Indiba - fizikoterápiás kezelés a fájdalomcsillapításért, gyorsabb gyógyulásért

Indiba - fizikoterápiás kezelés a fájdalomcsillapításért, gyorsabb gyógyulásért

2023.04.13

Legyen szó mozgásszervi fájdalomról, ostheoarthritisről, izomproblémáról, vagy sérülésből való felépülésről, az Indiba nevű fizikoterápiás eljárás több irányú biológiai hatásainak köszönhetően nem csak a fájdalmat csökkenti, de a gyógyulást is felgyorsítja. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus az akut és krónikus panaszok esetén is hasznos kezelési lehetőség indikációira hívta fel a figyelmet.

 

Egy sejtterápiás módszer a gyorsabb gyógyulásért

Az Indiba kezelés fájdalomcsillapító és gyulladás csökkentő hatású.Az Indiba kezelés egy olyan fizikoterápiás eszköz, amely elektromos áramot alakít át 448 kHz-es frekvenciára, és ezzel fejti ki pozitív hatásait. A 448 kHz-es stabil frekvenciának nagy szerepe van, ugyanis a molekuláris biológia területén végzett kutatások szerint ebben a tartományban „frekvenciafüggő” hatások tapasztalhatók. De melyek is ezek a hatások?

 • Biostimuláció

A 448 kHz-en előállított energia javítja a sejtmembrán áteresztőképességét, a sejtek közti anyagcserét és elősegíti a szövetek regenerálódását.

 • Fokozott mikrokeringés

A fokozott mikrokeringés elősegíti a biostimulációt, hiszen a hajszálerek tágításával javítja a szövetek tápanyag- és oxigénellátását, valamint a vénák és a nyirokrendszer felszívóképességét.

 • Hipertermia

A hipertermia egyfajta hőkezelést jelent, ami fokozza a sejtek anyagcseréjét, és egy újjáépülési folyamatot vált ki a szövetekben. Ez az újjáalakulás még fibrózisos, krónikus esetekben, traumatikus szövődmények és porckopás esetén is megtörténik.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

- Amikor úgy látjuk, hogy a páciensnél hasznos lenne az Indiba kezelés, akkor semmi fájdalmas eljárásra nem kell felkészülnie az illetőnek. A kezelés ugyanis teljesen fájdalommentes, valójában még egy kellemesnek is mondható melegség érzet járja át a kezelt területet – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus. – A fizikoterapeuta egy lemezt helyez a terület alá, amivel zárja az áramkört, majd egy géphez csatlakoztatott, leginkább talán fonendoszkópra hasonlító eszközzel elvégzi a kezelést. Az adott problémához igazodva a képzett terapeuta két működési mód közül választhat – ezek szerint lehet a kívánt hatás szubtermikus vagy termikus, illetve a kettő kombinációja. Ennek köszönhetően a problémák akut és krónikus szakaszában is biztosítható a hatékony kezelés.

Milyen betegségeknél, állapotoknál segíthet a kezelés?

A mozgásszervi fájdalmak, sportsérülések kezelésében nagy segítség az Indiba kezelés.Az Indiba rehabilitációs kezelésének középpontjában – a lehető leggyorsabb, biztonságos és fájdalommentes felépülés érdekében – a természetes szövethelyreállítási mechanizmusok elősegítése áll. Ennek érdekében a kezelések legfőbb célja, akut és krónikus rendellenességek esetén is a fájdalom csillapítása és a duzzanatok visszaszorítása, valamint a gyógyulási folyamatok felgyorsítása.
Mindezen okok miatt ez a fizikoterápiás eljárás nagyon hasznos az olyan akut helyzetek kezelésében, mint a húzódások, a rándulások, a törések, a vérömlenyek, különösen gyakran alkalmazzák ezt eredményesen sportolóknál.
Ugyanakkor a krónikus állapotoknál is elősegíthető a gyógyulás azáltal, hogy a terápia csökkenti a fájdalmat, lehetővé teszi az erőnléti munkát és a testtartás javítását, a tünetek és az életminőség javítása érdekében. Érdemes alkalmazni tehát például ízületi gyulladásnál, nyáktömlő gyulladásnál, porclágyulásnál, lumbágónál, illetve az orvos javasolhatja az Indibát kiegészítő kezelésként nyaki-, háti- és egyéb mozgásszervi fájdalmaknál.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

INDIBA kezelés

 • Specialitások:
  • ízületi fájdalom csillapítása
  • izomfájdalom csillapítása
  • izomsérülések gyorsabb gyógyulása
  • szalagsérülések gyorsabb gyógyulása
  • krónikus és akut fájdalmak kezelésére is
  INDIBA kezelés elérhető:
  • Fájdalomközpont - 1015 Budapest, Ostrom u. 16. fsz. 3. rendelő
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! A következő problémával fordulok Önhöz, hogy ha hat hete volt teljes méheltávolításom, mehnyak és petevezetőkkel együtt, a székelés stb. Is rendben, has középső fájdalmaim is már szépen szinte el is múltak, a három hetes kontrollon is minden rendben ölt, ill az ötödik héten is voltam.. Itt is rendben volt minden.. A petefészkeim mitől fáj hatnak, ha az orvos se látott semmit az említett konzrollokon? A bal különösen, a jobb csak mintha akkor ha több kávét fogyasztanék.. A bal mindig is sokkal érzékenyebb volt, többször műtöttek endometriózis sál, a méh kivétele is az adenomyózis miatti fájdalom miatt története meg. 43 éves vagyok.Szövettan is rendben. Köszönöm válaszát! Szilvia
  Tisztelet Hölgyem ,

  Az Ön által leírt fájdalmak származhatnak az endometriosis ill . esetleges post - Operativ ( műtét utáni ) okokból is .
  Első lépésben ezért javaslom konzultáció elvégzését az Önt operáló Kollégával .

  Egyeb okok is szoba jöhetnek , a vastagbél megbetegedései , krónikus kismednencei gyulladás , vagy krónikus fajdalom Szindroma ( KFS ).

  Amennyiben szükségét érzi , várom Fajdalom Központunkba konzultációra - a vonatkozó orvosi dokumentációval - ,
  amelyet jelen helyzetben telefonon , vagy Skypon keresztül is kérhet .

  A pontos diagnózis felállításában hasi - & kismedencei MRI segíthet .

  További részletek a honlapomon .

  Tisztelettel ,

  ARNOLD Dénes ARNOLD
  Kiss Szilvia

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Részletes magyarázat

  Nagyon tetszett a Doktor úr részletes magyarázata és a lehetőségeim a gyógyulással kapcsolatban.
  Dr. Páll Zoltán
  Dr. Páll Zoltán
  traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista