Milyen mozgásszervi panaszokkal küzdenek a leggyakrabban az irodai dolgozók?

Milyen mozgásszervi panaszokkal küzdenek a leggyakrabban az irodai dolgozók?

2021.11.24 10:15

Egyre több azoknak az irodai dolgozóknak a száma, akik krónikus ízületi fájdalmakról számolnak be. Ennek elsősorban a napi több órás egy helyben ülés, valamint a túlzott számítógép használat az oka. Fokozza a problémát az is, hogy sokan nem táplálkoznak helyesen,munkaidő után pedig nem fordítanak elég figyelmet a megfelelő mennyiségű mozgásra. Az elhízás és a mozgáshiány ugyanis jelentősen súlyosbítja a panaszokat. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy melyek azok a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések, amely az irodai dolgozókat érintik, és hogy milyen terápiát javasol ezeknek a panaszoknak a megszüntetésére.

Egyre  több azoknak az irodai dolgozóknak a száma, akik krónikus ízületi fájdalmakról számolnak be. Ennek elsősorban a napi több órás egy helyben ülés, valamint a túlzott számítógép használat az oka. Fokozza a problémát az is, hogy sokan nem táplálkoznak helyesen,munkaidő után pedig nem fordítanak elég figyelmet a megfelelő mennyiségű mozgásra. Az elhízás és a mozgáshiány ugyanis jelentősen súlyosbítja a panaszokat. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistáját, hogy melyek azok a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések, amely az irodai dolgozókat érintik, és hogy milyen terápiát javasol ezeknek a panaszoknak a megszüntetésére.


A kéztő alagút szindróma az irodában dolgozó nők betegsége

A kéztőalagút szindróm az a  betegség, amely elsősorban azoknak a 45-64 év kor közötti nőknek a problémája, akik olyan munkakörben dolgoznak, ahol a csukló és az ujjak hajlító izmait tartósan megerőltetik. Tipikusan azok az irodai dolgozók érintettek, ebben a kórképben, akik naponta több órát dolgoznak a számítógép billentyűzetével.  A csukló tenyér felőli oldalán található a kéztő alagút, amelyben az ujjakat hajlító inak futnak. Itt található a nervus medianus (középideg) is, az a gerincből érkező érző- és mozgató ideg, amely felelős az egyes ujjak, ujjpercek kisizmainak érzékeléséért és mozgatásáért. Ha valami miatt az inak, idegek tartósan nyomás alá kerülnek – például hosszas megerőltetés miatti krónikus gyulladás, vérömleny következtében, - az alagút túl „szorossá” válik, és az itt található ér- ín és idegképletek összenyomódhatnak, sérülhetnek. A nyomásfokozódás következtében zsibbadás, fájdalom, éjszakai égő érzés, érzészavar, érzés kiesés, súlyos esetben, a hüvelykujji párna izmainak, inainak sorvadása léphet fel.

Az nyak- és a váll feszülése krónikus fájdalmat okoz

„Nagyon gyakoriak a nyak- és válltáji panaszok a páciensek körében, amely egyértelműen a számítógépek, a notebook-ok és a mobiltelefonok képernyőjének állandó nézegetésére vezethetők vissza.” –osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold, fájdalomspecialista. Ennek az az oka, hogy ilyenkor a fejünket 45-60 fokos szögben döntjük meg. Ha hosszú ideig ebben a pozícióban tartjuk a nyakunkat, akkor közel 30 kilogrammnak megfelelő nyomás nehezedik erre a gerincszakaszra.  Ennek a többlet tehernek a hatására deformálódik a nyaki gerinc, a rendellenes tartás pedig izomfeszüléshez, nyak-és vállmerevséghez, fájdalomhoz vezet, illetve olyan komolyabb károsodásokkal is kell számolnunk, mint például a nyaki csigolya porckorongjának meszesedése, kopása, de súlyos esetben kialakulhat porckorongsérv is.

Leggyakoribb probléma a derékfájás

A folyamatos irodai ülés rendkívül káros a gerincre nézve. Ez a probléma szintén főleg a hölgyeket érinti, amely azzal lehet kapcsolatban, hogy közöttük nagyobb az irodai munkát végzők aránya. „ A pácienseim főleg a derék alsó szakaszának fájdalmára panaszkodnak, amely egyértelműen a hosszú ideig tartó és helytelen pozícióban történő üléssel hozható összefüggésbe.” – osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold.  Ha görnyedten ülünk, akkor a porckorongok többszörösen terhelődnek, összenyomódnak, a szalagok megnyúlnak, a csontszélek érintkeznek.  A túlterhelés miatt rossz lesz a szövetek keringése és anyagcseréje. Ez elváltozásokat okozhat a csonthártya, az ízületi szalagok, és a porcfelszínek területén, kialakulhatnak különböző mozgásszervi degeneratív megbetegedések, mint például a porckorongsérv vagy a meszesedés.

Mit tehetünk panaszaink megszüntetése érdekében?

 A kezeletlen mozgásszervi panaszok hosszú időre megkeseríthetik az ember életét, és a fájdalom és a funkciókiesés következménye pedig munkaképtelenség is lehet.  Érdemes ezt elkerülni, és még időben hatékony terápiát alkalmazni a betegség megszüntetésére. Ilyen hosszú távú megoldás az aktív fájdalomcsillapítás, amellyel a derékfájás, a nyak- és vállpanaszok, illetve a kéztő alagút szindróma hatékonyan orvosolható. „A probléma kiindulási pontjának meghatározása után az érintett területen injekciós terápiát alkalmazok. Ez egy speciális, természetes hatóanyagokból álló, szteroid-mentes hatóanyag kombináció, amely nem csak a tüneteket, hanem az okokat is kezeli.  Ezzel megszüntetem a fájdalmat és a gyulladást, valamint a mozgáskorlátozottságot is. A beteg rövid időn belül visszatérhet a mindennapi tevékenységéhez. A gyógyulás másik alapja a funkcionális gyógytorna, amelynek célja az mozgásfunkciók visszaállítása. Ha az aktív fájdalomcsillapítás mellett, az életmódunkon is változtatunk, akkor nem kell többé együtt élni a fájdalommal” - mondja Dr. Arnold fájdalomspecialista.

 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

További Hírek >>>>>

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor nő ! K.Klaudia vagyok,olyan panaszokkal fordulnék önhöz ,amelyekre még nem igazán kaptam konkrét válaszokat ,tudom így láthatatlanban nehéz elmondani ,hogy valójában mi is áll a háttérben ,de azért nagyon reménykedem önben .Több mint 1 éve kezdődött a probléma amikor elkezdett fájni a térdem, elmentem a házi orvosomhoz aki elküldött engem reumatológushoz ,ahol azt állapították meg , hogy ízületi gyulladásom van,kaptam rá kenőcsöt ,de nem javult a helyzet ,kaptam rá gyógyszert ami szintén nem hozott eredményt, majd ahogyan teltek a hónapok egyre jobban elkezdett fájni a lábam ,elküldött a Zalaegerszegi orvos(Dr.Wittman Károly) a sürgősségire ,ahol olyan diagnózist kaptam , hogy baker cystám van , onnan tovább küldtek az ortopédiára ahol azt mondták hogy porckopásom van kaptam gyógyszert rá de nem használ az sem viszont az ortopédus nem nézte meg a vádlimat mikor elmondtam a panaszomat . Következő tüneteim vannak jelenleg is amik fen állnak : Állandó térd fájdalmam van , és olykor alig tudok menni , több mint 2 hónapja be van dagadva a térdem( ortopédus azt mondta nincs benne folyadék) még sem megy le a dagadás róla, ön szerint... lehet valami komolyabb a háttérben amitől nem megy le a dagadás ? Amikor megyek olykor össze rogyik a jobb lábam is ezen kívül még viszont olyan érzésem van mintha a combcsontom és a sípcsontom mintha külön álló csont lenne ami tudom furcsán hangzik de így érzem és annyira fáj a térdem mintha valóban ,csak a két csont lenne , és még ez mellett most pár napja egyre jobban elkezdett nekem nyomni a jobb vádlim mikor ülök , és rettentő fájdalmaim vannak , sajnos ez a fájdalom egyre inkább elviselhetetlen ,és egyre több fájdalom csillapítot szedek be mint a : Optalgin,Flector rapid 50mg inkább ebből veszek be többet az útobbiból ami ezért veszélyes is lehet hosszú távon,én olyan megoldást szeretnék ami ezt a fájdalmat megszüntetné én tudom ,hogy még fiatal vagyok de műtétileg milyen esélyeim lennének ön szerint?És sajnos nyugalmi helyzetben is nagyfokú fájdalmam van . Előre is köszönöm szépen a Válaszát Tisztelt Doktor nő !
    Tisztelt Holgyem ,

    Az Ön által leirtak alapjan általanos megközelitésből tudok valaszolni.

    A felsorolt terdpanaszok es tunetek kialakulhatnak un. helyi okokbol :
    A terdizuletben fellépő heveny es idult gyulladas - es folyadekgyulem
    Az térdizuleti porcok kezdodo vagy elorehaladott kopasi folyamata
    Baker - cysta ( ezek egy részet diagnosztizalták Önnél )
    Izuleti-Trauma / sérules vagy trauma utani állapot ( errol nem irt )
    Ezenkivul :
    Lehetnek a terdfajdalomnak nem terdizuleti okai is.

    A leirtak alapjan javasolnek Önnek egy terd- izuleti MR vizsgalatot ( ha nem volt ) és orthopaediai konziliumot,
    ha az eros " vádli " fajdalmai tartosan fenallnak egy un. Doppler- vizsgalatot is ( Ultrahangos áramlas vizsgalat az also végtagi-érrendszerben).

    A pontos kezelesi terv csak az Ön vizsgalata es leleteinek egyuttes kiértekelese alapjan adhato.
    Ha fajdalmai tovabbra is fenallnak ,
    kerem keresse fel Klinikankat konzultaciora a rendelesi idomben,
    H, Cs : du.

    Tisztelettel

    DR . ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalomspecialista


    Kámán Klaudia

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Közvetlen,barátságos

    Közvetlen,barátságos,igaz hogy még csak a harmadik kezelésen voltam de amennyire meg tudom ítélni kiváló szakembert ismertem meg
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók