Gerincsérv kezelésének lehetőségei aktív terápiával

Gerincsérv kezelésének lehetőségei aktív terápiával

2021.10.01

A mai modern világ egyik jellegzetessége a mozgásszegény életmód. Ennek számos káros következménye van az egészségre nézve, mint pl. elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, és a legkülönfélébb mozgásszervi problémák. A gerinc csigolyáinak megbetegedése, a gerincsérv vagy más néven porckorongsérv egyre gyakoribb kórkép, mely károsan befolyásolja a munkavégző képességet, illetve mindennapi teendőink ellátását. Kezelése a sérv súlyosságától függ. Ma már egyre ritkábban kényszerülünk a legdrasztikusabb megoldásra, a műtétre, hiszen aktív fájdalomcsillapítással, a megfelelően kivitelezett gyógytornával, valamint életmódváltással maximális eredményeket lehet elérni - tudjuk meg Dr. Arnold Dénes Arnoldtól a FájdalomKözpont aktív fájdalomspecialistájától.

Mi okozhatja a gerincsérvet?

A gerinc csigolyákból áll, valamit szalagok, izmok támasztják és erősítik. Úgy működik, mint egy apró egységekből összeállított rugalmas oszlop, amely kiegyensúlyozza a függőleges tartásból adódó igénybevételeket. Egyszerre szilárd és rugalmas, számos fő alkatrésszel, illesztő, stabilizáló és mozgó elemmel.

Az emberi gerincen nyaki-, háti- derék, és ágyéki (cervicalis, thoracalis, lumbalis, sacralis) szakaszokat különböztetünk meg. A nyaki szakasz hét, a háti szakasz tizenkettő, az ágyéki gerinc öt csigolyából áll. A gerinc alul az 5 csigolyából összecsontosodott keresztcsontban és a csökevényes farok csontban végződik. A csigolyatestek adják a gerinc stabilitását, míg a közöttük elhelyezkedő porckorongok a rugalmasságát, „hajlékonyságát” biztosítják.

A porckorongok középső kocsonyás állományból, valamint az azt körbe vevő rostos gyűrűből állnak.  A kocsonyás mag víztartalma az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, melynek következtében a porckorongok veszítenek rugalmasságukból, magasságukból. Ha ez a rostos gyűrű rugalmatlanná válik, akkor könnyebben szakad, ilyenkor a kocsonyás anyag kicsúszik a csigolyák közül és átszakítja az őt körülvevő rostos burkot. Ebben az esetben beszélhetünk porckorongsérvről (discus hernia). Ha nem szakad, de kitüremkedik, kiboltosulás (prolapsus, protrusio) a diagnózis.

A gerincsérv, porckorongsérv tünetei

A gerincsérv, porckorongsérv leggyakrabban a nyaki, illetve ágyéki szakaszokon fordul elő. Ha a porckorongnak a kocsonyás része átszakítja az őt körülvevő rostos burkot, a kiszakadt rész elérheti, nyomhatja, ingerelheti az ideggyököket, heves fájdalmat, izomgyengeséget, zsibbadást, érzékvesztést provokálva. A fájdalom az ülőidegek mentén a lábba, vagy a karokba is lesugározhat.

A rendszeres hajolgatás, a túl sok ülés, valamint a helytelen testtartás mind-mind növelik a gerincoszlopra nehezedő nyomást, vagyis a csigolyák között lévő porcok és szalagok terhelését.  Nagyban hozzájárul a panaszok kialakulásához, ha helytelen életmódot folytatunk, ha plusz súllyal küzdünk, és keveset mozgunk.  A porckorong-elváltozások általában az idősebb korosztályt érintik, de az ülő életmód elterjedésével már fiatal korban is komoly panaszokat okozhatnak. Előfordul, hogy a fájdalom hirtelen jelentkezik megerőltetés, emelés, vagy sérülés hatására, néha azonban fokozatosan, hónapok, évek alatt alakul ki. Egyes esetekben okozhatja csontritkulás, fertőzés, vagy daganat is.

Alap a precíz diagnózis

Az első feladat, a tünetek elkülönítése és az okok megállapítása, mert a szakorvos által időben felállított precíz diagnózis az alapja az egyénre szabott terápiának. Meg kell állapítani a kórelőzményeket (a fájdalom kezdete, kialakulásának körülményei). Fel kell mérni a fájdalom erősségét, illetve tisztázni kell, hogy a beteg beszámol-e zsibbadásról, érzékelési zavarról, izomgyengeségről.  Előfordulhat, hogy köhögés, tüsszentés hatására fokozódik a fájdalom, illetve súlyos esetben gátolt lehet a vizelet- vagy széklet ürítése. A pszichés tényezők (depresszió, stressz, alvászavar, szorongás, kimerültség) is fokozhatják a tüneteket.

Gerincsérv, porckorongsérv kezelése

A probléma kezelése összetett feladat. A pontos diagnózis megállapítása után első lépés mindig az aktív fájdalomcsillapítás, amely egy speciális hatóanyagokból álló célzott, szteroid mentes injekciós kezelés, amely gyors és hatékony megoldást nyúlt mind a gyulladáscsökkentésében, mind a mozgáskorlátozottság megszüntetésében. A pontos hatóanyag kombinációt, a mennyiséget és a terápia hosszát a beteg állapotának, és a kórelőzményeknek figyelembe vételével határozzuk meg. Egy kúra általában 3-8 alkalmat vesz igénybe Ezt a terápiát az érintett terület körül helyileg, a fájdalom forrásánál alkalmazunk, intenzíven, egyben hosszú távon támogatva a regenerációt.

A fájdalom és gyulladás csökkentése után kezdjük el fokozatos terheléssel az egyénre szabott funkcionális gyógytornát, szakképzett gyógytornász segítségével. A gerincsérv aktív terápiájában a mozgásnak kiemelt szerepe van. A gerinc tartóizmainak erősítése, a mobilizálás, a testtartás korrekciója, a gerinc statikai-dinamikai egyensúlyának megteremtése képezi a terápia alapját. A gyógyulás fontos feltétele a megfelelő életmód kialakítása, az optimális testsúly beállítása, rendszeres és megfelelő testmozgás végzése, megfelelő táplálkozás és folyadékfogyasztás. Mivel a panaszokat a gerinc tartóizmainak feszülése fokozhatja, érdemes masszőr szakember segítségét is kérnünk, valamint fokozott figyelmet kell fordítanunk a napi stressz oldására is.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisatwlt Doktor ur! 17 eves fiamnak folyamatosan faj a hata, foleg a gerincoszlop kornyeken. Magas es nagyon rossza a tartasa ami vegett es folyamatosan szolok . Szeretnem megnezetni higy mitol lehet ez a folyamatosa harfajasa mert allandian panaszkodik miatta. Udvozlettel, vaczi Diana
    Tisztelt Hölgyem ,


    A kamaszkornak megvannak a jellemző gerinc eltérései , a Fiú eseteben a leirt fizikai adottságok hajlamosito tényezők lehetnek .
    Javaslom az érintett gerinc szakasz röntgen vizsgálatát es Orthopaed szakorvosi vizsgálatot , továbbá Tartas korrekciót , a féloldalas terhelések mellőzését , es gerinc - tornát .

    A panaszok tartos fennállasa eseten kerem keressek fel Klinikánkat konzultációra a leletekkel a rendelesi időmben :

    H, Cs: du .



    Tisztelettel ,

    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Vaczi Diana

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Minden kérdésemre válaszolt

    Doktor úr teljes körű felvilágosítást adott a további kezeléssel kapcsolatban. Rugalmas, partnerként kezelt. Minden felmerülő kérdésemre válaszolt.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók