Térdfájdalmán semmi sem segít? Bemutatjuk a PRP terápiát.

Térdfájdalmán semmi sem segít? Bemutatjuk a PRP terápiát.

2023.11.03 12:22

A térdfájdalom életkortól függetlenül sokak életét megkeserítő panasz. A térdfájdalom korlátozhatja a mozgást és a mindennapi tevékenységeket, sok embert visszatart a sportolástól. A térdfájdalom kezelésében számos módszer ismert, köztük fizikoterápiás és műtéti eljárások. Sok ember azonban több évnyi kezelés után sem tud megszabadulni a térdfájdalom panaszaitól. A térdfájdalom kezelésében egy új, innovatív módszer a PRP terápia. Amennyiben az Ön térdfájdalmán sem segítenek a kezelések, olvasson tovább, bemutatjuk a PRP terápiát.  


PRP terápia a térdfájdalom enyhítésére és egyéb, kapcsolódó szolgáltatásaink a Fájdalom Központban
Mi az a térdfájdalom és mi okozhatja?
Mik a térdfájdalom kezelésének lehetséges módjai?
Mit jelent a PRP terápia?
Hogyan zajlik a PRP terápia a térdfájdalom enyhítése érdekében?
Mikor javasolt a PRP terápia a térdfájdalom kezelésében?
Hogyan segít a PRP terápia a térdfájdalom enyhítésében?
Mik lehetnek a térdfájdalom csökkentésére használt PRP terápia mellékhatásai, szövődményei?

PRP terápia a térdfájdalom enyhítésére és egyéb, kapcsolódó szolgáltatásaink a Fájdalom Központban

Mi az a térdfájdalom és mi okozhatja?

A térdfájdalom egy gyakori panasz, ami kapcsán orvoshoz fordulnak az érintettek. A térdfájdalom életkortól függetlenül fiatal sportolókban és idősödő emberekben is megjelenhet. A térdfájdalom hátterében ugyanis sérülések, mechanikai problémák, ízületi gyulladások és egyéb okok is állhatnak. Az alábbiakban bemutatjuk a térdfájdalom leggyakoribb okait.

Sérülés okozta térdfájdalom:

 • Elülső keresztszalag sérülés
 • Törések
 • Meniszkuszszakadás
 • Térdhártya-gyulladás
 • Patelláris ínhüvelygyulladás
 • Mechanikai problémák
 • Iliotibialis szalag szindróma
 • Kificamodott térdkalács
 • Csípő- vagy lábfájdalom

Ízületi gyulladás okozta térdfájdalom:

 • Osteoarthritis
 • Reumás ízületi gyulladás
 • Köszvény
 • Pseudoköszvény
 • Szeptikus ízületi gyulladás

Egyéb problémák okozta térdfájdalom:

A térdfájásra a patellofemorális fájdalom szindróma egy általános kifejezés, amely a térdkalács és az alatta lévő combcsont között jelentkező fájdalomra utal. Ez egy gyakori oka a térdfájdalomnak.

Kapcsolódó cikkünk

Íme, 3 hatékony megoldás térdfájdalomra!

Íme, 3 hatékony megoldás térdfájdalomra!

A középkorúak több, mint felének - közülük is főként a hölgyeknek – szembe kell néznie a térdfájdalommal. A mindennapokat megkeserítő fájdalom okairól és kezelési lehetőségeiről dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, ...

Mik a térdfájdalom kezelésének lehetséges módjai?

A térdfájdalom kezelése a fájdalom súlyosságától, a kiváltó októl, valamint az illető sportolási szokásaitól és életmódjától is függ. A térdfájdalom számos módon kezelhető, orvosával közösen tudják kiválasztani a legjobb kezelési tervet az Ön igényeinek, sportolási szokásainak, terveinek figyelembevételével. A térdfájdalom kezelésében alkalmazott terápiás lehetőségek:

 • Gyógyszerek: A gyógyszerek segíthetnek a térdfájdalom enyhítésében és a térdfájást okozó állapotok, például a reumás ízületi gyulladás vagy a köszvény kezelésében.
 • Fizikoterápia vagy erősítő gyakorlatok: A térd körüli izmok erősítése stabilabbá teszi a térdet. Fontosak a rugalmasságot és az egyensúlyt javító gyakorlatok is. A talpbetétek, néha a sarok egyik oldalára helyezett ékekkel, segíthetnek a térdnek az osteoarthritis által leginkább érintett oldalára nehezedő nyomást áthelyezni. Bizonyos állapotokban különböző típusú merevítők is alkalmazhatók a térdízület védelmére és alátámasztására, ezáltal a térdfájdalom enyhítésére.
 • Injekciók: A térdfájdalom enyhítésére számos injekciós kezelés is rendelkezésre áll. Hatóanyaguktól függően ide tartoznak a kortikoszteroid, hialuronsav és a későbbiekben részletesen ismertetett vérlemezkékben gazdag plazma (PRP).
 • Műtét: Ha olyan térdsérülése van, amely műtétet igényelhet, általában nem szükséges azonnal elvégezni a műtétet. Mielőtt döntést hozna, mérlegeljen a nem sebészeti rehabilitáció és a sebészeti helyreállítás között. Műtéti lehetőségek között szerepelnek: artroszkópos műtét, részleges térdprotézis műtét, teljes térdprotézis, oszteotómia.
 • Krémek: Egyesek enyhülést éreznek a térdfájásban, ha a térdet zsibbasztó anyagokkal, például lidokaint vagy kapszaicint tartalmazó krémekkel dörzsölik be.
 • Akupunktúra: A térdfájdalom csökkentésében alternatív lehetőségek is segítséget jelenthetnek, például az akupunktúra.

A térdfájdalom csökkentésére és megszüntetésére sok esetben több terápiás lehetőség kombinációját kell alkalmazni. Gyakran fordul elő, hogy a térdfájdalom enyhül ugyan műtét után, de továbbra is folyamatosan fennáll sportolás közben. Amennyiben úgy érzi, hogy semmi sem segít a térdfájdalom megszüntetésében, krónikussá vált, érdemes lehet kipróbálnia a PRP terápiát.

Mit jelent a PRP terápia?

A PRP terápia (trombocita-dús plazma terápia) egy viszonylag új, innovatív kezelési módszer, amelyet egyre gyakrabban alkalmaznak a térdfájdalom enyhítésére és a térdfunkció javítására. A PRP terápia során a páciens saját vérből származó vérlemezkéket használják fel a kezeléshez, amelyekben találhatók növekedési faktorok és egyéb, bioaktív anyagok gyógyító tulajdonságokkal bírnak. Ezek a faktorok serkentik a sejtosztódást, a szövetek regenerációját és az immunrendszer válaszait. A vérlemezkék számottevően hozzájárulnak a sebgyógyuláshoz és a szöveti regenerációhoz. A PRP terápia a vérben találhatónál nagyobb mennyiségben tartalmazza a vérlemezkéket, amik célzottan kerülnek a sérülés helyére, hogy ott kiváltsák gyógyító hatásukat. A porcújjáépítést serkentő hatás mellett, ín, izom-regeneráló, illetve idült gyulladáscsökkentő hatással is bír a PRP terápia. Leggyakrabb esetekben a kezelés a térdfájdalom enyhítésére alkalmas, azonban sportolók esetében gyakori a váll, könyök és boka gyulladásos tüneteinek kezelése is PRP terápia által. A PRP terápia emellett számos más területen is alkalmazott, többek között az ortopédia, sebészet, a dermatológia, a fogorvostudomány, sőt még a hajhullás kezelésének területén is sikeresnek bizonyult.

Hogyan zajlik a PRP terápia a térdfájdalom enyhítése érdekében?

A PRP terápia alkalmazása a térdfájdalom enyhítésére és kezelésére a következőképpen működik:Térdfájdalom - PRP terápia - Fájdalom Központ

 • Vérvétel: Először is, egy kis mennyiségű (10 ml) vért vesznek a pácienstől, hasonlóan egy rutin vérvételhez, általában az alkar vénájából.
 • Centrifugálás: A levett vérmintát egy speciális centrifugáló berendezésbe helyezik, ahol a vér összetevői (vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék és plazma) szétválasztódnak. A vérlemezkék a PRP terápia központi elemei.
 • Dúsítás: Az elkülönített vérlemezkéket dúsítják a plazmával, létrehozva a PRP-t.
 • Injekció: A növekedési faktorokban gazdag vérlemezkékkel dúsított plazmát beinjektálják a térdbe, a fájdalom forrásához közel. A PRP terápia így tud a legjobban hatni a fájdalom helyén, a térdfájdalom megszüntetése érdekében.

Mikor javasolt a PRP terápia a térdfájdalom kezelésében?

A PRP terápia gyakran alkalmazott a térdfájdalom kezelésére olyan esetekben, mint:

Fontos megjegyezni, hogy a PRP terápia nem minden esetben alkalmazható, és az orvosnak meg kell vizsgálnia a páciens kórtörténetét, az érintett térdterület állapotát és más tényezőket a PRP terápia megfontolása előtt. Az orvos dönt a kezelés indokoltságáról, és személyre szabott terápiás tervet állít fel.

Hogyan segít a PRP terápia a térdfájdalom enyhítésében?

A PRP terápia előnyei a térdfájdalom enyhítésében:

 • A vérlemezkékben található növekedési faktorok serkentik a sejtnövekedést és szöveti regenerációt.
 • A gyulladásos folyamatokat és a fájdalmat csökkentő hatásuk van.
 • Segítik az ízületi porc regenerációját és javítják az ízületi állapotot.
 • Minimális mellékhatások: Mivel a kezelés során a páciens saját vérét használják fel, minimális a mellékhatások és allergiás reakciók kockázata.
 • Természetes gyógyulás: A PRP terápia természetes módon segíti a testet a fájdalom csökkentésében és a sérült szövetek regenerálásában.
 • Rövid rehabilitáció: A páciensek általában rövid idő alatt visszatérhetnek a mindennapi tevékenységeikhez a kezelés után.

Mik lehetnek a térdfájdalom csökkentésére használt PRP terápia mellékhatásai, szövődményei?

A PRP terápia alapvetően egy alacsony kockázatú eljárásnak számít a térdfájdalom enyhítésében. Ez azt jelenti, hogy a PRP terápia általában nem okoz jelentős mellékhatásokat. A PRP terápia után az injekció beadásának helyén fájdalmat és véraláfutást tapasztalhat. Mivel a PRP-injekciókat a beteg saját sejtjeiből és plazmájából állítják össze, az allergiás reakció kockázata sokkal kisebb, mint más injekciós gyógyszerek, például a kortikoszteroidok esetében. A PRP terápia mellékhatásai tehát ritkák, és nem súlyosak, de igenis felmerülhetnek. A PRP terápia kevésbé gyakori kockázatai közé tartoznak:

 • Vérzés: A vérvétel következtében és az injekció szúrás helyén kialakulhat vérzés, ez azonban általában elenyésző. Kockázatnak a vérzékenységgel járó betegségben szenvedő emberek vannak kitéve.
 • Szövetkárosodás: Az injekció beadási helyén kialakulhat szövetkárosodás a sejtek, az őket ellátó ér vagy ideg megsértése miatt.
 • Fertőzés: Az injekció beadása során fertőzés is bevihető a szervezetbe, ez azonban a sterilitási és higiéniai szabályok betartásával nem fordul elő.
 • Idegsérülések: Az injekció beadása során sérülhetnek az ott található idegek is.

A PRP terápia összességében egy ígéretes lehetőség a térdfájdalom enyhítésére, különösen azoknak, akik keresik a minimális invazív és természetes megközelítést a kezeléshez. Mielőtt bármely terápiát elkezdene, mindig konzultáljon orvosával, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a PRP terápia a leginkább megfelelő kezelés az Ön számára. A PRP terápia ugyanis a térdfájdalom bizonyos típusainak kezelésében a leginkább hatékony eljárás, valamint bizonyos emberek, például vérzékenységgel élők számára nem ez a javasolt módszer. A szakemberrel közösen meghozott döntés segítmegtalálni a térdfájdalom kezelésének legjobb módját.

Téma szakértői