Koronavírus és krónikus fáradtság szindróma

Koronavírus és krónikus fáradtság szindróma

2020.04.09 11:31

A krónikus fáradtság szindróma jellemző tünetei a kimerültség, torokfájás, alvászavar – amelyek tartósan vannak jelen. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa egy amerikai KFSZ-szervezet figyelmeztetéséről beszélt, amely szerint az érintettek nagyobb kockázatnak vannak kitéve a koronavírus szempontjából.

Mi az a krónikus fáradtság szindróma?

A krónikus fáradtság szindróma kezelése összetett feladat.A krónikus fáradtság szindróma definíciója szerint a beteg minimum 6 hónapig pihenés, kikapcsolódás hatására sem képes megfelelően regenerálódni, s a fáradtság mindennapjaira is hatást gyakorol, továbbá izom- és ízületi fájdalmai vannak.  A betegség tünetei tehát a fáradtság, a levertség, a teljesítőképesség csökkenése, hőemelkedés, torokfájás, általános izomgyengeség, fejfájás, fényérzékenység, feledékenység, depresszió, ingerlékenység, meggyengült gondolkodási és összpontosítási képesség, valamint alvászavarok.  A tünetek súlyossága napról napra változhat. Jobb napokon a páciens szinte teljes mértékben képes ellátni a feladatait, míg a rossz napokon az ágyból sem tud felkelni.
Ugyanakkor az amerikai Solve ME/CFS Initiative nevű, KFSZ-betegeket informáló szervezet szerint, bár krónikus betegségről van szó, mégsem ez az érintettek legnagyobb rizikója a koronavírus kapcsán. Inkább az jelent veszélyt, hogy ha egy KFSZ-beteg elkapja a vírust, az jelentősen ronthatja az állapotát, és a súlyossá váló krónikus fáradtság szindróma talán nagyobb fenyegetést jelent, mint a vírus maga.

Jó tanácsok KFSZ betegeknek

- Bár csak kisszámú hazai tapasztalatunk van a KFSZ-ről, a legfontosabb természetesen az, hogy a betegek próbáljanak önkéntes karanténban maradni, vagyis minimalizálni a megfertőződés esélyét – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. – E tekintetben azok a KFSZ-betegek, akik egyébként sem tudják elhagyni a lakást – és ez egyes felmérések szerint akár az érintettek 25 %-a is lehet – védettebbek. Fontos, hogy ne csak a tömegközlekedéstől, de a potenciális betegektől is próbáljanak távol maradni. A szokásos vitaminokon, táplálék kiegészítőkön túl érdemes lehet napi 2000 NE D-vitaminnal is segíteni az immunrendszert, aminek természetesen nem csak a koronavírus ellen kell védekeznie. Fontos e téren racionálisnak maradni, nem meggondolatlanul beszerezni mindent, ami elérhető.
Krónikus fájdalom és fáradtság kezelésében a nyugati és az alternatív kezelések is fontosak.Arnold doktor szerint nyilván nem ebben az időszakban kell elkezdeni a KFSZ betegeknek orvoshoz járni (ha csak nem feltétlenül szükséges), de a vírus lecsengése után érdemes segítséget kérni. Elsősorban ki kell zárni azokat a szervi betegségeket, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak. Ha ez megtörtént, úgy gondolom, hogy egy ennyire összetett problémát csak összetett módon lehet gyógyítani, tehát karöltve a neurológussal, immunológussal, pszichológussal, gyógytornásszal és a különböző hatóanyag tartalmú célzott injekciós kezelések és a gyógyszeres kezelés mellett próbálkozni kell a fizikoterápia különböző formáival, és az izom-, ízületi fájdalmak csökkentésének egyéb lehetőségeivel. Annak pedig, aki nyitott rá, nem csak a nyugati orvoslás eszközeit érdemes felajánlani, de akár az orvosi akupunktúrát is, amellyel mind fizikai, mind mentális-pszichés síkon tudunk segíteni. A KFSZ megértéséhez fontos tudni, hogy orvos - élettanilag van egy ún. P- N- E-I – rendszer, vagyis psziho-neuro-endokrin-immun-rendszer, amely az ún. homeosztázisért, a szervezet szabályozott, dinamikus, belső állandóságáért felel. Ennek állapotát alapvetően befolyásolja a pszichés állapot is: azaz a jelen helyzetben minden ismert prevenciós lépést meg kell tenni, de a félelem és a  pánik csökkenti a P- N- E-I - rendszer működési hatékonyságát. A napi 8 óra pihentető alvás és a megfelelő életmód pedig erősíti azt! A legfontosabb pedig, hogy a páciens elhiggye, hogy megszabadulhat a kínzó panaszaitól, amit sokan talán hipochondriának vélnek, holott látnunk kell, hogy a nehezen behatárolható tünetek valódi szenvedést okoznak.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Szakértő! Tudom, hogy nagyon hipochonder vagyok már évek óta! De ez most egészen más. Január elején vettem észre, hogy gyakran vérzik a fogínyem több helyen. Ez azóta is kisebb-nagyobb közökkel fent áll! Bár talán picit mint ha javult volna! Olvastam, hogy ez lehet a leukémia tünete is. Teljesen az jön le nekem, hogy akut leukémiás vagyok. Már ki sem mozdulok itthonról annyira rossz a kedvem miatta! Tudom ,hogy orvoshoz kéne fordulnom és mostmár rá is szánom magam de nagyon aggódom! Tudom, hogy konkrétat nem tud mondani Ön sem, de lehetséges, hogy ez akut leukémia? vagy az már január óta más bonyodalmat is okozott volna? Lázam még nincs, de miután olvastam a tüneteket a csontom vagy az izületem fáj itt-ott ami mondjuk nem minden napos! Bár a lázra visszatérve reggel mérve általában 36,4 körül de napközbe már most hogy méregetem van ,hogy 37,1 is van. Köszönöm szépen előre is a válaszát! 25 éves vagyok.
    Tisztelt Levélíró!

    Kérem forduljon fogorvosához és háziorvosához vizsgálatra, valamint a leírt tünettan alapján javasolnék egy mennyiségi és minőségi vérkép vizsgálatot is. Felhívom szíves figyelmét, hogy az interneten vannak szakmailag nem kontrollált források is.
    Tisztelettel
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSC
    sebész, fájdalomspecialista
    István

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Minden kérdésemre válaszolt

    Doktor úr teljes körű felvilágosítást adott a további kezeléssel kapcsolatban. Rugalmas, partnerként kezelt. Minden felmerülő kérdésemre válaszolt.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók