Baker ciszta is lehet az oka a térdhajlat fájdalmának

Baker ciszta is lehet az oka a térdhajlat fájdalmának

2019.09.12

Ha térdhajlításkor, járáskor fáj a térdhajlata, a térd mögötti rész, könnyen lehet, hogy a Baker ciszta okozza a problémát. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistája, sebész, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa arra figyelmeztet, hogy bár nem mindig fájdalmas, de a jelenség mindenképpen ellenőrzést igényel. 

Mitől lesz ciszta a térdhajlatban?

A ciszta – bárhol is jelentkezik a testben – egy folyadékkal teli tömlő, amelynek számos típusa ismert. Amennyiben a térd ízületében valamilyen károsodás vagy gyulladás alakul ki, esetleg megsérül vagy kopik a porc, felhalmozódhat a térdben található ízületi folyadék – amelynek feladata az ízületi súrlódás csökkentése -, és kialakul a kis tömlő. Előfordul, hogy megjelenése fel sem tűnik az érintettnek, más esetekben azonban fájdalmat, feszülést okoz. Különösen a térd kinyújtásakor, járáskor, futáskor bukkan fel a kényelmetlenség, ami reggel, vagy hosszas mozdulatlanság után erősebben jelentkezhet. Mindenképpen érdemes kivizsgáláson részt venni, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk:

  • A Baker ciszta miatt a térd és a térdhajlat is fájhat.térdfájdalom,
  • duzzanat a térdhajlatban, olykor a lábon is,
  • a térd merevsége,
  • feszítő érzés a térdhajlatban,
  • képtelenség a térd teljes behajlítására.

Ritka esetben a ciszta szétrepedhet és az ízületi folyadék a kétfejű lábikraizomra szivároghat, a következő tüneteket okozva:

  • éles fájdalom a térdben, a lábszárban,
  • lábszár megduzzadása,
  • olykor kipirosodás és olyan érzés, mintha víz folyna végig a lábszár hátsó részén.

Mivel ezek a tünetek utalhatnak akár trombózisra is, a tünetek jelentkezése esetén azonnali orvosi ellátás szükséges, hogy kizárható legyen a komolyabb betegség.

Miért fontos a vizsgálat?

A Baker ciszta vizsgálata és kezelése is fontos.Elsősorban azért kell felkeresni a szakorvost, hogy kiderüljön, valóban Baker cisztáról van-e szó. Ha bebizonyosodik, hogy igen, akkor is ki kell deríteni a probléma okát, ugyanis előfordulhat, hogy a ciszta egy komolyabb mozgásszervi betegség jelzője.
- Ha megszületik a diagnózis, elsősorban kímélni, pihentetni kell a lábat – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistája, sebész, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa.- Jó hatású lehet a jegelés és a felpolcolás is, valamint enyhe fájdalom esetén segíthetnek a vény nélküli fájdalomcsillapítók, amelyeket azonban csak a betegtájékoztatóban leírt mennyiségben és adagolásban szabad szedni. Amennyiben a ciszta nagy duzzanatot és fájdalmat okoz, szükség lehet kortikoszteroid tartalmú gyógyszerekre, amelyek a fájdalom okát, a gyulladást csökkentik. Ha nagy a duzzanat, a ciszta kirepedésének megakadályozására egy tűvel leszívhatjuk a felesleges folyadékot a térdízületből. Amennyiben kiújul a probléma, akár műtéti úton is eltávolítható a zavaró tömlő. A cél mindenképpen a kiváltó betegség beazonosítása és meggyógyítása. Rendszerint ahogy a túlzott ízületi folyadéktermelést kiváltó betegséget megszüntetjük, úgy a ciszta is felszívódik.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Holisztikus szemlélet
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Bizonytalan eredetű fájdalmak
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
    • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    T.Cím! 24 éve műtöttek a gerinccsatornából egy hamartóma nevű daganatot és kettős cyszát valamint csontokat távolítottak el. Kb. 15 éve fokozódó fájdalmat érzek a bal ülőideg és a bal lábamon végig egészen a láb ujjakig.Már mindenhol jártam a kínommal,de ha elmondom,hogy gerincműtétem volt, már mondják is "attól van".Komoly fájdalom csillapítókkal próbálkoztak / Teperin,Tramadol,Contramal / eredmény nélkül.Már ülni,állni és feküdni is kín. Kérem amennyiben tud segítsen. Köszönöm Tisztelettel: Buczkóné Ágnes
    Tisztelt Hölgyem ,


    Az Ön esetében - tekintettel a kórtörténetére - először egy IdegSebeszeti konzíliumot javaslok , akár az operáló Osztalyon is ( ha nem volt ).
    Ennek a véleménye alapján lehet további kezelési tervet felállítani megítélésem szerint.

    Fájdalmai fennállása esetén kerem fáradjon be Klinikanra a rendelesi időmben a leleteivel :

    H, Cs : du.

    Tisztelettel ,

    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebész szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Buczkóné Mészáros Ágnes

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Nagyon részletes

    A nagyon részletes, aprólékos állapotfelmérés és vizsgálat. A megoldási javaslattal kapcsolatos nagyon részletes tájékoztatás, többször elismételve azt, hogy mi az én feladatom a felépülés érdekében. A kezelés pontos bemutatása, amelynek során részletesen kitért a várható eredményre és az esetleges mellékhatásokra. 
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók