Derékfájás, lumbágó vagy isiász

Derékfájás, lumbágó vagy isiász

2023.05.23 13:20

A derékfájás, lumbágó és isiász gyakori problémák, amelyek számos embert érintenek életük során. Az alsó hátfájdalom és a derékfájás rendkívül gyakori ok, amiért az emberek orvoshoz fordulnak. A probléma akár mindennapi tevékenységeket is jelentősen befolyásolhatja, ezért is rendkívül fontos a probléma alapos kivizsgálása és kezelése.

Derékfájás, lumbágó vagy isiász. Mi a különbség? - Tartalom

Mi a különbség a derékfájás, lumbágó és isiász között?

Derékfájás tünetei

Lumbágó tünetei

Isiász tünetei

Derékfájás, lumbágó és isiász kivizsgálása

Derékfájás, lumbágó és isiász kezelése

Derékfájás, lumbágó és isiász megelőzése

Mi a különbség a derékfájás, lumbágó és isiász között?

A derékfájás, lumbágó és isiász mind olyan fájdalmak, amelyek az alsó háton jelentkeznek, de különböző okok miatt alakulnak ki és más tünetekkel járhatnak.

A derékfájás általában egy általános fájdalom, ami az alsó háton jelentkezik és többnyire valamilyen gerinc problémához kapcsolódik, mint például a gerincferdülés vagy degeneratív ízületi betegségek. A derékfájás általában fájdalom és merevség formájában jelentkezik, amely akár hetekig is eltarthat.

A lumbágó az alsó hátfájás akut formája, amely hirtelen jelentkezik és intenzív fájdalmat okozhat. Általában hirtelen mozdulat vagy nehéz tárgy emelése okozza, néhány napig vagy akár egy hétig is eltarthat. A lumbágó általában a hát közepén vagy az alsó háton jelentkezik, és fájdalom kisugárzhat a farpofákba is.

Az isiász általában az alsó háton és a farpofán áthaladó nagy ideg irritációját jelenti, ami fájdalommal és zsibbadással járhat az alsó háton és a lábakban. Az isiász leggyakrabban gerincproblémák, például gerincsérv miatt alakul ki. Az isiász sugározhat egyik vagy mindkét lábba, okozhat égő vagy szúró fájdalmat is.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a fájdalmak gyakran összefüggenek egymással és az egyik állapot hozzájárulhat a másik kialakulásához is. Ha valamilyen alsó hátfájdalma van, fontos, hogy orvosával konzultáljon a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

Derékfájás tünetei, okai

A derékfájás az alsó hát fájdalma, amely a deréktól a farpofákig terjedhet. A tünetek lehetnek enyhék vagy súlyosak, és lehet, hogy hirtelen jelentkeznek vagy fokozatosan alakulnak ki. A derékfájás tünetei a következők lehetnek:

 • Fájdalom az alsó háton, ami a derék tájékán lokalizálódik
 • Fájdalom, amely a farpofákba, a combokba, sőt a lábakba is kisugározhat
 • Merevség, nehézkesség érzése az alsó háton
 • Korlátozott mozgékonyság
 • Égő, bizsergő vagy zsibbadó érzés a lábakban
 • Gyengeség az alsó végtagokban

A derékfájás okai különféle lehetnek, ideértve a következőket:

Gerincferdülés vagy gerincproblémák, például degeneratív lemezbetegség vagy csigolyatörzs-szindróma

Izom- vagy szalagsérülés

Túlzott vagy ismétlődő stressz az alsó háton, például sportolás vagy nehéz emelés miatt

Ülő életmód, ami a has- és hátmizmok gyengüléséhez vezethet

Osteoporosis (csontritkulás)

Reumás betegségek, például rheumatoid arthritis vagy ankilozáló spondylitis

Lumbágó tünetei,okai

A lumbágó egy olyan fájdalmas állapot, amely a deréktájon alakul ki és gyakran beszűkíti a mozgástartományt is. A tünetek hirtelen jelentkezhetnek, és általában a derék, medence környékét érintik. A lumbágó tünetei a következők lehetnek:

 • Éles fájdalom a derék tájékán
 • Merevség és korlátozott mozgás az alsó hátban
 • Izomgörcsök a hátban, amelyek még nagyobb fájdalmat okozhatnak
 • Érzékenység vagy fájdalom nyomásra a derék körül
 • Csökkent mozgékonyság vagy nehézségek a testtartás megváltoztatásában
 • Általános gyengeség és fáradtságérzet

A lumbágó okai szintén változatosak lehetnek, ideértve a következőket:

Hirtelen mozdulatok vagy túlzott terhelés az alsó hát területén

Túlzott súlyemelés vagy hirtelen mozdulatok az alsó háton, például a sportolás vagy a nehéz fizikai munka során

Gerincferdülés vagy porckorongsérv

Alacsony fittségi szint vagy túlsúly

Az alsó háton elhelyezkedő izmok és szalagok gyengesége

Ízületi problémák, például osteoarthritis

A lumbágó általában néhány nap vagy akár hetek alatt elmúlik, de a kezelés sokat segít a tünetek enyhítésében. Ha a tünetek nem javulnak az első néhány napban, vagy súlyosbodnak, fontos, hogy mihamarabb orvoshoz forduljon vele.

Isiász tünetei,okai

Az isiász egy olyan állapot, amely akkor fordul elő, ha az isiász ideg nyomás alá kerül vagy irritálódik. Az isiász ideg az alsó hát és a láb között húzódik, így a tünetek általában a láb területén jelentkeznek. Az isiász tünetei a következők lehetnek:

 • Éles fájdalom a lábakban, amely a farizomtól a lábujjakig terjedhet
 • Bizsergés, zsibbadás vagy égő érzés a lábakban
 • Gyengeség az alsó lábszárban és a lábfejben
 • Csökkent érzékenység a lábakban
 • Nehézség a járásban vagy állásban

Az isiász okai változatosak lehetnek, de a leggyakoribb okok a következők:

Porckorongsérv: Az isiász ideg irritációja vagy nyomása a gerincvelőtől kiinduló porckorongsérv miatt fordul elő.

Gerincferdülés vagy csontsérülés: Ha az isiász ideget nyomja vagy irritálja gerincferdülés, gerinctörés vagy más csontsérülés, akkor isiász tünetek jelentkezhetnek.

Szűkült csigolyatájék: Ha a csigolyák közötti tér szűkült, az isiász ideg irritálódhat vagy nyomódhat, ami szintén isiász tüneteket okozhat.

Az isiász kezelése széles spektrumban mozog attól függően, hogy mi áll az isiász hátterében. A tünetek enyhítésére az orvosok általában fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket és fizikoterápiát alkalmaznak. Ha az isiász ideg megnagyobbodása vagy súlyosabb problémák állnak fenn, műtéti beavatkozás is szükséges lehet.

Derékfájás, lumbágó és isiász kivizsgálása

A derékfájás, lumbágó és isiász kivizsgálása az orvosi kórelőzmény felvételével és a fizikális vizsgálattal indul. Az anamnézis felvétele magában foglalja az érintett egyén alapos kikérdezését a tüneteiről, előzményekről és általános egészségi állapotáról. Ezután a derékfájás, lumbágó és isiász fizikai vizsgálata során a derék, a csípő és a lábak fizikai vizsgálata szükséges, a fájdalom pontos helyének, mértékének és mozgáskorlátozottságának megállapítása végett.Képalkotó vizsgálatok is fontos szerepet játszanak a derékfájás,lumbágó és isiász kivizsgálásában. Általában röntgenfelvételt vagy MRI vizsgálatot vesznek igénybe a gerincoszlop és a szomszédos területek állapotának pontosabb megismerésére.

Vérkép és egyéb laborvizsgálatok is szükségesek lehetnek, ha a derékfájás, isiász és lumbágó kiváltó okára felmerül a fertőzés vagy gyulladás gyanúja.Ha az isiász súlyosabb, esetleg műtéti beavatkozás szükséges lehet, akkor idegsebészeti konzultáció is indokolttá válik. Ebben az esetben az orvos az idegsebészeti konzultációra utalja tovább a beteget.

Derékfájás, lumbágó és isiász kezelése

A derékfájás, lumbágó és isiász kezelése függ a háttérben álló okoktól, a tünetektől és a súlyosságtól is. Általánosságban azonban a következő módszereket alkalmazzák:

Pihenés: Ha a derékfájás, lumbágó vagy isiász oka a túlzott terhelés, akkor pihenésre van szükség, hogy a fájdalom enyhüljön.

Gyulladáscsökkentők: A gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) segítenek enyhíteni a derékfájás,lumbágó vagy isiász okozta fájdalmat, gyulladást.

Fizikoterápia: Az izomfeszültséget és az ízületi merevséget enyhítő gyakorlatokat, valamint a nyújtást és az erősítést alkalmazó fizikoterápiás kezeléseket lehet alkalmazni a derékfájás,lumbágó vagy isiász gyógyítására.

Masszázs: A masszázs segít enyhíteni a fájdalmat és az izomfeszültséget.

Támasztó eszközök: A gerinc tartását javító ortopéd betétek, hevederek, merevítők alkalmazása is szükségessé válhat derékfájás, lumbágó vagy isiász esetén.

Sebészeti beavatkozás: Ritkán, ha a fájdalom súlyos és tartós, vagy ha idegi sérülés áll fenn, sebészeti beavatkozásra lehet szükség derékfájás, lumbágó vagy isiász esetén.

Derékfájás, lumbágó és isiász megelőzése

A derékfájás, lumbágó és isiász megelőzése érdekében a következő tippeket érdemes követni:

 • Tartsuk karban a testünket: Fontos, hogy rendszeresen mozogjunk, hogy erősítsük a hátizmokat és megelőzzük az izomgyengeséget. Az egészséges testsúly fenntartása és a helyes testtartás szintén kulcsfontosságú a derékfájás, lumbágó és isiász megelőzésében.
 • Végezzünk nyújtó gyakorlatokat: A nyújtó gyakorlatok segítenek megőrizni a gerinc mozgékonyságát és csökkenteni az izomfeszültséget. A jóga, a tai chi és a Pilates hasznos lehet a derékfájás, lumbágó és isiász megelőzésében.
 • Vigyázzunk a terhelésre: Ügyeljünk arra, hogy ne emeljünk túl nehéz tárgyakat, és a munka közben is figyeljünk a helyes testtartásra.
 • Aludjunk megfelelően: Aludjunk kényelmes ágyon, használjunk megfelelő párnát és elalváskor is ügyeljünk a helyes testtartásra.
 • Figyeljünk az étkezésre: Egészséges étrenddel megelőzhetjük a túlsúlyt, ami terhelheti a gerincet és az izomzatot.
 • Kerüljük a stresszt: A stressz okozta izomfeszültség és idegrendszeri feszültség szintén hozzájárulhat a derékfájás, lumbágó és isiász kialakulásához. Keressünk relaxációs technikákat, mint például a meditáció, a jóga vagy különböző légzéstechnikák a derékfájás,lumbágó és isiász megelőzésére.

Fontos, hogy rendszeresen orvosi vizsgálatokon vegyen részt és azonnal forduljon orvoshoz, ha fájdalmat tapasztal Ön is.Az időben történő diagnózis és kezelés segít megelőzni a súlyosabb problémák kialakulását.

Téma szakértője

Dr. Selyem Réka MSc

Reumatológus

 • Specialitások: