Ortopédia

Ortopédia

2022.06.21

Az ortopédia a tartó- és mozgató szervrendszer (főként az izmok, ízületek, csontok és a hozzájuk kapcsolódó idegrendszer) betegségeinek, szerzett és veleszületett elváltozásainak gyógyításával foglalkozó orvostudományi szakterület. Az ortopéd panaszok közül gyakoriak a csontok és ízületek gyulladásos betegségei és fájdalmai (amik lehetnek akár hosszú idő után kialakuló, azaz krónikus panasz, de sérülés okozta fájdalom, elváltozás is), a gerinc elváltozásai (például gerincferdülés vagy más elváltozások, derékfájás) és az azt kísérő fájdalommal járó kórképek, a nem megfelelő izom-egyensúly, és más csontrendszerbetegségek is.

Miből áll az ortopédiai vizsgálat?

A vizsgálat során az ortopéd orvos elsőként az anamnézist veszi fel: kikérdezi a beteget az esetleges baleset körülményeiről, életmódjáról, korábbi és jelenlegi fájdalmairól, és ha indokolt akár gyógyszerallergiáiról, a család más tagjainak betegségeiről. Ezután megvizsgálja az érintett testrész mozgásterjedelemét, a fájdalom mértékét, az érintett izmok erejét. A mozgás- és járásvizsgálat nem csak az alsó végtag, de például a gerinc elváltozásairól is fontos információt jelenthet az ortopédus számára.

További ortopéd vizsgálatok lehetnek:

 • röntgen, és ultrahangvizsgálatok
 • CT, MR vizsgálatok
 • neurológiai és laborvizsgálatok
 • szövettani vizsgálat

A vizsgálatok szükségességét, majd a leletek birtokában azok kiértékelését és a terápiás terv készítését mindig az ortopéd szakorvos végzi.

Gyermekortopédia

Gyerekeknél különösen fontos az ortopédiai vizsgálat rendszeres elvégzése, hiszen egyre gyakoribb elsősorban a sok ülés miatt kialakuló rossz tartás, ami még a csont- és ízületi rendszer fejlődése során megelőzhető és gyógyítható. Sajnos ez a rendszeresen sportoló gyerekeknél is ugyanúgy kialakul, hiszen a rosszul kialakított testtartási szokások ellen a sport sem véd. Ha azonban a tüneteket korán felismeri egy ortopéd orvos akár már egy tartásvizsgálattal, a szokások megváltoztatásával és célzott kezeléssel (akár csak speciális tornával) az izom- és csontrendszer is alakítható, így elkerülhető a már gyakran felnőttkorban elkezdődő hát és derékfájdalom.

Gyakori ortopédiai elváltozások

Gerinc elváltozásai, hátfájdalom

ortopédiai kezelés, gerincfájdalom kezelésNem csak gyerekeknél, de felnőtteknél is gyakori a gerincferdülés (scoliosis) kialakulása, aminek oka lehet akár csak a rosszul beállított irodai környezet: az asztal, szék magassága, a számítógép elrendezése. A funkcionális gerincferdülés gyógyításában az izom-egyensúly megfelelő kialakítása a helyes dianózist követően fizikoterápiás kezelésekkel, masszázzsal, nyújtással és erősítéssel jelentősen javítható, így megszüntethető az elváltozást kísérő fájdalom is.

A gerincet jellemző, kettő „S” alak deformitása is gyakran hátfájdalomhoz vezet. A sok ülés, de akár a testsúly gyors változása (legyen szó akár hízásról vagy egészségtelen fogyásról) a test súlypontjainak, biomechanikájának változásához vezethet, amit az mozgatórendszer legtöbbször nem tud megfelelően kompenzálni. Így a gerinc egyes szakaszaiban a görbületek mértékének növekedése vagy csökkenése egy állandó rossz tartást eredményez, ami idővel már fájdalommal járó stukturális elváltozásokat okozhat, mint a porckorongsérv, isiász

A láb elváltozásai, fájdalma

A lábfej fájdalmát gyakran okozza a rossz tartás, hiszen ekkor megváltozik a járás és az állás közbeni terhelése, így fontos a diagnózis során a nem csak a járásvizsgálat, de a statikus tartás elemzése is. Igaz ez fordítva is: a különböző, láb-eredetű fájdalmak a mozgás helytelen megváltozásával gerincfájdalmat is eredményezhetnek.

Lúdtalp

A leggyakoribb statikus eredetű lábbetegség a bokasüllyedés, hétköznapi nevén lúdtalp. Ekkor a láb izmai és ízületi képletei nem képesek elviselni a nagy terhelést, és a talp egészséges görbülete megszűnik, és egyenessé válik. Ilyen nagyfokú terhelés lehet gyerekkorban az iskolatáska cipelése, kamaszkorban a növekedéssel járó testi változások, de felnőttkorban is gyakori olyan szakmáknál, ahol sokat kell állni, járni (például fodrász, pincér, sebész).

A lúdtalp a lábban inkább fáradtságérzetet okozhat, ám hosszútávon derék- és gerincfájdalmat eredményezhet a járás megváltozása miatt. Kezelése a lábizmok erősítése, és a számítógépes talpvizsgálat (podoszkópos vizsgálat) után az egyedi talpbetét készítetése és használata.

Bütyök

A nagylábujj oldali lábközépcsont deformitását hívjuk bütyöknek (hallux valgus), ami kialakulhat örökletes (laza szalagrendszer, lúdtalp) és környezeti hatások (szűk, hegyes orrú cipők viselése) miatt egyaránt. Konzervatív terápiaként lúdtalpbetét és széles orrú cipők viselése ajánlott, valamint indokolt esetben gyógyszeres fájdalomcsillapítás, ám gyakran a végleges eredményhez szükséges korrekciós műtéti kezelés is.

Kalapácsujj

A kalapácsujj (digitus malleus) kialakulásának előzménye általában a láb harántboltozat süllyedése miatt megbomló izom-egyensúly, amit örökletes tényezők, de a szűk, keskeny orrú cipők rendszeres viselése is okozhat. Jellemzően a második-harmadik lábujj torzulása, melynek lényege, hogy a harmadik lábujjperc „V” alakot formázva a láb felé visszatörik, így kiemeli a lábujj alsó részét. Emiatt a lábujjakat a cipő folyamatosan dörzsöli járás közben, ami bőrkeményedéshez, vagy akár seb kialakulásához is vezethet.

Kezelésként fontos a megfelelő, nem szűk cipők viselése, rendszeres gyógytorna (főként lábujjtorna), de több műtéti megoldás is alkalmazható a deformitás súlyosságától függően.

Dongaláb

A láb veleszületett deformitása a dongaláb, ami a láb több csontjait, ízületeit és izmait is érintő betegség. Legtöbbször genetikai és környezeti hatások együttes jelenlétekor alakul ki, fiúgyermekeknél kétszer gyakoribb. Születéskor könnyen és azonnal diagnosztizálható, kezelését a típusától és súlyosságától függően gyógytornával és gipszkezeléssel azonnal megkezdhető. Később a gondozás során fontos kezelése a láb passzív és aktív mozgatása, tornáztatása, a gyengült izmok elektromos ingerlése, járáskorrekció, ortopéd cipő viselése, a rendszeres sportolás.

További okok lehetnek a fájdalomra:

Ortopédiai kezelések

 • személyre szabott gyógytorna
 • mobilizáció, masszázs
 • röntgenterápia
 • lézerkezelés
 • elektroterápia
 • ultrahangkezelés
 • manuálterápia, akupunktúra
 • gyógyszeres kezelés
 • helyreállító műtét

Téma szakértői