TENS kezelés

TENS kezelés

2024.06.28 12:28

A transzkután elektromos idegstimuláció (TENS) egy nem invazív fájdalomcsillapító módszer. Az eljárás hatásos lehet mind az akut, mind a krónikus fájdalom enyhítése érdekében. Kevésbé ismert, de a TENS kezelés segíthet emellett a bőr és az izom regenerációjában, a gyulladás csökkentésében és az anyagcsere élénkítésében. Ismerje meg részletesebben a TENS kezelés módszerét!


Mit jelent a TENS kezelés?
Hogyan működik a TENS kezelés?
Milyen előnyökkel jár a TENS kezelés?
Milyen kockázatokat hordoz magában a TENS kezelés?
Milyen panaszok esetén segíthet a TENS kezelés?
Mikor nem javasolt a TENS kezelés?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Fájdalom Központban

Mit jelent a TENS kezelés?

A TENS kezelés a transzkután elektromos idegstimuláció rövidítése, ami egy fájdalomcsillapító terápiát jelent. A TENS kezelés lényege, hogy alacsony feszültségű elektromos áram segítségével blokkolja vagy megváltoztatja a fájdalom útját és a fájdalom érzékelését. A TENS kezelés alapja Melzack és Wall kapuelmélete. A fájdalom és a testből származó egyéb impulzusok a gerincvelő hátsó kötegén szállnak fel és érik el az agyat. Amennyiben a testen más érzeteket is létrehozunk a fájdalom mellett, azok képesek blokkolni a fájdalom útját és nem tudatosul a fájdalom bennünk. A TENS kezelés során az elektromos impulzusok stimulálják az idegeket, ami gátolja a fájdalomérzet átvitelét a központi idegrendszerbe, és csökkenti vagy akár megszünteti a fájdalmat. Nem pontosan ismerjük, hogyan jön létre ez a gátlás a fájdalom átvitelében. A szakértők valószínűsítik, hogy az elektromos áram segít felszabadítani az endogén, saját szervezetünk által termelt fájdalomcsillapító vegyi anyagokat (például endorfin).

A TENS kezelés hatékony fájdalomcsillapító eljárás lehet mind az akut, mind a krónikus állapotok kezelésében. A TENS kezelés a fájdalom csillapítása mellett a gyulladás csökkentésében, a bőr és az izom regenerációjában és az anyagcsere élénkítésében is segít.

Kapcsolódó cikkünk

Így üljön, hogy ne fájjon a háta

Így üljön, hogy ne fájjon a háta

A megfelelő ülő és persze álló pozíció alapfeltétele a gerinc egészségének. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc , a FájdalomKözpont sebésze, ...

Hogyan működik a TENS kezelés?

A TENS kezelés eszköze egy elektromos impulzusokat kibocsátó készülék. Ez az eszköz akkumulátorral működik és elektródákkal van ellátva, amin keresztül képes leadni az elektromos áramot a bőr és az izmok felé. Az elektródákat ragasztó segítségével a bőrre helyezik az érintett terület idegpályái mentén, majd elektromos impulzusokat adnak le rajta. Ahogy már korábban is említettük, nem tudjuk pontosan milyen mechanizmussal, de az elektromos áram leadása segít blokkolni a fájdalom útját az érintett területekről. A legtöbb ember számára a fájdalomcsillapító hatás a kezelés megkezdése után azonnal kialakul, és a kezelés befejezése után akár órákig, akár egy napig is fennmarad. A TENS készülék eltérő módon kerül beállításra attól függően, hogy akut vagy krónikus állapot kezelésében használják. A konvencionális TENS kezelés magas frekvenciájú és alacsony intenzitású impulzusokkal dolgozik, amelyek gyors fájdalomcsillapítást eredményeznek. Ezt általában akut fájdalom vagy gyulladás enyhítésére ajánlják. Krónikus gyulladás és fájdalom esetén azonban az alacsony frekvenciájú, de magasabb intenzitású impulzusok hatékonyabbak, mivel ezek hosszabb távú hatást fejtenek ki.

A TENS kezelés a fájdalomcsillapítás mellett számos más hatással is bír. Egyrészt segíti a bőr és az izmok gyorsabb regenerációját a vérkeringés és a sejtek aktivitásának a fokozása révén. A TENS által generált elektromos impulzusok fokozzák a sejtek anyagcseréjét, ami különösen fontos lehet krónikus betegségek vagy sérülések esetén, ahol a szövetek regenerálódása már lassabb. A TENS kezelés emellett gyulladáscsökkentő hatással is bír, ami szintén elősegíti a beteg komfortérzetét és a gyorsabb gyógyulását. A TENS kezelés izomlazító és tonizáló hatással is rendelkezik. Az elektromos impulzusok segítenek ellazítani a görcsös izmokat és javítani az izomtónust, ami különösen hasznos lehet izomfeszültséggel vagy izomgyengeséggel járó állapotokban.

Milyen előnyökkel jár a TENS kezelés?

Az alábbiakban röviden összegyűjtöttük a TENS kezelés előnyeit:

 • Nem invazív
 • Kicsi és hordozható készülék
 • Hatékony fájdalomcsillapítási módszer
 • Hatásos lehet önmagában vagy fájdalomcsillapítók mellett
 • Csökkentheti a szükséges fájdalomcsillapítók mennyiségét

Milyen kockázatokat hordoz magában a TENS kezelés?

A TENS kezelés lehetséges mellékhatásai közé tartoznak:

Milyen panaszok esetén segíthet a TENS kezelés?

A TENS kezelés hatásos lehet több akut és több krónikus betegség, állapot esetén is. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt igénybe venné a TENS kezelést, hogy javasolja-e az Ön esetében! Általánosságban összefoglaltuk, hogy milyen tünetek, betegségek esetén segíthet a TENS kezelés:TENS kezelés - Fájdalom Központ

 • Hátfájás: Fájdalom érzete a hát alsó vagy felső részén, amely különböző okok miatt (például izomfeszülés, porckorongsérv vagy degeneratív betegségek) jelentkezhet. Az elektromos impulzusok csökkentik a fájdalmat azáltal, hogy blokkolják a fájdalomjeleket és serkentik az endorfin termelését.
 • Krónikus kismedencei fájdalom szindróma: Hosszan tartó, hónapok óta fennálló fájdalom a kismedence területén, melynek hátterében állhat például endometriózis vagy húgyúti problémák. A TENS kezelés csökkenti a fájdalom intenzitását az idegi aktivitás módosításával és a vérkeringés javításával.
 • Ischaemiás lábfájdalmak: Lábfájdalom a csökkent véráramlás miatt, általában perifériás artériás betegség következményeként. A TENS kezelés javítja a vérkeringést és csökkenti a fájdalmat az érintett területeken.
 • Sudeck-syndroma II. stádiuma: Ez egy reflex szimpatikus disztrófia, amely fájdalommal, duzzanattal és a bőr elváltozásaival jár. A TENS kezelés enyhíti a fájdalmat és csökkenti a duzzanatot azáltal, hogy az elektromos impulzusok csökkentik az idegrendszer túlzott aktivitását.
 • Ulcus cruris: A lábszárfekély gyakran keringési problémák vagy diabétesz következtében alakul ki. A TENS kezelés serkenti ilyen esetben a vérkeringést és a sebgyógyulást, valamint csökkenti a fájdalmat.
 • Decubitus: A decubitis vagy felfekvés hosszú ideig tartó nyomás hatására alakul ki, különösen ágyhoz kötött betegeknél. A TENS kezelés javítja a vérkeringést a nyomásnak kitett területeken és elősegíti a sebgyógyulást.
 • Migrén: A migrén súlyos, lüktető fejfájást jelent, amely gyakran hányingerrel és fényérzékenységgel jár. A TENS kezelés csökkenti a fejfájás intenzitását és gyakoriságát az idegi impulzusok módosításával.
 • Ínhüvelygyulladás: Az inakat körülvevő hüvelyek gyulladása, amely duzzanattal és fájdalommal jár. A TENS kezelés enyhíti a fájdalmat és csökkenti a gyulladást.
 • Bursitis: A bursák (nyáktömlők) gyulladása esetén a TENS kezelés csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, valamint javítja az ízület mobilitását.
 • Osteoarthritis: Az ízületek degeneratív betegsége, amely fájdalmat, merevséget és duzzanatot okoz. A TENS kezelés ilyen esetben is csökkenti az ízületi fájdalmat és javítja a mozgékonyságot.
 • Fibromyalgia: Ez egy krónikus fájdalom szindróma, amely az egész testre kiterjedő fájdalmat és fáradtságot okoz. A TENS kezelés ilyen esetben is enyhíti a fájdalmat és javítja az életminőséget az idegrendszer aktivitásának módosításával.
 • Egyéb mozgásszervi megbetegedések: Számos más állapot, mint például sportsérülések, izomhúzódások, és ízületi fájdalmak esetén is hatékony a TENS kezelés. A TENS kezelés elősegíti a gyorsabb gyógyulást, a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés révén.
 • Cukorbetegséggel összefüggő neuropátia: A magas vércukorszint idegkárosodást okoz, ami gyakran fájdalommal és érzékelési zavarokkal jár. A TENS kezelés csökkenti az idegi eredetű fájdalmat és javítja az érzékelést.
 • Perifériás artériás betegség (PAD): Az artériák szűkülete vagy elzáródása, amely csökkent véráramlást és fájdalmat okoz a végtagokban. A TENS kezelés javítja a vérkeringést és csökkenti a fájdalmat.
 • Fantomfájdalom: Ha fájdalomérzet jelenik meg az amputált végtag helyén, a TENS kezelés hatásos lehet, mert módosítja az idegi aktivitást az elektromos impulzusok révén.
 • Vérömlenyek, vizenyők felszívódásának gyorsítása: A TENS kezelés serkenti a vérkeringést és a nyirokkeringést, így elősegíti a folyadék gyorsabb felszívódását és csökkenti a zúzódások és ödémák okozta duzzanatot.

Mikor nem javasolt a TENS kezelés?

Bizonyos betegségek vagy állapotok esetén káros lehet a TENS kezelés. Ezért is nagyon fontos minden esetben egyeztetni egy fájdalomcsillapításban jártas orvossal, mielőtt kezdetét venné a TENS kezelés. A következő állapotokban nem javasolt a TENS kezelés használata:

 • Terhesség: A TENS kezelés elektromos impulzusokat bocsát ki, amelyek káros hatással lehetnek a méh izomzatára és a magzat fejlődésére. Ezenkívül a terhesség korai szakaszában a TENS kezelés növelheti a vetélés kockázatát.
 • Szívritmuszavarok: Az elektromos impulzusok befolyásolhatják a szív elektromos működését, ami súlyosbíthatja a szívritmuszavarokat és potenciálisan életveszélyes állapotot eredményezhet.
 • Szívelégtelenség: A TENS kezelés hatással lehet a szív elektromos aktivitására és a vérkeringésre, ami további terhet jelenthet a már meggyengült szív számára.
 • Sclerosis multiplex: Bár nem minden esetben ellenjavallt, az elektromos impulzusok súlyosbíthatják az idegrendszer egyes tüneteit vagy a tünetek fellángolását okozhatják.
 • Rosszindulatú daganat: Az elektromos stimuláció növelheti a vérkeringést és a sejtek aktivitását a kezelt területen, ami akár elősegítheti a daganat növekedését és terjedését is.
 • Epilepszia: Az elektromos impulzusok kiválthatnak epilepsziás rohamokat, mivel megzavarhatják az agy elektromos aktivitását.
 • Mélyvénás trombózis: A TENS kezelés serkenti a vérkeringést, ami potenciálisan felszabadíthat egy vérrögöt és akár életveszélyes tüdőembóliát is okozhat.
 • Vérzési rendellenességek: A TENS kezelés fokozhatja a vérkeringést és vérzéseket okozhat azoknál a betegeknél, akik vérzési rendellenességekben szenvednek vagy vérhígító gyógyszereket szednek.
 • Beültethető fémeszköz, például pacemaker: Az elektromos impulzusok interferálhatnak a pacemaker vagy más beültetett elektronikus eszközök működésével, ami komoly szívritmuszavarokat vagy az eszköz hibás működését okozhatja.

Arra is oda kell figyelni, hogy a test mely pontján kerül használatra a TENS kezelés. Nem javasolt a TENS kezelés a következő helyeken vagy azok közelében:

 • Fertőzött bőr
 • Sérült bőr
 • Zsibbadt területek
 • Nemrégiben sugárkezelésben részesült területek
 • Visszeres vénák
 • Szem
 • Száj
 • Nyak
 • Fej
 • Nemi szervek területe

  Téma szakértője

  Fizioterápiás kezelés

  Fizioterápia

 • Specialitások:
  • Galvánáram kezelés
  • Iontoforézis kezelés
  • Diadinamikus áram kezelés
  • Tens kezelés
  • Träubert-féle ingeráram kezelés
  • Szelektív ingeráram kezelés
  • Interferencia áram kezelés
  • ultrahang, vízalatti (subaqualis) ultrahang kezelés

  Fizioterápiás torony kezelései elérhetőek:

  • Fájdalomközpont - 1015 Budapest, Ostrom u. 16. fsz. 3. rendelő