Ez a betegség okozhatja Károly király kolbászujjait

Ez a betegség okozhatja Károly király kolbászujjait

2022.10.03 10:11

III. Károly király fotóinak tanulmányozásakor sokaknak feltűntek megvastagodott ujjai. Maga az új uralkodó is kolbászujjaknak nevezte a jelenséget, amelynek orvosi megnevezése dactylitis és amelynek lehetséges okairól dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa beszélt.

Számos betegség tünete lehet a kolbászujj

A kolbászujj gyakori ok az ízületi gyulladás.A dactylitis megnevezés tulajdonképpen az ujjak és a lábujjak gyulladására utal, aminek következtében megjelenik a tipikus kolbászujj nevű tünet. A duzzadt ujjak számos betegség következtében kialakulhatnak, ritkábban tuberkulózis, szifilisz okozza azokat, leggyakrabban azonban ízületi gyulladás (arthritis) áll a háttérben.
- A betegségekre és sérülésekre az immunrendszer gyakran gyulladással válaszol, ami duzzanatot, fájdalmat, kipirosodást okoz. Ilyen gyulladás a dactylitis is, amely leggyakrabban az egész kezet vagy lábfejet érinti. A duzzadt kolbászujjak ráadásul nem csak fájdalmasak, de az érintett terület használatát is megnehezítik. Az okok keresésénél azonban mindenképpen felmerül az autoimmun betegségek gyanúja is, ugyanis ez az az állapot, amikor a szervezet „tévedésből” támadja meg az egészséges szöveteket – ismerteti Arnold doktor.

Az ízületi gyulladás több típusa is eredményezhet kolbászujjat

Az ízületeket és szöveteket érintő spondyloarthritis-en kívül a reaktív arthritis (amely egy fertőzésre adott válasz) is okozhatja az ujjak, a kéz, a lábfej duzzanatát, fájdalmát. Leggyakrabban azonban az arthritis psoriatica (PsA) áll a tünet mögött, ami az immunrendszer működési zavara, egyfajta krónikus gyulladás, a pikkelysömör ízületi gyulladással járó formája. Ennek az összetett betegségnek természetesen vannak bőrtünetei, valamint érintheti a szemet, az emésztőrendszert, légzőrendszert, a szív-érrendszert és a mozgásrendszert, az ízületeket is.  Ez utóbbi elsősorban fájdalommal, merevséggel, az ízületek mozgatásának nehézségével hívhatja fel magára a figyelmet. Az ujjak, a lábujjak megvastagodhatnak, és ún. „kolbászujjak” alakulnak ki. Sok PsA-s beteg tapasztalhat nyak- és hátfájdalmat, és amennyiben nehézsége van a gerinc hajlításával, érdemes kideríteni, nem spondylitis-ről van-e szó.
Amennyiben pedig kizárható az ilyen jellegű betegségek jelenléte, utána kell nézni, nem húzódik-e meg sarlósejtes vérszegénység, tuberkulózis, szarkoidózis (egy belső szerveket érintő gyulladásos autoimmun betegség), vagy valamilyen fertőzés a háttérben. Ugyancsak fontos megvizsgálni, nem köszvényes-e a beteg.   

A kezelés az alapbetegségtől függ

A megfelelő orvosi kezeléssel enyhíthető a kolbászujj okozta fájdalom, merevség.- A dactylitis kezelése attól függően rendelhető el, mi okozza a kolbászujjak megjelenését. Ha az ízületi gyulladás valamely formája a kiindulópont, érdemes tájékoztatni a pácienst, hogy ez egy progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy az állapot idővel romolhat. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a tüneteket időben kezeljük, a fájdalmat csökkentsük, a mozgástartományt a lehetőségek szintjéig visszaállítsuk – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - A végső soron szóba jöhető műtéten kívül kezelési lehetőségként felmerül az immunrendszer téves túlműködésének elnyomása ún. immunszupresszív készítményekkel, a gyulladáscsökkentő injekciók vagy gyógyszerek alkalmazása, a fizikoterápiás eljárások, az orvosi lézer kezelés, az orvosi kollagén injekció, a szegmentális akupunktúra és a neurálterápia.

Ha más betegség tünete a kolbászujj, akkor természetesen annak megfelelő szakorvosi kezelés lesz szükséges.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Cím! Internetes oldalukon - fájdalmaim miatti éjszakai ébrenlét során - találtam egy cikket a nyáktömlő gyulladásról. A leírt tünetek mind mind stimmelnek, és a cikkben leírt ülőmunka végzése is vonatkozik rám. Kérdésem: milyen szakorvos rendelését keressem fel, hogy kivizsgáljanak? Elviselhetetlen már az állandó fájdalom, és kimerítő, hogy az éjszakai pihenésemet is akadályozza. Reumatológiára menjek, vagy más, speciális szakrendelést keressek fel? Nagyon szépen köszönöm előre is, hogy segítenek elindulni egy jó irányba! Tisztelettel: Szabóné Kis Judit
    Tisztelt Holgyem ,

    Amennyiben panaszai hattereben "nyaktomlo- gyulladas " áll, sziveskedjek rheumatologiai szakrendelesre fordulni.

    Tisztelettel,

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebész szakorvos
    Fajdalomspecialista
    Judit

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Mindenre kiterjedő tájékoztatàs

    Pontosság! Arnold Doktor úr alapossága, kedvessége, mindenre kiterjedő tájékoztatàsa nagyon tetszett! Minőségi idő, amikor csak velem foglalkozik!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók