Nőknél gyakoribb a befagyott váll szindróma - van segítség

Nőknél gyakoribb a befagyott váll szindróma - van segítség

2022.03.07 09:15

A merev, beszűkült mozgású, fájdalmas váll, vagyis a befagyott váll szindróma a középkorúak és főként a nők gyakori panasza, amelyen dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa szerint megfelelő kezelésekkel hatékonyan lehet segíteni. Ez különösen azoknak lehet jó hír, akik szinte már emelni sem bírják a karjukat.

Ilyen okai lehetnek a merev vállnak

A vállfájdalom és merevség kezelése orvosi feladat.A vállban jelentkező fájdalom, mozgásbeszűkülés kapcsán sokan gondolnak arra, hogy biztosan ízületi gyulladás okozza a panaszokat, holott sokszor kiderül a vizsgálatok során, hogy úgynevezett befagyott váll szindrómáról van szó. Olyan tünetek utalhatnak erre a tünetegyüttesre, mint az egyik vagy mindkét váll mozgásának merevebbé válása, esetleg a mozgás teljes beszűkülése és erős fájdalom. Sok esetben konkrét sérülés okozza a mozgási nehézséget, de feltételezhető, hogy az érintettek egy részénél a váll szöveteinek gyulladása áll a háttérben. Ilyenkor ugyanis a vállízületi tok gyulladása és megvastagodása nem csak fájdalmat okoz, de szűkül a hely vállban a mozgáshoz, így az irritáció miatt tovább súlyosbodik a helyzet.
A tapasztalatok szerint a befagyott váll szindróma gyakrabban jelentkezik szív- és pajzsmirigybetegeknél, cukorbetegeknél, Parkinson-kóros és stroke-on átesett pácienseknél, nőknél és 40 éves kor fölött, a nyaki gerinc problémája is gyakran áll a háttérben. Különösen veszélyeztettek ebből a szempontból azok, akiknek a válla egyoldalúan vagy túlzottan és rendszeresen terhelődik a munkájuk során, például a szobafestők, a teniszezők és kozmetikusok.

Fájdalomtól a merevségig

A befagyott váll szindrómánál általában 3 fázist szokás elkülöníteni, az állapotromlásnak és javulásnak megfelelően. .

  • A fokozódó fájdalom fázisa: kezdetben a fájdalom enyhéből erősebbre vált, egyre nehezebb mozgatni a vállat, különösen éjszaka jelentkezik erős fájdalom. Ez a szakasz 6 héttől 9 hónapig tarthat.
  • A befagyott váll fázisa: a fájdalom ilyenkor általában stagnál (de még mindig erős lehet), a váll merev. 4-6 hónapig tarthat ez az állapot, amelyben az ízület mozgása változó mértékben korlátozott, előfordulhat, hogy a felkar szinte alig mozgatható.
  • A javulás fázisa: egyre könnyebbé válik a mozgás, 6-24 hónap alatt a fájdalom fel-fellobban ugyan, de lassan megszűnik.

- Mint látható, a befagyott váll szindróma nem gyógyul gyorsan, és komoly fájdalommal, valamint akár teljes mozgásbeszűküléssel jár. Ez egyrészt jelentősen rontja az életminőséget, másrészt akár betegszabadságra is kényszerítheti azokat, akiknek a munkájukhoz szükséges lenne a szabad mozgás - hangsúlyozza Arnold doktor. – Ezért mindenképpen érdemes a hatékony segítség lehetőségeit keresni.

Gyors fájdalomcsillapítástól a tartós megoldásig

Befagyott váll szindrómánál beválik az orvosi kollagén és a PENS kezelés is. - Befagyott váll esetén az elsődleges cél természetesen a gyakran igen komoly fájdalom csillapítása és az ízület mozgathatóságának növelése. Átmenetileg az olyan házilagos módszerek is segíthetnek, mint a hideg-meleg borogatás vagy a vény nélküli fájdalomcsillapítók, de ezek nyilván csak rövid ideig hatnak. A helyi gyulladáscsökkentő injekció nagyszerű első lépés lehet a gyógyulás felé, hiszen gyorsan csökkenti a fájdalmat, így fellélegzést jelenthet a szenvedő páciensnek. Amire a tapasztalatok szerint nagyon jól reagál ez a tünetegyüttes, az a orvosi kollagén injekciókúra és a lágyrészbe adható hialuronsav injekciókúra, valamint ezek kiegészítéseként a PENS-kezelés, vagyis a bőrön át történő idegi stimuláció  – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - A kiújulás megelőzéséhez pedig engedhetetlen eszköz a személyre szabott, funkcionális gyógytorna és az ebből a szempontból kockázatosabb sportok és munkafolyamatok körültekintő, szakszerű végzése, jó esetben orvos, gyógytornász iránymutatása alapján és rendszeres kontrollja mellett.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt dr úr , dr nő Gálicz Dóra vagyok 23 éves nő Olyan problémával fordulok önökhöz amivel évek óta szenvetek a jobb csuklómról lenne szó ami kb 6 hónapja folyamatosan fály és semmilyen kezelésre nem javul voltam fizikoterápián rögzítőt használom és gyulladás csökkentőt is szedek de sajna semmi javulás .készült mri felvétel ami szerint a CMC I izületben és a fexor -carpi-radialisín distalis része körül kis mennyiségű folyadék látható melynek oka lehet enyhe tenosynovitis vagy a CMC I izületből származó ganglioncysta is.és a sebész annyot mondott hogy ha nől majd akkor kiszedik . Az a gondom hogy nemtudom terhelni mert akkor fály így sajna nem tudok dolgozni mert ithon is töbször elejtek dolgokat és ha terhelem fály és a tanácsukat kérném hogy mitévő legyek mert ez már nekem évek óta kezdődött és az akkori orvosom nem törődött vele és ez most állandósult €s nem akar javulni semmire és kezdek elkeseredni. Mit tudnának javasolni? Válaszukat előre is nagyon köszönöm.
    Tisztelt Holgyem,

    A csatolt MR lelet @ a tunettan alapjan orthopaed- szakrendelesre jelentkezzen , ahol eldönthető a klinikai kép alapján, hogy műtéti vagy nem műtéti ( ún. Konzervativ) megoldás jöhet- e szoba.
    Az utobbinak fontos resze a fizikai kimelet @ a szakember iranyitasaval vegzett funcionalis gyogytorna is

    Tisztelettel,


    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalomspecialista
    Gálicz Dóra

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Alapos

    Arnold doktor Úr felkészültsége, alapossága és hozzáállása minden elvárásomat felülmúlta.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók