Indiba - fizikoterápiás kezelés a fájdalomcsillapításért, gyorsabb gyógyulásért

Indiba - fizikoterápiás kezelés a fájdalomcsillapításért, gyorsabb gyógyulásért

2023.06.26 10:24

Legyen szó mozgásszervi fájdalomról, ostheoarthritisről, izomproblémáról, vagy sérülésből való felépülésről, az Indiba nevű fizikoterápiás eljárás több irányú biológiai hatásainak köszönhetően nem csak a fájdalmat csökkenti, de a gyógyulást is felgyorsítja. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus az akut és krónikus panaszok esetén is hasznos kezelési lehetőség indikációira hívta fel a figyelmett

 

Egy sejtterápiás módszer a gyorsabb gyógyulásért

Az Indiba kezelés fájdalomcsillapító és gyulladás csökkentő hatású.Az Indiba kezelés egy olyan fizikoterápiás eszköz, amely elektromos áramot alakít át 448 kHz-es frekvenciára, és ezzel fejti ki pozitív hatásait. A 448 kHz-es stabil frekvenciának nagy szerepe van, ugyanis a molekuláris biológia területén végzett kutatások szerint ebben a tartományban „frekvenciafüggő” hatások tapasztalhatók. De melyek is ezek a hatások?

 • Biostimuláció

A 448 kHz-en előállított energia javítja a sejtmembrán áteresztőképességét, a sejtek közti anyagcserét és elősegíti a szövetek regenerálódását.

 • Fokozott mikrokeringés

A fokozott mikrokeringés elősegíti a biostimulációt, hiszen a hajszálerek tágításával javítja a szövetek tápanyag- és oxigénellátását, valamint a vénák és a nyirokrendszer felszívóképességét.

 • Hipertermia

A hipertermia egyfajta hőkezelést jelent, ami fokozza a sejtek anyagcseréjét, és egy újjáépülési folyamatot vált ki a szövetekben. Ez az újjáalakulás még fibrózisos, krónikus esetekben, traumatikus szövődmények és porckopás esetén is megtörténik.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

- Amikor úgy látjuk, hogy a páciensnél hasznos lenne az Indiba kezelés, akkor semmi fájdalmas eljárásra nem kell felkészülnie az illetőnek. A kezelés ugyanis teljesen fájdalommentes, valójában még egy kellemesnek is mondható melegség érzet járja át a kezelt területet – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus. – A fizikoterapeuta egy lemezt helyez a terület alá, amivel zárja az áramkört, majd egy géphez csatlakoztatott, leginkább talán fonendoszkópra hasonlító eszközzel elvégzi a kezelést. Az adott problémához igazodva a képzett terapeuta két működési mód közül választhat – ezek szerint lehet a kívánt hatás szubtermikus vagy termikus, illetve a kettő kombinációja. Ennek köszönhetően a problémák akut és krónikus szakaszában is biztosítható a hatékony kezelés.

Milyen betegségeknél, állapotoknál segíthet a kezelés?

A mozgásszervi fájdalmak, sportsérülések kezelésében nagy segítség az Indiba kezelés.Az Indiba rehabilitációs kezelésének középpontjában – a lehető leggyorsabb, biztonságos és fájdalommentes felépülés érdekében – a természetes szövethelyreállítási mechanizmusok elősegítése áll. Ennek érdekében a kezelések legfőbb célja, akut és krónikus rendellenességek esetén is a fájdalom csillapítása és a duzzanatok visszaszorítása, valamint a gyógyulási folyamatok felgyorsítása.
Mindezen okok miatt ez a fizikoterápiás eljárás nagyon hasznos az olyan akut helyzetek kezelésében, mint a húzódások, a rándulások, a törések, a vérömlenyek, különösen gyakran alkalmazzák ezt eredményesen sportolóknál.
Ugyanakkor a krónikus állapotoknál is elősegíthető a gyógyulás azáltal, hogy a terápia csökkenti a fájdalmat, lehetővé teszi az erőnléti munkát és a testtartás javítását, a tünetek és az életminőség javítása érdekében. Érdemes alkalmazni tehát például ízületi gyulladásnál, nyáktömlő gyulladásnál, porclágyulásnál, lumbágónál, illetve az orvos javasolhatja az Indibát kiegészítő kezelésként nyaki-, háti- és egyéb mozgásszervi fájdalmaknál.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

INDIBA kezelés

 • Specialitások:
  • ízületi fájdalom csillapítása
  • izomfájdalom csillapítása
  • izomsérülések gyorsabb gyógyulása
  • szalagsérülések gyorsabb gyógyulása
  • krónikus és akut fájdalmak kezelésére is
  INDIBA kezelés elérhető:
  • Fájdalomközpont - 1015 Budapest, Ostrom u. 16. fsz. 3. rendelő
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Dr Úr! Szeretnék érdeklődni hogy lehet a fájdalmat megszüntetni. 38 éves vagyok, mr vizsgálat szerint 13 mm tarlow ciszta van az s2 csigolyámon. Fájnak, ropognak a térdeim, ha köhögök vagy nevetek vizeletvisszatartási problémám van, a szexuálus életemről nem is beszélve. Nem jó se feküdni főleg bal oldalamon, 2 órákat alszok mert mindig felkelek, hogy forduljak egyett mert alig bírom a csípőmet megmozdítani. Ülni se állni se jó. Gerinctornát csinálok és cataflánt 50mg 3*1, tramadolort 100mg 3*1 és esténként silduralt 6mg-t szedek. Írtak fel tenses fizikoterápiát, de az itthon is van és a 4 műszak miatt nem tudom megoldani a 20 km -el arrébb lévő központba. Van denevérpad amit ritkán tudok használni mert sokat fáj a fejem- migrénesen- néha pedig magas a vérnyomásom. Itthon szobabiciglizek is, de amikor nem dolgozok próbálok kevesebb gyógyszert szedni nappal és főként akkor tornázok de estére annyira fáj, hogy semmit nem alszok, másnap aztán újból gyógyszer, félek hogy a gyomrom nem sokáig fogja bírni- már 3 éve szedem. Nem lehet leszivatni a cisztát vagy kivenni. Az reumatológus nem akar vele csinálni vele semmit, de én már nem bírom tovább. Köszönöm előre is válaszát. Tisztelettel: PH Judit
  Tisztelt Hölgyem!

  A leírt tünetek miatt ideggyógyászati vizsgálatot is javaslok Önnek! Szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna, testsúlykontroll, ha szükséges, talpnyomás mérés, melynek eredménye alapján személyre szabott talpbetét szintén segíthet. Amennyiben panaszai állandósulnak, keresse fel klinikánkat rendelési időmben, leleteivel együtt.

  Tisztelettel,
  Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
  Puskásné H Judit

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Nagyon részletes

  Nagyon elégedett vagyok Dr. Páll Zoltán főorvos Úr nagyon részletes, minden részletre kitérő diagnosztikájával a fájdalmamat illetően.
  Dr. Páll Zoltán
  Dr. Páll Zoltán
  traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista