Köhögéskor fáj a dereka? Ez lehet az oka

Köhögéskor fáj a dereka? Ez lehet az oka

2023.05.31 09:37

A köhögés néhány embernél felerősíti az egyébként is jelen lévő derékfájdalmat, másoknál csupán köhögéskor jelentkezik a kínzó érzés. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa a köhögés és a derékfájdalom lehetséges összefüggéseit tekintette át.

Derékfájdalom köhögéskor – ezek a leggyakoribb okok

 A köhögés sok embernél egy enyhe előrehajlást vált ki, ez a pozíció pedig nyomást eredményezhet deréktájon, enyhén elmozdíthatja a csigolyákat is – mindez felerősítheti a derékfájást. Ezen a nyilvánvaló okon kívül azonban komolyabb okok is vezethetnek a fájdalom fokozódásához – hangsúlyozza Arnold doktor.

Izomhúzódás, rándulás

A köhögéskor jelentkező derékfájást fontos kivizsgálni.Néha a hirtelen és erős köhögés váratlan nyomást helyez a hátra, ami ideiglenes sérülést okozhat, mint például az izomhúzódás. Az emiatt kialakuló fájdalom erősödhet bizonyos pozíciókban és mozdulatoknál, így köhögéskor, tüsszentéskor is. Ezen kívül jelentkezhet még izomfeszülés vagy éppen izomgyengeség, valamint merevség is az alsó háti szakaszon.

Porckorongsérv

A csigolyák közti porckorongok tulajdonképpen párnázatként, ütközés csillapítóként funkcionálnak, azonban számos ok miatt átszakadhatnak, a porckorongban lévő anyag elvándorolhat és kialakulhat a porckorongsérv. Az European Spine Journak cikke szerint azoknak az isiásszal küzdő személyeknek, akiknek a lábfájdalma köhögésre erősödik, valószínűleg porckorongsérv okozza a panaszait. Az isiász ugyanis az ülőideg irritációja vagy nyomás alá helyeződése miatt alakul ki, a porckorongsérv pedig szintén nyomhatja az ülőideget. 
Mindenképpen ki kell vizsgálni a beteget, ha a fájdalmon kívül zsibbadást érez a derekában, egyik vagy mindkét lába fáj, komoly esetben esetleg vizelettartási nehézségei is jelentkeznek – nem feltétlenül csak köhögéskor. 

Gerinccsatorna szűkület

Ahogy idősödünk, a gerinccsatorna szűkülni kezd, ami extra nyomást helyez a gerincvelőre és az idegekre, és ez a probléma igen gyakran az alsó háti szakaszt, a derekat érinti. Sokan azt tapasztalják, hogy a fájdalom erősödik leüléskor vagy előre hajoláskor, illetve akár köhögéskor is. Emellett olyan tünetek is előfordulhatnak, mint a lábak elgyengülése, a zsibbadás a derékban, a fenékben vagy a lábakban, illetve éles, a lábak felé sugárzó fájdalom. Súlyos esetben a bél- és húgyhólyag problémák is jelentkezhetnek, illetve a szexuális funkció is sérülhet. Bár létezik veleszületett gerinccsatorna szűkület is, leggyakrabban azonban az 50 feletti populáció találkozik a betegséggel.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A derékfájás és hátfájás oka akár porckorongsérv is lehet.- Ha a köhögéskor jelentkező fájdalom nem múlik, ha a derék több napja, esetleg hetek óta fáj, és a fájdalom nem múlik, sőt fokozódik, ha lábzsibbadás, érzéskiesés, inkontinencia jelentkezik, mindenképpen orvoshoz kell fordulni – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. – Természetesen az is kivizsgálást igényel, ha a köhögéskor jelentkező hátfájdalmat fogyás, nehézlégzés, kimerültség, vér felköhögése is kíséri, hiszen ezek a tünetek a tüdő érintettségére utalhatnak. Mindazonáltal ha mozgásszervi ok áll a háttérben, elsősorban a pontos diagnózist kell felállítani, majd egyrészt a fájdalmat csillapítani, másrészt az okot kezelni. Mindkét cél eléréséhez rendelkezésre áll számos hatékony módszer, a helyi gyulladáscsökkentő injekciótól a természetes hatóanyagú orvosi kollagén injekciókúráig és a neurálterápiáig, az orvosi akupunktúrától a funkcionális gyógytornáig.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Selyem Réka MSc

Reumatológus

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Szép Napot! Érdeklődni szeretnék,hogy a derékfájdalom ami lábzsibbadással társul okozhat-e TIA agyérgörcsöt? Szemészeten ,Neurológián jártam nyaki UH rendben.Válaszukat előre is köszönöm. Üdv :LAZÁNYI ANDREA
    Tisztelt Lazányi Andrea!

    A derékfájdalom nem okozhat TIA-t, de a TIA okozhatja a derékfájdalmat.

    Tisztelettel,
    Dr. Páll Zoltán
    LAZÁNYI ANDREA

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Megoldás egy nap alatt

    Két hét szenvedés után végre sikerült enyhíteni a fájdalmamat egy nap alatt, a doktornő nagyon kedves és segítőkész volt. Köszönöm!
    Dr. Selyem Réka MSc
    Dr. Selyem Réka MSc
    Reumatológus