Mire valók egyes speciális eljárások a fájdalomkezelésben?

Mire valók egyes speciális eljárások a fájdalomkezelésben?

2022.04.28 08:44

A fájdalomkezelésben ma már rendkívül sok módszer elérhető, amelyek értő kezekben alkalmazva hatékonyak és biztonságosak. Sok megnevezés ismerős lehet, de kevesen tudják, mire való például a neurálterápia, az orvosi akupunktúra, a lágylézer terápia vagy a PENS kezelés. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa mutatta be ezeket a speciális eljárásokat.

Orvosi akupunktúra

A fájdalomcsillapítás számos lehetősége elérhető, van segítség.A hagyományos kínai orvoslás egyik legismertebb ága az akupunktúra, amelynek alapját az energiaáramlás rendszerének tana, az ennek alapjául szolgáló meridiánok és a mechanikus ingerlés pontjai, azaz a szúráspontok, akupunktúrás pontok és az ún. triggerpontok ismerete adja. A WHO immár 15 éve ajánlotta az orvosi akupunktúrát olyan mozgásszervi betegségek kezelésében, mint például a térd- és derékízületi fájdalmak, a nyak- és vállízületi panaszok, a lágyrész reumatizmus, a teniszkönyök, a lumbágó, a műtét utáni fájdalomszindrómák.
A hagyományos kínai orvoslással (HKO) foglalkozó orvosok szerint az akupunktúrás kezelések mindig személyre szabottak. Ennek az az oka, hogy a kezelés nem csak a betegségen, de az adott személyen is múlik. Természetesen vannak olyan általános problémák, amelyek fix terápiás pontkombinációkkal kezelendők, de például a krónikus fájdalom szindróma esetén a kísérő tünetek figyelembevételével más és más kezelési protokollt, úgynevezett egyéni receptúrát (személyre szabott szúrási pont kombinációt) követhet az orvos.

Neurálterápia

PENS kezelés, injeciós kezelések, neurálterápia, akupunktúra is segíthet a fájdalomon.Ez az injekciós kezelés kettős funkcióval bír: egyrészt helyi érzéstelenítés, másrészt idegrendszeri áthangolás is elérhető általa. Ez utóbbi gerincvelői és magasabb, központi idegrendszeri szinten is megvalósulhat, sőt a neurálterápiának az ún. extracelluláris mátrix információ átadásban is jelentős szerepe van. A kezelőorvos többfajta vegyületet injektálhat a célnak megfelelően.
Az injektálás technikai kivitelezéséhez mély anatómiai tudás szükséges, hiszen többek közt intravénás injekció, ízületi injekció, és az akupunktúrás pontokba adott injekció is szóba jöhet, a problémától függően. A neurálterápiában szúrt pontok az ún. maximal pontok. A neurálterápia nagyon hatékony segítség lehet az akut és krónikus fájdalmak, gyulladások, gócos hátterű betegségek, reumás betegségek, gerincbetegségek, neuralgiák, allergiás kórképek, és ismeretlen eredetű fájdalmak esetén is.

PENS kezelés – elektroakupunktúra

A PENS kezelés arra a mechanizmusra épül, hogy ha az érintett idegekben azok károsítása nélkül sikerül blokkolni a jeltovábbítást, akkor a fájdalomérzet nem tud valójában megjelenni. A PENS kezelés a bőrön át történő idegi stimulációt jelenti, erre utal az angol megnevezése is: Percutaneus Electrical Nerve Stimulation.  
- A kezelés során egy speciális kialakítású tűn keresztül alacsony feszültségű elektromos áramot juttatunk a bőr alatti zsírrétegbe – közel az adott ideghez, vagy a helyi idegvégződésekhez.  Ezzel a stimulációval pedig megváltoztathatjuk az idegek fájdalomközvetítő képességét – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - A PENS terápia elsősorban a krónikus fájdalom csillapításának eszköze, éppen ezért beválik myofascialis fájdalom (az izom és az izombőnye fájdalmai), perifériás neuropátiás fájdalmak, fibromyalgia, fejfájás, migrén, gerincműtét után jelentkező hát- és lábfájás és ízületi kopás (különösen térd- és csípőízület) esetén.

Lágylézerek és egyéb orvosi lézerek

Lágylézernek nevezzük az olyan He-Ne és diódalézereket, amelyek kitűnően alkalmazhatók bőrgyógyászati, fogászati, szájsebészeti kezeléseknél, valamint a mozgásszervi betegségek kezelésében, kúraszerű terápiaként.
A lágylézer kezelés nagyon jól jöhet például akkor, ha gyógyszerallergia, vagy gyomorbántalmak miatt nem alkalmazható gyógyszeres terápia, vagy valamilyen betegség miatt (például bizonyos szív-érrendszeri vagy neurológiai betegségek) kerülni kell a fizikoterápiás kezelést. A lágylézer terápia alacsony energiájú infravörös lézersugarat alkalmaz, amely többek közt csökkenti az ödémát, ezáltal a gyulladás lehetőségét, javítja a sejtszintű energiaforgalmat, elősegíti a szövetek regenerációját, segíti a sejtfunkciók visszaállítását és támogatja a sejtek oxigénellátását, az erek újraképződését. Az eljárás hatékony például izom- és ízületi sérülések kezelésekor, lumbágó ellátásában, gerinc- és ízületi fájdalmak oldásában, heveny és tartós gyulladások kiegészítő kezelésében.

Mindemellett természetesen olyan eljárásoknak is jelentős szerepe lehet a fájdalomkezelésben, mint a lökéshullám terápia, a funkcionális gyógytorna, a dietetikai és pszichológiai tanácsadás. Arnold doktortól tudható, hogy a fenti módszerek  minden beteg esetében egyénileg testre szabhatóak, egymással, továbbá  egyéb biokompatibilis injekciókúrákkal jól  kombinálhatóak, illetve minimális mellékhatás profillal rendelkeznek.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözlöm,több honapja már visszatérő hát és mellkas fájdalmaim vannak,az utobbi hetekben baloldali bordaközi fájdalmat is érzek ,és eléggé erősek intenzivek,természetesen voltam orvosnál, sőt korházban is(Anglia)a teszt eredményeim E.C.G,vérvétel,mellkas röntgen,fej Ct negativak voltak!Véleményét kérném mi lehet ez az erős fájdalom, fizikai konyhai munkát végzek étteremben,légzéskor is érzem sőt van amikor elég élesen szúr az oldalamba!
    Tisztelt Danó Borbála!

    Az Ön esetében belgyógyászati konzíliumot javaslok, valamint nyaki és háti gerinc MRI vizsgálatot.

    Tisztelettel,
    Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD
    Danó Borbála

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Kedves

    A Doktor úr, a recepciós hölgyek kedvesek, mosolygósak, közvetlenek, segítőkészek! Sok-sok ilyen EMBER-re lenne szükség az élet sok területén. Nyugtatóként hatnak a rám, nagyon bízom bennük és természetesen a Doktor úr tudásában, az ajánlott kezelés eredményességében!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók