Ortopédia

Ortopédia

2024.03.13 12:15

A mozgásszervi fájdalom az egyik leggyakoribb panasz a betegek között. Bizonyára sokan tapasztaltunk már derékfájást vagy mozgásra jelentkező fájdalmat az ízületekben. Ilyen esetben érdemes felkeresni az ortopédia ambulanciát, ugyanis az ortopédia lehet ilyen esetben a kulcs a fájdalom megszüntetéséhez és a gyógyuláshoz. A következő cikkben részletesen bemutatjuk az ortopédia területét, melynek feladata a tartó- és mozgató szervrendszer betegségeinek gyógyítása.


Kapcsolódó szolgáltatásaink a Fájdalom Központban
Mit jelent az ortopédia?
Milyen betegségekkel foglalkozik az ortopédia?
Miből áll az ortopédiai vizsgálat?
Hogyan csillapítható a fájdalom, milyen kezelési lehetőségek vannak az ortopédia keretein belül?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Fájdalom Központban

Mit jelent az ortopédia?

Az ortopédia a mozgásszervi rendszerrel foglalkozó orvosi szakterület. A mozgás létrejöttéhez szükség van az izmok, ízületek, csontok és a hozzájuk kapcsolódó, a mozgást irányító idegrendszer összehangolt működésére. A mozgás a másodperc törtrészei alatt létrejön, és folyamatosan használjuk is ezt a képességünket. A mozgás teszi lehetővé az önellátást, a sportolást, a minőségi életet. Sok ember azonban mozgásszervi betegségekkel küzd, vagy fájdalmat tapasztal a mozgás során. Az ortopédia egyik leggyakoribb mozgásszervi panasza a derékfájás, mely többezer embert érint naponta.

Az ortopédia feladata a tartó-és mozgató szervrendszer betegségeinek kivizsgálása és gyógyítása. Ezek lehetnek veleszületett betegségek, mint például a nyitott gerinc vagy csípőficam, vagy szerzettek, mint a keresztszalag elszakadása. Az ortopédia betegségei között szerepelnek krónikusak, mint például az ízületi porckopás és akutak is, mint például egy sérülésből eredő ízületi- vagy csontfájdalom. Az ortopédia kezeli a gerinc elváltozásait (például két nagyon gyakori állapotot: a gerincferdülést és a derékfájást) és más csontrendszert érintő betegségeket is. Az ortopédia tünetei, panaszai közül gyakoriak a csontok és az ízületek gyulladásos betegségei, valamint a különböző mozgásszervi fájdalmak. Az ortopédia szorosan kapcsolódik a traumatológiához és a sportorvosláshoz, de a csontrendszert érintő daganatos betegségek miatt az onkológiához is. Az ortopédek számos sportsérüléssel foglalkoznak, például az izomszakadásokkal, ínszalag-sérülésekkel és ízületi sérülésekkel.

A betegségek jellegéből fakadóan az ortopédia egyik leggyakoribb panasza a fájdalom, azonban hatékony fájdalomcsillapítási módszerekkel rendelkezik ez a szakterület.

Kapcsolódó cikkünk

Nagylábujj fájdalom - ilyen okai lehetnek

Nagylábujj fájdalom - ilyen okai lehetnek

A nagylábujj fájdalma eredhet egy egyszerű sérülésből, de akár betegségek is okozhatnak ilyen tünetet. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc , a FájdalomKözpont sebésze, ...

Milyen betegségekkel foglalkozik az ortopédia?

Ahogyan korábban is említettük, az ortopédia a mozgás szervrendszer betegségeivel foglalkozik. Az ortopédia valójában egy hatalmas terület, melyhez számtalan betegség tartozik, de ezek közül összegyűjtöttük és röviden bemutatjuk a leggyakoribbakat:

A gerinc elváltozásai, hátfájdalomOrtopédia - Fájdalom Központ

Az ortopédia foglalkozik a gerinc betegségeivel, melyek gyakori panasza a hát- vagy a derékfájás. Gyermekek körében gyakori a gerincferdülés (scoliosis), de ez felnőtteknél is előfordulhat. A gerincferdülés oka lehet akár csak a rosszul beállított irodai környezet: az asztal, szék magassága, a számítógép elrendezése. A funkcionális gerincferdülés gyógyításában az izom-egyensúly megfelelő kialakítása a cél, mely az ortopédia keretein belül a fizikoterápiás kezelésekkel, masszázzsal, nyújtással és erősítéssel érhető el. Ezekkel a módszerekkel megszüntethető az elváltozást kísérő fájdalom is. Az ortopédia foglalkozik a gerincsérülések és a porckorongsérv gyógyításával is.

Ízületi problémák, ízületi fájdalom

Számtalan betegség érintheti az ízületeket, melyek ízületi duzzanatot, fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okoznak. Az ilyen betegségek köz tartozik az ízületi gyulladás, az időseket gyakran érintő porckopás (osteoarthritis), az ízületi sérülések (pl. ízületi ficamok), valamint a reumás betegségek és más autoimmun betegségek által okozott ízületi problémák. Ezek gyógyítása az ortopédia feladata.

Dongaláb

Az alsó végtag veleszületett deformitása a dongaláb, ami több csontot, ízületet és izmot is érintő betegség. Legtöbbször genetikai és környezeti hatások együttes jelenlétekor alakul ki, fiúgyermekeknél kétszer gyakoribb. Az ortopédia születéskor könnyen és azonnal felismeri és meg is kezdi kezelését gyógytornával és gipszkezeléssel. A későbbi gondozás során fontos az ortopédia szempontjából a láb passzív és aktív mozgatása, tornáztatása, a gyengült izmok elektromos ingerlése, a járáskorrekció, az ortopéd cipő viselése és a rendszeres sportolás.

A láb elváltozásai, lábfájdalom

Az ortopédia a láb betegségeivel is foglalkozik, a diagnózis alkotást segíti a járásvizsgálat és a statikus tartás elemzése. A lábfej fájdalmát gyakran a rossz tartás okozza, hiszen ilyenkor megváltozik a lábfej járás és állás közbeni terhelése. Igaz ez fordítva is: a különböző, láb-eredetű fájdalmak a mozgás helytelen megváltozásával gerincfájdalmat is eredményezhetnek, így fontos a szakszerű kivizsgálás az ortopédia segítségével.

  • Lúdtalp: Az ortopédia leggyakoribb statikus eredetű lábbetegsége a bokasüllyedés, hétköznapi nevén a lúdtalp. Ez a betegség akkor alakul ki, ha a láb izmai és ízületei nem képesek elviselni a nagy terhelést. A talp egészséges görbülete így megszűnik és egyenessé válik. Lúdtalphoz vezető, nagyfokú terhelést jelenthet gyerekkorban az iskolatáska cipelése, kamaszkorban a növekedéssel járó testi változások, de felnőttkorban is gyakori olyan szakmáknál, ahol sokat kell állni, járni (például fodrász, pincér, sebész). A lúdtalp a lábban inkább fáradtságérzetet okozhat, ám hosszútávon derék- és gerincfájdalmat eredményezhet a járás megváltozása miatt. A lúdtalp hatékonyan kezelhető az ortopédia segítségével. Javítja a tüneteket a lábizmok erősítése, és a számítógépes talpvizsgálat (podoszkópos vizsgálat) után az egyedi talpbetét elkészítése és használata. A gyermek ortopédia egyik fontos feladata a lúdtalp szűrése.
  • Bütyök: A nagylábujj oldali lábközépcsont deformitását hívjuk bütyöknek (hallux valgus), ami kialakulhat örökletes okból (például a laza szalagrendszer miatt, ami lúdtalpat is okozhat) és a környezeti hatások (például a szűk, hegyes orrú cipők viselése) miatt egyaránt. Konzervatív terápiaként lúdtalpbetét és széles orrú cipők viselését ajánlja az ortopédia, valamint indokolt esetben gyógyszeres fájdalomcsillapítást. Gyakran a végleges eredményhez korrekciós műtéti kezelést végez az ortopédia.
  • Kalapácsujj: A kalapácsujj (digitus malleus) kialakulásának előzménye általában a láb harántboltozat süllyedése miatt megbomló izom-egyensúly, amit örökletes tényezők, de a szűk, keskeny orrú cipők rendszeres viselése is okozhat. Jellemzően a második-harmadik lábujj torzul, melynek lényege, hogy a harmadik lábujjperc „V” alakot formázva a láb felé visszatörik, így kiemeli a lábujj alsó részét. Emiatt a lábujjakat a cipő folyamatosan dörzsöli járás közben, ami bőrkeményedéshez, vagy akár sebek kialakulásához is vezethet. Az esztétikai szempontok mellett folyamatos fájdalommal is járhat. Az ortopédia kezelési lehetősége ilyenkor a megfelelő, nem szűk cipők viselése, a rendszeres gyógytorna (főként lábujjtorna), de több műtéti megoldás is alkalmazható a deformitás súlyosságától függően.

A lábfájdalom további okai lehetnek:

Miből áll az ortopédiai vizsgálat?

Az ortopédia vizsgálata során az ortopédia szakorvosa elsőként az anamnézist veszi fel. Ha előfordult baleset, kikérdezi annak körülményeiről, életmódjáról, korábbi és jelenlegi fájdalmairól, és ha indokolt akár gyógyszerallergiáiról vagy a család más tagjainak betegségeiről. Ortopédia esetén különösen fontos a fizikális vizsgálat. A szakorvos megvizsgálja az érintett testrészt: felméri a mozgásterjedelemét, a fájdalom mértékét, az érintett izmok erejét. Ezt követően speciális vizsgálatokat kérhet az ortopédia szakorvosa. A mozgás- és járásvizsgálat nem csak az alsó végtag, de például a gerinc elváltozásairól is fontos információt jelenthet az ortopédus számára. A vizsgálatok elrendelését, majd a leletek birtokában azok kiértékelését és a terápiás terv készítését mindig az ortopéd szakorvos végzi. Az ortopédia további vizsgálatai lehetnek:

  • Röntgenvizsgálat: Az ortopédia szempontjából a csontrendszer betegségeiről ad elsősorban tájékoztatást.
  • Ultrahangvizsgálat: Segítségével az ízületek is vizsgálhatóak.
  • CT, MR vizsgálatok: Részletesebb képet mutatnak a csontokról és ízületekről.
  • Neurológiai és laborvizsgálatok
  • Szövettani vizsgálat

Gyermekek esetén különösen fontos az ortopédia és a rendszeres vizsgálat, hiszen egyre gyakoribb elsősorban a sok ülés miatt kialakuló rossz tartás, ami még a csont- és ízületi rendszer fejlődése során megelőzhető és gyógyítható. Sajnos ez a rendszeresen sportoló gyerekeknél is ugyanúgy kialakulhat, hiszen a rosszul kialakított testtartási szokások ellen a sport sem véd. Ha azonban a tüneteket korán felismeri egy ortopéd szakorvos, amikor az izom- és csontrendszer még könnyen alakítható, elkerülhető a felnőttkorban elkezdődő hát- és derékfájdalom.

Hogyan csillapítható a fájdalom, milyen kezelési lehetőségek vannak az ortopédia keretein belül?

Az ortopédia széles tárházzal rendelkezik a fájdalom enyhítését és a mozgásszervi betegségek kezelését illetően. A kezelés történhet konzervatív úton és sebészi módszerekkel. Minden esetben egyénre szabott kezelési tervet készít az ortopédia szakorvosa, ugyanis a kezelés nagyban függ az egyén életkorától, igényeitől és szokásaitól. A konzervatív terápia lehetőségei közé tartozik például a gyógyszeres terápia, a fizikoterápia, a gyógytorna és az ortopédiai segédeszközök használata. A gyógyszerek segíthetnek a fájdalom és a gyulladás csökkentésében, valamint a csontritkulás enyhítésében. A fizikoterápia lehetőségei évről-évre bővülnek: ide tartozik a röntgen-, elektro-, manuálterápia, a lézer- és ultrahangkezelés, valamint az akupunktúra, melyek hatékonyan csökkenhetik a fájdalmat.

Az ortopédia egy másik nagy területe a sebészeti beavatkozások, ugyanis számos ortopédiai betegség esetén ez jelenti a legjobb gyógymódot. A sebészeti beavatkozások célja ortopédiai szempontból a mozgás és az ízületi funkciók helyreállítása, mely gyakran protézisek segítségével történik.

Téma szakértői