellemző feladataik vannak. A nyaki gerincsérv így az érintett idegtől függően adott helyen fog fájdalmat és funkció kiesést okozni. A nyaki gerincsérv tünetei tehát segítenek meghatározni, hogy melyik ideg az érintett, ezáltal azt is, hogy a nyaki gerinc mely szakaszát érinti a sérv. A tünetek attól függően változnak, hogy melyik ideg gerincvelőből való kilépési pontja, tehát melyik ideggyök van összenyomva. A nyaki gerinc hét csigolyából épül fel, melyeket C1-től C7-ig nevezünk. A szomszédos csigolyatestek között porckorongok helyezkednek el. Ha a C5-ös és a C6-os csigolya közötti porckorongon sérv keletkezik, az összenyomhatja a C6-os ideggyököt. A nyaki gerincsérv tünetei típusosak az adott összenyomott ideggyök alapján. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy melyik ideg összenyomása esetén a nyaki gerincsérv milyen tünetei jelentkeznek:

 • C2-C5-ös nyaki gerinc területe: A nyaki gerinc ezen szakasza főként a nyak előre és hátra billentésekor mozdul el, ezen a szakaszon ritkán történik sérülés, de előfordulhat porckorongsérv, ami fájdalmat okoz. A C4-C5 a leginkább mozgékony ízület ezen a szakaszon.
 • C4-C5-ös nyaki gerinc területe (C5-ös ideggyök nyomása): A vállban található delta izom gyengesége, valamint a vállba sugárzó fájdalom, bizsergés és zsibbadás jellemző a nyaki gerincsérv tünetei közül ilyenkor.
 • C5-C6-ös nyaki gerinc területe (C6-os ideggyök nyomása): Ezen a területen gyakran alakul ki porckorongsérv a nyaki gerincen. A nyaki gerincsérv tünetei közül ilyenkor is észlelhető lehet a fájdalom, bizsergés és a zsibbadás, ami ilyenkor a kéz hüvelykujj felőli oldalán a kifejezett. A bicepsz és az alkar izmainak gyengesége is észlelhető lehet.
 • C6-C7-ös nyaki gerinc területe (C7-es ideggyök nyomása): A fájdalom, bizsergés és zsibbadás ilyen esetben a kézbe és a középső ujjba sugárzik a nyaki gerincsérv tünetei közül, illetve a tricepsz gyengesége a jellemző.
 • C7-T1-ös nyaki gerinc területe (C8-as ideggyök nyomása): Az alkar külső oldalán és a kisujjon fut végig ilyen esetben a fájdalom, bizsergés és zsibbadás. A nyaki gerincsérv tünetei közül erre a szakaszra jellemző a gyengült kézfogás is.

Más módon is jelentkezhetnek a nyaki gerincsérv tünetei?

Igen, ritkán előfordulhat, hogy más formában jelentkeznek a nyaki gerincsérv tünetei. A nyaki gerincsérv nyomó hatást fejt ki a gerincvelőre és gyulladást is okozhat. Ha a nyaki gerincsérv miatt a gerincvelő összenyomódik vagy begyullad, a következők lehetnek a nyaki gerincsérv tünetei:

Ha valaki a nyaki gerincsérv tünetei közül a fentieket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz! A gerincvelő összenyomódása maradandó idegkárosodást okozhat. A nyaki terület még érzékenyebb, ugyanis az innen lefelé haladó pályák az egész test vázizmainak ellátásáért felelnek, valamint az egész testből szállítanak érző információkat. A gerincvelő károsodása közül tehát a nyaki terület károsodása fejt ki a test legnagyobb területére negatív hatást.

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni a nyaki gerincsérv tünetei közül?

A nyaki gerincsérv legveszélyesebb szövődménye a gerincvelő összenyomása. Ha nyomja a gerincvelőt a sérv, a korábban említetteknél súlyosabb tünetek jelentkezhetnek, többek között:

 • Botladozás vagy nehézkes járás
 • Bizsergés vagy sokkszerű érzés, amely végigfut a testen a lábak irányába
 • A kezek finom mozgásának nehézségei
 • Az egyensúly és a koordináció elvesztése
 • Hólyag- vagy bél szabályozási problémák

Ha a fenti tünetek közül egyet vagy többet is tapasztal, amit gyengeség és nyaki fájdalom kísér, forduljon orvoshoz! Az ilyen típusú neurológiai hiányosságok azonnali orvosi ellátást igényelnek, hogy megakadályozzuk azok súlyosbodását vagy maradandóvá válását.

Hogyan csillapíthatóak a nyaki gerincsérv tünetei?

A nyaki gerincsérv tünetei közül a nyakfájás néhány hét múlva magától vagy konzervatív kezeléssel is javulhat. A betegek többségének nincs szüksége műtétre, hanem konzervatív eljárásokkal, például hideg/meleg vagy gyógyszeres kezeléssel is enyhíthetőek a tünetek. A javasolt gyógyszerek közé tartoznak a gyulladáscsökkentő gyógyszerek a gyulladás csökkentésére, az izomlazítók a görcsök csillapítására, és a fájdalomcsillapítók a rövid ideig tartó akut fájdalom enyhítésére. Szélsőséges esetekben opioid fájdalomcsillapítót is fel lehet írni. Ha műtéttel kezelik a nyaki gerincsérvet, pár hónaptól egy évig is eltarthat a teljes gyógyulás és nyaki gerincsérv tünetei megszűnése. Fontos felhívni arra is a figyelmet, hogy a gerinc egészsége a páciens felelőssége! Miután a nyaki fájdalom enyhült, a páciens feladata, hogy jó állapotban tartsa a gerincét, annak érdekében, hogy a jövőben elkerülhessen hasonló kellemetlenségeket. Figyeljen a testtartására, tartsa egyenesen a nyakát és jól alátámasztva a hátát!

Téma szakértői