Mitől fájhat a válla? Az ortopéd orvos válaszol

Mitől fájhat a válla? Az ortopéd orvos válaszol

2023.05.31 09:32

Nagyon sokan küzdenek vállfájdalommal, akár egy konkrét sérülés, akár valamiféle, a laikusok által beazonosíthatatlan folyamat eredményeként. Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa a leggyakoribb okokra és azok kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Befagyott váll szindróma

A vállfájdalom gyors diagnózisa megmenthet az évekig tartó fájdalomtól.A szindróma oka pontosan nem ismert, de feltételezhetően a váll szöveteinek gyulladása és az emiatt kialakult hegesedés állhat a háttérben. Ha ugyanis a vállízületi tok begyullad és megvastagszik, nem csak fájdalmat okoz, de kevesebb lesz a hely a vállban a mozgáshoz, vagyis az irritáció csak fokozza a problémát. Sokszor felfedezhető az előzmények közt egy korábbi vállficam, más sérülés, de gyakrabban érinti ez a tünetegyüttes a cukorbetegeket, a szívbetegeket, a stroke-on átesett személyeket, a Parkinson-kóros és a pajzsmirigy-betegeket is.
- A befagyott váll szindróma jellemző tünete az állandóan fájdalmas és merev vállízület, akár mindkét vagy csupán az egyik vállban. Jellemzően 40-60 éves korban alakul ki a panasz, nagyobb arányban a nőknél. Ha sikerül felállítani a diagnózist – amihez a fizikális vizsgálaton túl képalkotó eszközökre is szükség lehet – az állapot javulása gyógytornával és fizikoterápiával érhető el – ismerteti dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa.

Ütközési szindróma

A Fájdalomközpontban elérhető a segítség vállfájdalom esetén.Az ütközési szindrómát (vagy impingement-szindrómát) a vállban található rotátor-köpeny inainak ütközései, súrlódásai okozzák. Az ismétlődő ütközések következtében az inak sérülnek, begyulladnak, megduzzadnak, ezért pedig minden karemelés fájdalommal jár, ahogyan az is, ha a fej fölé emeljük a kart. Igen gyakran jelentkezik ez a panasz olyanoknál, akik tevékenységeik során rendszeresen a fejük fölé emelik a karjukat. Pihentetéskor jellemzően nem fáj a váll, bár egyes esetekben az érintett oldalon való alvás szintén okozhat vállfájdalmat. A panaszok idővel egyre erősödhetnek, komoly nehézséget okozva a betegnek, különösen, ha ez a munkáját, a sportolást is befolyásolja.
A kivizsgálás gondos fizikális vizsgálatra épül, a képalkotó módszerek általában a további okok kizárása miatt lehetnek szükségesek. A pihentetés elsődleges jelentőségű az ütközési szindrómánál, és sokat segíthetnek a helyi gyulladáscsökkentő injekciók, más hatóanyagú injekciókúrák, fizioterápiás eljárások. A komoly mozgásbeszűküléssel járó, visszatérő esetekben azonban csak az artroszkópiás műtét hozhat javulást.

AC (acromio-clavicularis) ízületi fájdalom

Az AC-ízület a kulcscsont és a lapocka közt helyezkedik el, és gyakran kialakulhat benne gyulladás, kopás, ami miatt terhelésre fájdalom jelentkezik. A diagnosztizálás egyik eszköze lehet az ízület érintettségét kiváltó fizikai teszt, bizonyos esetekben képalkotással kiegészítve. Mint sok más mozgásszervi fájdalom esetében, itt is nagy segítség lehet a gyógytorna, a fizikoterápia, az injekciós, gyógyszeres kezelés.

Vállízületi kopás

Ha bármelyik vállat érintő betegség tartósan fennáll, kialakulhat a vállízületben is egyfajta kopás, vagyis artrózis. Az ortopéd szakorvosi vizsgálatokat követően a diagnózis felállításához szükségesek a képalkotó vizsgálatok, a kezelés pedig nagyon hasonló lehet a fentiekhez.
- Sajnos némelyik kórkép elég rosszul gyógyul, ezért mindenfajta vállfájdalommal fontos minél hamarabb orvoshoz fordulni, mert minél hosszabb ideig tart a panasz, szinte azzal majdnem egyidejű ideig tarthat a gyógyulás - hangsúlyozza Dobos doktornő.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Kiss Csaba PhD

reumatológus

 • Specialitások:  
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Üdvözletem! 1,5 éve fáj a vállam. Eleinte csak a lapockám környékén fájt, aztán fent a vállcsúcsnál, majd az egész vállam, és nyakam is. Épp ezért nyaki MR készült, ami sérvet állapított meg, így ehhez kötötték. 3 hétig voltam kórházban, de a vállfájdalmam nem múlt el. Az utolsó napon készült egy ultrahang, mely szerint jelentős ödéma van az AC izulet körül. Ezzel azonban már nem foglalkoztak, mert ekkor már a zárójelentésem is készen volt. Most 1 évvel később, saját költségre készítettem egy vállMr-t mert még mindig fáj a vállam annak ellenére, hogy 4 hónapja rendeszeresen járok masszázsra és gyógytornára. Ez lett az eredmény: A humerus szerkezetén belül a tuberculum majusnak megfelelõen kiterjedt zsíros degeneratio látható. A labrum glenoidale elülsõ peremében centralisan magas jeladás figyelhetõ meg, de szakadás nem észlelhetõ. A biceps ín környezetében 1-2 mm széles folyadéksáv ábrázolódik. A suspraspinatus ín a tapadásnak megfelelõen diszkréten magas T2 és PDFS jeladású, benne itt egy 3 mm-es, minden sorozaton csaknem jelmentes terület figyelhetõ meg. Az AC ízületben 3 mm rétegvastagságú folyadék látható. Kérdésem az lenne, mivel orvoshoz nem jutok be (lényegében azt sem tudom milyen orvoshoz kellene mennem, de a rehabon ahol voltam ott nem fogadnak) a járvány miatt, hogy ez mégis milyen eredmény? Lesz még olyan, hogy nem fáj a vállam? Köszönettel!
  Tisztelt Asszonyom!

  Említett krónikus válltáji fájdalmai jellemzően lehetnek nyaki gerinc eredetűek, úgynevezett kisugárzó fájdalom (melyet okozhat pl gerincsérv) és/vagy vállízületi ill a környező lágyrész(gyakran az ínköpeny részleges szakadása, nyáktömlő gyulladása) eredetűek.
  Betegvizsgálattal együtt értékelt morfológiai eltérésekkel mondható kórisme. Kezelési terv ennek megfelelően állítható fel.

  Üdvözlettel
  Dr.Sziy Tamás
  FájdalomKözpont
  Kocsisné

  Dr. Szily Tamás

  Ízületi specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Szakértelem és elhivatottság

  Dr. Kiss Csaba szakértelme és elhivatottsága valóban kiemelkedő. Amikor hozzá fordultam vállfájdalmammal, figyelmesen meghallgatott, alaposan megvizsgált, és magyarázatot adott a tüneteimre. Az általa javasolt kezelési terv hatékony volt, és gyorsan enyhült a fájdalom. Az őszinte érdeklődése és gondoskodó hozzáállása igazán megnyugtató volt.
  Dr. Kiss Csaba PhD
  Dr. Kiss Csaba PhD
  reumatológus