Nem kell, hogy évekig tartson a hátfájás

Nem kell, hogy évekig tartson a hátfájás

2019.02.14

A felnőtt lakosság nagyobb részének életében legalább egyszer tartósan fáj a háta, a dereka. Dr. Selyem Réka, a FájdalomKözpont reumatológus szakorvosa az akár évekig elhúzódó hátfájás okairól és a kezelési lehetőségekről beszélt.

Eleinte javul, később romlik

derékfájás hátfájás reumatológusRengeteg ember fordul orvoshoz derékfájás miatt, amely az első hat hét során gyakran enyhül, ám akár egy éven túl is fennmaradhat – állt a Canadian Medical Association Journal tanulmányában. A cikk szerint az igen gyakori hát- és derékfájdalom hátterében (az esetleges pszichés okokon kívül) négy fő fizikai ok állhat:

  • késő kezdett kezelés,
  • idővel kialakuló kényszertartások,
  • nem megfelelő munkahelyi körülmények,
  • mozgáshiány.

Arról megoszlanak a vélemények, milyen gyorsan lehet kilábalni ebből az állapotból.  
Ausztrál és brazil kutatók 33 tanulmányt tekintettek át, amelyek összesen több mint 11 ezer esetleírást tartalmaztak. A páciensek valamennyien (akut vagy krónikus) derékfájás miatt fordultak orvoshoz. A kutatás vezetői szerint jellemző volt a páciensekre, hogy mind a fájdalom, mind a mozgáskorlátozottság jelentősen csökkent az első hat hét során. Később azonban a javulás lelassult, sőt akár több, mint egy évig fennmaradtak a tünetek. Bár a panaszok jóval enyhébbek voltak, mint a kezdeti szakaszban, nagyjából csak 10 százalékát tették ki az előzőeknek - amennyiben korábban akut hátfájdalom volt a diagnózis. A krónikus betegségnél a javulás csupán 50 százalékos volt egyéves távlatban.  
A javulás tehát közel sem teljes, különösen, ha krónikus problémáról van szó. Ennek oka többek közt abban keresendő, hogy egy idő után már maguk a páciensek sem hiszik, hogy fájdalom nélkül élhetnek, és nem tesznek további lépéseket a gyógyulás felé. 

Későn fordulunk orvoshoz

- A működésbeli elváltozások - például amikor az izomerő kiegyensúlyozatlansága miatt nem tudjuk teljesen kihúzni magunkat-, a kényszertartások előbb-utóbb túlterhelik a gerincet és a hát-és derékfájás tartóssá válhat. Évek, évtizedek alatt pedig nagy eséllyel alakulnak ki krónikus kopások, porckorong károsodások és egyéb, tartós problémák. Vagyis minden olyan esetben orvoshoz kellene fordulni, ha fájdalmat, mozgásbeszűkülést tapasztalunk, hiszen csak szakszerű segítséggel védhetők ki a tartós elváltozások. Nem szabad megvárni, amíg tarthatatlanná válik az állapot és esetleg már a vény nélküli fájdalomcsillapítók sem hatékonyak. Ezen kívül nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fájdalmak, így a nyaki-, háti- és derékfájás is gyakran pszichés eredetűek, azonban ez esetben is kezelést igényelnek – hangsúlyozza dr. Selyem Réka, a FájdalomKözpont reumatológus szakorvosa.

Nem csak gyógyszer segíthet

derékfájás hátfájás reumatológus- A fájdalomcsillapítók, a nem-szteroid szerek, és a helyi célzott injekciók szinte azonnal kifejtik fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásukat, de a betegség előrehaladását, a deformitások kialakulását nem tudják megakadályozni. A gyors eredmények azonban szükség esetén indokolhatják az alkalmazást, hiszen jelentős könnyebbséget hozhatnak a betegek életébe – mondja Selyem doktornő. - Ugyanakkor, ha tartós megoldásra van szükség, a lökéshullám- és a különböző elektroterápiák (fizikoterápia) oldják a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a valódi okot is megszüntetheti a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. Ezen kívül jó hatású a lágylézer kezelés, a BEMER fizikiai érterápia és gyakorlatilag elengedhetetlen a funkcionális gyógytorna, manuálterápia is, amelynek titka a szakszerű betanulásban és a kitartó munkában keresendő. Megfelelő módszerekkel és a páciens aktív közreműködésével jelentős javulás érhető el még az évek óta fennálló gerincproblémák (nyak-, hát-, derékfájdalom) esetén is.   
 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Selyem Réka MSc

Reumatológus

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot! Bal talpamon sarkantyum van,érdeklődnek lökés hullám terápia ,mennyibe kerül ?es hány alkalom kell?Segitseget előre is köszönöm .
    Tisztelt Antal Péter!

    Központunkban a lökéshullám kezelés ára 14.500 Ft.- alkalmanként.
    A probléma súlyosságától, fennállási idejétől függően általában szakorvosaink 4-6 alkalmat javasolnak. Az első kezelést mindenképp meg kell hogy előzze egy szakorvosi vizit, melyre időpontot online ( https://www.fajdalomkozpont.hu/online-bejelentkezes) , vagy telefonon (+36 70 621 2433) is tud foglalni.

    Mielőbbi gyógyulást kívánunk!

    Vörös-Locherer Zita
    asszisztens
    Antal peter

    Lökéshullám terápia

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Profi, gyors ügyintézés

    Profi, gyors ügyintézés. A doktornő nagyon aktív, odafigyel a páciensre, minden lehetőséget megbeszél vele.
    Dr. Selyem Réka MSc
    Dr. Selyem Réka MSc
    Reumatológus