Mitől fájhat a válla?  Az ortopéd orvos válaszol

Mitől fájhat a válla? Az ortopéd orvos válaszol

2023.05.31 09:32

Nagyon sokan küzdenek vállfájdalommal, akár egy konkrét sérülés, akár valamiféle, a laikusok által beazonosíthatatlan folyamat eredményeként. Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa a leggyakoribb okokra és azok kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Befagyott váll szindróma

A vállfájdalom gyors diagnózisa megmenthet az évekig tartó fájdalomtól.A szindróma oka pontosan nem ismert, de feltételezhetően a váll szöveteinek gyulladása és az emiatt kialakult hegesedés állhat a háttérben. Ha ugyanis a vállízületi tok begyullad és megvastagszik, nem csak fájdalmat okoz, de kevesebb lesz a hely a vállban a mozgáshoz, vagyis az irritáció csak fokozza a problémát. Sokszor felfedezhető az előzmények közt egy korábbi vállficam, más sérülés, de gyakrabban érinti ez a tünetegyüttes a cukorbetegeket, a szívbetegeket, a stroke-on átesett személyeket, a Parkinson-kóros és a pajzsmirigy-betegeket is.
- A befagyott váll szindróma jellemző tünete az állandóan fájdalmas és merev vállízület, akár mindkét vagy csupán az egyik vállban. Jellemzően 40-60 éves korban alakul ki a panasz, nagyobb arányban a nőknél. Ha sikerül felállítani a diagnózist – amihez a fizikális vizsgálaton túl képalkotó eszközökre is szükség lehet – az állapot javulása gyógytornával és fizikoterápiával érhető el – ismerteti dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa.

Ütközési szindróma

A Fájdalomközpontban elérhető a segítség vállfájdalom esetén.Az ütközési szindrómát (vagy impingement-szindrómát) a vállban található rotátor-köpeny inainak ütközései, súrlódásai okozzák. Az ismétlődő ütközések következtében az inak sérülnek, begyulladnak, megduzzadnak, ezért pedig minden karemelés fájdalommal jár, ahogyan az is, ha a fej fölé emeljük a kart. Igen gyakran jelentkezik ez a panasz olyanoknál, akik tevékenységeik során rendszeresen a fejük fölé emelik a karjukat. Pihentetéskor jellemzően nem fáj a váll, bár egyes esetekben az érintett oldalon való alvás szintén okozhat vállfájdalmat. A panaszok idővel egyre erősödhetnek, komoly nehézséget okozva a betegnek, különösen, ha ez a munkáját, a sportolást is befolyásolja.
A kivizsgálás gondos fizikális vizsgálatra épül, a képalkotó módszerek általában a további okok kizárása miatt lehetnek szükségesek. A pihentetés elsődleges jelentőségű az ütközési szindrómánál, és sokat segíthetnek a helyi gyulladáscsökkentő injekciók, más hatóanyagú injekciókúrák, fizioterápiás eljárások. A komoly mozgásbeszűküléssel járó, visszatérő esetekben azonban csak az artroszkópiás műtét hozhat javulást.

AC (acromio-clavicularis) ízületi fájdalom

Az AC-ízület a kulcscsont és a lapocka közt helyezkedik el, és gyakran kialakulhat benne gyulladás, kopás, ami miatt terhelésre fájdalom jelentkezik. A diagnosztizálás egyik eszköze lehet az ízület érintettségét kiváltó fizikai teszt, bizonyos esetekben képalkotással kiegészítve. Mint sok más mozgásszervi fájdalom esetében, itt is nagy segítség lehet a gyógytorna, a fizikoterápia, az injekciós, gyógyszeres kezelés.

Vállízületi kopás

Ha bármelyik vállat érintő betegség tartósan fennáll, kialakulhat a vállízületben is egyfajta kopás, vagyis artrózis. Az ortopéd szakorvosi vizsgálatokat követően a diagnózis felállításához szükségesek a képalkotó vizsgálatok, a kezelés pedig nagyon hasonló lehet a fentiekhez.
- Sajnos némelyik kórkép elég rosszul gyógyul, ezért mindenfajta vállfájdalommal fontos minél hamarabb orvoshoz fordulni, mert minél hosszabb ideig tart a panasz, szinte azzal majdnem egyidejű ideig tarthat a gyógyulás - hangsúlyozza Dobos doktornő.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Kiss Csaba PhD

reumatológus

  • Specialitások:  
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr ! Kérdésem a következő lenne: Tavaly 12.27-én derült ki, hogy a bal lábamba isiász van. Kaptam injekciókúrát, most pedig fizikoterápiára járok. Már öt alkalmat letudtam. Még van öt alkalom. Sajnos időközben mindkét vállam, először a jobb váll könyökig, majd a bal vállam is megfájdult, most már mind a két vállam, azaz szinte az egész karom nagyon-nagyon fáj. Nem tudok hátra nyúlni, éjjel a takarót nem tudom magamra húzni, mert nincs bennük erő. A fizikoterápián azt mondták, hogy várjam meg még letelik a mostani kezelés, menjek vissza a reumára, majd adnak mindkét vállamra új kezelést. Az a helyzet, hogy most már annyira fájnak a kezeim, hogy marék számra eszem a fájdalomcsillapítót. Nekem ugyanis a kezem a munkaeszközöm. Ügyvédi Irodában dolgozom, asszisztensként. Várom szíves válaszát, hogy mit tehetnék most már minél hamarabb, mert a fájdalmat egyre nehezebben viselem. Köszönettel: Nagy Jánosné
    Tisztelt Hölgyem ,

    Először kérem konzultáljon az Önt kezelő Kollégával .

    A leírt rövid tunettan alapján a nyaki gerinc szelvény ( C - gerinc ) Nativ ( N ) MRI vizsgálat ill. neurológus konzilium is javasolt .

    Bovebbet mondani csak személyes vizit , kortortenet felvétel , és fizikális vizsgálat alapján tudok .

    Ezen leletek birtokában FK- ban többfajta biocompatibilis ( természetes hatoanyag tartalmú ) inj. @ egyeb kezelések is szoba jöhetnek , ezekről részletes információt a honlapunkon talál .
    ( Guna MD orvosi kollagen inj . kúra , PENS kezelés ).

    Amennyiben a jelen kezelések nem hoznak eredményt , és úgy dönt , várom konzultációra .

    Tisztelettel ,

    ARNOLD Dénes ARNOLD
    Nagy Jánosné

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Szakértelem és elhivatottság

    Dr. Kiss Csaba szakértelme és elhivatottsága valóban kiemelkedő. Amikor hozzá fordultam vállfájdalmammal, figyelmesen meghallgatott, alaposan megvizsgált, és magyarázatot adott a tüneteimre. Az általa javasolt kezelési terv hatékony volt, és gyorsan enyhült a fájdalom. Az őszinte érdeklődése és gondoskodó hozzáállása igazán megnyugtató volt.
    Dr. Kiss Csaba PhD
    Dr. Kiss Csaba PhD
    reumatológus