Karzsibbadást is okozhat a nyaki gerincsérv

Karzsibbadást is okozhat a nyaki gerincsérv

2019.04.11 13:27

Nem tudja mozgatni a nyakát? Éles fájdalmat érez nyakkörzésnél? Sokszor zsibbad a karja? Gyakori panaszok, melynek hátterében a nyaki gerinc sérve is állhat. Dr. Arnold Dénes Arnold főorvos, a FájdalomKözpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája a probléma megelőzéséről és kezeléséről beszélt.

A nyaki gerinc felépítése

A nyaki gerinc testünk egyik legtöbbet mozgatott része, így nem csoda, hogy megannyi probléma forrása lehet. A nyak  hét nyakcsigolyából áll, melyek előre domború ívet alkotnak.  A csigolyák közt porckorongok helyezkednek el, melyek két részből állnak: egy rostos gyűrűből, valamint egy kocsonyás állományból.

Különböző okok miatt előfordulhat, hogy a rostos gyűrű meggyengül és a kocsonyás állomány kitüremkedik a helyéről. Ez kezdetben nem okoz fájdalmat, ám ha eléri a környező idegeket, az nagyfokú kellemetlenséggel jár. Így tehát látható, hogy a sérv általában nem az egyik napról a másikra alakul ki, hanem hosszabb folyamat eredménye. Nyaki gerincsérv esetén érdekesség, hogy a kezdeti tünetek nem kifejezetten a nyakban jelentkeznek, hanem inkább hát­és lapockafájdalom formájában hívja fel magára a figyelmet.

A nyaki gerincsérv tünetei:

  • a nyak mozgásbeszűkülése
  • nyaki izmok kötöttsége
  • fájdalom a nyak mozgatásánál
  • fájdalom kisugározhat a karba, karzsibbadás, izomgyengeség 
  • szédülés
  • fejfájás

Így kerülheti el a nyaki gerincsérvet

A sérv – bárhol is alakuljon ki­ leghatásosabb megelőzése az a rendszeres – ám nem túlzásba vitt - testmozgás, mely során a gerinc melletti izmok megerősödnek, így a rostos gyűrű kevésbé gyengül meg az idők folyamán. Fontos továbbá ügyelni otthonában és a munkahelyén a számítógép megfelelő beállítására, elhelyezésére, hiszen a fej folyamatos lehajtása és előredöntése mind abnormális pozícióba kényszerítik a nyakat. Éppen ezért irodai dolgozóknak érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy a monitor szemmagasságban legyen, továbbá minden órában szánjanak egy kis időt a nyak átmozgatására, körzésére- mondja Dr. Arnold Dénes Arnold főorvos, a FájdalomKözpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Amikor a gyógytorna önmagában már nem elég

Amennyiben nyaki panaszai vannak, úgy képalkotó vizsgálatokkal (Rtg, MRI) és ideggyógyászati vizsgálattal a diagnózis biztosan felállítható. Ebben az esetben a fájdalomcsillapítók mellett az oki terápia hozhat tartós javulást. Kezdetben jó megoldást nyújthat a rendszeres gyógytorna, ám súlyosabb esetben ez önmagában nem elég. Ekkor érdemes az aktív fájdalomcsillapítást is segítségül hívni. Nyaki gerincsérv esetén javulás érhető el injekciós-infiltratív technikával, melynek során a gyulladás, így a fájdalom megszűntethető. A tartós eredmény elérése érdekében célszerű kúrában igénybe venni illetve Guna terápiával kiegészíteni.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kedves Doktornő/Doktor úr! Évek óta fáj , zsibbad és időnként bénul a bal kezem.EMG vizsgálaton kiderült hogy a bal oldali cubitalis alagútban focalis demyelinisatio van nálam.Az orvosom elmondta, hogy ez a myelinhüvely károsodását jelenti.A myelinhüvely a motoneuron része, akkor ez motoneuron betegség? Köszönettel: Farkas Helga
    Tisztelt Holgyem,

    Tulajdonkeppen igen.
    Pontosabban arrol van szo, hogy a peripherias ( környéki ) motoros neuron myelin - huvelyenek , amely az ingerulet vezetes informacios sebesseget is befolyasolja a körülírt károsodasa ( focalis demyelinisatio a cubitalis csatornaban ) okozza az izomelettani mukodesi zavart a vázizomzatban (motoros egyseg ).
    Ez neurologai korép, és ilyen iranyu ellatast is igényel.
    Amennyiben tartós fajdalmai vannak,
    kerem keresse fel Klinikankat a leleteivel konzultaciora a rendelési idomben: H, Cs : du.

    Tisztelettel

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalom specialista

    Farkas Helga

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Mindenre kiterjedő tájékoztatàs

    Pontosság! Arnold Doktor úr alapossága, kedvessége, mindenre kiterjedő tájékoztatàsa nagyon tetszett! Minőségi idő, amikor csak velem foglalkozik!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók