Fizioterápiás torony

Fizioterápiás torony

2024.05.08 08:58

Multifunkciós fizioterápiás toronyban többféle elektroterápia és ultrahang kezelés is megtalálható a fájdalmak enyhítése és megszüntetése céljából. A fizioterápiás toronyban fellelhető kezelési eljárások (hogyan működnek, milyen területekre a leghatékonyabbak) alább kerülnek felsorolásra. Orvosaink az első vizit keretében megállapítják, hogy a multifunkcionális fizioterápiás torony kezelési alternatívái közül, melyik lesz a legjobb az Ön számára!

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

Elektroterápia

Elektroterápia - Galvánáram kezelés

Az elektroterápia galván áram fizioterápiás alkalmazása széles körben elterjedt a rehabilitációs gyakorlatban, köszönhetően számos jótékony élettani hatásának. A galván áram egy 0 Hz frekvenciájú konstans egyenáram, ami azt jelenti, hogy az áram iránya és erőssége állandó marad az alkalmazás során. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy célzottan befolyásolja az emberi szervezet különböző részeit.

A motoros idegvégződésekre gyakorolt hatása kiemelkedően fontos. A galván áram alkalmazása során a katód (negatív pólus) alatt az ingerküszöb csökken, ami növeli az ideg ingerfelvevő és ingerületvezető képességet az ingerelhetőséget és az izomtónust. Ez különösen fontos lehet olyan állapotokban, ahol az izomgyengeség vagy izomatrophia jelentkezik, mint például bizonyos neurológiai betegségek esetén.

A szenzoros idegvégződésekre gyakorolt hatását is érdemes kiemelni. A galván áram képes csökkenteni a fájdalmat, különösen az anód (pozitív pólus) alatt. A kezelés alatt az érzőidegek ingerküszöbét növeli, aminek a végeredménye az analgetikus (fájdalomcsillapító) hatás kialakulása (amikor az ingerelhetőség csökken és az ingerküszöb nő). Ez a fájdalomcsillapító hatás kiemelten hasznos lehet olyan betegségek és sérülések esetén, ahol a fájdalom jelentős mértékben befolyásolja a beteg életminőségét.

Az értágító és vérátáramlást elősegítő hatása szintén fontos szerepet játszik a fizioterápiás kezelésekben. Az egyenáramnak köszönhetően javul a kezelt területen a vérkeringés, ami elősegíti a gyulladásos folyamatok csökkenését és a szövetek gyorsabb regenerálódását. A vazodilatáció (értágítás) következménye lokális hyperaemia (vérbőséget) lesz, ami fokozza a vérellátást.

A vérkeringés növekedése következtében nő a fagocitózisra képes sejtek odaszállítása. A vérkeringés élénkülésével a gyulladásos anyagcsere-végtermékek elszállítása felgyorsul. A gyulladáscsökkentő hatása a membránpotenciál változásán és a metabolitok lokális reszorbcióján keresztül valósul meg. Ez különösen hasznos lehet krónikus gyulladásos állapotok, például ízületi gyulladások kezelésében.

A regenerációt fokozó hatása szintén fontos szempont. A galván áram alkalmazása segíthet nehezen gyógyuló fekélyek és csonttörések gyógyulási folyamatának felgyorsításában, ami jelentős előnyt jelenthet a hosszabb távú rehabilitációs folyamatokban.

Végül, de nem utolsósorban, a galván áramnak az ingeráram hatása is figyelemre méltó. Ez a hatás különösen a sima és harántcsíkolt izmok stimulációjában mutatkozik meg, ami lehetővé teszi az izmok erejének és funkcionális állapotának javítását.

Milyen panaszokban nyújthat segítséget a Galvánáram kezelés? (Indikációk)

Milyen esetekben nem alkalmazható a Galvánáram kezelés? (Kontraindikációk)

 • Rosszindulatú daganatok
 • Csontvelőgyulladás
 • Fém implantátum
 • Sérült bőrfelület
 • Gyulladt bőrfelület
 • Lázas megbetegedések

  Kapcsolódó cikkünk

  5+1 tanács, hogy leküzdje az időjárás-változásra fokozódó ízületi fájdalmat

  5+1 tanács, hogy leküzdje az időjárás-változásra fokozódó ízületi fájdalmat

  A késő nyári időjárásból hirtelen hideg, nedves, ősziesre forduló idő nem kíméli a szervezetet. Sokan nehezen kezelik az időjárás változást, mert ez komoly testi ...

Elektroterápia - Iontoforézis kezelés

Az elektroterápia iontoforézis fizioterápiás kezelés alkalmazása egy eljárás, amely során egyenáram segítségével gyógyszeroldatot juttatnak a szervezetbe transzkután, azaz a bőrön keresztül. Ez a módszer kihasználja a bőr természetes tulajdonságait, amely mint egy szemipermeábilis (részlegesen áteresztő) hártya működik, lehetővé téve bizonyos molekulák bejutását a bőr mélyebb rétegeibe és onnan a szervezetbe.

Az iontoforézis különösen hasznos azoknak a gyógyszereknek a helyi adagolására, amelyek nem hatolnak át könnyen a bőrön, vagy amelyeknek szisztémás (az egész szervezetet érintő) adagolása mellékhatásokhoz vezethet. Az eljárás során az egyenáramot alkalmazva a gyógyszeroldat ionjai a bőrön keresztül jutnak be a szervezetbe, ahol helyi hatást fejtenek ki.

A módszer előnyei közé tartozik, hogy lehetővé teszi a gyógyszerek célzott, helyi alkalmazását, minimalizálva a szisztémás mellékhatások kockázatát. Másodsorban, az iontoforézis gyors és hatékony módja a gyógyszeres kezelésnek, mivel közvetlenül a kívánt területre juttatja a gyógyszert.

A bevitt hatóanyag a bejuttatás helyén felhalmozódik, depot képez, és a helyi kórfolyamatokra koncentráltan, tartós, erélyes hatást fejt ki lokálisan (lokális hatás).

A lokálisan bevitt gyógyszer bekerül a bőr kapillárisaiba, onnan a vérkeringésbe, és egy gyengébb erősségű, általános hatást is kifejt az egész szervezetre (általános hatás).

Az iontoforézis széles körben alkalmazható különböző betegségek és állapotok kezelésére. Gyakran használják például lokális fájdalomcsillapítás, lokális gyulladáscsökkentés, lokális értágítás, lokális izomspazmus oldás, és lokális szövetpuhítás céljából. Izomízületi gyulladások, izomfájdalmak, sportsérülések kezelésére. Különösen hatékony lehet olyan helyi gyulladások esetén, ahol a gyulladáscsökkentő vagy fájdalomcsillapító gyógyszerek helyi alkalmazása előnyös.

A kezelés során a gyógyszeroldatot tartalmazó elektromosan töltött vastag pamutból készült köztianyagot helyezik a bőrre, a kezelendő területen. A köztianyag polaritása (pozitív vagy negatív) a gyógyszer típusától függ. Az áram hatására a gyógyszer ionjai átvándorolnak a bőrön keresztül a szövetekbe, ahol a kívánt terápiás hatást fejtik ki. 

Milyen panaszokban nyújthat segítséget a iontoforézis kezelés? (Indikációk)

 • Idegzsába

 • Ideggyulladás

 • IzomfájdalomÍnhüvelygyulladás

 • Bursitis

 • Könyökfájdalom

 • Hát- és végtagízületi gyulladás

 • Sudeck szindróma

 • Csonttörések

Milyen esetekben nem alkalmazható a iontoforézis kezelés? (Kontraindikációk)

 • Rosszindulatú daganatok
 • Csontvelőgyulladás
 • Fém implantátum
 • Sérült bőrfelület
 • Gyulladt bőrfelület
 • Lázas állapot
 • TBC (tuberkulózis)

Elektroterápia - Diadinamikus áram kezelés

A diadinamikus áram két hatásos komponenst tartalmaz egymásra építve: Galvánáram-komponens: konstans egyenáram, amit bázisáramnak nevezünk, és Ingeráram-komponens: a galvánáramra szuperponált (ráhelyezett) lüktető egyenáram (impulzusáram), amit dózisáramnak nevezünk. A diadinamikus áram elsődleges élettani hatása a vazodilatáció, vagyis az értágítás, ami helyi hyperaemiát (fokozott vérbőséget) idéz elő. Ez a fokozott vérbőség és vérellátás segít javítani a kezelt terület tápanyag- és oxigénellátását, ami elősegíti a szövetek gyorsabb regenerálódását és javítja a gyógyulási folyamatot. Oedemák, haematomák felszívódását fokozza.

Ezen kívül a diadinamikus áram csökkenti a szimpatikus idegrendszer túlsúlyát. Ez a hatás különösen fontos a stressz által okozott vagy fokozott fájdalmak esetén, mivel a szimpatikus idegrendszer aktivitásának csökkentése nyugtató és relaxáló hatást gyakorol az egész szervezetre.

A diadinamikus áramkezelés továbbá relaxálja az izomszöveteket, ami segít csökkenteni az izomfeszültséget és a krónikus izomfájdalmakat. Ez különösen fontos lehet olyan állapotokban, mint az izomgörcsök, izomfáradtság vagy krónikus izomfájdalmak.

A kezelés során a két ingeráram gyors váltakozása pumpaszerű működést eredményez az erekben, ami lokálisan erős keringésfokozó hatást vált ki, nemcsak a vér-, hanem a nyirokerekben is. Ez a hatás segíti a gyulladásos anyagcsere termékek és a méreganyagok elszállítását a kezelt területen, elősegítve ezzel a gyulladáscsökkentést és a szövetek tisztulását.

A diadinamikus áram hatására megnő a fagocitáló sejtek száma a kezelt területen, ami hozzájárul a helyi immunválasz fokozásához és a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez. Ezáltal az adott terület hőmérséklete enyhén emelkedik, ami tovább fokozza a gyulladáscsökkentő és regeneráló folyamatokat.

Végül, de nem utolsósorban, a diadinamikus áramkezelés tartós és erős analgetikus (fájdalomcsillapító) hatással bír. Ez különösen hasznos lehet a krónikus fájdalom kezelésében, ahol a hosszantartó fájdalomcsillapító hatás jelentősen javíthatja a betegek életminőségét.

Milyen panaszokban nyújthat segítséget a diadinamikus áram kezelés? (Indikációk)

 • Izomfájdalom
 • Perifériás keringészavar
 • Distorsio (rándulás), Contusio (zúzódás)
 • Szövetek táplálkozási zavara
 • Krónikus gyulladások, krónikus arthritis
 • Spondylosis
 • Lumbágó
 • Epicondylitis, Tendovaginitis
 • Ízületi kopás, gerincízületi kopás
 • Idegfájdalom
 • Derékfájdalom
 • Könyökfájdalom

Milyen esetekben nem alkalmazható a diadinamikus áram kezelés? (Kontraindikációk)

 • lásd galvánkezelések
 • szívritmuszavar (50Hz és hullámok)
 • cardialis decompensatio
 • Sclerosis multiplex
 • rosszindulatú daganat
 • fémimplantátum

Elektroterápia - TENS kezelés

A TENS (Transcután Elektro Nerv Stimulator) kezelés egyik legfontosabb eleme a fájdalomcsillapítás, amelynek alapja Melzack és Wall kapuelmélete. Ez az elmélet arra utal, hogy a TENS készülék által generált elektromos impulzusok képesek blokkolni a fájdalom jelzéseinek továbbítását az agy felé. Az elektromos impulzusok stimulálják az idegeket, ami gátolja a fájdalomérzet átvitelét a központi idegrendszerbe, így csökkentve vagy akár megszüntetve a fájdalmat.

A TENS kezelés nemcsak a fájdalomcsillapításban hatékony, hanem elősegíti a bőr és az izmok regenerációját is. Az elektromos stimuláció serkenti a sejtek aktivitását és javítja a vérkeringést a kezelt területen, ami hozzájárul a szövetek gyorsabb gyógyulásához és helyreállításához.

A kezelés pozitív hatást gyakorol az anyagcserére is. A TENS által generált elektromos impulzusok fokozzák a sejtek anyagcseréjét, elősegítve ezzel a sérült vagy beteg szövetek gyógyulását. Ez a hatás különösen fontos krónikus betegségek vagy sérülések esetén, ahol a szövetek regenerálódása lassabb.

A gyulladáscsökkentő hatás szintén kiemelkedő jelentőségű. A TENS kezelés segít csökkenteni a gyulladást és enyhíteni a gyulladással járó fájdalmat, ami elősegíti a beteg komfortérzetét és gyorsabb gyógyulását.

Emellett a TENS kezelés izomlazító és tonizáló hatással is bír. Az elektromos impulzusok segítenek ellazítani a görcsös izmokat és javítani az izomtónust, ami különösen hasznos lehet izomfeszültséggel vagy izomgyengeséggel járó állapotokban.

A TENS kezelés alkalmazása különbözik az akut és krónikus állapotok kezelésében. Akut gyulladásnál és fájdalomnál a konvencionális TENS kezelést alkalmazzák, magas frekvenciájú és alacsony intenzitású impulzusokkal, amelyek gyors fájdalomcsillapítást eredményeznek. Krónikus gyulladás és fájdalom esetén azonban az alacsony frekvenciájú, de magasabb intenzitású impulzusok hatékonyabbak, mivel ezek hosszabb távú hatást fejtenek ki.

Milyen panaszokban nyújthat segítséget a TENS kezelés? (Indikációk)

 • mozgásszervi megbetegedések
 • fantomfájdalmak
 • vérömlenyek, vizenyők felszívódásának gyorsítása
 • Sudeck-syndroma II. stádiuma, Ulcus cruris
 • Decubitus
 • Migrén
 • Ischaemiás lábfájdalmak
 • Krónikus kismedencei fájdalom szindróma

Milyen panaszokban nem nyújthat segítséget a TENS kezelés? (Kontraindikációk)

Elektroterápia - Träubert-féle ingeráram kezelés

A kezelés elsődleges célja a fájdalomcsillapítás. A Träubert-féle ingeráram kezelés segítségével a kezelt területen az idegvégződések stimulálása révén csökken a fájdalomérzet. Ez a módszer különösen hatékony lehet olyan állapotokban, mint az akut és krónikus fájdalmak, ízületi gyulladások, izomfájdalmak, vagy akár a postoperatív fájdalomcsillapítás, Az elektroterápia stimuláló hatása segít blokkolni a fájdalomimpulzusok továbbítását a központi idegrendszerbe, csökkentve így a fájdalom érzékelését.

A tonizáló hatás szintén kulcsfontosságú aspektusa a Träubert-féle kezelésnek. A kezelés során alkalmazott elektromos impulzusok serkentik az izmokat, növelve ezzel az izomtónust és izomerőt. Ez a hatás különösen fontos az izomgyengeséggel vagy izomatrophiával járó állapotokban, ahol az izmok stimulálása elősegítheti az izomerő visszanyerését és javíthatja az izmok funkcionális állapotát.

A vasodilatációs, azaz értágító hatás a Träubert-féle kezelés egy másik jelentős előnye. Az elektromos impulzusok hatására a kezelt területen az erek tágulnak, ami javítja a vérkeringést és elősegíti a szövetek oxigén- és tápanyagellátását. Ez a hatás különösen fontos a gyógyulási folyamatok és a szöveti regeneráció szempontjából, mivel a javuló véráramlás elősegíti a gyulladásos anyagcsere-termékek és a toxikus anyagok eltávolítását, valamint a sérült szövetek gyorsabb helyreállítását.

A Träubert-féle ingeráram kezelés alkalmazható számos különböző állapotban, így széles körű használata van a fizioterápiás gyakorlatban. Leggyakrabban olyan betegségek és állapotok kezelésére alkalmazzák, ahol a fájdalomcsillapítás, az izomtonizálás és a vérkeringés javítása kulcsfontosságú.

Milyen panaszokban nyújthat segítséget a Träubert-féle ingeráram kezelés? (Indikációk)

 • Tenziós fejfájás
 • Derékfájdalom
 • Idegfájdalom
 • Ízületi kopás, gerincízületi kopás
 • Könyökfájdalom
 • Periarthritis humeroscapularis
 • Izomfájdalom
 • Sudeck szindróma II. stádium
 • Perifériás artériás és vénás keringészavarok
 • Akut fájdalmak
 • Tendinitis bursitis

Milyen esetekben nem alkalmazható a Träubert-féle ingeráram kezelés? (Kontraindikációk)

 • Lásd galvánkezelés
 • Fokozott figyelem a vérzéses betegségeknél.

Elektroterápia - Szelektív ingeráram kezelés

Elektromos ingerrel a bénult vagy ép beidegzésű, sorvadt izom fiziológiáshoz hasonló kontrakciójának kiváltása, az ép izomzat stimulálása nélkül. Az alacsony frekvenciás szaggatott egyenáram (impulzusáram) izomösszehúzódást hoz létre. A harántcsíkolt és simaizomszövetet mesterségesen, elektromos ingerrel is kontrakcióra lehet bírni. A szelektív ingeráram kezelés biológiai hatásai izomkontrakció kiváltása, elektrogimnasztika vagy izomtréning, izomszövet erősítése, az izomköteg vastagságának növelése, az idegsejtek regenerálódásának fokozódása indirekt kezeléssel, izomtónus csökkentő hatás, keringésfokozó. A szelektív ingeráram kezelés célja, hogy az izomszövet anyagcseréjének javítása, sorvadás megelőzése, izomerő helyreállítása, bénult izom kontrakció képességének megőrzése, és az ideg regenerálódásának serkentlése.

Milyen panaszokban nyújthat segítséget a szelektív ingeráram kezelés? (Indikációk)

 • Inaktivitási atrófia
 • Izombénulás (főleg ideggyöki kompresszió és a perifériás idegrost sérülése miatt ahol a reinnerváció lehetősége megvan)
 • Obstipatio
 • Inkontinencia
 • Angipathia

Perifériás bénulást okoz:

 • A motoros agyidegmagok,
 • a spinalis motoneuronok
 • és az axonok bántalma az agytörzsből és gerincvelőből kilépéstől a beidegzett célizomig.
 • Az ideg ellátási területéhez tartozó izmok bénulnak és sorvadnak. A bénult végtagon kóros tartás alakul ki, mint pl. eső kéz, karomállás, majomkéz, eskü kéz, equinovarus tartás a lábfejen
 • A bénult izmok saját reflexei kiesnek.
 • Az izomzat tónusa csökken.
 • Érzészavarok alakulnak ki minden érzésféleségre. Éles vagy sugárzó fájdalmak jelentkezhetnek spontán a részlegesen sérült ideg ellátási területén vagy az egész végtagon
 • Érzészavarok alakulnak ki minden érzésféleségre. Éles vagy sugárzó fájdalmak jelentkezhetnek spontán a részlegesen sérült ideg ellátási területén vagy az egész végtagon
 • NERVUS PERONEUS BÉNULÁSA
 • MUSCULUS QUADRICEPS FEMORIS KEZELÉSE
 • NERVUS ISCHIADICUS SÉRÜLÉSE
 • NERVUS RADIALIS SÉRÜLÉSE
 • Nervus medianus sérülése
 • Carpalis alagút (carpal tunnel) syndroma:
 • nervus ulnaris sérülése
 • PLEXUS BRACHIALIS SÉRÜLÉSE
 • Felső plexus laesio
 • NERVUS FACIALIS BÉNULÁSA
 • SIMAIZMOK INGERLÉSE - Hólyagingerlés
 • Axonotmesis
 • Neurotmesis
 • Neuropraxia
 • Myasthenia gravis (autoimmun megbetegedés)
 • Diabeteses polyneuropathia
 • Kálium anyagcserezavar

Elektroterápia - Interferencia áram kezelés

Az interferencia áram kezelés során két keresztezett áramkörrel középfrekvenciás váltakozó áramot juttatunk a kezelendő testrészbe.  A két áramkörnek kereszteznie kell egymást. A kereszteződés helyén a sinus hullámok interferálódnak (interferencia áram ). Két, közel egyenlő frekvenciájú és hullámhosszú hullám interferenciájának eredményeként a hullámtérben a rezgések találkozásánál, kereszteződésnél lebegések keletkeznek, lebegő áram. A lebegési frekvencia mindig egy kisfrekvenciás tartományú érték, amely folyamatosan változik a kezelés alatt, van egy alsó és egy felső értéke, amelyek között le-föl pörög. A kisfrekvenciás tartományú lebegési frekvencia a 4000 Hz-es vivőfrekvenciára épül.

A magas frekvencia miatt kevésbé ingerli a bőrben lévő érző receptorokat, a felületes szövetekre nem hat. Nem égeti meg a bőrt, a kezelés után a bőrben jelentéktelen hyperaemia alakul ki. A mélyen fekvő szövetekben viszont jelentős hyperaemia jön létre. Az áramkör kereszteződésénél mély hatás alakul ki, jól kezelhető vele a mélyen fekvő csípőízület is.

Erőteljes analgetikus hatással bír, valamint vazodilatációs és izomlazító hatása is van.

Milyen esetekben nyújthat segítséget az interferencia áram kezelés ?  (Indikációk)

 • neuralgiák
 • neuritisek
 • myalgiák
 • tendinitisek
 • bursitisek
 • epicondylitis
 • gerinc és végtagízületek gyulladása
 • Sudeck syndroma

Milyen esetekben nem alkalmazható az interferencia áram kezelés ? (Kontraindikációk)

 • malignus tumorok
 • osteomyelitis
 • pacemaker 
 • sérült bőrfelület
 • gyulladt bőrfelület
 • lázas állapot
 • fertőző betegségek
 • fémimplantátum

ULTRAHANG, VÍZALATTI (SUBAQUALIS) ULTRAHANG KEZELÉS

Az ultrahang kezelés során egy kristály segítségével elektromos energiát alakítanak át mechanikai energiává. Ez a mechanikai energia az ultrahang hullámok formájában terjed, amelyek mélyen behatolnak a szövetekbe. Ezáltal az ultrahangkezelés hatékonyan stimulálja a sejteket és szöveteket, elősegítve a gyógyulást és fájdalomcsillapítást.

Az Ultrahang kezelés biológiai hatásai:

A biológiai membránok diffúzióképessége fokozódik. A diffúziós folyamatok felgyorsulnak. A besugárzott terület pH-jának lúgos irányba való eltolódását okozza. Oxidáló hatás, szabad gyökök keletkeznek.

 • Fájdalomcsillapító hatás (alkalizáló hatás miatt)
 • Spazmolítikus hatás (mikromasszázs)
 • Fibrinolítikus hatás (mikromasszázs)
 • Hámosító hatás (értágító, O2-ellátást javító hatás)
 • Endogén hő hatására vasodilatáció

                Kis dózis – szöveti hyperaemia

                Közepes dózis – vasoconstrictio, szöveti ischaemia

                Nagy dózis – keringés lelassulása, szöveti károsodás

 • Az izom vérellátása fokozódik.
 • Izomtónus normalizálódik (spasmus csökken)
 • Porcszövet - anyagcsereváltozásokat idéz elő

 Milyen  esetekben nyújthat segítséget az Ultrahang kezelés ?  (Indikációk)

 • Gerinc és a végtagízületek degeneratív és gyulladásos megbetegedései
 • discopathia,spondylosis
 • spondylarthrosis
 • végtagízületi arthrosis
 • krónikus arthrosis
 • SPA spondylarthritis ankylopoetica
 • műtét után gyulladt hegre, keloidos hegek, merev szövetek Dupuytren-contractura
 • Myalgia
 • hematómák, vérömlenyek
 • kéztőalagút szindróma „carpalis”
 • bursitis
 • térdízület kezelése
 • rándulás
 • ficam
 • ödémák
 • akut lumbago
 • ín-zsugorodás, dupuytren

Milyen esetekben nem alkalmazható az Ultrahang kezelés  ?  (Kontraindikációk)

 • Súlyos artériás keringési zavar
 • Magas vérnyomás
 • TEP
 • Vízzel teli üregek – szem, durazsák, herék..
 • Graviditás
 • Malignus tumor
 • TBC
 • fémimplantátum
 • Súlyos osteoporosis 

  Téma szakértője

  Fizioterápiás kezelés

  Fizioterápia

 • Specialitások:
  • Galvánáram kezelés
  • Iontoforézis kezelés
  • Diadinamikus áram kezelés
  • Tens kezelés
  • Träubert-féle ingeráram kezelés
  • Szelektív ingeráram kezelés
  • Interferencia áram kezelés
  • ultrahang, vízalatti (subaqualis) ultrahang kezelés

  Fizioterápiás torony kezelései elérhetőek:

  • Fájdalomközpont - 1015 Budapest, Ostrom u. 16. fsz. 3. rendelő