Gerincsérv

Gerincsérv

A gerincsérv alapvetően a csigolyák közötti porckorong kitüremkedése, azaz a gerincsérv maga a  porckorongsérv. A porckorong kettős állományból épül fel. Egyik a magját képező kocsonyás pulpa, másik a kocsonyát körbevevő rostos gyűrű.

gerincsérv illusztráció FájdalomközpontGerincsérv - idegbecsípődés - okai

Gerincsérv esetében ezen utóbbi - tehát a rostos gyűrű - tartása gyengül meg. A meggyenülés következménye, hogy a gerincoszlopra - ezáltal a porckorongra - nehezedő nyomás hatására a belső kocsonyás anyag, mint tubusból a ragasztó, kitüremkedik a meggyengülésen keresztül. Amennyiben ez a kitüremkedés a csigolyák között kilépő gerincidegek irányában történik, az idegek nyomás alá kerülnek, "becsípődnek", kialakul a porckorongsérv

Gerincsérv tünetei

A gerincsérv tünetei jellemzen attól függenek, hogy hol alakul ki a porckorongsérv, mely kilépő idegek kerülnek nyomás alá. A tünetek a nyomás alá kerülő idegek mentén kisugárzó fájdalom, mely intenzitása a nyomás erősségétől függően változik. 

Nyaki gerincsérv

A nyaki gerincsérv jellemző tünete a felső végtagokba sugárzó fájdalom.

Ágyéki gerincsérv - isiász

Az ágyéki gerincsérv jellemző tünete az isiász. Nevét a nervus sichiadicus-ról kapta. Az ágyi szakaszon kilépő, az alsó végtagot beidegző fő idegtörzsről.

Az isiász fájdalom jellemző lefutása: derék - farpofa aló része - comb hátsó fele - térd külső oldala - külső boka. 

gerincsérv kép FájdalomközpontAz isiász fájdalom nem minden esetben terjed végig a fenti vonalon. Súlyosságtól függően "megállhat" fentebb is. Jellmező rá, hogy a fájdalom provokálható. Tüsszentéssel, köhögéssel, orvosi műfogásokkal. Minden olyan esettel, amikor az ideg nyomás alá helyezését növeljük.

Gerincsérv kezelése, gyógyítása

A gerincsérv kezelése súlyosságtól függ. Enyhe esetben - még kiszakadás előtt, pusztán kitüremkedésnél - a konzeratív kezelés alkalmazható, súlyos esetben - kiszakadt gerincsérvénél - a műtéti kezelés. Az utóbbi esetében is fontos a rehabilitáció, a konzervatív kezelés. A gerincsérvvel járó erős fájdalmat csillapítani kell, és meg kell szüntetni azt az állapotot, amelyben a porckorong nyomás alatt tartja a mellette futó idegeket. A természetes fájdalomcsillapítás kombinálva műtéti beavatkozással és/vagy gyógytornával eredményesen mérsékli a fájdalmat, elősegíti a felépülést.

A gerincsérv krónikus gyógyításánál legfontosabb a gerinc közeli-melletti izmok megerősítése!

Kiegészítő kezelésként alkalmazható még akupunktúra, mely segít az izomfeszülések oldásában, a keringésjavításban és a gyulladáscsökkentésben.

Akut szakban alkalmazható gyógymódok

Krónikus szakban alkalmazható gyógymódok

Műtéti kezelés

Kiszakadt gerincsérvnél egyetlen megoldás a gerinc műtéti megerősítése.

Bejelentkezés - derékfájás kezelése!

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

Budai FájdalomKözpont

derékfájás kezelése online bejelentkezés Fájdalomközpont

Orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot. 

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése