Fertőzés okozta fájdalom

Fertőzés okozta fájdalom

2022.12.20 16:19

Az emberi történelem során a fertőzés volt a megbetegedések és halálozások vezető oka, a fájdalom pedig az egyik fő figyelmeztető jel, ha valami nincsen rendben szervezetünkkel. Az esetek jelentős százalékában azonban a fertőzés okozta fájdalom az akut betegség megszűnése után is fennmaradhat, ami neuropátiás vagy nociceptív fájdalomként nyilvánul meg.

Okozhat a fertőzés fájdalmat?

Kutatások bizonyították, hogy a baktériumok közvetlenül képesek stimulálni a szenzoros neuronokat. Ez a folyamat fájdalmat okozzanak és elnyomják a gyulladást. A felfedezés jobb kezelést eredményezhet a fájdalmas bakteriális fertőzések esetén. A fogak tályogja, húgyúti fertőzés vagy más típusú bakteriális fertőzés intenzív fájdalmat okozhat.

Bakteriális ízületi gyulladás

A bakteriális ízületi gyulladás súlyos és fájdalmas ízületi fertőzés. Bakteriális vagy szeptikus ízületi gyulladásnak is nevezik. A baktériumokfertőzéses fájdalom Fájdalomközpont bejuthatnak az ízületbe, és gyors porcromlást és csontkárosodást okozhatnak. Ez jelentős fájdalomhoz, duzzanathoz, bőrpírhez és mozgás korlátozottságához vezethet.

Általában korai orvosi beavatkozással teljesen felépülhet. A kezelés késedelme azonban maradandó ízületi fogyatékossághoz, sőt szeptikus sokkhoz vezethet.

Kapcsolódó cikkünk

9 módszer krónikus derékfájás ellen - műtét nélkül

9 módszer krónikus derékfájás ellen - műtét nélkül

Akik tartós hátfájással, esetleg krónikus fájdalom szindrómával küzdenek, nehezen hihetik el, hogy van segítség a problémájukra, holott dr. Arnold ...

Mi okoz bakteriális ízületi gyulladást?

A bakteriális ízületi gyulladást okozó baktériumok az alábbi testrészeken keresztül juthatnak be a szervezetbe: bőr, szemek, fülek, száj, orr, nyálkahártyák.

Fertőzéses fájdalom kialakulhat továbbá valamilyen trauma következtében is, mint sérülés vagy állatharapás. Azok az emberek, akik valamilyen implantátummal rendelkeznek is kialakulhat a gyulladás és a vele járó fertőzéses fájdalom. Néhány baktériumtípus, amely ezt a fertőzést okozhatja, a következők:

Staphylococcus (bőrfertőzések), Streptococcus (garatgyulladás okozója), Neisseria gonorrhoeae (kankó okozója), Mycobacterium tuberculosis (tueberkulózis okozója), Borrelia burgdorferi (Lyme-kór okozója)

Kit fenyeget a bakteriális ízületi gyulladás?

A bakteriális ízületi gyulladás bármely életkorban bárkit érinthet. Leggyakrabban azonban a nagyon fiatalokat és a nagyon időseket érinti. Néhány egyéb, fertőzéses fájdalom kockázatát növelő tényező:

Mik a bakteriális ízületi gyulladás tünetei?

A fertőzést okozó baktérium típusa határozza meg a tüneteket. A bakteriális ízületi gyulladás általános tünetei gyorsan jelentkeznek. Ezek a következők lehetnek:

 • emelkedett testhőmérséklet, láz
 • ízületi fájdalom
 • duzzanat és bőrpír
 • meleg bőr az ízület környékén
 • étvágytalanság
 • fáradtság
 • emelkedett pulzusszám

A gyermekek általában bakteriális ízületi gyulladást tapasztalnak csípőjükben és vállukban. A felnőttek hajlamosak ízületi fájdalmat észlelni a karjukban, lábukban és különösen a térdükben. A hát és a nyak ritkábban érintett.

Hogyan diagnosztizálható a bakteriális ízületi gyulladás?

Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha úgy gondolja, hogy bakteriális ízületi gyulladása van. A korai diagnózis és kezelés javítja kilátásait.

Orvosa megvizsgálja Önt, és alapos kórtörténetet készít, valamint kikérdezi Önt a közelmúlt utazásairól, napi tevékenységeiről és munkahelyi és otthoni körülményeiről is. Várható vérvétel, ízületi panasz esetén képalkotó diagnosztika.

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

 • Specialitások:
  • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
  • Hátfájdalom
  • Nyaki fájdalom
  • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
  • Holisztikus szemlélet
  • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
  • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő