Lábszárfájdalom

Lábszárfájdalom

2023.06.27 14:55

A lábszárfájdalom számos ember számára ismerős probléma, és komoly kényelmetlenséget okozhat mindennapi életünk során. A lábszár az alsó végtagunk része, amely a térd és a boka között helyezkedik el. Ezt a területet több izomcsoport alkotja, beleértve a sípcsontot körülvevő izmokat is.

Lábszárfájdalom okai

Lábszárfájdalom tünetei

Lábszárfájdalom kezelési lehetőségei

A Fájdalomközpont speciális kezelési módszerei lábszárfájdalomra

Lábszárfájdalom megelőzése 

Lábszárfájdalom okai:

A lábszárfájdalom számos oka lehet, és fontos megérteni ezeket az okokat, valamint a megfelelő kezelési lehetőségeket, hogy csökkentsük a fájdalmat és visszanyerjük a normális mozgékonyságot.

 • Lábszárfájdalom és túlzott terhelés: A lábszárfájdalom számos különböző tényezőnek köszönhetően alakulhat ki. Az egyik leggyakoribb ok a túlzott terhelés vagy trauma. Az aktív életmódot folytató emberek, mint például sportolók és futók, gyakran tapasztalnak lábszárfájdalmat, mivel a túlzott terhelés következtében az izmok és az inak gyulladhatnak, ami fájdalmat okoz a lábszárban. Ez lehet akár Shin splints (tibia széle-szindróma) is. Ez a fájdalom az alsó lábszár elülső részén jelentkezik, és leggyakrabban a túlzott futás vagy ugrálás következtében alakul ki. A túlterhelés miatt az izmok és az inak gyulladnak, ami lábszárfájdalmat okozhat.
 • Lábszárfájdalom és izomgörcsök, izomhúzódások: Az izomgörcsök vagy izomhúzódások is gyakori okai a lábszárfájdalomnak. Ezek a problémák általában az izmok túlzott vagy helytelen használatából erednek, és erős fájdalmat okozhatnak a lábszárban. Például, hirtelen és erőteljes mozgások, vagy hosszú ideig tartó statikus terhelés is vezethet izomgörcsökhöz és lábszárfájdalomhoz.
 • Lábszárfájdalom és lábtartási rendellenességek: A lábtartási rendellenességek is gyakori okai lehetnek a lábszárfájdalomnak. A túl lapos lábboltozat vagy a túl magas lábboltozat megfelelő tartás hiányát eredményezheti, ami hosszú távon fájdalmat okozhat a lábszárban. Az eltérő lábtartás miatt az izmok és az inak egyenetlenül terhelődnek, ami a lábszárfájdalomhoz vezethet. 

  Kapcsolódó cikkünk

  Fáj a térde? Nem mindegy, hogy porckopás vagy ízületi gyulladás okozza

  Fáj a térde? Nem mindegy, hogy porckopás vagy ízületi gyulladás okozza

  Sok ember azzal a panasszal keresi fel az orvost, hogy fáj a térde, de azt a legtöbben nem tudják, hogy ízületi kopás vagy ízületi gyulladás okozza-e a tüneteiket. Dr. Szily ...

 • Lábszárfájdalom és érrendszeri problémák: Az érrendszeri problémák, mint például a visszértágulatok, szintén lábszárfájdalomhoz vezethetnek. A visszértágulatok olyan állapotok, amelyekben az érrendszerben fellépő problémák miatt lábszárfájdalom és duzzanat jelentkezhet. Az érrendszeri rendellenességek, például a pangó vér, a gyengült vénabillentyűk vagy a gyakran szemtünetekkel is járó kisér-gyulladás hozzájárulhatnak a lábszárfájdalom kialakulásához.
 • Lábszárfájdalom és idegrendszeri betegségek: Az idegrendszeri betegségek is okozhatnak lábszárfájdalmat. Például, a neuropátia, amely az idegrendszer működési zavarával járó állapot, fájdalmat és zsibbadást okozhat a lábszárban. Az izomsorvadás is egy idegrendszeri betegség, amely során az izmok gyengülnek és atrófiát tapasztalnak, ami lábszárfájdalomhoz vezethet.
 • Lábszárfájdalom és stressz törés: Stressz törés: A hosszantartó túlzott terhelés, például a folyamatos futás vagy ugrálás következtében a lábszár csontjai kis repedéseket szenvedhetnek, amelyeket stressz törésnek nevezünk. Ez erős fájdalommal járhat a lábszárban, és pihenésre és kezelésre van szükség a gyógyuláshoz.

Lábszárfájdalom tünetei:

 • Duzzanat: Az érintett lábszár területén duzzanat jelentkezhet, amely lehet enyhe vagy akár nagyon észrevehető is. A duzzanat általában az izmok vagy az inak gyulladásának következménye, és a fájdalommal együtt jelentkezik.
 • Bőrpír: A lábszárfájdalomhoz gyakran társulhat a bőrpír jelentkezése az érintett területen. Ez azért lehet, mert a gyulladt izmok vagy inak következtében növekszik a véráramlás a területen. 
 • Érzékenység: Az érintett lábszár területe érzékeny lehet a tapintásra vagy nyomásra. Az érzékenység a gyulladás és az irritáció következménye lehet, amely a fájdalommal együtt jelentkezik.
 • Merevség: A lábszárfájdalommal járó terület merevvé válhat. Az izomgyulladás vagy az izomgörcsök miatt a mozgás korlátozottá válhat, és a lábszár merevnek érezhető.
 • Gyengeség: A lábszárfájdalomhoz gyakran társulhat az érintett terület gyengesége. Az izmok vagy az inak sérülése vagy gyulladása miatt csökkenhet az érintett területen lévő izmok erőssége és teljesítménye.

Lábszárfájdalom kezelési lehetőségei:

A lábszárfájdalom kezelése az októl függ, és a diagnózis pontos meghatározásától is. Az alábbiakban néhány gyakori kezelési lehetőséget fogok bemutatni, amelyek segíthetnek a lábszárfájdalom enyhítésében:

 • Pihenés és jég: Ha a lábszárfájdalom túlzott terhelés vagy trauma miatt alakult ki, fontos pihenni és csökkenteni a terhelést az érintett területen. A jegelés segíthet a gyulladás csökkentésében és a lábszárfájdalom enyhítésében.
 • Gyulladáscsökkentők: A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), például az ibuprofen vagy a diklofenák, segíthetnek a gyulladás csökkentésében és a fájdalom enyhítésében. Fontos azonban orvosi tanácsot kérni a megfelelő dózis és alkalmazás tekintetében.
 • Fizikoterápia: A lábszárfájdalom kezelésében segítséget nyújthat a fizikoterápia. Az izmokat erősítő és nyújtó gyakorlatok segíthetnek a lábszár fájdalmának csökkentésében, valamint a helyes testtartás és lábbeli kiválasztás megtanulásában.
 • Támogató lábbeli: Megfelelő lábbeli kiválasztása fontos szerepet játszik a lábszárfájdalom kezelésében. Olyan lábbelit kell választani, amely támogatja a láb megfelelő helyzetét és stabilitását, valamint kényelmet és párnázást biztosít.
 • Kompressziós harisnya: Ha a lábszárfájdalom visszértágulatokkal társul, a kompressziós harisnya viselése segíthet a vérkeringés javításában és a duzzanat csökkentésében.
 • Sebészeti beavatkozás: Néhány esetben, például súlyos sérülés vagy visszértágulat esetén, sebészeti beavatkozásra lehet szükség a lábszárfájdalom kezelésére. Az orvos értékeli a helyzetet és javaslatot tesz a legmegfelelőbb eljárásra.

Ezen kívül, néhány alternatív kezelési lehetőség is segíthet enyhíteni a lábszárfájdalmat és elősegítheti a gyógyulást. Ezek közé tartozhatnak:

 • Masszázs: A lábszármasszázs segíthet oldani az izomfeszültséget, csökkenteni a gyulladást és javítani a vérkeringést. Professzionális masszőr vagy terapeuta segítségével végzett masszázs hatékony lehet a lábszárfájdalom enyhítésében.
 • Lábfürdők: Meleg vagy hideg lábfürdők enyhíthetik a lábszárfájdalmat. Meleg vízben való áztatás lazítja az izmokat, míg hideg víz segíthet a gyulladás csökkentésében. Fontos azonban megfelelő hőmérsékletű vízzel végezni a fürdőket, és figyelni a tünetekre.
 • Lábtorna és nyújtás: Különböző lábtorna és nyújtógyakorlatok segíthetnek megerősíteni az izmokat, javítani a rugalmasságot és csökkenteni a lábszárfájdalmat. Például a lábfej és a boka körkörös mozgása, a lábujjak fel-le mozgatása és a lábujjnyújtás hatékony gyakorlatok lehetnek.
 • Alternatív terápiák: Néhány ember számára hatékony lehet az akupunktúra, a reflexológia vagy a kiropraktika alkalmazása a lábszárfájdalom kezelésére. Ezek az alternatív terápiák különböző módon befolyásolhatják a test energiáit és segíthetnek a lábszárfájdalom csökkentésében.

A Fájdalomközpont speciális kezelési módszerei lábszárfájdalomra:

Az indiba kezelés egy olyan elektromos terápiás módszer, amely kis áramokat használ a fájdalmas terület kezelésére. Az elektromos impulzusok stimulálják a szövetek regenerációját és fájdalomcsillapítást eredményeznek. Az indiba kezelés a legtöbb beteg esetében hatékony megoldás lehet a lábszárfájdalom kezelésében.

A lökéshullám terápia (extracorporeal shockwave therapy, ESWT) során magas energiájú hanghullámokat alkalmaznak a sérült területre. Ez a terápiás módszer az izmok, inak és szövetek regenerációját serkentheti, valamint a fájdalmat és gyulladást csökkentheti. Lökéshullám terápiát széles körben alkalmazzák a lábszárfájdalom kezelésében, és a beteg számára hatékony eredményeket nyújt.

A lágylézer terápia (low-level laser therapy, LLLT) során alacsony energiájú lézersugarat használnak a fájdalmas terület kezelésére. A lézersugár hatása mélyreható, és a sejtek anyagcseréjének és regenerációjának serkentésével segít a lábszárfájdalom és gyulladás csökkentésében. A lágylézer terápia egy kíméletes és nem invazív módszer, amely a betegnél hatékony lehet a lábszárfájdalom kezelésében.

Érdekesség, hogy Ferenc pápa térdét is lágylézer terápiával kezelték

Fontos azonban megjegyezni, hogy az alternatív kezelési módszerek hatékonysága egyéntől függően változhat, és mindig ajánlott szakemberhez fordulni a megfelelő kezelési terv kialakítása érdekében.

Lábszárfájdalom megelőzése:

A lábszárfájdalom megelőzésére is számos módszer létezik. Az alábbiakban néhány megelőző intézkedést említünk:

 • Kerülje a túlzott terhelést és a hirtelen, intenzív mozgásokat. Fontos a test megfelelő felkészítése és fokozatos terhelés növelése sportolás vagy fizikai aktivitás során.
 • Viseljen megfelelő lábbelit, amely támogatja a lábat és megfelelően párnázott. Válasszon kényelmes cipőt, amely megfelelően illeszkedik és biztosítja a láb stabilitását.
 • Fokozatosan növelje a fizikai aktivitást és rendszeresen végezzen nyújtógyakorlatokat, hogy megőrizze az izmok és inak rugalmasságát.
 • A megfelelő testsúly is fontos tényező, mivel a túlsúly terhelést jelenthet a lábszár számára.
 • Vegyen részt rendszeres lábápolásban, például hidratálja a bőrt, vágja rendszeresen a körmeit és kezelje a bőrproblémákat.

A lábszárfájdalom kezelése és megelőzése során minden esetben ajánlott konzultálni orvossal vagy szakemberrel, különösen akkor, ha a tünetek tartósak vagy súlyosak. Ők képesek pontosabb diagnózist felállítani és személyre szabott kezelési tervet kidolgozni az egyéni szükségletek alapján. 

Téma szakértője

Dr. Szily Tamás

Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista

 • Specialitások:
  • Térdfájdalom
  • Szalag sérülések
  • Porckopás, artrózis
  • Porcleválás, meniszkusz sérülés
  • Injekciós és műtéti beavatkozások