Milyen mozgásszervi panaszokkal küzdenek a leggyakrabban az irodai dolgozók?

Milyen mozgásszervi panaszokkal küzdenek a leggyakrabban az irodai dolgozók?

2021.11.24 10:15

Egyre több azoknak az irodai dolgozóknak a száma, akik krónikus ízületi fájdalmakról számolnak be. Ennek elsősorban a napi több órás egy helyben ülés, valamint a túlzott számítógép használat az oka. Fokozza a problémát az is, hogy sokan nem táplálkoznak helyesen,munkaidő után pedig nem fordítanak elég figyelmet a megfelelő mennyiségű mozgásra. Az elhízás és a mozgáshiány ugyanis jelentősen súlyosbítja a panaszokat. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy melyek azok a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések, amely az irodai dolgozókat érintik, és hogy milyen terápiát javasol ezeknek a panaszoknak a megszüntetésére.

Egyre  több azoknak az irodai dolgozóknak a száma, akik krónikus ízületi fájdalmakról számolnak be. Ennek elsősorban a napi több órás egy helyben ülés, valamint a túlzott számítógép használat az oka. Fokozza a problémát az is, hogy sokan nem táplálkoznak helyesen,munkaidő után pedig nem fordítanak elég figyelmet a megfelelő mennyiségű mozgásra. Az elhízás és a mozgáshiány ugyanis jelentősen súlyosbítja a panaszokat. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistáját, hogy melyek azok a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések, amely az irodai dolgozókat érintik, és hogy milyen terápiát javasol ezeknek a panaszoknak a megszüntetésére.


A kéztő alagút szindróma az irodában dolgozó nők betegsége

A kéztőalagút szindróm az a  betegség, amely elsősorban azoknak a 45-64 év kor közötti nőknek a problémája, akik olyan munkakörben dolgoznak, ahol a csukló és az ujjak hajlító izmait tartósan megerőltetik. Tipikusan azok az irodai dolgozók érintettek, ebben a kórképben, akik naponta több órát dolgoznak a számítógép billentyűzetével.  A csukló tenyér felőli oldalán található a kéztő alagút, amelyben az ujjakat hajlító inak futnak. Itt található a nervus medianus (középideg) is, az a gerincből érkező érző- és mozgató ideg, amely felelős az egyes ujjak, ujjpercek kisizmainak érzékeléséért és mozgatásáért. Ha valami miatt az inak, idegek tartósan nyomás alá kerülnek – például hosszas megerőltetés miatti krónikus gyulladás, vérömleny következtében, - az alagút túl „szorossá” válik, és az itt található ér- ín és idegképletek összenyomódhatnak, sérülhetnek. A nyomásfokozódás következtében zsibbadás, fájdalom, éjszakai égő érzés, érzészavar, érzés kiesés, súlyos esetben, a hüvelykujji párna izmainak, inainak sorvadása léphet fel.

Az nyak- és a váll feszülése krónikus fájdalmat okoz

„Nagyon gyakoriak a nyak- és válltáji panaszok a páciensek körében, amely egyértelműen a számítógépek, a notebook-ok és a mobiltelefonok képernyőjének állandó nézegetésére vezethetők vissza.” –osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold, fájdalomspecialista. Ennek az az oka, hogy ilyenkor a fejünket 45-60 fokos szögben döntjük meg. Ha hosszú ideig ebben a pozícióban tartjuk a nyakunkat, akkor közel 30 kilogrammnak megfelelő nyomás nehezedik erre a gerincszakaszra.  Ennek a többlet tehernek a hatására deformálódik a nyaki gerinc, a rendellenes tartás pedig izomfeszüléshez, nyak-és vállmerevséghez, fájdalomhoz vezet, illetve olyan komolyabb károsodásokkal is kell számolnunk, mint például a nyaki csigolya porckorongjának meszesedése, kopása, de súlyos esetben kialakulhat porckorongsérv is.

Leggyakoribb probléma a derékfájás

A folyamatos irodai ülés rendkívül káros a gerincre nézve. Ez a probléma szintén főleg a hölgyeket érinti, amely azzal lehet kapcsolatban, hogy közöttük nagyobb az irodai munkát végzők aránya. „ A pácienseim főleg a derék alsó szakaszának fájdalmára panaszkodnak, amely egyértelműen a hosszú ideig tartó és helytelen pozícióban történő üléssel hozható összefüggésbe.” – osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold.  Ha görnyedten ülünk, akkor a porckorongok többszörösen terhelődnek, összenyomódnak, a szalagok megnyúlnak, a csontszélek érintkeznek.  A túlterhelés miatt rossz lesz a szövetek keringése és anyagcseréje. Ez elváltozásokat okozhat a csonthártya, az ízületi szalagok, és a porcfelszínek területén, kialakulhatnak különböző mozgásszervi degeneratív megbetegedések, mint például a porckorongsérv vagy a meszesedés.

Mit tehetünk panaszaink megszüntetése érdekében?

 A kezeletlen mozgásszervi panaszok hosszú időre megkeseríthetik az ember életét, és a fájdalom és a funkciókiesés következménye pedig munkaképtelenség is lehet.  Érdemes ezt elkerülni, és még időben hatékony terápiát alkalmazni a betegség megszüntetésére. Ilyen hosszú távú megoldás az aktív fájdalomcsillapítás, amellyel a derékfájás, a nyak- és vállpanaszok, illetve a kéztő alagút szindróma hatékonyan orvosolható. „A probléma kiindulási pontjának meghatározása után az érintett területen injekciós terápiát alkalmazok. Ez egy speciális, természetes hatóanyagokból álló, szteroid-mentes hatóanyag kombináció, amely nem csak a tüneteket, hanem az okokat is kezeli.  Ezzel megszüntetem a fájdalmat és a gyulladást, valamint a mozgáskorlátozottságot is. A beteg rövid időn belül visszatérhet a mindennapi tevékenységéhez. A gyógyulás másik alapja a funkcionális gyógytorna, amelynek célja az mozgásfunkciók visszaállítása. Ha az aktív fájdalomcsillapítás mellett, az életmódunkon is változtatunk, akkor nem kell többé együtt élni a fájdalommal” - mondja Dr. Arnold fájdalomspecialista.

 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

További Hírek >>>>>

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Dr! Olyan problémám van, hogy fáj a jobb csuklóm hónapok óta. Nincs bedagadva, tudom mozgatni, nyomásra sem fáj, csak ha használom. Kezdetben a csuklómnál fájt mostmár terjed lefele az alkaromra. Cheerleading sportágat űzöm, illetve kasszásként dolgozom. Korábban is fájt a csuklóm de elmúlt, most azonban visszajött sokkal nagyobb fájdalommal. Újabban a bal csuklóm is szokott fájni. Voltam orvosnál, nem mondott semmit csak hogy kenegessem ha szükséges fájdalomcsillapító. Aggódom, mrrt hallottam, illetve tapasztaltam, hogy a csuklóbetegségeknek komolyabb következményei is lehetnek ha elhanyagolják. Szeretném kikérni más orvos véleményét is ez miatt. Köszönettel Méhes Anett
    Tisztelt Hölgyem!

    Rheumatológiai kivizsgálást javaslok, addig is lehetőleg viseljen csuklóbandázst munka közben.

    Tisztelettel,
    Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Méhes Anett

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Kedves

    A Doktor úr, a recepciós hölgyek kedvesek, mosolygósak, közvetlenek, segítőkészek! Sok-sok ilyen EMBER-re lenne szükség az élet sok területén. Nyugtatóként hatnak a rám, nagyon bízom bennük és természetesen a Doktor úr tudásában, az ajánlott kezelés eredményességében!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók