Csípőfájdalom okai

Csípőfájdalom okai

2023.07.25 13:51

A csípőfájdalom gyakori panasz, melynek hátterében számos probléma állhat, az ízületi gyulladásoktól a különböző sérülésekig. Bár csípőfájdalom bárkinél, bármikor jelentkezhet, a sportolók és az idősebb korosztály különösen gyakran küzd ezzel a tünettel.

Csípőfájdalom – Tartalom

FájdalomKözpont szolgáltatásai csípőfájdalom esetén:

A csípőízület

A csípőízület alkotásában a combcsont, illetve annak a feje és a medencecsont acetabuluma (csípőízületi árok) vesz részt. A medencecsont három különálló csont, a csípő-, az ülő- és a szeméremcsont összeolvadásából jön létre, melyek mindhárman részt vesznek az acetabulum létrehozásában is. A csípőízületi árok által létrehozott vápát tovább mélyíti, ezáltal nagyobb stabilitást ad neki egy gyűrű alakú porc, a labrum. Az ízület igen erős tokkal rendelkezik, amelyet külső szalagok borítanak, tovább fokozva ezzel az csípő stabilitását.

Csípőfájdalom okaicsipofajdalom

A csípőfájdalom hátterében számos folyamat állhat, melyek érinthetik az ízület alkotórészeit, a csontokat és a lágyrészeket (izmokat, inakat) is. Sérülések, különböző gyulladások, daganatos elváltozások, fertőzések, fejlődési rendellenességek és még számos egyéb kórállapot vezethet csípőfájdalom kialakulásához, a leggyakoribbakat tárgyaljuk részletesen.

Csípőfájdalom – Ízületi gyulladás

A csípőfájdalom hátterében álló egyik leggyakoribb probléma magának az ízületnek a gyulladása. A gyulladás leggyakrabban porckopás következtében alakul ki, főleg az idősebb korosztályban, de jellemző még, hogy autoimmun betegségek érintik a csípőt, például a reumatoid arthritis, illetve ízületi fertőzés is kialakulhat. Az ízületi gyulladás okozta csípőfájdalom jellemzője, hogy fokozatosan válik egyre rosszabbá, és következtében a mozgás beszűkül, az ízület merevvé válik.

Csípőfájdalom - Sérülések

A csípőfájdalom lehet valamilyen trauma következménye is.

Nagyobb baleset következtében is eltörhetnek a csípőízületet alkotó csontok, de még gyakoribb, különösen az idősebb korosztályban, hogy a csontritkulás miatt meggyengült csont kis trauma hatására, akár egy kisebb esésre eltörik.

Baleset következtében nem csak csonttörés léphet fel, de csípőficam is kialakulhat, amikor  az ízületi fej elhagyja az ízületi vápát. Ez szintén állhat a csípőfájdalom hátterében.

Az ízületben végzett repetitív mozgások határára a szövetek közti nyálkatömlő (bursa) is, illetve a különböző inak - melyek az ízület környékén tapadnak - is begyulladhatnak. Előbbit bursitisnek, utóbbit tendinitisnek nevezzük.

Elsősorban sporttevékenységek kapcsán, esetleg egy rossz mozdulat következtében a csípő mozgását segítő inakat és izmokat meg is húzhatjuk, ami szintén csípőfájdalom kialakulását eredményezheti.

A csípőízületben az ízvápa kialakításában részt vesz egy gyűrű alakú porc is, az úgynevezett labrum, ami segít az ízületi fejet a helyén tartani. Főleg sportolók esetében azonban labrumszakadás következhet be trauma hatására, ami az ízület instabilitásához és fájdalomhoz fog vezetni.

Csípőfájdalom – Daganatok

Természetesen a csípőfájdalom hátterében is állhatnak rosszindulatú daganatos elváltozások. Ezek lehetnek csontdaganatok, amelyek rendkívül ritkák, de ennél gyakrabban fordulnak elő egyéb daganatok csontba adott áttétei. Ezek mellett rosszindulatú hematológiai kórképek, mint a leukémia és a myeloma is okozhat csontfájdalmat, akár a csípőben is.

Csípőfájdalom – Egyéb okok

A csípőfájdalom hátterében álló egyik ritka ok a nem megfelelő vérellátás következtében kialakuló csontelhalás, vagyis avascularis csontnecrosis. A kórkép lehet csípőficam vagy törés következménye, vagy hosszú távú, nagy dózisú szteroid kezelés mellékhatása is.

Gyermekkorban felléphet egy ritka betegség, a Perthes-kór, melynek során a combfej vérellátása ideiglenesen zavart szenved, ami a combfej lebomlásához, alakjának megváltozásához vezet. A folyamat következtében a fej nem fog illeszkedni az ízületi vápába, ami a későbbi, felnőtt években is csípőfájdalom fennállását okozhatja.

Kapcsolódó cikkünk

Mozgásszervi fájdalom? Ezt érdemes tudni a szteroid kezelésekről

Mozgásszervi fájdalom? Ezt érdemes tudni a szteroid kezelésekről

Sokan tudják a szteroidokról, hogy gyorsan ható, hatékony szerek a fájdalomcsillapításban, gyulladáscsökkentésben. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc , a ...

Szintén gyerekeknél, elsősorban csecsemőknél van jelentősége a csípődiszpláziának. Ez egy örökletes betegség, melynek következtében a csípőízületi vápa nem megfelelően fejlődik, emiatt az ízületi fej elhagyja azt, állandóan kificamodott állapotba kerülve. Magyarországon szűrővizsgálatot vezettek be az ilyen kisbabák mielőbbi diagnosztizálásának érdekében, ugyanis a korai időszakban a betegség kezelhető. Kezelés nélkül azonban életre szóló csípőfájdalom alakulhat ki.

Csípőfájdalommal járhatnak egyéb, nem a csípőt érintő kórképek is, azáltal, hogy ebbe az ízületbe sugárzik a fájdalom. Ilyenek lehetnek többek között különböző kismedencei elváltozások vagy a gerinc bizonyos bántalmai.

Csípőfájdalom kivizsgálásacsipofajdalom

Csípőfájdalom kivizsgálása során fontos szerepe van fájdalom minél pontosabb megismerésének, a hozzá társuló egyéb tünetek és a kórtörténet feltérképezésének. A fájdalom jelentkezhet az ízületben, illetve az ízületen kívül, kisugározhat a combba, a lágyékba vagy a fartájékba. Lehetséges, hogy a csípőfájdalom éjszaka rosszabb, vagy éppen mozgás hatására fokozódik, társulhat az ízületi mozgás beszűkülésével, esetleg bicegéssel.

Az orvosi fizikális vizsgálatnak is kulcsszerepe van a csípőfájdalom okának felderítésében. A vizsgálat eredményének ismeretében további vizsgáló eljárások elvégzésre kerülhet sor, így labor- és képalkotó vizsgálatokra, mint röntgen, CT, MR, PET-CT, csontszcintigráfia és ultrahang.

Csípőfájdalom kezelése

A csípőfájdalom enyhítésére gyakran alkalmazott módszer az érintett ízület pihentetése, jegelése, kompressziója és megemelése, illetve a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók rövid távú szedése. Ezek a módszerek alkalmasak a csípőfájdalom enyhítésére, de a tünet hátterében álló kórfolyamat kezelése is szükséges, amennyiben az nem szűnik meg spontán.

Autoimmun folyamatok esetén immunszuppresszív terápia alkalmazása merül fel, daganatos elváltozások esetén a tumor típusától függően sebészi beavatkozás, sugár- és gyógyszeres terápia jöhet szóba, porckopás esetén protézis beültetésére lehet szükség, a csontritkulás kezelhető gyógyszeresen, illetve D-vitamin és kalcium alkalmazásával, gyulladásos folyamatok során gyakran van jótékony hatása a szteroid kezelésnek. Amennyiben az ízület alkotórészei károsodnak, bevethetők minimál invazív műtéti eljárások is.  A legtöbb esetben a gyógytornának is fontos szerepe van a csípőfájdalom mérséklésében és a mozgás helyreállításban.

Téma szakértője

Dr. Selyem Réka MSc

Reumatológus

  • Specialitások: