Baker ciszta is lehet az oka a térdhajlat fájdalmának

Baker ciszta is lehet az oka a térdhajlat fájdalmának

2019.09.12

Ha térdhajlításkor, járáskor fáj a térdhajlata, a térd mögötti rész, könnyen lehet, hogy a Baker ciszta okozza a problémát. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistája, sebész, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa arra figyelmeztet, hogy bár nem mindig fájdalmas, de a jelenség mindenképpen ellenőrzést igényel. 

Mitől lesz ciszta a térdhajlatban?

A ciszta – bárhol is jelentkezik a testben – egy folyadékkal teli tömlő, amelynek számos típusa ismert. Amennyiben a térd ízületében valamilyen károsodás vagy gyulladás alakul ki, esetleg megsérül vagy kopik a porc, felhalmozódhat a térdben található ízületi folyadék – amelynek feladata az ízületi súrlódás csökkentése -, és kialakul a kis tömlő. Előfordul, hogy megjelenése fel sem tűnik az érintettnek, más esetekben azonban fájdalmat, feszülést okoz. Különösen a térd kinyújtásakor, járáskor, futáskor bukkan fel a kényelmetlenség, ami reggel, vagy hosszas mozdulatlanság után erősebben jelentkezhet. Mindenképpen érdemes kivizsgáláson részt venni, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk:

  • A Baker ciszta miatt a térd és a térdhajlat is fájhat.térdfájdalom,
  • duzzanat a térdhajlatban, olykor a lábon is,
  • a térd merevsége,
  • feszítő érzés a térdhajlatban,
  • képtelenség a térd teljes behajlítására.

Ritka esetben a ciszta szétrepedhet és az ízületi folyadék a kétfejű lábikraizomra szivároghat, a következő tüneteket okozva:

  • éles fájdalom a térdben, a lábszárban,
  • lábszár megduzzadása,
  • olykor kipirosodás és olyan érzés, mintha víz folyna végig a lábszár hátsó részén.

Mivel ezek a tünetek utalhatnak akár trombózisra is, a tünetek jelentkezése esetén azonnali orvosi ellátás szükséges, hogy kizárható legyen a komolyabb betegség.

Miért fontos a vizsgálat?

A Baker ciszta vizsgálata és kezelése is fontos.Elsősorban azért kell felkeresni a szakorvost, hogy kiderüljön, valóban Baker cisztáról van-e szó. Ha bebizonyosodik, hogy igen, akkor is ki kell deríteni a probléma okát, ugyanis előfordulhat, hogy a ciszta egy komolyabb mozgásszervi betegség jelzője.
- Ha megszületik a diagnózis, elsősorban kímélni, pihentetni kell a lábat – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistája, sebész, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa.- Jó hatású lehet a jegelés és a felpolcolás is, valamint enyhe fájdalom esetén segíthetnek a vény nélküli fájdalomcsillapítók, amelyeket azonban csak a betegtájékoztatóban leírt mennyiségben és adagolásban szabad szedni. Amennyiben a ciszta nagy duzzanatot és fájdalmat okoz, szükség lehet kortikoszteroid tartalmú gyógyszerekre, amelyek a fájdalom okát, a gyulladást csökkentik. Ha nagy a duzzanat, a ciszta kirepedésének megakadályozására egy tűvel leszívhatjuk a felesleges folyadékot a térdízületből. Amennyiben kiújul a probléma, akár műtéti úton is eltávolítható a zavaró tömlő. A cél mindenképpen a kiváltó betegség beazonosítása és meggyógyítása. Rendszerint ahogy a túlzott ízületi folyadéktermelést kiváltó betegséget megszüntetjük, úgy a ciszta is felszívódik.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr/Nő! 25 éves normál testalkatú, rendszeresen sportoló nő vagyok. Úgy 10 éve kezdődő hátfájdalmaim miatt ortopéd szakorvost kerestem fel, aki rtg-ek alapján azt mondta, hogy van illetve volt egy Scheuermann betegségem és van enyhe mértékű scoliosisom és az egyik lábam 1,5 cm-el rövidebb mint a másik. Sarok emelőm van és rendszeresen járok gerinctornára is. A kérdésem az lenne, hogy milyen fájdalomcsillapítót szedhetek amit folyamatosan lehet, mert a fájdalom néha már elviselhetetlen... Algopyrin,Panadol és egyéb NSAID készítmények nem használnak. Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelt Hölgyem ,

    Az Ön esetében kombinált statikai @ dinamikai eltérések vannak :
    Scheuermann- betegség @ scoliosis @ es vegtagrovidules .
    Ennek fontos kezelési lehetősége - ahogy Ön is írja - a rendszeres funkcionális gyógytorna , a megfelelo sarokemelo viselése , a rendszeres fél- oldali terhelések elkerülése , es a megfelelo Életmód , @ Fizikotherapia is szoba jön.

    Véleményem szerint az Ön eseteben a tartó - es mozgató rendszer : a biováz statitikai es dinamikai funkciójának a helyreállítása a cél , ez fájdalmat is várhatóan csökkenteni fogja.
    Tartós fájdalom csillapító szedését
    " látatlanul " nem javaslom.
    A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyhatású szájon át , és helyileg ( kenocsok , kremek ) alkalmazható fajdalom - es gyulladas csokkento keszítmenyek es kollagen tartalmú készítmények szedését javaslom.

    Ha fájdalmai tartósan fennállnak , kerem keresse fel Klinikánkat konzultációra az orvosi dokumentációval a Rendelesi időmben:
    H, Cs: du.


    Tisztelettel ,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Annamária

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Közvetlen,barátságos

    Közvetlen,barátságos,igaz hogy még csak a harmadik kezelésen voltam de amennyire meg tudom ítélni kiváló szakembert ismertem meg
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók