Gerincsérv

Gerincsérv

2024.05.06 14:52

A gerincsérv (más néven porckorongsérv) alapvetően a csigolyák közötti porckorong kitüremkedése, ami sok esetben a derékfájás okozója lehet. Fajtái elkülöníthetőek akár a fájdalom helye (nyaki-, háti- és ágyéki szakasz), akár súlyossága szerint is.

Online Bejelentkezés

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Gerincsérv 


Fájdalomközpont - gerincsérv konzervatív kezelésének központja

Gerincsérv esetén keresse fel bizalommal a Fájdalomközpont szakembereit, komplex diagnosztikai és konzervatív kezelési megoldással segítjük fájdalommentes életét, műtéti szükség esetén segítünk a műtét leszervezésében, biztosítjuk az utókezelését.

 • ortopédiai és reumatológia szakorvosi vizit
 • képalkotó eljárások - röntgen, CT, MR (partnerintézményeink segítségével)
 • injekciós kezelések
 • akupunktúra
 • fizikoterápiás kezelések
 • gyógytorna
 • gerinctorna
 • gyógymasszázs
 • manuálterápia
 • ergonomikus, gerinckímélő munkahely tanácsadás

Gerincsérv - porckorongsérv - okaigerincserv

A porckorong kettős állományból épül fel. Egyik a magját képező kocsonyás anyag, másik a kocsonyát körbevevő rostos gyűrű. Amikor a kopott, alacsonyabb folyadéktartalmú porckorongok nagy terhelés (rossz mozdulat, emelés, bemelegítés nélküli, intenzív edzés vagy hosszú távú fokozott megerőltetés, mint az ülő munka) hatására gyengülnek, ezek a gyűrűk átszakadhatnak gerincsérvet okozva ezzel. Ekkor a benne lévő kocsonyás anyag elvándorolhat, kitüremkedhet a csigolyák között kilépő gerincidegek irányába, így az idegek nyomás alá kerülnek, "becsípődnek", és ekkor alakul ki a porckorongsérv.

Gerincsérv tünetei

A porckorongsérv kiszakadás nélkül is fájdalmat okoz, egyrészt az érintett területen, másrészt kisugárzóan, nyaki sérv esetében a karokban, ágyéki sérvnél a lábakban, a fenékben.

A gerincsérv tünetei jellemzően attól függenek, hogy hol alakul ki a porckorongsérv, mely kilépő idegek kerülnek nyomás alá. A tünetek a nyomás alá kerülő idegek mentén kisugárzó fájdalom, mely intenzitása a nyomás erősségétől függően változik.

Az ülő életmód következtében egyre többen érzik a nyaki gerincszakasz fájdalmát, amihez kényelmetlen, nehéz mozgás is társul, ez is jellemzően növeli a gerincsérv kockázatát. A tünetek súlyosbodásához később már becsípődések is lehetnek egy-egy hirtelen mozdulattól, míg végül akár sérv is kialakulhat a gerinc ezen szakaszán is.

Gerincsérv főbb megjelenési formái

Nyaki gerincsérv

A nyaki gerincsérv tünetei lehetnek zsibbadások, fájdalmak, izomgyengeségek a test más részein is, illetve tünete a felső végtagokba sugárzó fájdalom, ami az idegek nyomása miatt alakul ki. A nyaki terület a testünk legtöbbet mozgatott területe, ezáltal mozgásszervi problémák forrása is. A nyak hét darab nyakcsigolyából áll, amelyek között porckorong helyezkedik el. A legjellemzőbb degeneratív gerincbetegség a gerincsérv jellemzően, amely az előbb említett nyakcsigolyák közötti porckorongokat érinti. A gerincsérv kialakulásának oka leginkább nyakcsigolyák között található kisízületek kopásából ered, de nem ritkán fizikai munka, tartós terhelés, a test víztartalmának csökkenése is okozhatja a mozgásszervi betegséget. A kisízületi kopás által a terhelés a porckorongokra nehezül, a kezdeti fázisban kisebb kidomborodás látható a nyak tájékán. Előrehaladottabb állapotban - amikor már gerincsérv kialakult, a hátrész kiboltosult (púp keletkezik), majd végül teljesen kialakul a gerincsérv. A gerincsérv nagy fájdalommal jár, ráadásul a betegek testképét torzíthatja. Mondhatjuk, hogy a gerincsérv ezáltal lelki fájdalmakat is okoz a betegeknek a fizikain túl.  

Kapcsolódó cikkünk

Krónikus sokízületi gyulladás aktív terápiája

Krónikus sokízületi gyulladás aktív terápiája

Sokunk életét megkeseríti az ízületi merevség, amelynek okozója több esetben a krónikus sokízületi gyulladás. Erről a problémáról és a ...

Intő jelek - a nyaki gerincsérv kezdeti tünetei

A terhelt nyaki gerinc szakaszon jelentkeznek először a tünetek. A nyaki gerincmozgás jellemzően beszűkül kissé. Érdekessége a betegségnek, hogy első körben nem feltétlenül a nyakban jelentkeznek, hanem inkább hát és lapockafájdalom jelentkezik. Amikor valakinél vissza-visszatérő tünetek jelentkeznek, mint a már feljebb is említett zsibbadás, végtagba sugárzó fájdalom, kiegészülve a következőkkel, mint: érzéskiesés, beszűkült nyaki mozgás, kézgyengeség, felső végtagi izmok gyengülése, akkor megfontolandó ellátogatni ortopédiai magánrendelésre, ahol elébe tudnak menni a probléma súlyosbodásának. 

Nyaki gerincsérv kezelése

 • ortopédiai és reumatológiai szakorvosi vizit
 • képalkotó diagnózis
 • injekciós kezelés
 • PRP terápia

És hangsúlyozandó, elengedhetetlenül fontos a minél sikeresebb eredmény elérése miatt a:

 • Gyógytorna
 • McKenzie gyógytorna - amely a világon az egyik leginkább elterjedt és elfogadott módja a gerincbetegségek kezelésére. Különösképpen igaz ez a nyaki gerincsérv kezelésére. Az eljárás helyes alkalmazása lehetővé teszi a gerincműtétek elkerülését. Lényege, hogy a terapeuta a páciens közösen megtalálja azt a mozdulatsort, személyre szabott gyakorlatot alakítson ki, amivel a nyaki gerinc fájdalom csillapítható, a porckorong visszapréselhető az elmozdult helyére.

Ágyéki gerincsérv - isiász

Az isiász – más néven ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába – a modern kor, vagyis az ülő ember betegsége, gyakran lumbágóként is nevezik. Nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta. Az isiász nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelynek okai szerteágaznak.

Az isiász fájdalomjellemző lefutása: derék - farpofa, aló, része - comb hátsó fele - térd külső oldala - külső boka, azonban nem minden esetben terjed végig a fenti vonalon. Súlyosságtól függően "megállhat" fentebb is. Jellemező rá, hogy a fájdalom provokálható: tüsszentéssel, köhögéssel, orvosi műfogásokkal. Minden olyan esettel, amikor az ideg nyomás alá helyezését növeljük.

Mivel az isiász okai egészen különbözőek lehetnek, így a hatékony gyógymódot minden esetben egyedileg kell megtalálni. Sok esetben a lumbágó kezelésére a kombinált terápia célravezető, amely az alábbi elemekre épülhet:

Degeneratív porckorong betegség

Az öregedés egyik sajnálatos velejárója, hogy az ízületek kopni kezdenek, gyakran minden ok nélkül. Ez az ízületi kopás nemcsak a térdben és a csípőben, hanem a gerincben is gyakori. A gerinc ízületeinek kopásának pontos oka nem ismert, és több tényező kombinációja is lehet, például a sok emelés, a családban előforduló gerincproblémák vagy a gerincet ért sérülések. Ez a kopás az ízületi gyulladás egy formája, amikor a gerinc ízületeiben lévő porc elkezd elhasználódni. Az okoktól függetlenül jól ismert, hogy a gerinc ízületi gyulladása az életkor előrehaladtával gyakran minden azonosítható ok nélkül fokozódik.

A degeneratív porckorong betegség (degenerativ disc disease- DDD) elsősorban hát-, derék- és nyakfájdalmat eredményezhet, de ennek megélése kifejezetten személyfüggő. Vannak, akik alig éreznek kellemetlenséget, másokat ugyanaz a porckárosodás komolyan akadályoz a tevékenységükben.

A fájdalom jelentkezésének helye attól függ, melyik porcot érinti a károsodás. Ha a nyaki gerincnél elhelyezkedő porckorongok egyike az érintett, ez okozhat kisugárzó fájdalmat a nyakban és a karban is, míg ha az alsó háti szakaszban van a kopás, a hát, a tompor és a lábak is fájhatnak. A fájdalmat gyakran fokozzák bizonyos mozdulatok, mint a lehajlás vagy a törzsfordítás, de néhány esetben, a karban és a lábban zsibbadás és bizsergés is jelentkezhet.

Gerincsérv kezelése, gyógyításagerincserv terapia

A gerincsérv kezelése súlyosságtól függ. Enyhe esetben - még kiszakadás előtt, pusztán kitüremkedésnél - a konzervatív kezelés alkalmazható, súlyos esetben - kiszakadt gerincsérvénél - a műtéti kezelés. Az utóbbi esetében is fontos a rehabilitáció során a konzervatív kezelések alkalmazása. A gerincsérvvel járó erős hátfájdalmat csillapítani kell, és meg kell szüntetni azt az állapotot, amelyben a porckorong nyomás alatt tartja a mellette futó idegeket. A természetes fájdalomcsillapítás kombinálva műtéti beavatkozással és/vagy gerinctornával eredményesen mérsékli a fájdalmat, elősegíti a felépülést.

A probléma okának feltárása és orvoslása után kiemelten fontos a mozgásterápia, gyógytorna: az izomdiszbalanszok helyreállítása és a tartáskorrekció, azaz a helyes testtartás megtanítása és az izmok megerősítése.

A feljebb említett McKenzie terápia is hatékony módja a kezelésnek

Gerincsérv - Akut szakban alkalmazható gyógymódok

Gerincsérv - Krónikus szakban alkalmazható gyógymódok

Gerincsérv műtéti kezelése

Kiszakadt gerincsérvnél egyetlen megoldás a gerinc műtéti megerősítése.

Téma szakértője

Dr. Kiss Csaba PhD

reumatológus

 • Specialitások: