Hogyan lehet kezelni a felnőttkori gerincferdülést?

Hogyan lehet kezelni a felnőttkori gerincferdülést?

2023.05.31 09:31

A gerincferdülés általában gyermek- vagy serdülőkorban alakul ki, azonban ennél ritkább esetekben előfordul, hogy később, a pubertás után, a csontváz fejlődésének lezárulása végeztével jelenik meg. A felnőttkori gerincferdülés okairól, tüneteiről és a kezelés lehetőségéről dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa beszélt.

Miért alakulhat ki a felnőttkori gerincferdülés?

A felnőttkori gerincferdülés kezelésével a fájdalom csillapítható.A gerincferdülés (scoliosis) egy térbeli elváltozás, amelyre nem csak a tartás megváltozása, de a fájdalom és a csökkent teljesítőképesség is felhívhatja a figyelmet. Éppen ezek azok a tünetek, amelyek miatt kezelést igényel a probléma, ami azonban sokáig semmiféle panaszt nem okoz. Az is jellemző, hogy míg serdülőkorban a gerincferdülés a gerinc felsőbb szakaszait érinti, addig a felnőttkorban kialakuló scoliosis inkább a derék környékén jelentkezik, ugyanis ez a szakasz a legérzékenyebb az idősödéssel és degenerációval kapcsolatos változásokra. 
A felnőttkori gerincferdülés oka leggyakrabban az idősödés okozta degeneráció, vagyis ízületi kopás és következményes porckorongkárosodás, ami elvezet a scoliosisig, de az sem ritka, hogy egy gyermekkorban kialakult gerincferdülést diagnosztizálnak felnőttkorban. Egyes esetekben a serdülőkori gerincferdülés csak felnőttkorban okoz tünetet, és ekkor már kezelést is igényel. Az esetek egy részében valamilyen betegség következményeként alakul ki a másodlagos gerincferdülés (például csontritkulás, trauma, tumor miatti csigolyatörés), sokszor pedig idiopátiás vagyis ismeretlen eredetű felnőttkori gerincferdülésről lehet beszélni
- Sok esetben a felnőttkori scoliosis nem okoz panaszt, de néhányan derékfájdalom, lábfájdalom, gyengeségérzet, zsibbadás miatt fordulnak orvoshoz – ismerteti Dobos doktornő. – Ritkábban, de akár azt is tapasztalhatja a beteg, hogy veszít a magasságából – jellemzően kompressziós csigolyatörés miatt -, esetleg a medence és a csípő elhelyezkedésében észlel változást.

A gerincferdülés típusától, fokozatától függ a kezelés

A gerincferdülés diagnózisának felállításához nem csak fizikális vizsgálatra – például reflex-, érzékelés-, izomerő felmérésre - lehet szükség, hiszen számos paraméter szerint lehet osztályozni ezt a betegséget. Nem csak az elhelyezkedését mérjük fel, de besoroljuk többek közt a kialakulás ideje, a gerincferdülés minősége, az oka, a csigolyatípus, a mobilizálhatóság szerint, és az elváltozás fokát is különböző skálák szerint mérhetjük. Természetesen azt is figyelembe kell venni, okoz-e panaszt a scoliosis, legyen az fájdalom vagy súlyosabb esetben akár széklet- vagy vizeletürítési probléma, az izomműködését érintő nehézség. A fizikális vizsgálatokon túl szükség van álló helyzetű, kétirányú gerinc röntgenvizsgálatra a pontos diagnózis érdekében. 

Milyen kezelési lehetőségekkel lehet számolni?

Gerincferdülésnél a fájdalomcsillapítás és a gyógytorna is fontos.Ha gerincferdülésről van szó, több irányból kell közelítenünk a problémához. Egyrészt az esetleges fájdalmat kell csökkenteni, enyhébb esetben vény nélküli gyógyszerekkel, súlyos esetben akár úgynevezett idegblokáddal. Másrészt viszont muszáj mobilizálni a gerincet, megerősíteni a hát- és a hasizmokat, nyújtani, tartást javítani – ezeket a célokat leginkább személyre szabott funkcionális gyógytornával lehet elérni. A rendszeres fizikai aktivitás még akkor is beépítendő az életmódba, ha az korábban nem volt jelen – a mozgáshiány már a kialakulásnak is rizikófaktora -, és ugyancsak érdemes adott esetben a túlsúly leadásán dolgozni. Szintén fontos az ülőmunka miatti kényszertartások megváltoztatása, és nagyon jelentős hatása van a dohányzásról való leszokásnak is, hiszen az önmagában felgyorsítja a degeneratív folyamatokat.
- Egyes, súlyos esetekben szükség lehet műtéti kezelésre is, elsősorban a gerinc egyensúlyának visszaállítása, a komoly fájdalmak megszüntetése és az életminőség javítása miatt – hangsúlyozza dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. - A megközelítés minden esetben az aktív elemek, azaz az izmok erősítése, az izom kiegyensúlyozatlanság megszüntetése. A felnőttkori gerincferdüléses páciensek kezelésében tehát nem csak a görbület romlásának megakadályozása, hanem a következményként kialakuló funkcióbeszűkülések (például szív, tüdő) és a fájdalom csökkentése a cél.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Kiss Csaba PhD

reumatológus

  • Specialitások:  
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Dr Úr! Szeretnék érdeklődni hogy lehet a fájdalmat megszüntetni. 38 éves vagyok, mr vizsgálat szerint 13 mm tarlow ciszta van az s2 csigolyámon. Fájnak, ropognak a térdeim, ha köhögök vagy nevetek vizeletvisszatartási problémám van, a szexuálus életemről nem is beszélve. Nem jó se feküdni főleg bal oldalamon, 2 órákat alszok mert mindig felkelek, hogy forduljak egyett mert alig bírom a csípőmet megmozdítani. Ülni se állni se jó. Gerinctornát csinálok és cataflánt 50mg 3*1, tramadolort 100mg 3*1 és esténként silduralt 6mg-t szedek. Írtak fel tenses fizikoterápiát, de az itthon is van és a 4 műszak miatt nem tudom megoldani a 20 km -el arrébb lévő központba. Van denevérpad amit ritkán tudok használni mert sokat fáj a fejem- migrénesen- néha pedig magas a vérnyomásom. Itthon szobabiciglizek is, de amikor nem dolgozok próbálok kevesebb gyógyszert szedni nappal és főként akkor tornázok de estére annyira fáj, hogy semmit nem alszok, másnap aztán újból gyógyszer, félek hogy a gyomrom nem sokáig fogja bírni- már 3 éve szedem. Nem lehet leszivatni a cisztát vagy kivenni. Az reumatológus nem akar vele csinálni vele semmit, de én már nem bírom tovább. Köszönöm előre is válaszát. Tisztelettel: PH Judit
    Tisztelt Hölgyem!

    A leírt tünetek miatt ideggyógyászati vizsgálatot is javaslok Önnek! Szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna, testsúlykontroll, ha szükséges, talpnyomás mérés, melynek eredménye alapján személyre szabott talpbetét szintén segíthet. Amennyiben panaszai állandósulnak, keresse fel klinikánkat rendelési időmben, leleteivel együtt.

    Tisztelettel,
    Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Puskásné H Judit

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Empátia

    Dr. Kiss Csaba rendkívül empátikus orvos. Nemcsak hogy széles körű szakértelmet és tapasztalatot hoz a kezeléseibe, hanem igazán megérti a betegeit és törődik velük. Az orvosi konzultációin mindig időt szán a kérdéseimre és aggodalmaimra, és részletesen válaszol mindenre. Csak ajánlani tudom!
    Dr. Kiss Csaba PhD
    Dr. Kiss Csaba PhD
    reumatológus