Mitől fájhat a válla?  Az ortopéd orvos válaszol

Mitől fájhat a válla? Az ortopéd orvos válaszol

2023.05.31 09:32

Nagyon sokan küzdenek vállfájdalommal, akár egy konkrét sérülés, akár valamiféle, a laikusok által beazonosíthatatlan folyamat eredményeként. Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa a leggyakoribb okokra és azok kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Befagyott váll szindróma

A vállfájdalom gyors diagnózisa megmenthet az évekig tartó fájdalomtól.A szindróma oka pontosan nem ismert, de feltételezhetően a váll szöveteinek gyulladása és az emiatt kialakult hegesedés állhat a háttérben. Ha ugyanis a vállízületi tok begyullad és megvastagszik, nem csak fájdalmat okoz, de kevesebb lesz a hely a vállban a mozgáshoz, vagyis az irritáció csak fokozza a problémát. Sokszor felfedezhető az előzmények közt egy korábbi vállficam, más sérülés, de gyakrabban érinti ez a tünetegyüttes a cukorbetegeket, a szívbetegeket, a stroke-on átesett személyeket, a Parkinson-kóros és a pajzsmirigy-betegeket is.
- A befagyott váll szindróma jellemző tünete az állandóan fájdalmas és merev vállízület, akár mindkét vagy csupán az egyik vállban. Jellemzően 40-60 éves korban alakul ki a panasz, nagyobb arányban a nőknél. Ha sikerül felállítani a diagnózist – amihez a fizikális vizsgálaton túl képalkotó eszközökre is szükség lehet – az állapot javulása gyógytornával és fizikoterápiával érhető el – ismerteti dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa.

Ütközési szindróma

A Fájdalomközpontban elérhető a segítség vállfájdalom esetén.Az ütközési szindrómát (vagy impingement-szindrómát) a vállban található rotátor-köpeny inainak ütközései, súrlódásai okozzák. Az ismétlődő ütközések következtében az inak sérülnek, begyulladnak, megduzzadnak, ezért pedig minden karemelés fájdalommal jár, ahogyan az is, ha a fej fölé emeljük a kart. Igen gyakran jelentkezik ez a panasz olyanoknál, akik tevékenységeik során rendszeresen a fejük fölé emelik a karjukat. Pihentetéskor jellemzően nem fáj a váll, bár egyes esetekben az érintett oldalon való alvás szintén okozhat vállfájdalmat. A panaszok idővel egyre erősödhetnek, komoly nehézséget okozva a betegnek, különösen, ha ez a munkáját, a sportolást is befolyásolja.
A kivizsgálás gondos fizikális vizsgálatra épül, a képalkotó módszerek általában a további okok kizárása miatt lehetnek szükségesek. A pihentetés elsődleges jelentőségű az ütközési szindrómánál, és sokat segíthetnek a helyi gyulladáscsökkentő injekciók, más hatóanyagú injekciókúrák, fizioterápiás eljárások. A komoly mozgásbeszűküléssel járó, visszatérő esetekben azonban csak az artroszkópiás műtét hozhat javulást.

AC (acromio-clavicularis) ízületi fájdalom

Az AC-ízület a kulcscsont és a lapocka közt helyezkedik el, és gyakran kialakulhat benne gyulladás, kopás, ami miatt terhelésre fájdalom jelentkezik. A diagnosztizálás egyik eszköze lehet az ízület érintettségét kiváltó fizikai teszt, bizonyos esetekben képalkotással kiegészítve. Mint sok más mozgásszervi fájdalom esetében, itt is nagy segítség lehet a gyógytorna, a fizikoterápia, az injekciós, gyógyszeres kezelés.

Vállízületi kopás

Ha bármelyik vállat érintő betegség tartósan fennáll, kialakulhat a vállízületben is egyfajta kopás, vagyis artrózis. Az ortopéd szakorvosi vizsgálatokat követően a diagnózis felállításához szükségesek a képalkotó vizsgálatok, a kezelés pedig nagyon hasonló lehet a fentiekhez.
- Sajnos némelyik kórkép elég rosszul gyógyul, ezért mindenfajta vállfájdalommal fontos minél hamarabb orvoshoz fordulni, mert minél hosszabb ideig tart a panasz, szinte azzal majdnem egyidejű ideig tarthat a gyógyulás - hangsúlyozza Dobos doktornő.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Kiss Csaba PhD

reumatológus

  • Specialitások:  
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Dr Úr! Szeretnék érdeklődni hogy lehet a fájdalmat megszüntetni. 38 éves vagyok, mr vizsgálat szerint 13 mm tarlow ciszta van az s2 csigolyámon. Fájnak, ropognak a térdeim, ha köhögök vagy nevetek vizeletvisszatartási problémám van, a szexuálus életemről nem is beszélve. Nem jó se feküdni főleg bal oldalamon, 2 órákat alszok mert mindig felkelek, hogy forduljak egyett mert alig bírom a csípőmet megmozdítani. Ülni se állni se jó. Gerinctornát csinálok és cataflánt 50mg 3*1, tramadolort 100mg 3*1 és esténként silduralt 6mg-t szedek. Írtak fel tenses fizikoterápiát, de az itthon is van és a 4 műszak miatt nem tudom megoldani a 20 km -el arrébb lévő központba. Van denevérpad amit ritkán tudok használni mert sokat fáj a fejem- migrénesen- néha pedig magas a vérnyomásom. Itthon szobabiciglizek is, de amikor nem dolgozok próbálok kevesebb gyógyszert szedni nappal és főként akkor tornázok de estére annyira fáj, hogy semmit nem alszok, másnap aztán újból gyógyszer, félek hogy a gyomrom nem sokáig fogja bírni- már 3 éve szedem. Nem lehet leszivatni a cisztát vagy kivenni. Az reumatológus nem akar vele csinálni vele semmit, de én már nem bírom tovább. Köszönöm előre is válaszát. Tisztelettel: PH Judit
    Tisztelt Hölgyem!

    A leírt tünetek miatt ideggyógyászati vizsgálatot is javaslok Önnek! Szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna, testsúlykontroll, ha szükséges, talpnyomás mérés, melynek eredménye alapján személyre szabott talpbetét szintén segíthet. Amennyiben panaszai állandósulnak, keresse fel klinikánkat rendelési időmben, leleteivel együtt.

    Tisztelettel,
    Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Puskásné H Judit

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Profizmus

    Dr. Kiss Csaba szakértelme minden elvárásomat felülmúlta. Alapos, profi, empatikus. Kezelési tervével hosszú ideje tartó vállfájdalmam látszik megoldódni!
    Dr. Kiss Csaba PhD
    Dr. Kiss Csaba PhD
    reumatológus