Porckorongsérv? Ezek az ajánlott és kerülendő mozgásformák

Porckorongsérv? Ezek az ajánlott és kerülendő mozgásformák

2019.07.08

A körültekintően kiválasztott és végrehajtott mozgás segíthet a porckorongsérv okozta merevségen, csökkentheti a fájdalmat is, de dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint vannak olyan mozgásformák, amelyeket inkább kerülni kell.

Hogyan alakul ki a porckorongsérv?

A csigolyák között található porckorongok körkörös gyűrűkből épülnek fel, belülről kocsonyás anyag alkotja őket. Ez a speciális felépítés teszi lehetővé, hogy a porckorongok biztosítsák a gerinc rugalmasságát, teherbíró képességét, hajlékonyságát, és csillapítsák a gerincre ható erőket.
A porckorongsérv kezelésében elsődleges az orvosi fájdalomcsillapítás.Felnőtt kortól a porckorongok víztartalma csökkenni kezd, ennek következményeképp pedig mérséklődik a gerinc rugalmassága és terhelhetősége is. A kopott porckorong könnyebben megsérülhet, a hirtelen, nagy terhelésre (rossz mozdulat, emelés, bemelegítés nélküli, intenzív edzés vagy hosszú távú fokozott megerőltetés, mint az ülő munka) a gyűrűk átszakadhatnak, a porckorongban lévő anyag elvándorolhat és kialakulhat a porckorongsérv.
A porckorongsérv mindenképpen fájdalmat okoz, akár kiszakad, akár nem. A heves fájdalom mellett gyakoriak még a kisugárzó panaszok, nyaki sérv esetében a karokba, ágyéki sérvnél a lábakba. A tünetek néha csak lassan alakulnak ki. Sok esetben neurológiai panaszok is jelentkezhetnek, mint a végtagok izmainak gyengülése, érzészavarok (zsibbadás, érzéketlen bőrterületek), de a legsúlyosabb esetben a széklet és vizeletürítés kontrolljának zavara is megjelenhet.

Hogyan segíthet a mozgás?

A mozgás és a fizioterápia az egyik legfontosabb eszköz a porckorongsérvből való felépüléshez. A megfelelő mozgásforma ugyanis megerősíti a gerinc menti izmokat és csökkenti a gerincoszlopra terhelődő nyomást. Ezen felül hozzájárul a gerinc rugalmasságához, hosszútávon pedig redukálja a kiújulás rizikóját. Ugyanakkor fontos, mikor kezd az érintett mozogni, hiszen a porckorongsérv kialakulásakor inkább egy kis pihenés ajánlott, és csak lassan, fokozatosan szabad növelni az aktivitási szintet. Ebből a szempontból ideális mozgástípus lehet a jóga, az úszás, a gyaloglás és a kerékpározás – minden esetben a kezelőorvossal és az edzővel, mozgásterapeutával egyeztetve.
Emellett akár a mozgás felé vezető első lépésként ideális a gyógytornász vezetésével végzett gyógytorna. A gyógytornász kezében számos eszköz van, amelyekkel képes enyhíteni a panaszokat, valamint segít megakadályozni a fájdalmas epizód megismételődését. Ilyen például a McKenzie módszer, amely technika annak felismerésére épül, hogy a beteg tünetei alapján a terapeuta beazonosítja a panaszokat okozó gerincproblémákat. A rendszeres, okosan felépített edzéssel nagy egészségnyereségre tehetnek szert a páciensek: újra fájdalommentes, teljes életet élhetnek.

Milyen mozgásformát érdemes kerülni?

A gerincsérv okozta fájdalom orvosi kezeléssel és gyógytornával megszüntethető.- Porckorongsérv, sőt ennél enyhébb gerincproblémák esetén sem ajánlott olyan sportokat végezni, amelyek nehéz súlyok emelgetésével járnak, amelyek nagy nyomást helyezhetnek a hátra, vagy ismétlődően megerőltető aktivitással járnak. Ugyanakkor minden edzést fel kell függeszteni, ha az fájdalmat okoz vagy fokozza a fájdalmat – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Természetesen a mozgás mellett a fájdalomcsillapítás is döntő jelentőségű, hiszen a gerincsérvvel járó kínzó érzést csillapítani kell, és meg kell szüntetni azt az állapotot, amelyben a porckorong nyomás alatt tartja a mellette futó idegeket. Erre ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésre, a lökéshullám kezeléstől az injekciós kúrákig, végső soron pedig sor kerülhet a műtétre. A mozgás ugyanakkor műtét után is segít: lerövidíti és teljessé teszi a felépülést, visszaállítja a mozgás lehetőség szerinti szabadságát.                                                                                                     

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    A jobb oldalam a fejem bubjától a talpamig fáj, gyenge. A karom, lábam nagyon fáj és a csipőm a fenekem felé erősen duzzadt. A fejem, nyakam. a derekam -vesém?- a fenekembe, combom erősen gyenge Ízzadékony vagyok, hideg verejték, a mellkasomba nyomás. Ez a jobb oldalam. A baloldalamba is érzem, még nem ennyire erősen. Úgy érzem, hogy ez szörnyű és kibirhatatlan.
    Tisztelt Hogya Tiborné!

    Kérem, panaszaival keressen fel neurológust!

    Tisztelettel,
    Dr. Páll Zoltán
    Hogya Tiborné bolt

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Bizalomgerjesztő személyiség

    Dr. Pál Zoltán főorvos úr gyógyító munkájával most is nagyon elégedett vagyok. Pár évvel ezelőtt már kezelt engem . Eredményesen. Vizsgálata, diagnózisa, gyógyító ajánlásai, felvilágosítása, magyarázata a betegségről, a lehetséges következményekről, javaslatai a közvetlen betegségen túl, de azt is érintően, a kérdésekre adott válaszai, a hangneme, stílusa, modora mind-mind nagy tudásról, felelősségről, elhivatottságról tanúskodnak. Egyénisége megnyugtató, bizalomgerjesztő. Munkája példa értékű. Örülök, hogy megkapta az év orvosa elismerést is.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista