McKenzie gyógytorna - Fájdalomközpont

McKenzie gyógytorna - Fájdalomközpont

2024.01.09 16:08

A McKenzie módszer, vagy más néven Mechanikai Diagnózis és Terápia az egyik legelterjedtebb konzervatív eljárás a gerinc kezelési módszerei közül, melyet gyógytornász, vagy orvos végez.

 

Mi az a McKenzie gyógytorna?

A McKenzie gyógytorna fő céljai

Hogy néz ki egy McKenzie gyógytorna?

Milyen panaszok esetén ajánlott a McKenzie gyógytorna?

Akut szakaszbanban is végezhető a McKenzie gyógytorna?

Mi az a McKenzie gyógytorna?

A McKenzie gyógytorna (vagy McKenzie terápia) egy fizioterápiás módszer és diagnosztikai rendszer, amit Robin McKenzie, új-zélandi fizioterapeuta fejlesztett ki az 1950-es években. A módszer célja a hát- és nyaki fájdalom kezelése, valamint a gerincproblémák kezelésének segítése.

A McKenzie gyógytorna alapötlete az, hogy a megfelelő testhelyzet és mozgás segíthet a gerincproblémák enyhítésében. A McKenzie gyógytorna középpontjában az öngondozás áll, mely során a betegek saját maguk végeznek speciális gyakorlatokat, hogy javítsák a gerincük és a hátizmaik állapotát. Az alapgyakorlatok közé tartoznak a hiperhosszabbító és hiperflexor gyakorlatok, amelyeket a betegség típusától függően választanak ki.

Minden esetben egy szakképzett McKenzie -terapeuta segíthet a betegnek megállapítani, hogy melyik gyakorlatok a legmegfelelőbbek az adott problémára. A McKenzie gyógytorna híres arról, hogy egyszerű és hatékony, és sok embernek segített már enyhíteni a hát- és nyaki fájdalmait, valamint javítani a testtartását és a mozgékonyságát. Azonban minden beteg más, és nem minden probléma kezelhető ezzel a módszerrel, ezért fontos szakemberrel konzultálni a kezelés előtt.

A McKenzie gyógytorna fő céljai

A McKenzie gyógytorna fő céljai a következők:

 • Fájdalom csökkentése: A McKenzie gyógytorna egyik legfontosabb célja a hátfájás, nyaki fájdalom és egyéb gerincproblémák okozta fájdalom enyhítése vagy megszüntetése. A terápia során a páciens testhelyzetének és mozgásának módosításával, valamint speciális gyakorlatokkal próbálják elérni ezt a célt.
 • Funkcionális javulás: A McKenzie gyógytorna célja, hogy a páciensek jobb mozgékonyságot és funkcionális képességeket szerezzenek vissza. A betegeknek meg kell érteniük, hogyan lehetnek aktívak és fájdalommentesek a mindennapi tevékenységeik során.
 • Megelőzés: A McKenzie gyógytorna nemcsak a már kialakult fájdalom és problémák kezelésére szolgál, hanem segít megelőzni azok újbóli kialakulását is. A páciensek megtanulnak olyan gyakorlatokat és testtartási szokásokat, amelyek segítik a gerinc egészségének fenntartását.
 • Az egyénre szabott kezelés: A McKenzie gyógytorna kiemelkedően egyedi megközelítést alkalmaz. A terapeuták az egyes páciensek állapotának és tüneteinek figyelembevételével személyre szabott terápiás tervet készítenek. Ez lehetővé teszi a hatékony kezelést és eredményeket.
 • Az önsegítés megtanítása: A módszer részeként a pácienseknek olyan ismereteket és eszközöket adnak, amelyek segítségével saját maguk is kezelhetik a fájdalmat és fenntarthatják a gerincük egészségét hosszú távon.

Ezen célok elérése érdekében a McKenzie gyógytorna speciális vizsgálatokat és gyakorlatokat alkalmaz, amelyek segítik a pácienseket megérteni és kezelni a gerincproblémáikat. Fontos, hogy a módszert kvalifikált terapeuta irányításával alkalmazzák, mivel az egyéni szükségletek és állapotok alapján kell alkalmazni a terápiát.

Kapcsolódó cikkünk

Csontritkulás? Gyógytornával visszaszerezhető a mozgásbiztonság

Csontritkulás? Gyógytornával visszaszerezhető a mozgásbiztonság

A csontritkulást sokáig a menopauzán átesett nők betegségének gondolták, de mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy férfiakat is érinti az osteoporosis. ...

Hogy néz ki egy McKenzie gyógytorna?

A McKenzie gyógytorna egy személyre szabott folyamat, amelyet kvalifikált terapeuta irányít. A terápia során az alábbi lépéseket követik:McKenzie torna

 • Értékelés: Az első lépés az értékelés, amikor a terapeuta alaposan megvizsgálja a páciens állapotát. A páciens kórtörténetét kikérdezik, és a tüneteket, a fájdalmat, a mozgáskorlátozottságot és a problémák gyökereit részletesen elemzik. Az értékelés során a terapeuta olyan speciális kérdéseket is feltehet, amelyek segítenek azonosítani a probléma okait.
 • Mozgásszűrés: A McKenzie gyógytorna során a terapeuta a páciens mozgását figyeli, és különböző mozgásszűrő teszteket alkalmaz annak érdekében, hogy meghatározza, mely mozgások váltják ki a fájdalmat vagy a tüneteket. Ezek a mozgások lehetnek például hajlások, fordulások, kifelé történő nyújtások vagy más specifikus mozdulatok.
 • Terápiás gyakorlatok: A McKenzie terapeuta az értékelés alapján kiválasztja a legmegfelelőbb terápiás gyakorlatokat, amelyeket a páciensnek el kell végeznie. Ezek a gyakorlatok segítik a gerincszegmentek helyes pozíciójának helyreállítását és a fájdalom csökkentését. A páciensnek meg kell tanulnia ezeket a gyakorlatokat, és otthon is rendszeresen elvégezni őket.
 • Kezelés során történő monitorozás: A páciensnek az otthoni gyakorlatok elvégzése közben figyelnie kell a fájdalmat és a tüneteket, és visszajelzést adni a McKenzie terapeutának a változásokról. A terapeuta segít a gyakorlatok módosításában, ha szükséges.
 • Az önsegítés megtanítása: A terapeuta olyan ismereteket és eszközöket ad a páciensnek, amelyek segítségével saját maga is kezelheti a fájdalmat és fenntarthatja a gerinc egészségét hosszú távon. Ezek az ismeretek magukban foglalhatják a megfelelő testtartást a mindennapi életben, a megfelelő testmozgást és a fájdalomkezelési technikákat.

A McKenzie gyógytorna folyamatos együttműködést igényel a terapeuta és a páciens részéről egyaránt, és az eredmények eléréséhez és fenntartásához a páciensnek követnie kell a terapeuta utasításait és rendszeresen végeznie kell a terápiás gyakorlatokat. A McKenzie gyógytorna időtartama és a gyakoriság, amellyel találkozik a terapeuta, az egyén szükségleteitől és állapotától függ.

Milyen panaszok esetén ajánlott a McKenzie gyógytorna?

A McKenzie gyógytorna az alábbi panaszok és állapotok esetén lehet hatékony:

 • Hátfájás: AMcKenzie gyógytorna gyakran alkalmazható hátfájás esetén, beleértve az alsó hátfájást (lumbágó), a hát középső részét érintő fájdalmakat és a gerincoszlop nyaki területén jelentkező fájdalmat is. Ezek a fájdalmak lehetnek krónikusak vagy akutak.
 • Nyaki fájdalom: A nyakfájdalom esetén a McKenzie gyógytorna segíthet a fájdalom enyhítésében és a mozgáskorlátozottság kezelésében.
 • Isiász: Az isiász olyan állapot, amikor az ischiadicus ideg irritált vagy kompresszió alatt áll. A McKenzie gyógytorna segíthet az isiász okozta fájdalom enyhítésében és a tünetek kezelésében.
 • Derékfájás: A derékfájás gyakori panasz, és a McKenzie gyógytorna hatékony lehet a derékfájás kezelésében és a gerincproblémák kialakulásának megelőzésében.
 • Gerincferdülés (scoliosis): A szkoliózis egy olyan állapot, amelyben a gerinc oldalirányban görbül. A McKenzie gyógytorna segíthet a szkoliózis okozta tünetek enyhítésében és a gerinc állapotának javításában.
 • Porckorongsérv: A McKenzie gyógytorna is alkalmazható a porckorongsérv okozta tünetek enyhítésében, például a radikuláris fájdalomban és a zsibbadásban.
 • Ismétlődő stressz okozta fájdalom: A terápia segíthet az olyan fájdalomkezelési stratégiák kifejlesztésében, amelyek megelőzik a fájdalom ismétlődő jelentkezését.
 • Más mechanikus eredetű gerincproblémák: A McKenzie gyógytorna alkalmazható más olyan gerincproblémák esetén is, amelyek a gerinc helytelen pozíciójával vagy mozgásával kapcsolatosak.

Akut szakaszbanban is végezhető a McKenzie gyógytorna?

Az akut szakaszban is végezhető a McKenzie gyógytorna, de a terápia alkalmazása az egyén állapotától és a tünetek súlyosságától függ. A McKenzie gyógytorna alkalmazásában a terapeuta az aktuális állapotot értékeli, és ennek alapján dönt arról, hogy mikor és milyen gyakorlatokat alkalmaznak.

Néhány beteg az akut fájdalom ellenére is előnyöket tapasztalhat a McKenzie gyógytorna alkalmazásával, mivel a gyakorlatok segíthetnek a gerincszegmentek helyes pozíciójának visszaállításában és a fájdalom enyhítésében. Azonban a terapeuta óvatosan és körültekintően fogja kezelni az akut szakaszban lévő pácienseket, és a terápia kezdeti szakaszában olyan gyakorlatokat választ, amelyek nem súlyosbítják a fájdalmat vagy a tüneteket.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az akut fájdalommal küzdő betegeknek először egy egészségügyi szakemberhez kell fordulniuk, hogy megállapítsák a fájdalom okát és kizárják esetleges súlyos problémákat, például sérüléseket vagy fertőzéseket. Az orvos ajánlása alapján egy terapeuta végzi el az értékelést és dönti el, hogy a McKenzie gyógytorna alkalmas-e az adott esetben.

Továbbá, az akut szakaszban a terápia során a páciensnek figyelnie kell testének reakcióit, és bármilyen új vagy súlyosbodó tünet esetén azonnal értesíteni kell a terapeutát vagy az orvost. A terapeuta azután szükség esetén módosíthatja a terápiás tervet vagy ajánlhat más megközelítéseket.

Az alábbiakban összefoglalva található meg a McKenzie gyógytorna fő jellemzői:

 • A McKenzie gyógytorna egy gyógytorna-módszer, amelyet a hátfájás, nyaki fájdalom és egyéb gerincproblémák kezelésére fejlesztettek ki.
 • A McKenzie gyógytorna alapelve az, hogy a megfelelő testhelyzet és mozgás segíthet a gerincszegmentek helyes pozíciójának helyreállításában és a fájdalom csökkentésében.
 • A McKenzie gyógytorna során a páciens személyre szabott értékelésen és mozgásszűrésen megy keresztül.
 • A McKenzie gyógytorna terapeutája speciális gyakorlatokat ad, amelyeket a páciens otthon is végezhet.
 • Az öngyógyítás megtanítása is fontos része a McKenzie gyógytorna elsajátításának, és a páciensek ismereteket szereznek a gerinc egészségének fenntartásáról.
 • A McKenzie gyógytorna alkalmazása az akut és krónikus állapotokban is lehetséges, de az egyéni állapottól és tünetektől függ.
 • A McKenzie gyógytorna célja a fájdalom enyhítése, a funkcionális javulás, a megelőzés és az egyénre szabott kezelés biztosítása.
 • Fontos, hogy a terápiát tapasztalt terapeuta irányítása alatt végezzék, és a páciensnek rendszeresen kövessék az utasításokat a terápia sikerességéhez.

A McKenzie gyógytorna egy hatékony megközelítés lehet a gerincproblémák kezelésére, és az eredményessége sok betegnél bizonyítottan jó.

Téma szakértői