Így léphet túl a fájdalmon

Így léphet túl a fájdalmon

2019.04.26

A mozgásszervi fájdalmak akut és krónikus fájdalommal is jelentkezhetnek és nehezíthetik meg az érintettek életét. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint mindig a fájdalom jellegének és a páciens adottságainak, nyitottságának megfelelő kezelést érdemes választani. 

Gyors fájdalomcsillapítás gyógyszerrel

Az aktív fájdalomcsillapító kezelések hatékonyan szüntetik meg a fájdalmat és a gyulladást, csökkentik az ödémát és az izomfeszességet, ezért az esetek többségében érdemes ilyen jellegű kezeléssel kezdeni a terápiát. A szájon át szedhető szteroid tartalmú gyógyszereket sokszor éppen mozgásszervi problémák esetén rendelik el, ugyanis azon túl, hogy csökkentik a gyulladást, autoimmun betegségek (például rheumatoid arthritis esetén) elnyomják az immunrendszer túlzott működését. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint ugyanakkor éppen azért vénykötelesek ezek a gyógyszerek, hogy az orvos felmérhesse a kockázatokat és előnyöket, és elrendelhesse a legkisebb, de még hatékony dózist. Természetesen szóba jöhetnek nem szteroid tartalmú fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek is.  

Szteroid tartalmú injekció az aktív fájdalomcsillapításért

A szteroid injekció körültekintően használva segít a komoly fájdalmon.A szteroid injekció egy nagyon hatékony fájdalom- és gyulladáscsökkentő módszer, amely célzott beadása miatt még a szájon át szedhető szteroidoknál is gyorsabban fejti ki a hatását, ráadásul a gyomor-bél traktust is kevésbé veszi igénybe. Éppen ezért gyakran használatos ízületi problémák esetén, és hasznos lehet a szövetek problémáinál is, például íngyulladásnál, teniszkönyöknél. A rövid hatású injekció néhány órán belül hat és legalább egy hétig kitart a hatása, míg a hosszabb hatású változatnak több idő kell, hogy kifejthesse hatását, amely azonban hónapokig fennmarad.

Lágylézer kezelés gyulladás, ödéma ellen

Betegségtől és egyéntől is függ, hogy milyen gyógymódot és kezelést tudunk alkalmazni  az adott problémánál. Gyógyszerallergia, vagy gyomorbántalmak esetén például a gyógyszeres terápia kerülendő. Egyes betegségeknél, például bizonyos szív-érrendszeri vagy neurológiai betegségeknél pedig a fizikoterápiás kezelést kell kizárni. Ilyenkor is alkalmazható azonban a lágylézer terápia, amelynek legfontosabb hatása a biostimuláció. A lágylézer terápiában alacsony energiájú infravörös lézersugárral dolgozunk, ami többek közt csökkenti az ödémát, ezáltal a gyulladás lehetőségét, javítja a sejtszintű energiaforgalmat, elősegíti a szövetek regenerációját, segíti a sejtfunkciók visszaállítását és támogatja a sejtek oxigénellátását. A lágylézer kezelés jól beválik többek közt izom- és ízületi sérülések kezelésekor, lumbágó ellátásában, gerinc- és ízületi fájdalmak oldására, heveny és tartós gyulladások kiegészítő kezelésére.

Injekciós terápiák a tartós javulásért

Bizonyos esetekben orvosi kollagén injektálása lehet hatékony megoldás az ízületi fájdalomcsillapításban, ugyanis a felhasznált hatóanyag segít a kollagén struktúrák kialakulásában és újonnan felépülésében, így regenerációs hatást fejt ki. Máskor a lágyrész hialuron injekcióval bevitt hialuronsav csökkenti a gyulladást az izmok eredésénél és segíti a gyulladt szövetek regenerációját. Ha pedig az ízületi résbe juttatjuk a hialuronsavas szert, az elősegíti a csúszást és ennek köszönhetően csökkenti az ízületi kopás miatt kialakult fájdalmat.
- Hazánkban egyedülálló újdonság a kétkamrás, kétkomponensű svájci, ízületbe adható hialurosav injekció. Ráadásul klinikánk bevált gyakorlati protokollja szerint ezeket az ízületbe adható injekciókat kombináltan, egy ülésben adjuk a szintén természetes hatóanyag-tartalmú orvosi kollagén injekciókkal, mert klinikai tapasztalatunk szerint ezáltal kettős, egymást kiegészítő klinikai hatás várható – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

Orvosi akupunktúra az egyensúly visszaállításához

Az orvosi akupunktúra hatékony fájdalomcsillapító módszer. Azoknak, akik nyitottak a komplementer medicina iránt, remekül beválhat mozgásszervi fájdalmaknál, ízületi gyulladásnál a hagyományos kínai orvoslás szerinti regionális / szegmentális akupunktúra és a test akupunktúra, amelyet kizárólag orvos végezhet. Ez az ősi kínai tudás azért is olyan hasznos, mert önálló eljárásként és a nyugati orvoslás kiegészítőjeként is hatékony, az integratív medicina szellemében. A kezelések során az elsődleges cél a fájdalom csökkentése és a gyulladás megszüntetése, de akupunktúrával tulajdonképpen az egész szervezet élettani egyensúlya visszaállítható.

Lökéshullám terápia

A lökéshullámok – amelyek a természetben például a mennydörgésnél keletkeznek - nagy energiájú, hallható hullámok, amelyek a gyógyításban is rendkívül eredményesnek bizonyultak. Ha ugyanis a szakember az érintett, fájdalmas helyre juttatja a hullámot, az beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, oldja a triggereket és dekalcifikál, ezáltal meszesedés okozta fájdalomra, meszes vállra is jól használható, és hatékony többek közt a térd és a csípő fájdalmának kezelésében is.

Funkcionális gyógytorna

A teljes gyógyuláshoz, és az okok megszüntetéséhez az aktív fájdalomcsillapítás mellett elengedhetetlen a szakember által betanított komplex, funkcionális gyógytorna is. A gyakorlatok segítségével tehermentesíthetőek a túlterhelt területek, helyreállítható az izomegyensúly, javítható az ízületek mozgásképessége és elkerülhető a probléma kiújulása.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

 

Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr! 2013-ban a lábujjaiban a következőt diagnosztizálták: Mk. oldalon az I. MP ízületben durva arthrosis. Az izületi rés mk. oldalon jelentősen beszűkült. Az ízperemeken vaskos osteopyhtak.Jobb oldalon kölesnyi on tibiale externum. Akkor azt mondták, ezzel már nem lehet mit kezdeni... azért próbálkoztak fizikoterápiával, de valóban nem használt.Sokszor begörcsöl a nagylábujjam, a csak gördülő cipőben bírok menni,mert a simában nagyon fáj a lábam. Azóta már gerincsérvem is van, s ez így együtt már borzasztóan megterhelő számomra. Jelenleg lyme kórral is kezelnek, és azt mondták, ezek az elváltozások mind lehettek ennek a következményei. Szeretném kérni véleményét, és hogy tudna-e valamilyen kezelést javasolni nekem. Köszönettel, üdvözlettel: Szokolay Edina
    Tisztelt Hölgyem ,

    Az Ön esetében több mozgás szervrendszeri elváltozás is egyidejűleg fennáll.
    A kétoldali nagy labujj elváltozasok ( I. MP arthrosis es osteophyta képződés ) miatt - amelyekre a Fizikotherapia nem használt- javaslom keressen fel Orthopaed szakorvost.

    Klinikánkon alkalmazunk összetett fájdalomcsillapító, gyulladascsokkentő és egyéb eljárásokat ( ún. komplex konzervatív kezelések ) , ezért arra kérem, hogy fajdalmai fennallasa eseten a leleteivel fáradjon be hozzám a rendelési időmben vizsgálatra és konzultációra :

    H, Cs: du.


    Tisztelettel ,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebész szakorvos
    Fájdalom specialista
    Szokolay Adamne

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Kedves és közvetlen

    A maximális odafigyelés, az általam elmondottak alapján látható terápia-átgondolás, a kedves közvetlenség!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók