Akkor fáj a dereka, ha jár vagy áll? Ilyen okai lehetnek

Akkor fáj a dereka, ha jár vagy áll? Ilyen okai lehetnek

2023.04.25 08:35

Sokan tapasztalják, hogy pihenés közben semmi problémájuk nincs a derekukkal, ám állás vagy járás közben egyre erősödik a derékfájdalom. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa az ilyen jellegű derékfájás leggyakoribb okait vette számba, és ismertette a kezelés lehetőségeit.

Gyakori okok az állás vagy járás közben jelentkező derékfájás mögött

 • Izomfájdalom

A derékfájás gyakori okai jól kezelhetők a FájdalomKözpontban.Hosszú, megterhelő mozgás, illetve a tartós állás is okozhat derékfájdalmat, ami az alsó háti szakasz izmainak feszülése miatt alakulhat ki. Különösen veszélyeztettek ebből a szempontból az álló foglalkozást végzők és a túlsúllyal élők. Mivel a fájdalom leüléssel vagy lefekvéssel megszűnik, a kezelés is a pihentetésre épül. Hosszú távon nagyon sokat segít a gyógytorna, illetve szükség esetén a testsúlycsökkentés. 

 • Degeneratív porckorong betegség

A degeneratív porckorong betegség egy összefoglaló név, amelyet az idősödéssel előforduló porckorong változások leírására használnak. Az egyik ilyen főbb változás, hogy a porckorongokban lassan csökken a folyadéktartalom, tehát csökken a magasságuk, és így a szomszédos csontokon megkezdődik a kopásos folyamat. A másik változás pedig, hogy apró repedések jelennek meg a felszínen, ami tovább fokozza a zselészerű anyag elszivárgásának kockázatát. Ezt a folyamatot bizonyos rizikófaktorok is felgyorsíthatják, mint például a dohányzás, a túlsúly, a tartós, erős fizikai terhelés, a sérülések.
Ha a gerinc alsó szakaszában indul be a degeneratív változás, akkor a derékfájás mellett kisugárzó fájdalom alakulhat ki a lábakban, a tomporban, valamint előfordulhat, hogy bizonyos mozdulatok során, jellemzően köhögéskor vagy tüsszentéskor felerősödik a fájdalom.
- A degeneratív porckorong betegségek diagnosztizálásában szükséges lehet gerinc röntgen, MRI, CT, kezelésében pedig elengedhetetlen a mozgás, első lépésként kifejezetten a személyre szabott gyógytorna. A kórfolyamat kezdete és lényege, fenntartója ugyanis a meggyengült mély tartóizomzat, tehát ezt kell erősíteni, ami mindegy megemeli, visszaállítja a szegmens magasságát. Ezen túl orvosi segítség is elérhető, a fájdalomcsillapításban például a helyi gyulladáscsökkentő injekció, a hosszú távú kezelésben pedig a PRP terápia, vagyis a saját vér injekciós kezelés és az orvosi kollagén terápia – ismerteti Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa.

 • Gerinccsatorna szűkület

A gerinccsatorna beszűkülése főként az 50 felettiek betegsége, amely során a szűkület extra nyomást helyez a gerincvelőre és az idegekre - ez a probléma igen gyakran az alsó háti szakaszt, a derekat érinti. A páciens azt tapasztalja, hogy a fájdalom erősödik leüléskor vagy előre hajoláskor, de jelentkezhet zsibbadás, érzéskiesés, a lábak felé kisugárzó fájdalom is. Súlyos esetben többek közt széklet- és/vagy vizelet inkontinencia jelentkezhet, a szexuális funkció is sérülhet, és egyéb más helyen kialakuló idegi érintettség miatt például gyengeség vagy bénulás is megjelenhet.
A kezelés kapcsán csak akkor merül fel a műtét lehetősége, ha a korábban választható lehetőségek, mint a fizikoterápia, a gyulladáscsökkentő injekciók és gyógyszerek, az orvosi akupunktúra nem hoznak javulást.

 • A gerinc természetes görbületeinek megváltozása

A derékfájdalom megszüntetése orvosi feladat.Az ágyéki lordosis valójában egy normális gerincgörbület - viszont csak bizonyos mértékig. Vannak ettől eltérő variánsok, például fokozott lordosis, ami nem mindig okoz panaszt. Ha ennél nagyobb, vagy a felette levő háti kyphosis túlzott mértékű, akkor megváltozik a gerinc normális biomechanikája és túlzott terhelés hárul a deréktájékra (is). Ha a gerinc természetes görbületénél jelentősebb a görbület a deréki szakasznál, előfordulhat egy látható C-alakot vesz fel a gerinc a has irányába húzódva, a has pedig kitolódik, ami jóval nagyobb probléma, mint a megjelenés megváltozása. Ez a rendellenesség ugyanis jelentősen növeli a komoly gerinc-, derékfájdalom kialakulásának esélyét, ami különösen hosszú állás után fokozódhat. Ezen kívül a hyperlordosis akár gerincferdüléshez is vezethet, és előrehaladott állapotban akár az emésztőrendszer, a szív-érrendszer és a légzőrendszer megfelelő működését is akadályozhatja. A probléma elsőszámú kockázati tényezője az elhízás, az ülő életmód és a mozgáshiány, ami miatt a gyenge izmok nem képesek megtámasztani a gerincet. Gyerekeknél a kezelésben nagyon megválasztott esetekben és mindenképpen átmenetileg szükséges lehet a fűző, de gyerekeknél és felnőtteknél is elsődleges a gyógytorna és a testsúly rendezése.
Ha tehát a fájdalom nem múlik, esetleg fokozódik, ajánlatos időben orvoshoz fordulni, ha pedig olyan tünetek jelentkeznek, mint a lábba sugárzó fájdalom, a megváltozott járás, vagy járásnehézség, esetleg, ha valaki azt tapasztalja, hogy nehezen helyezi bele a lábát a cipőbe, nem szabad késlekedni a kivizsgálással, amelynek a képalkotók eredménye alapján része lehet a neurológiai és idegsebészeti konzílium is.  

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

 • Specialitások:
  • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
  • Hátfájdalom
  • Nyaki fájdalom
  • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
  • Holisztikus szemlélet
  • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
  • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
   
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  por6ckorong sérvvel már mütöttek 6éve 4éve szegeden Bogács professzor szivvel mütött majd Garzon csontkovács ujra porckorongsérvvel 2 hete garzon ur ujra kezelt ésközölte isiás kérem segitsen
  Tisztelt Hölgyem ,


  A leírtak alapján azt javaslom , szíveskedjék az Önt operáló osztályra fordulni konzultációra .
  Ha ez nem kivitelezhető , akkor a teruletileg illetékes ideggyógyaszati Szakrendelesen jelentkezzen.

  Addig javasolt fizikai kímélet , az asszimetrikus terhelések kerülése ,
  Megfelelő szék @ fekvőhely kialakítása.
  A gyógyszertárakban vény nélkül ( VN)
  Kapható porcerôsitő , Regeneralo es fajdalom - és gyulladas csökkentő keszitmenyek , krémek alkalmazasa is javasolt .


  Tisztelettel ,


  DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
  Sebész szakorvos
  Fájdalomspecialista
  Hegedüs Péterné

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Kedves és közvetlen

  A maximális odafigyelés, az általam elmondottak alapján látható terápia-átgondolás, a kedves közvetlenség!
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  Kapcsolódó videók