Mitől fájhat a válla? Az ortopéd orvos válaszol

Mitől fájhat a válla? Az ortopéd orvos válaszol

2023.05.31 09:32

Nagyon sokan küzdenek vállfájdalommal, akár egy konkrét sérülés, akár valamiféle, a laikusok által beazonosíthatatlan folyamat eredményeként. Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa a leggyakoribb okokra és azok kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Befagyott váll szindróma

A vállfájdalom gyors diagnózisa megmenthet az évekig tartó fájdalomtól.A szindróma oka pontosan nem ismert, de feltételezhetően a váll szöveteinek gyulladása és az emiatt kialakult hegesedés állhat a háttérben. Ha ugyanis a vállízületi tok begyullad és megvastagszik, nem csak fájdalmat okoz, de kevesebb lesz a hely a vállban a mozgáshoz, vagyis az irritáció csak fokozza a problémát. Sokszor felfedezhető az előzmények közt egy korábbi vállficam, más sérülés, de gyakrabban érinti ez a tünetegyüttes a cukorbetegeket, a szívbetegeket, a stroke-on átesett személyeket, a Parkinson-kóros és a pajzsmirigy-betegeket is.
- A befagyott váll szindróma jellemző tünete az állandóan fájdalmas és merev vállízület, akár mindkét vagy csupán az egyik vállban. Jellemzően 40-60 éves korban alakul ki a panasz, nagyobb arányban a nőknél. Ha sikerül felállítani a diagnózist – amihez a fizikális vizsgálaton túl képalkotó eszközökre is szükség lehet – az állapot javulása gyógytornával és fizikoterápiával érhető el – ismerteti dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa.

Ütközési szindróma

A Fájdalomközpontban elérhető a segítség vállfájdalom esetén.Az ütközési szindrómát (vagy impingement-szindrómát) a vállban található rotátor-köpeny inainak ütközései, súrlódásai okozzák. Az ismétlődő ütközések következtében az inak sérülnek, begyulladnak, megduzzadnak, ezért pedig minden karemelés fájdalommal jár, ahogyan az is, ha a fej fölé emeljük a kart. Igen gyakran jelentkezik ez a panasz olyanoknál, akik tevékenységeik során rendszeresen a fejük fölé emelik a karjukat. Pihentetéskor jellemzően nem fáj a váll, bár egyes esetekben az érintett oldalon való alvás szintén okozhat vállfájdalmat. A panaszok idővel egyre erősödhetnek, komoly nehézséget okozva a betegnek, különösen, ha ez a munkáját, a sportolást is befolyásolja.
A kivizsgálás gondos fizikális vizsgálatra épül, a képalkotó módszerek általában a további okok kizárása miatt lehetnek szükségesek. A pihentetés elsődleges jelentőségű az ütközési szindrómánál, és sokat segíthetnek a helyi gyulladáscsökkentő injekciók, más hatóanyagú injekciókúrák, fizioterápiás eljárások. A komoly mozgásbeszűküléssel járó, visszatérő esetekben azonban csak az artroszkópiás műtét hozhat javulást.

AC (acromio-clavicularis) ízületi fájdalom

Az AC-ízület a kulcscsont és a lapocka közt helyezkedik el, és gyakran kialakulhat benne gyulladás, kopás, ami miatt terhelésre fájdalom jelentkezik. A diagnosztizálás egyik eszköze lehet az ízület érintettségét kiváltó fizikai teszt, bizonyos esetekben képalkotással kiegészítve. Mint sok más mozgásszervi fájdalom esetében, itt is nagy segítség lehet a gyógytorna, a fizikoterápia, az injekciós, gyógyszeres kezelés.

Vállízületi kopás

Ha bármelyik vállat érintő betegség tartósan fennáll, kialakulhat a vállízületben is egyfajta kopás, vagyis artrózis. Az ortopéd szakorvosi vizsgálatokat követően a diagnózis felállításához szükségesek a képalkotó vizsgálatok, a kezelés pedig nagyon hasonló lehet a fentiekhez.
- Sajnos némelyik kórkép elég rosszul gyógyul, ezért mindenfajta vállfájdalommal fontos minél hamarabb orvoshoz fordulni, mert minél hosszabb ideig tart a panasz, szinte azzal majdnem egyidejű ideig tarthat a gyógyulás - hangsúlyozza Dobos doktornő.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Kiss Csaba PhD

reumatológus

 • Specialitások:  
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Fájdalomközpont, melyik szakterületre kell időpontot kérnem, ha fájdalmat érzek az egyik vállamban, ha a karomat magasra emelem, vagy ha ráfekszem alvás közben? Néha úgy érzem, a nyakamba is átsugárzik. Továbbá, kell-e valamilyen előzetes vizsgálatot (röntgen?) végeztetnem, mielőtt felkeresem önöket? kell-e vinnem magammal valami leletet? Köszönettel, T Krisztina
  Tisztelt Ternóczky Krisztina!

  A vállban hirtelen, esetleg egy sérülés következtében lép fel a fájdalom, ajánlott a kart felkötni és bejelentkezni egy szakemberhez. Ilyen esetekben elsődlegesen a fájdalomcsillapításra koncentrálunk, helyi, gyorsan ható szerekkel. Amennyiben a fizikális vizsgálat és a képalkotás tanúsága alapján kiderül, hogy valóban a Rotátor-köpeny sérüléséről, esetleg szakadásáról van szó, szóba jöhet a műtét, de bizonyos határokon belül el is kerülhető, például lágyrész hialuronsav injekciókkalvagy Guna-terápiás injekciókúrával. Az eredmények tartóssá tehetők és a szabad mozgás is visszanyerhető hosszútávon, ha rendszeres gyógytornával erősítjük a váll izmait, regeneráljuk az esetleg elsorvadt izmokat, fokozzuk a szalagok rugalmasságát.

  Javaslom Önnek, hogy dr. Páll Zoltán, sebész, traumatológus, sportorvoshoz kérjen időpontot.

  Érdemes lenne előzetes vizsgálat elvégeztetni (MRI vagy RTG) mielőtt eljön rendelőnkbe.
  https://www.fajdalomkozpont.hu/hirek/nappal-vagy-ejjel-faj-jobban-a-karemeles

  Üdvözlettel:
  Bojti Szilvia
  Ternóczky Krisztina

  Bojti Szilvia

  Asszisztens

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Profizmus

  Dr. Kiss Csaba szakértelme minden elvárásomat felülmúlta. Alapos, profi, empatikus. Kezelési tervével hosszú ideje tartó vállfájdalmam látszik megoldódni!
  Dr. Kiss Csaba PhD
  Dr. Kiss Csaba PhD
  reumatológus