Gerincsérv esetén is maradhat aktív

Gerincsérv esetén is maradhat aktív

2017.09.04 12:45

A porckorong- vagy gerincsérv megkeserítheti a mindennapokat és kezeletlenül súlyos következményekkel járhat. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban nem szabad beletörődni a fájdalomba és a mozgáskorlátozottságba.

Hogyan keletkezik a porckorongsérv?

A gerincoszlop csigolyákból épül fel, amelyek közt porckorongok találhatók. A porckorong kívülről körkörös gyűrűkből épül fel, belülről kocsonyás anyag alkotja. A porckorongok feladata, hogy biztosítsák a gerinc rugalmasságát, hajlékonyságát és teherbíró képességét, valamint csillapítsák a gerincre ható erőket, rezgéseket.
A porckorongsérv kialakulásának esélyét fokozza, hogy 20-25 éves kortól a csigolyák közötti porckorongok folyadéktartalma csökkenni kezd, emiatt pedig csökken a gerinc rugalmassága és terhelhetősége is. A kopott porckorong könnyebben megsérülhet, így egy hirtelen, nagyobb terhelésre a gyűrűk átszakadhatnak, a porckorongban lévő anyag kitüremkedhet és létrejöhet a porckorongsérv. A hirtelen terhelés bármi lehet, egy rossz mozdulat, egy túl nagy súly megemelése, vagy akár egy megfelelő bemelegítés nélküli, túl intenzíven végzett mozgás is.
Akár kiszakad a porckorongsérv, akár nem, gyakran okoz fájdalmat. Előfordulhat heves, éles fájdalom, de tompább sajgás is jelentkezhet. Kisugárzó fájdalom is megjelenhet, nyaki sérv esetében a felső végtagban, míg ágyéki sérvnél az alsó végtagban. Néhány esetben neurológiai tünetek jelentkezhetnek, mint a végtagok izmainak gyengülése, érzészavarok (zsibbadás, érzéketlen bőrterületek), de a legsúlyosabb esetben a széklet és vizeletürítés kontrolljának a zavara is fennállhat.

Nem csak a műtét jelenthet megoldást

deréksérv kezeléseA porckorongsérv diagnózisa egyértelműen csak képalkotó vizsgálatokkal (CT vagy MR) állapítható meg. Erre épülhet a szakszerű kezelés, amely enyhébb esetekben pihenést, gyógyszeres kezelést jelent. Műtétre – a félelmekkel ellentétben – csak ritkán kerül sor, főként, ha érzészavar, izomgyengülés, inkontinencia alakul ki, illetve ha a heves fájdalmak a kezelések mellett sem enyhülnek.
- A szakmai ajánlások szerint akut derékfájdalom esetén is ajánlatos annyira aktívnak maradni, amennyire csak lehetséges és tovább folytatni a mindennapi tevékenységeket. Ha ugyanis nem mozgunk, belekerülünk egy lefelé tartó spirálba, amelyben az inaktivitás egyesül a fájdalommal és a lehető legrosszabb végkifejletet vetíti előre. A hosszútávú mozgásbeszűkülés és munkaképtelenség ugyanis depresszióhoz és még nagyobb fájdalomhoz vezethet. A szabadabb mozgáshoz, és a hosszútávon nagy segítséget jelentő gyógytornához viszont meg kell szabadítani a beteget a fájdalomtól, amelyhez számos hatékony lehetőség áll rendelkezésre – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista.

Hogyan lehet megszabadulni a fájdalomtól?       

A helyi célzott gyulladáscsökkentő injekció a leggyorsabban bevethető és hatékony módszer a fájdalomcsillapításban, kifejezetten alkalmas arra, hogy a legsúlyosabb helyzetből kilábalhasson a páciens. Hosszú távon pedig olyan hatékony eljárások közül választhatunk, mint a lágylézer kezelés, az orvosi kollagén injekciókúra, a lökéshullám terápia és a fizikoterápiás kezelések – hangsúlyozza Arnold doktor.- A cél mindenképpen az, hogy a beteg a lehető legkíméletesebben, belátható idő belül újra aktív lehessen és a személyre szabott gyógytornával, mozgásprogrammal visszaszerezhesse a mozgás szabadságát, megelőzhesse az állapotromlást.

 

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 



 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesanyámmal kapcsolatban kérem segítségét. 15 hónapja erős nyakmerevséggel járó nyaki fájdalmai vannak fejfájással társulva. A fájdalom nagyfokú, állandó és folyamatos. Neurológia rendelésen többször volt, sikertelenül. Szemészeti kivizsgálás negatív. Agyi Ct-re nem küldte a neurológus, mert nem indokolt (ez számomra érthetetlen a több hónapnyi fájdalom ellenére). A elektromos kezelések és gyógyszerek, fájdalomcsillapítók hatástalanok. A gyógyszerek mellékhatásaként sajnos folyamatosan fennáll a bélgyulladás is nagyfokú fájdalommal. Nyakcsigolya röntgen és nyakcsigolya CT megtörtént, ahol kopást, meszesedést, gyulladást állapítottak meg, semmit nem írtak fel. Masszírozást nem tudja elviselni a fájdalom miatt. Nyakát nem tudja egyik oldalra sem fordítani. Kérem segítségét, mit lehetne tenni ez ügyben. Fájdalomcsillapító injekció (lidocain v. procain az ideggyökbe, GUNA terápia, fájdalomcsillapító infúzió, fellinger-infúzió, stb.) segíthet-e a problémán? MR vizsgálatra sajnos nem mehet, mert műtötték melldaganattal 17 éve és bennt hagytak a mellállományba egy jelölődrótot. Kérem javaslatukat, melyik irányba induljunk el. Tisztelettel: Szűcsné Péntek Henrietta
    Tisztelt Hölgyem ,


    A krónikus nyaki fájdalommal is társuló fejfajasok gyakoribb okai:

    Idegrendszerei elváltozasok ( kizártak)
    A nyaki gerinc szelvény - es izomzat koros folyamatai (l. CT lelet)
    Szemeszeti okok ( kizárták)
    Baleseti elváltozasok
    Belgyógyászati okok


    Előfordulhat az ún. izomzat-eredetű fejfájás is.


    Javaslom szakember irányításával végzett funkcionális gyogytorna vegzeset es vény- nélkul ( VN) kaphato porcerôsitő készítmények , izomlazitok
    szedését a degenerativ nyaki gerinc folyamatok miatt.

    Kérem , hogy a leletekkel fáradjanak be a Klinikánkra a rendelesi időmben konzultációra és vizsgálatra :

    H, Cs : du.

    Tisztelettel,

    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebész - szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Szűcsné Péntek Henrietta

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Profi

    A doktor úr profizmusa, empátiája. Gerinc problámákkal küzdő embereknek biztosan szívből fogom ajánlani.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók