Lábszárfájdalom

Lábszárfájdalom

2023.06.27 14:55

A lábszárfájdalom számos ember számára ismerős probléma, és komoly kényelmetlenséget okozhat mindennapi életünk során. A lábszár az alsó végtagunk része, amely a térd és a boka között helyezkedik el. Ezt a területet több izomcsoport alkotja, beleértve a sípcsontot körülvevő izmokat is.

Lábszárfájdalom okai

Lábszárfájdalom tünetei

Lábszárfájdalom kezelési lehetőségei

A Fájdalomközpont speciális kezelési módszerei lábszárfájdalomra

Lábszárfájdalom megelőzése 

Lábszárfájdalom okai:

A lábszárfájdalom számos oka lehet, és fontos megérteni ezeket az okokat, valamint a megfelelő kezelési lehetőségeket, hogy csökkentsük a fájdalmat és visszanyerjük a normális mozgékonyságot.

 • Lábszárfájdalom és túlzott terhelés: A lábszárfájdalom számos különböző tényezőnek köszönhetően alakulhat ki. Az egyik leggyakoribb ok a túlzott terhelés vagy trauma. Az aktív életmódot folytató emberek, mint például sportolók és futók, gyakran tapasztalnak lábszárfájdalmat, mivel a túlzott terhelés következtében az izmok és az inak gyulladhatnak, ami fájdalmat okoz a lábszárban. Ez lehet akár Shin splints (tibia széle-szindróma) is. Ez a fájdalom az alsó lábszár elülső részén jelentkezik, és leggyakrabban a túlzott futás vagy ugrálás következtében alakul ki. A túlterhelés miatt az izmok és az inak gyulladnak, ami lábszárfájdalmat okozhat.
 • Lábszárfájdalom és izomgörcsök, izomhúzódások: Az izomgörcsök vagy izomhúzódások is gyakori okai a lábszárfájdalomnak. Ezek a problémák általában az izmok túlzott vagy helytelen használatából erednek, és erős fájdalmat okozhatnak a lábszárban. Például, hirtelen és erőteljes mozgások, vagy hosszú ideig tartó statikus terhelés is vezethet izomgörcsökhöz és lábszárfájdalomhoz.
 • Lábszárfájdalom és lábtartási rendellenességek: A lábtartási rendellenességek is gyakori okai lehetnek a lábszárfájdalomnak. A túl lapos lábboltozat vagy a túl magas lábboltozat megfelelő tartás hiányát eredményezheti, ami hosszú távon fájdalmat okozhat a lábszárban. Az eltérő lábtartás miatt az izmok és az inak egyenetlenül terhelődnek, ami a lábszárfájdalomhoz vezethet. 

  Kapcsolódó cikkünk

  Van megoldás az évek óta tartó térdfájdalomra

  Van megoldás az évek óta tartó térdfájdalomra

  Az évek előrehaladtával szinte nincs is olyan ember, akinél ne jelentkeznének különböző reumatológiai fájdalmak. A legtöbben ezen belül is a térdükre panaszkodnak, ...

 • Lábszárfájdalom és érrendszeri problémák: Az érrendszeri problémák, mint például a visszértágulatok, szintén lábszárfájdalomhoz vezethetnek. A visszértágulatok olyan állapotok, amelyekben az érrendszerben fellépő problémák miatt lábszárfájdalom és duzzanat jelentkezhet. Az érrendszeri rendellenességek, például a pangó vér, a gyengült vénabillentyűk vagy a gyakran szemtünetekkel is járó kisér-gyulladás hozzájárulhatnak a lábszárfájdalom kialakulásához.
 • Lábszárfájdalom és idegrendszeri betegségek: Az idegrendszeri betegségek is okozhatnak lábszárfájdalmat. Például, a neuropátia, amely az idegrendszer működési zavarával járó állapot, fájdalmat és zsibbadást okozhat a lábszárban. Az izomsorvadás is egy idegrendszeri betegség, amely során az izmok gyengülnek és atrófiát tapasztalnak, ami lábszárfájdalomhoz vezethet.
 • Lábszárfájdalom és stressz törés: Stressz törés: A hosszantartó túlzott terhelés, például a folyamatos futás vagy ugrálás következtében a lábszár csontjai kis repedéseket szenvedhetnek, amelyeket stressz törésnek nevezünk. Ez erős fájdalommal járhat a lábszárban, és pihenésre és kezelésre van szükség a gyógyuláshoz.

Lábszárfájdalom tünetei:

 • Duzzanat: Az érintett lábszár területén duzzanat jelentkezhet, amely lehet enyhe vagy akár nagyon észrevehető is. A duzzanat általában az izmok vagy az inak gyulladásának következménye, és a fájdalommal együtt jelentkezik.
 • Bőrpír: A lábszárfájdalomhoz gyakran társulhat a bőrpír jelentkezése az érintett területen. Ez azért lehet, mert a gyulladt izmok vagy inak következtében növekszik a véráramlás a területen. 
 • Érzékenység: Az érintett lábszár területe érzékeny lehet a tapintásra vagy nyomásra. Az érzékenység a gyulladás és az irritáció következménye lehet, amely a fájdalommal együtt jelentkezik.
 • Merevség: A lábszárfájdalommal járó terület merevvé válhat. Az izomgyulladás vagy az izomgörcsök miatt a mozgás korlátozottá válhat, és a lábszár merevnek érezhető.
 • Gyengeség: A lábszárfájdalomhoz gyakran társulhat az érintett terület gyengesége. Az izmok vagy az inak sérülése vagy gyulladása miatt csökkenhet az érintett területen lévő izmok erőssége és teljesítménye.

Lábszárfájdalom kezelési lehetőségei:

A lábszárfájdalom kezelése az októl függ, és a diagnózis pontos meghatározásától is. Az alábbiakban néhány gyakori kezelési lehetőséget fogok bemutatni, amelyek segíthetnek a lábszárfájdalom enyhítésében:

 • Pihenés és jég: Ha a lábszárfájdalom túlzott terhelés vagy trauma miatt alakult ki, fontos pihenni és csökkenteni a terhelést az érintett területen. A jegelés segíthet a gyulladás csökkentésében és a lábszárfájdalom enyhítésében.
 • Gyulladáscsökkentők: A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), például az ibuprofen vagy a diklofenák, segíthetnek a gyulladás csökkentésében és a fájdalom enyhítésében. Fontos azonban orvosi tanácsot kérni a megfelelő dózis és alkalmazás tekintetében.
 • Fizikoterápia: A lábszárfájdalom kezelésében segítséget nyújthat a fizikoterápia. Az izmokat erősítő és nyújtó gyakorlatok segíthetnek a lábszár fájdalmának csökkentésében, valamint a helyes testtartás és lábbeli kiválasztás megtanulásában.
 • Támogató lábbeli: Megfelelő lábbeli kiválasztása fontos szerepet játszik a lábszárfájdalom kezelésében. Olyan lábbelit kell választani, amely támogatja a láb megfelelő helyzetét és stabilitását, valamint kényelmet és párnázást biztosít.
 • Kompressziós harisnya: Ha a lábszárfájdalom visszértágulatokkal társul, a kompressziós harisnya viselése segíthet a vérkeringés javításában és a duzzanat csökkentésében.
 • Sebészeti beavatkozás: Néhány esetben, például súlyos sérülés vagy visszértágulat esetén, sebészeti beavatkozásra lehet szükség a lábszárfájdalom kezelésére. Az orvos értékeli a helyzetet és javaslatot tesz a legmegfelelőbb eljárásra.

Ezen kívül, néhány alternatív kezelési lehetőség is segíthet enyhíteni a lábszárfájdalmat és elősegítheti a gyógyulást. Ezek közé tartozhatnak:

 • Masszázs: A lábszármasszázs segíthet oldani az izomfeszültséget, csökkenteni a gyulladást és javítani a vérkeringést. Professzionális masszőr vagy terapeuta segítségével végzett masszázs hatékony lehet a lábszárfájdalom enyhítésében.
 • Lábfürdők: Meleg vagy hideg lábfürdők enyhíthetik a lábszárfájdalmat. Meleg vízben való áztatás lazítja az izmokat, míg hideg víz segíthet a gyulladás csökkentésében. Fontos azonban megfelelő hőmérsékletű vízzel végezni a fürdőket, és figyelni a tünetekre.
 • Lábtorna és nyújtás: Különböző lábtorna és nyújtógyakorlatok segíthetnek megerősíteni az izmokat, javítani a rugalmasságot és csökkenteni a lábszárfájdalmat. Például a lábfej és a boka körkörös mozgása, a lábujjak fel-le mozgatása és a lábujjnyújtás hatékony gyakorlatok lehetnek.
 • Alternatív terápiák: Néhány ember számára hatékony lehet az akupunktúra, a reflexológia vagy a kiropraktika alkalmazása a lábszárfájdalom kezelésére. Ezek az alternatív terápiák különböző módon befolyásolhatják a test energiáit és segíthetnek a lábszárfájdalom csökkentésében.

A Fájdalomközpont speciális kezelési módszerei lábszárfájdalomra:

Az indiba kezelés egy olyan elektromos terápiás módszer, amely kis áramokat használ a fájdalmas terület kezelésére. Az elektromos impulzusok stimulálják a szövetek regenerációját és fájdalomcsillapítást eredményeznek. Az indiba kezelés a legtöbb beteg esetében hatékony megoldás lehet a lábszárfájdalom kezelésében.

A lökéshullám terápia (extracorporeal shockwave therapy, ESWT) során magas energiájú hanghullámokat alkalmaznak a sérült területre. Ez a terápiás módszer az izmok, inak és szövetek regenerációját serkentheti, valamint a fájdalmat és gyulladást csökkentheti. Lökéshullám terápiát széles körben alkalmazzák a lábszárfájdalom kezelésében, és a beteg számára hatékony eredményeket nyújt.

A lágylézer terápia (low-level laser therapy, LLLT) során alacsony energiájú lézersugarat használnak a fájdalmas terület kezelésére. A lézersugár hatása mélyreható, és a sejtek anyagcseréjének és regenerációjának serkentésével segít a lábszárfájdalom és gyulladás csökkentésében. A lágylézer terápia egy kíméletes és nem invazív módszer, amely a betegnél hatékony lehet a lábszárfájdalom kezelésében.

Érdekesség, hogy Ferenc pápa térdét is lágylézer terápiával kezelték

Fontos azonban megjegyezni, hogy az alternatív kezelési módszerek hatékonysága egyéntől függően változhat, és mindig ajánlott szakemberhez fordulni a megfelelő kezelési terv kialakítása érdekében.

Lábszárfájdalom megelőzése:

A lábszárfájdalom megelőzésére is számos módszer létezik. Az alábbiakban néhány megelőző intézkedést említünk:

 • Kerülje a túlzott terhelést és a hirtelen, intenzív mozgásokat. Fontos a test megfelelő felkészítése és fokozatos terhelés növelése sportolás vagy fizikai aktivitás során.
 • Viseljen megfelelő lábbelit, amely támogatja a lábat és megfelelően párnázott. Válasszon kényelmes cipőt, amely megfelelően illeszkedik és biztosítja a láb stabilitását.
 • Fokozatosan növelje a fizikai aktivitást és rendszeresen végezzen nyújtógyakorlatokat, hogy megőrizze az izmok és inak rugalmasságát.
 • A megfelelő testsúly is fontos tényező, mivel a túlsúly terhelést jelenthet a lábszár számára.
 • Vegyen részt rendszeres lábápolásban, például hidratálja a bőrt, vágja rendszeresen a körmeit és kezelje a bőrproblémákat.

A lábszárfájdalom kezelése és megelőzése során minden esetben ajánlott konzultálni orvossal vagy szakemberrel, különösen akkor, ha a tünetek tartósak vagy súlyosak. Ők képesek pontosabb diagnózist felállítani és személyre szabott kezelési tervet kidolgozni az egyéni szükségletek alapján. 

Téma szakértője

Dr. Szily Tamás

Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista

 • Specialitások:
  • Térdfájdalom
  • Szalag sérülések
  • Porckopás, artrózis
  • Porcleválás, meniszkusz sérülés
  • Injekciós és műtéti beavatkozások