Porckopás miatt szenved és nem műthető? Van más segítség

Porckopás miatt szenved és nem műthető? Van más segítség

2019.04.23 15:54

Az arthrózis, vagyis az ízületi porckopás komolyan fájdalmakat okozhat a térdben, a vállban, a csípőben. Sokaknál azonban nem jöhet szóba megoldásként a protézis beültetés. Ennek okairól és az orvosi segítség további lehetőségeiről beszélt dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr. 

Amikor nem jöhet szóba a műtét

Az ízületeket érintő egyik leggyakoribb probléma, az arthrózis során az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezni kezd, sőt lassan fel is szívódhat. A folyamat jellemzően lassan, évek, évtizedek alatt megy végbe, és az esetek döntő többségében komoly fájdalmat, mozgáskorlátozottságot, merevséget, egyes esetekben deformitásokat okoz. Minél előrehaladottabb állapotban van a betegség, annál nehezebb hatékonyan segíteni, végső megoldásként szokott szóba jönni az adott ízület helyére szánt protézis beültetése. Ez azonban nem minden páciensnél kivitelezhető, van ugyanis néhány olyan ok, amelyek kizárják ezt. Ezek az alábbiak:

  • Túl nagy altatási kockázat. (Ide tartozik bizonyos gyógyszerek szedése is, amelyek növelik az altatási rizikót.)
  • Előrehaladott életkor.
  • Súlyos cukorbetegség és/vagy szív-érrendszeri betegség.
  • Bizonyos társbetegségek, mint például fertőző betegség vagy osteoporózis jelenléte.
  • Komoly elhízás. 
  • Góc a szervezetben. (Altatás csak góckutatás és a góc kezelése után kivitelezhető.)

Másképp is lehet enyhíteni a szenvedést

porckopás ízületi fájdalom gyulladás- Bármilyen ok miatt nem valósulhat meg a műtét, mindenképpen más megoldást kell találnunk a szenvedés enyhítésére, ugyanis porckopás esetén ez az egyik legfontosabb feladat, a maradék porcállomány megvédése mellett - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr. –  Az egyik leghatékonyabb eszköz a kezünkben a hialuronsavas injekciókúra, amelynek hatása fokozatosan alakul ki. A többalkalmas injektálással ugyanis tulajdonképpen „kenőanyagot” juttatunk az ízülethez, ami a mozgás során keletkező súrlódást csökkenti és az ízületet érő lökéseket tompítja. A terápia utáni 6-8 hónapban kiemelkedő mértékben javul az ízület terhelhetősége, vagyis szabadabbá válik a mozgás, csökken a fájdalom. Más esetekben egy másik anyagot, orvosi kollagént injektálunk az érintett ízületbe, ami nem könnyű feladat, de tapasztalt kezekben nagyon jó eredményeket hozhat. Nem jár szúrással, de segíthet a lökéshullám terápia is, amely a vérkeringés- és anyagcsere élénkítésével fájdalomcsillapító és regerációt beindító hatással bír. Látható tehát, hogy önálló vagy kombinált kezelésekkel, de lehetséges hatékonyan segíteni azoknak, akik szeretnének megszabadulni a fájdalomtól és a mozgásuk korlátozottságától, különösen, ha szükség esetén hajlandóak az életmódváltásra, és a funkcionális gyógytorna rendszeres végzésére. Az érintetteknek fontos tudniuk, hogy utóbbiakban komoly segítséget jelenthet az életmód orvoslás, ahol életmód orvos, dietetikus és mozgásterapeuta együttesen vezetik és támogatják az életminőséget javító életmód kialakítását.

Online bejelentkezés dr. Arnold Dénes Arnoldhoz: kattintson ide!

 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

  • Specialitások:
    • sarokfájdalom
    • Achilles-ín gyulladás
    • könyökfájdalom
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Szép napot kívánok. Szeretnék érdeklődni a következőkről, tegnap voltam gerinc röntgenen, és ez lett az eredmény..A lordosis kiegyenesedett.Az L.IV-V.-S.I zárólemezei erősen íveltek, kontúrjuk scleroticus. Ez lett az erdmény, nem teljesen értem, sőt nem tudum értelmezni én.Kíváncsi vagyok, hogy mi lett. Köszönöm a válaszukat.Üdvözletem.Gábris Jenő
    Tisztelt Uram ,


    Az Ön vizsgalt gerinc szakaszának (L- gerinc ) Rontgen felvétele ún. tartási rendellenességet ill. a megjelölt csigolyákon degenerativ ( kopasi ) folyamatot véleményezett.

    Ilyen esetekben tapasztalatom alapján fontos a testsúly kontroll , es a szakember irányításával végzett funkcionális gyogytorna.
    Ha panaszai is vannak orthopaediai vizsgálat is javasolt .

    Tisztelettel ,

    DR . ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebész szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Gábris Jenő

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Minden kérdésemre válaszolt

    Doktor úr teljes körű felvilágosítást adott a további kezeléssel kapcsolatban. Rugalmas, partnerként kezelt. Minden felmerülő kérdésemre válaszolt.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók