Térdszalag-sérülések

Térdszalag-sérülések

Szerző: FájdalomKözpont Létrehozva: 2019.07.23 10:00 Módosítva: 2019.07.23 15:25

A térdízület szalagsérülései többnyire külső erőbehatás miatt alakulnak ki, gyakran hajlított helyzetben történő csavarodás, túlfeszülés közben vagy oldalról érő erős terhelés, ütközés során. A négy fő szalag külön-külön ritkán sérül, általában több szalag együttesen, a meniscusok valamelyikével és a térdfelszínekkel közösen károsodik.

A térdízület mozgásában az ízületen átívelő izmok aktívan, míg a térdkalács, a szalagok, a meniszkuszok és a tok passzívan vesznek részt. A térdízület felépítésében részt vesz a combcsont, a sípcsont, a szárkapocscsont, a térdkalácscsont, valamint szalagok, C-alakú porcok (úgynevezett meniscusok), mely utóbbiak az ízület harmonikus mozgásáért, az ízület stabilizálásáért felelősek.

Térdszalag-sérülések fajtái

Az erőbehatás nagysága és a károsodás mértéke szerint csoportosíthatjuk a sérüléseket:Térdszalag-sérülés - FájdalomKözpont

  • Húzódás
  • Részleges szalagszakadás
  • Teljes szalagszakadás

Ezen belül a térdet körülvevő, különböző szalagok érintettek lehetnek a trauma során:

  • Elülső keresztszalag (LCA)
  • Hátulsó keresztszalag (LCP)
  • Oldalszalagok (belső és külső)

Megemlítendő az úgynevezett „unhappy triad”(szerencsétlen hármas), amikor az elülső keresztszalag, a belső oldalszalag és a félhold alakú meniscus egyszerre sérül.

Mik a térdszalag-sérülés tünetei?

Leggyakrabban a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag sérülése szokott bekövetkezni a különböző sportok során kialakuló csavarásos mozdulatoknak köszönhetően. Az elülső keresztszalag sérülésekor jellemző a hirtelen kialakuló hasító fájdalom, majd a térdben kialakuló duzzanat. A betegek gyakran számolnak be nehézkes járásról, guggolásról az instabilitás-érzés miatt, ami gyakran olyan, mintha „gödörbe lépnének”. Az elülső keresztszalag szakadása gyakran porcsérüléssel (meniscus sérüléssel) is együtt jár. Az oldalszalagok szakadásakor jellemező  a térdízületi duzzanat, melegség érzet, nyomásérzékenység illetve vérömleny is kialakulhat és oldalirányban instabilitás tapasztalható. 

Cikkek, melyeket mindenképp olvasson el! 

A különböző térdszalagok sérülései

Elülső keresztszalag sérülése

Az elülső keresztszalag szakadása a térdízület megcsavarodásával vagy oldalra billenésével jön létre, amikor a lábfej rögzült az egyik irányban és a térd ellentétes irányban fordul el felette, de gyakori trauma ugrást követően nyújtott lábbal talajra érkezéskor, ha a térd túlfeszített helyzetben van. Nagyon gyakori a labdajátékokban, mint labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, a küzdősportoknál, a jégkorongban, korcsolyázásnál és más téli sportoknál.

Hátulsó keresztszalag sérülése

Keresztszalag-sérülés - FájdalomKözpontA hátulsó keresztszalag sérülése lényegesen ritkább az elülső keresztszalag szakadásánál, nagyjából a tizede csupán. Kialakulásában a túlzott berotáció (fordulás) játszik szerepet, de gyakori sérülése a közúti baleseteknek is, így „műszerfal-sérülésnek” is nevezik.

A térdízület a sérülés után legtöbbször perceken vagy néhány órán belül megduzzad, a duzzanat múltával instabilitás észlelhető vizsgálattal. Csak a sérülés pillanata, valamint az erősen duzzadt ízület fájdalmas, amennyiben egyéb sérülés nem alakul ki, jelentős fájdalom nincs. Későbbiekben a térdízület általában nem instabillá, hanem fájdalmassá válik. A mozgáskorlátozottság mértéke a fájdalomtól és duzzanattól függ.

Oldalszalag-sérülések

Oldalirányú erőbehatás az ellenkező oldali térdszalag szakadását, vagy a szalag csontos eredésének (a szalag-csont átmenetnél) kiszakadását eredményezheti. A sérülés a térd oldalirányú instabilitásához vezet. Ritka azonban, hogy csak az oldalszalag sérüljön.

Térdszalag-sérülések kezelése

A szalagsérülések kezelése kétféleképpen történhet, konzervatív vagy műtéti úton. Az oldalszalagok sérülése esetén a részleges szakadások és nyúlások kezelését legtöbb esetben konzervatív módon végzik, kiemelten fontos a térdszalag sérülés gyógytornája, ami visszaállítja a mozgástartományt és megerősíti a stabilizáló izmokat.

A keresztszalagok sérülése esetén, azaz teljes szakadás esetén legtöbbször műtéti megoldás (keresztszalag plasztika) javasolt artroszkópos műtéttel. A szalag pótlása általában a test más részéből vett ínnal pótolható. A keresztszalag plasztikát lényege, hogy a combizmok egyik inát eltávolítják és a sípcsonton, majd a combcsonton képzett csatornába húzzák be, így az ín látja majd el a korábbi keresztszalag funkcióját.

Az oldalszalag műtéti megoldásaként szalag varratot használnak, amihez a sérült szalag területét fel kell tárni, a csonkokat varratokkal egyesíteni, majd az ízületet rögzíteni.

Térdszalag-sérülés kezelése - FájdalomKözpont

Konzervatív eljárást húzódás vagy részleges szalagszakadás után, már közvetlenül a sérülést követően érdemes alkalmazni a mielőbbi gyógyulás elősegítésére. Fontos szerepe van továbbá a műtéti rehabilitációban is.

Ilyen fizioterápiás eljárások:

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Térdszalag-sérülés kezelésére:

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

FájdalomKözpont

Térdszalag-sérülés kezelés

+36 70 621 2433

Porcleválás vagy porckopás? Nem mindegy, mitől fáj a térde A fájdalomcsillapítás és az oki kezelés is elérhető

Porcleválás vagy porckopás? Nem mindegy, mitől fáj a térde

A térdfájdalom lehet egy rossz mozdulat következménye, de kialakulhat lassan, hónapok-évek alatt is. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint nagy különbség van a porcleválás és porckopás okozta panasz és a kezelés közt is. 

további részletek »
Gyulladás, fájdalom, csontritkulás – rizikófaktoroktól a kezelésig Így segít a fájdalomspecialista

Gyulladás, fájdalom, csontritkulás – rizikófaktoroktól a kezelésig

Amikor a mozgásszervi panaszokról hallunk, számos állapotra gondolhatunk, amelyek a csontokat, izmokat, ízületeket, a gerincet érinthetik. Mozgásszervi panaszok alatt ugyanis több, mint száz állapotot és tünetegyüttest értünk, amelyek közös jellemzői a fájdalom, a mozgás korlátozottsága, és a merevség. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistája, sebész, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa a 3 fő csoportról beszélt.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel