Megkeseríti az életét a térdfájdalom? Lehet, hogy nyáktömlő gyulladás okozza a panaszait

Megkeseríti az életét a térdfájdalom? Lehet, hogy nyáktömlő gyulladás okozza a panaszait

2017.07.04 15:59

A térdfájdalom nagyon gyakori probléma, és az életkort tekintve, minden korosztályt érinthet. Az idősebbeknél a térdben található porc kopása áll leggyakrabban a háttérben, a fiatalabbaknál pedig általában a bursitis, azaz a nyáktömlő-gyulladás okozza a kellemetlen panaszokat. Erről a fájdalmas mozgásszervi panaszról és annak kezelési módjairól, Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a FájdalomKözpont fájdalomcsillapítás specialistáját kérdeztük.

A térdfájdalom nagyon gyakori probléma, és az életkort tekintve, minden korosztályt érinthet. Az idősebbeknél a térdben található porc kopása áll leggyakrabban a háttérben, a fiatalabbaknál pedig általában a bursitis, azaz a nyáktömlő-gyulladás okozza a kellemetlen panaszokat. Erről a fájdalmas mozgásszervi panaszról és annak kezelési módjairól, Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a FájdalomKözpont fájdalomcsillapítás specialistáját kérdeztük.

A TÉRDBEN TÖBB NYÁKTÖMLŐ TALÁLHATÓ

Testünk számos részén találhatók nyáktömlők, a csontos kiemelkedéseknél (pl. a könyöknél, vállnál, térdnél). Ezek a kis tasakszerű képletek, a csontok felszínének „kipárnázására” szolgálnak, illetve arra hivatottak, hogy az általuk termelt nyálkaréteg a súrlódó felületeket „beolajozza” és azok egymáson történő elcsúszását, mozgását biztosítsa. A bursák által nyújtott védelmi funkció a nagy mechanikus terhelésnek kitett testrészeken különösen fontos, ilyen terület például a térdízület is, ahol több bursa is található. „Általában nem is tudunk a nyáktömlők létezéséről, ám ha begyulladnak, igen intenzív fájdalmat tudnak kiváltani. A térd nyáktömlő gyulladásánál a leggyakrabban érintett a térdkalács előtt elhelyezkedő prepatellaris bursa” - mondja Dr. Arnold.

MITŐL GYULLADHATNAK BE A NYÁKTÖMLŐK?

Nyáktömlő gyulladás (bursitis) általában túlerőltetés esetén jelentkezik. Gyakran érinti azokat, akik rendszeresen térdelnek. (Pl. takarítónők, padlóburkolók). A tartós mechanikai nyomás hatására ilyen esetben, folyadék szaporodik fel a tömlőben, mely akár be is vérezhet. Kialakulhat lassan, fokozatosan, de az is elképzelhető, hogy valamilyen hirtelen behatás, trauma okozza a problémát. Előfordulhat az is, hogy a bursitis valamilyen bakteriális fertőzés nyomán jön létre, vagy gyulladásos reumás megbetegedés, illetve köszvény váltja ki.

A BETEGSÉG TÜNETEI

•          térdfájdalom

•          duzzanat, közvetlenül a térd alatt

•          a térd meleg tapintású, vörös színű

•          mozgáskorlátozottság

•          a bursa felett nyomásérzékenység

•          folyadékszaporulat, bevérzés

 A BURSITIS KEZELÉSE

A panaszos térdet kímélni, pihentetni kell, mentesíteni kell a rá nehezedő nyomástól és a megerőltetéstől. Gyors segítségként, a fájdalom csökkentésére, alkalmazhatunk hűtő borogatást, illetve a patikában kapható gyulladás gátló géleket, krémeket, növényi kivonatokból készülő pakolásokat, nem-szteroidgyulladás csökkentő, szájon át alkalmazható fájdalomcsillapítókat. (pl. ibuprofen, diclofenac). Ezek használatánál azonban azt figyelembe kell venni, hogy hatásuk csak rövid távú és kizárólag a tüneteket csillapítják, az okokat nem kezelik, pedig mint minden esetben, a nyáktömlő gyulladásánál is ez a legfontosabb feladat. Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy egyes szájon át szedhető fájdalomcsillapítók a gyomor nyálkahártyáját is irritálhatják, ezért hosszan tartó, rendszeres szedésük ellenjavallt.  A nyáktömlő gyulladás, hosszú távon sikeresen kezelhető aktív fájdalomcsillapítással, amely gyors és hatékony megoldást nyújt a fájdalomcsillapításban, a gyulladáscsökkentésében, ezáltal a mozgáskorlátozottság megszüntetésében. „A hatóanyagot, amely kizárólag természetes alapanyagokból áll és nem tartalmaz szteroidot, a fájdalmas terület köré fecskendezzük, így az rögtön a probléma gyökeréhez jut el. A páciensem, már néhány kezelés után, a panaszaik jelentős csökkenéséről számolnak be” – osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold.

 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

 

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Ur! En mar egy eve kuzdök könyök fajdalommal ha mozgatom nagyfajdalmamvan mar oda jutottam munkamat sem tudom elvegezni.Sajnos ortoped orvoshoz fordultam aki elöször inekciot adot aztan kremet irt fel ezeksem segitettek. Ezek utan könyök röngen jöt nem latott semmit. nyaki csigolya röngen következet 3 csigolya kicsit elmozdult de nem komoly muteni nem kell fejem nem fajt soha csak a könyökömbe a csont.Ezekutan 3honapig röngen sugar kezelest kaptam 1perc volt Ez sem segitet csak rontott mert ha valami hozza er faj acsont.Ezek utan azt allapitotta meg az orvos hogy nyaki csigolya okozza a fajdalmat fizikoterapia kezelest kaptam 10alkalom volt ebbe elektro, masszas 7perc pakolas ,es nyakitorna. Ezen is tulvagyok de mintha nem is jartam volna kezelesre.Közbe a munkam elvesztettem,es itvagyok a bajba mert meg mindig faj pedig 2honapja nem dolgozok de szetretnek dolgozni de igy nemtudok Milyen megoldasvan meg mer mar nagyon elegem van nem tudnak erre semmit En meg fiatal vagyok hogy munkanekul legyek de igy nemtudom elvegezni En külföldön elek takaritasbol kellet meg elnem de most bajba vagyok Ha valaki meglat nemtudja mi faj mert ez nem latvanyos szinte mar en szegyeltem magam mert faj a kezem az orvos meg nem tud mitteni azt mondja. Nekem a csont faj a konyökömbe Nem lehet csonthatya gyulladas amit gyogyszerrel lehetne kezelni Szeretnek valaszt hogyan gyogyulhatok meg.Ha lehetne valastkapni az e.mail cimemre
    Tisztelt Holgyem,

    A könyök izulet panaszait az alabbi gyakoribb korkepek okozhatják :

    Izuleti Kopasi folyamatok
    Un. Tenisz- konyok
    Un. Golf- konyok
    A nyaki gerinc szelvény eltérései ( pl. gerincsérv , csigolya es porckorong betegsegek)
    Serulések( traumas - elvaltozasok )
    Sérulesek utani állapotok ( post- traumas eltérérések )
    Az ún. Környéki idegek eltérései
    Az izuleti lagyreszek kórkepei ( szalagok, izuleti tok, )
    Izuleti gyulladasos folyamatok ( heveny es idult )
    A vazizomzat eltérései
    Tartos egyoldali tulterhelés

    A leirtak alapján Önnek valoszinusitheto egy kezdödő degenerativ ( kopasi ) eltérése amely a nyaki gerinc szelveny eltérésevel is kombinalodott.
    Ezekre Ön Szakorvosok által elrendelt
    un. kombinált kezelésben részesült.

    A rendelkezésmre álló informaciok alapjan javasolnék Önnek olyan kiegészito képalkoto eljarast is , amely a lágyrészekről is informacoit ad : konyokizuleti ultrahang vagy MR vizsgalat.
    Ezek diagnozisanak alapján ideggyogyaszati konzilium is szoba johet.

    A pontos diagnozishoz es a kezelési terv felallitasahoz kerem faradjon be Klinikanra a leleteivel orvosi vizsgalatra es konzultaciora a rendelesi idomben :
    H, Cs : du.

    Tisztelettel ,

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalom specialista



    Biro Eva

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Kedves és közvetlen

    A maximális odafigyelés, az általam elmondottak alapján látható terápia-átgondolás, a kedves közvetlenség!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók