Bordafájdalom

Bordafájdalom

2023.07.05 10:53

A bordafájdalom egy olyan kellemetlen érzés, amely a bordák vagy a közvetlen környezetük területén jelentkezik. A bordák a mellkasban található csontok, amelyek a tüdőt és más fontos szerveket védelmezik. A bordafájdalom lehet akut vagy krónikus, és különböző okokból eredhet.

Bordafájdalom okai

Bordafájdalom diagnózisa

Bordafájdalom kezelése

A Fájdalomközpont speciális kezelései és terápiái bordafájdalomra 

Bordafájdalom okai

A bordafájdalom különböző formái lehetnek, attól függően, hogy mi okozza őket:

Bordafájdalom izomfeszülés vagy izomgörcs miatt:

Az izomfeszülés vagy izomgörcs által okozott bordafájdalom az egyik leggyakoribb típus, és számos oka lehet. Ez a típusú bordafájdalom jelensége gyakran tapasztalható olyan helyzetekben, amikor a test intenzív fizikai tevékenységet végez, vagy hosszabb ideig rossz testtartásban tartózkodik.

Amikor valaki hirtelen és intenzív fizikai aktivitást végez, például emelés, hajlítás vagy fordulás közben, az izmok hirtelen összehúzódnak és terhelésnek vannak kitéve. Ez a túlzott megterhelés fájdalmat okozhat a bordák környékén. Például, ha valaki hirtelen és nehéz tárgyat emel, az a gerinc és a bordák területén nagy nyomást gyakorolhat, amelyet az izmok és az ízületek nem képesek megfelelően elnyelni. Ez az izmokban és az ízületekben feszültséget és fájdalmat eredményezhet.

Ezenkívül, ha valaki hosszú időn keresztül rossz testtartásban tartózkodik, például a számítógép előtt ülve, vagy görnyedt helyzetben dolgozik, az izmok és az ízületek kényszerülnek megfelelőtlen helyzetben maradni. Ez hosszú távon izomdiszkomfortot és feszültséget okozhat a bordák környékén, ami bordafájdalmat eredményezhet.

Az izmok túlzott megterhelése és feszültsége a bordák körül sokféle tevékenység vagy szokás következménye lehet. Például olyan sportok, amelyek intenzív testmozgást igényelnek, mint például futás, kosárlabda, tenisz vagy erőemelés, nagyobb kockázatot jelenthetnek a bordafájdalom kialakulására. Emellett a hosszan tartó testtartás, amelyet munka vagy más tevékenységek miatt kell fenntartani, szintén hozzájárulhat a bordafájdalomhoz.

Bordafájdalom sérülés miatt:

A bordák sérülése által okozott bordafájdalom is gyakori probléma, különösen a sportolók és azok között, akik olyan tevékenységeket végeznek, amelyek magas sérülési kockázattal járnak, például kontaktusos sportokat űznek vagy extrém sportokat folytatnak.

A bordák zúzódása vagy törése sérülés következtében jelentkezik. Ez a sérülés lehet közvetlen hatású, például egy ütés vagy rúgás következtében, vagy tartós stressz hatására alakulhat ki, például ismétlődő erőteljes mozgások, mint például az ugrások vagy esések miatt.

A sportolók, akik olyan kontaktusos sportokat űznek, mint a rögbi, amerikai futball vagy jégkorong, nagyobb veszélynek vannak kitéve a bordasérüléseknek. Ezek a sportok magas szintű testi kontaktust és erőteljes fizikai megterhelést jelentenek, és a bordák könnyen sérülhetnek a pályán vagy a játék során. Az ütközések, ütések és esések következtében a bordák zúzódhatnak vagy akár törhetnek is.

Emellett az extrém sportok, mint például a hegymászás, a síelés, a snowboardozás vagy a kerékpározás is sérülési kockázatot jelenthetnek a bordák számára. Az ilyen sportok során a magas sebesség, a meredek lejtők vagy az ugrások miatt a bordák nagyobb terhelést kapnak, és könnyebben megsérülhetnek.

A bordasérülések tünetei közé tartozik a heves bordafájdalom a sérült területen, bordafájdalom a légzés vagy a mozgás során, érzékenység vagy duzzanat a sérült területen, valamint esetleg véraláfutás vagy csonteltörés jelei. Azonnali orvosi ellátásra van szükség, ha valaki súlyos bordasérülést gyanít, mivel ezek a sérülések komolyak lehetnek és orvosi kezelést igényelhetnek.

Kapcsolódó cikkünk

Lehet a nyakfájdalom komoly baj jele?

Lehet a nyakfájdalom komoly baj jele?

A nyakfájdalom gyakori panasz, aminek legtöbbször ártatlan oka van. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc , a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és ...

Bordafájdalom idegrendszer eredetű rendellenesség miatt:

Az idegrendszeri eredetű bordafájdalom olyan állapot lehet, amelyet interkostális neuralgiának neveznek. Ez a típusú bordafájdalom az interkostális idegek irritációja vagy sérülése következtében alakul ki. Az interkostális idegek az oldalsó törzs idegei, amelyek az elülső és hátsó bordák között futnak.

Az interkostális neuralgia fájdalma jellemzően égő, lüktető vagy szúró jellegű lehet. Az érintettek gyakran úgy írják le, mintha éles vagy villámcsapás-szerű bordafájdalom lenne, amely a bordák mentén terjedhet. A bordafájdalom intenzitása változhat az egyéntől függően, és akár folyamatosan jelen lehet, vagy időszakosan felléphet.

Az interkostális idegek irritációja vagy sérülése különböző okokra vezethető vissza. Ez lehet az idegeket körülvevő szövetek gyulladása vagy duzzanata, például következménye lehet fertőzéseknek, mint a herpesz zoster (övsömör). Az idegrendszeri betegségek, például az ideggyulladás (neuritis) vagy az idegek összenyomódása, például sérv vagy csigolyatáji elmozdulás is előidézheti az interkostális neuralgiát.

Az interkostális neuralgia diagnózisa általában orvosi vizsgálatot és kórtörténet felvételét foglalja magában. Az orvos a betegtől információkat kér a bordafájdalom jellegéről, intenzitásáról és helyéről. Emellett fizikális vizsgálatot is végezhet, amely magában foglalja a fájdalmas területek megnyomását és az idegrendszeri funkciók értékelését. Bizonyos esetekben további diagnosztikai vizsgálatokra lehet szükség, például röntgenfelvételek, MRI-vizsgálatok vagy elektromiográfia (EMG), hogy az orvos pontosabban azonosíthassa az idegrendszeri problémát.

Az interkostális neuralgia kezelése általában a fájdalomcsillapítók, az idegvédő gyógyszerek és a fizikoterápia kombinációját jelenti. A bordafájdalom enyhítésére gyakran alkalmaznak helyi érzéstelenítő injekciókat is az érintett területen. Fontos azonban megjegyezni, hogy az idegrendszeri eredetű bordafájdalom kezelése komplex lehet, és az optimális terápia a beteg egyedi állapotától és tüneteitől függ.

Bordafájdalom gerincprobléma miatt:

A bordafájdalom másik lehetséges oka a gerincproblémákhoz kapcsolódik. Különböző gerincbetegségek és állapotok fájdalmat okozhatnak a bordákban, mivel a gerinc és az ideggyökerek nyomásának növekedése befolyásolhatja a környező szöveteket és idegeket.

Az egyik ilyen probléma a gerincferdülés, amelyben a gerinc oldalirányú görbülete vagy elmozdulása fordul elő. Ez az állapot lehet veleszületett vagy szerzett, és a gerincoszlop elváltozása vagy gyengesége következtében alakulhat ki. A gerincferdülés miatt a gerinc terhelése egyenetlenül oszlik el, ami fájdalmat okozhat a bordák területén.

A gerinc degeneratív betegségei, például az oszteoartritisz vagy a gerincsérv is okozhatnak bordafájdalmat. Az oszteoartritisz a gerinc ízületeinek degenerációjával járó betegség, amely a porc kopását eredményezi. Ennek eredményeként a csigolyák közelében lévő idegek és szövetek irritálódhatnak, ami fájdalmat okoz a bordákban.

A gerincsérv a gerinclemezek sérülése vagy elmozdulása következtében alakul ki. A lemezek vastag külső rétege elvékonyodhat vagy megrepedhet, és a lemezbélés, amely a gerincvelő közelében található idegeket körülveszi, kiléphet a helyéről. Ez nyomást gyakorolhat az idegekre és a környező szövetekre, beleértve a bordákat is, és fájdalmat okozhat.

Ezen gerincproblémák miatt a bordák területén jelentkező bordafájdalom változó lehet. Előfordulhat éles, tompa vagy nyomásos bordafájdalom, amely lokalizálódhat egy adott területen vagy sugározhat más testrészekre. A bordafájdalom intenzitása és jellege az egyén egyedi helyzetétől és a probléma súlyosságától függ.

A gerincproblémákból eredő bordafájdalom kezelése többféle lehetőséget tartalmaz. Az orvos gyakran diagnosztikai vizsgálatokat végez, például röntgenfelvételeket, MRI-vizsgálatokat vagy CT-vizsgálatokat, hogy pontosan azonosítsa a problémát. Az alapvető kezelési lehetőségek közé tartozik a fájdalomcsillapítók, az orvosi terápia, a fizikoterápia és az életmódváltás, amely magában foglalhatja a megfelelő testtartás fenntartását, a súlykontrollt és a megfelelő testmozgást. 

Bordafájdalom diagnózisa:

A bordafájdalom diagnózisa általában egy alapos orvosi vizsgálatot és a beteg kórtörténetének felvételét foglalja magában. Az orvosnak fontos információkat kell megszereznie a betegtől a fájdalommal kapcsolatos tünetekről, a bordafájdalom jellegéről, intenzitásáról és időtartamáról. A beteg panaszainak részletes leírása segíthet az orvosnak az okok és a lehetséges diagnózisok szűkítésében.

A következő lépés általában egy fizikális vizsgálat, amely során az orvos megvizsgálja a beteg testét. Az orvos megfigyelheti a testtartást, megnyomhatja a fájdalmas területeket, és értékelheti a mozgástartományt és a testmozgás közbeni fájdalmat. A fizikális vizsgálat lehetővé teszi az orvos számára, hogy további információkat szerezzen a bordafájdalom pontos helyéről, jellegéről és az érintett területek érzékenységéről.

Amennyiben szükséges, az orvos további diagnosztikai teszteket rendelhet el a bordafájdalom okának pontosabb azonosításához. Ezek közé tartozhatnak röntgenfelvételek, amelyek képet adnak a csontokról és a gerincről, és segíthetnek kizárni vagy azonosítani a csonttöréseket vagy más szerkezeti rendellenességeket. CT-vizsgálat (számítógépes tomográfia) vagy MRI-vizsgálat (mágneses rezonancia képalkotás) is segíthet az orvosnak részletesebb képet kapni a bordák, az izmok, a szövetek és a gerinc állapotáról. Ezek a vizsgálatok segíthetnek az okok azonosításában, mint például a gerincsérv, az oszteoartritisz vagy más szerkezeti eltérések. 

Bordafájdalom kezelése:

A bordafájdalom kezelése komplex lehet, mivel az optimális terápia az adott beteg egyedi állapotától, a bordafájdalom okától és a tünetektől függ. Az orvosnak a diagnózis alapján megfelelő terápiás módszereket kell választania, amelyek enyhítik a fájdalmat és segítik a beteg gyógyulását. A következőkben bemutatok néhány általános kezelési lehetőséget a bordafájdalomra.

 • Pihenés és aktivitáskorlátozás: Ha a bordafájdalom akut vagy súlyos, fontos lehet a pihenés és az aktivitáskorlátozás. Az érintett terület tehermentesítése segíthet csökkenteni a fájdalmat és elősegíti a gyógyulást. Azonban hosszabb pihenési időszakot és teljes inaktivitást kerülni kell, mivel ezek hozzájárulhatnak az izmok és szövetek gyengüléséhez.
 • Fájdalomcsillapítók: A bordafájdalom enyhítésére alkalmazhatnak over-the-counter (vény nélkül kapható) fájdalomcsillapítókat, például acetaminofént vagy nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID-okat), mint például az ibuprofent. Azonban fontos konzultálni az orvossal vagy gyógyszerészével a megfelelő adagolásról és a gyógyszerek esetleges mellékhatásairól.
 • Gyulladáscsökkentő kezelés: Ha a bordafájdalom gyulladásos folyamatokkal jár, az orvos gyulladáscsökkentő gyógyszereket, például NSAID-okat vagy szteroidokat is előírhat. Ezek a gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a gyulladást és enyhíteni a fájdalmat.
 • Fizikoterápia: A fizikoterápia, mint például a speciális gyakorlatok, nyújtás és erősítési módszerek, segíthetnek a bordafájdalom kezelésében. Az izmok erősítése, a testtartás javítása és az izomzat rugalmasságának növelése segíthet csökkenteni a fájdalmat és javítani a mozgástartományt.
 • Alternatív terápiák: Néhány beteg számára az alternatív terápiák, mint például a masszázs, a chiropraktika vagy az akupunktúra, segíthetnek a bordafájdalom enyhítésében. Ezeknek a terápiáknak a hatékonysága azonban egyénenként változhat, és fontos, hogy kérjen szakmai tanácsot egy képzett terapeuta vagy orvos segítségével.
 • Megfelelő testtartás és testmozgás: Fontos, hogy figyeljünk a megfelelő testtartásra, különösen ha a bordafájdalom a rossz testtartásból ered. A helyes testtartás fenntartása segíthet csökkenteni a fájdalmat és megelőzni a további sérüléseket. Emellett a megfelelő testmozgás, mint például az erősítő és nyújtó gyakorlatok, segíthet a gerinc és az izmok erősítésében, ami hozzájárulhat a bordafájdalom enyhítéséhez.

Sebészeti beavatkozás: Súlyos esetekben, amikor más kezelések nem hatékonyak, sebészeti beavatkozás is szóba jöhet. Például, ha a bordafájdalom gerincproblémák, mint például gerincsérv vagy gerincferdülés miatt jelentkezik, a sebészeti beavatkozás lehet a megfelelő megoldás a bordafájdalom enyhítésére.

A Fájdalomközpontban számos speciális kezelés és terápia rendelkezésre áll a bordafájdalom kezelésére:

INDIBA kezelés: Az INDIBA (INDIBA Activ Therapy) terápia egy speciális elektroterápiás eljárás, amely hőt alkalmaz a kezelt területen. Ez a terápia serkenti a sejtek aktivitását és a szövetek regenerálódását. Az INDIBA kezelés javíthatja a vérkeringést, csökkentheti a gyulladást és fájdalmat, és elősegítheti a szövetek gyógyulását. A bordafájdalom esetén az INDIBA kezelés enyhítheti a fájdalmat és elősegítheti a gyógyulást.

PENS kezelés: A PENS (perkután elektromos idegstimuláció) terápia olyan eljárás, amely során vékony tűket helyeznek el a bőrön a fájdalmas területeken, majd azokon keresztül elektromos impulzusokat vezetnek be a szövetekbe. Ez a terápia stimulálhatja az idegeket és csökkentheti a fájdalmat. A bordafájdalom esetén a PENS kezelés javítja az érintett területek vérkeringését és enyhítheti a fájdalmat.

Lágylézer terápia: A lágylézer- készülék 0,05-4 J energia besugárzásával gyakorol pozitív hatást a sejtekre úgy, hogy gyorsítja az oxigénellátást, az erek újraképződését; serkenti az ellenanyag-termelést, így optimalizálja a szervezet védekezőképességét, és javítja a vérkeringést. A lézerkészülék tehát a gyógyulás folyamatát sejtszinten indítja el, így ez nem tüneti jellegű kezelés, hanem a sejtek mélyébe hatolva elindítja azok regenerációját, és visszaállítja a beteg sejtek optimális működését. bordafájdalom esetén a lágylézer terápia enyhíti a fájdalmat, csökkenti a gyulladást és elősegíti a gyógyulást, lehetővé téve a betegnek a fájdalommentesebb és hatékonyabb mozgást. Érdekesség, hogy Ferenc pápa térdét is lágylézer terápiával kezelték.

Lökéshullám terápia: A lökéshullám terápia lényege, hogy a keletkezett hanghullámok útján a különféle szöveteket mechanikai stimulusnak vetjük alá, és ez a keringés fokozásával segíti elő a gyógyulást. A lökéshullámok energiával rendelkező hullámok, melyek valamilyen közegen (szilárd, folyékony vagy gáznemű anyagban) át terjednek. Amikor valamely áramlat gyorsabban halad, mint az érkezését megelőző „információ” – a közeg nem tud kitérni annak útjából. Így az érkező energia hirtelen, szinte azonnali változást idéz elő a közegben melyen áthalad, mely változás lehet nyomás, hőmérséklet, vagy akár denzitásváltozás is.

Azzal, hogy a lökéshullámok ingerlik a szöveteket, azok átalakulására, újrarendeződésére történik, ami egy alkalmazkodási reakció, azaz gyógyulási folyamat. Ez a természetes úton is végbemenő gyógyulási folyamat ideje is jelentősen lecsökkenthető, így a bordafájdalom és hamarabb múlik el. Az hang-és mechanikai ingernek köszönhetően a szövetekben új erek képződnek, ami csökkenti az esélyét a későbbi újrasérülésnek

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

 • Specialitások:
  • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
  • Hátfájdalom
  • Nyaki fájdalom
  • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
  • Holisztikus szemlélet
  • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
  • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő