Akkor fáj a dereka, ha jár vagy áll? Ilyen okai lehetnek

Akkor fáj a dereka, ha jár vagy áll? Ilyen okai lehetnek

2023.04.25

Sokan tapasztalják, hogy pihenés közben semmi problémájuk nincs a derekukkal, ám állás vagy járás közben egyre erősödik a derékfájdalom. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa az ilyen jellegű derékfájás leggyakoribb okait vette számba, és ismertette a kezelés lehetőségeit.

Gyakori okok az állás vagy járás közben jelentkező derékfájás mögött

  • Izomfájdalom

A derékfájás gyakori okai jól kezelhetők a FájdalomKözpontban.Hosszú, megterhelő mozgás, illetve a tartós állás is okozhat derékfájdalmat, ami az alsó háti szakasz izmainak feszülése miatt alakulhat ki. Különösen veszélyeztettek ebből a szempontból az álló foglalkozást végzők és a túlsúllyal élők. Mivel a fájdalom leüléssel vagy lefekvéssel megszűnik, a kezelés is a pihentetésre épül. Hosszú távon nagyon sokat segít a gyógytorna, illetve szükség esetén a testsúlycsökkentés. 

  • Degeneratív porckorong betegség

A degeneratív porckorong betegség egy összefoglaló név, amelyet az idősödéssel előforduló porckorong változások leírására használnak. Az egyik ilyen főbb változás, hogy a porckorongokban lassan csökken a folyadéktartalom, tehát csökken a magasságuk, és így a szomszédos csontokon megkezdődik a kopásos folyamat. A másik változás pedig, hogy apró repedések jelennek meg a felszínen, ami tovább fokozza a zselészerű anyag elszivárgásának kockázatát. Ezt a folyamatot bizonyos rizikófaktorok is felgyorsíthatják, mint például a dohányzás, a túlsúly, a tartós, erős fizikai terhelés, a sérülések.
Ha a gerinc alsó szakaszában indul be a degeneratív változás, akkor a derékfájás mellett kisugárzó fájdalom alakulhat ki a lábakban, a tomporban, valamint előfordulhat, hogy bizonyos mozdulatok során, jellemzően köhögéskor vagy tüsszentéskor felerősödik a fájdalom.
- A degeneratív porckorong betegségek diagnosztizálásában szükséges lehet gerinc röntgen, MRI, CT, kezelésében pedig elengedhetetlen a mozgás, első lépésként kifejezetten a személyre szabott gyógytorna. A kórfolyamat kezdete és lényege, fenntartója ugyanis a meggyengült mély tartóizomzat, tehát ezt kell erősíteni, ami mindegy megemeli, visszaállítja a szegmens magasságát. Ezen túl orvosi segítség is elérhető, a fájdalomcsillapításban például a helyi gyulladáscsökkentő injekció, a hosszú távú kezelésben pedig a PRP terápia, vagyis a saját vér injekciós kezelés és az orvosi kollagén terápia – ismerteti Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa.

  • Gerinccsatorna szűkület

A gerinccsatorna beszűkülése főként az 50 felettiek betegsége, amely során a szűkület extra nyomást helyez a gerincvelőre és az idegekre - ez a probléma igen gyakran az alsó háti szakaszt, a derekat érinti. A páciens azt tapasztalja, hogy a fájdalom erősödik leüléskor vagy előre hajoláskor, de jelentkezhet zsibbadás, érzéskiesés, a lábak felé kisugárzó fájdalom is. Súlyos esetben többek közt széklet- és/vagy vizelet inkontinencia jelentkezhet, a szexuális funkció is sérülhet, és egyéb más helyen kialakuló idegi érintettség miatt például gyengeség vagy bénulás is megjelenhet.
A kezelés kapcsán csak akkor merül fel a műtét lehetősége, ha a korábban választható lehetőségek, mint a fizikoterápia, a gyulladáscsökkentő injekciók és gyógyszerek, az orvosi akupunktúra nem hoznak javulást.

  • A gerinc természetes görbületeinek megváltozása

A derékfájdalom megszüntetése orvosi feladat.Az ágyéki lordosis valójában egy normális gerincgörbület - viszont csak bizonyos mértékig. Vannak ettől eltérő variánsok, például fokozott lordosis, ami nem mindig okoz panaszt. Ha ennél nagyobb, vagy a felette levő háti kyphosis túlzott mértékű, akkor megváltozik a gerinc normális biomechanikája és túlzott terhelés hárul a deréktájékra (is). Ha a gerinc természetes görbületénél jelentősebb a görbület a deréki szakasznál, előfordulhat egy látható C-alakot vesz fel a gerinc a has irányába húzódva, a has pedig kitolódik, ami jóval nagyobb probléma, mint a megjelenés megváltozása. Ez a rendellenesség ugyanis jelentősen növeli a komoly gerinc-, derékfájdalom kialakulásának esélyét, ami különösen hosszú állás után fokozódhat. Ezen kívül a hyperlordosis akár gerincferdüléshez is vezethet, és előrehaladott állapotban akár az emésztőrendszer, a szív-érrendszer és a légzőrendszer megfelelő működését is akadályozhatja. A probléma elsőszámú kockázati tényezője az elhízás, az ülő életmód és a mozgáshiány, ami miatt a gyenge izmok nem képesek megtámasztani a gerincet. Gyerekeknél a kezelésben nagyon megválasztott esetekben és mindenképpen átmenetileg szükséges lehet a fűző, de gyerekeknél és felnőtteknél is elsődleges a gyógytorna és a testsúly rendezése.
Ha tehát a fájdalom nem múlik, esetleg fokozódik, ajánlatos időben orvoshoz fordulni, ha pedig olyan tünetek jelentkeznek, mint a lábba sugárzó fájdalom, a megváltozott járás, vagy járásnehézség, esetleg, ha valaki azt tapasztalja, hogy nehezen helyezi bele a lábát a cipőbe, nem szabad késlekedni a kivizsgálással, amelynek a képalkotók eredménye alapján része lehet a neurológiai és idegsebészeti konzílium is.  

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

Gyógytornász

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 2 hete ülőideg gyulladást állapítottak meg, ülni nem tudok bal lábamban terhelésre erős lesugárzó fájdalmaim vannak. Rheosolon lökés terepiát kaptam, majd Medrol injekciót gerinc mellé. Sajnos érdemi változást nem hozott. Régebben volt már hasonló ideggyulladásom akkor egy steroidos infúzió kezelés sokat segített hosszú távon, Noedolpasse nem segített.Sajnos az orvos akihez járok, csak benfekvéssel tud infúziót adani hosszú előjegyzéssel. Mivel aktív dolgozó vagyok szeretnék mielőbb visszekerülni olgozni. Láttam , hogy Önök szolgáltatási között szerepel az infúzió kezelés. Kérdésem lenne, hogy tudnának e segíteni, hogy -természetesen egy vizsgálat után, Önök által is indokolt esetben -ambulásan is kevés várakozással az infúzió kezelést megkaphassam. Megtiszetelő válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel:Bányászné Vincze Viktória
Tisztelt Holgyem ,

Jelenleg - technikai okok miatt - nem alkalmazunk ambulans infuzios kezelest , de a kozeljovoben mar igen.
Egyeb komplex konzervativ fajdalomcsillapito eljarasokat vegzunk amelyek - tapasztalataink szerint - az Ön eseteben is hatekonyan alkalmazhatoak.

Kerem faradjon be Klinikankra vizsgalatra es konzultaciora a rendelesi idomben.
Elojegyzes szukseges :

H, Cs : du .

Tisztelettel,

DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
Sebesz szakorvos
Fajdalomspecialista
Bányászné Vincze Viktória

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Arnold doktor Úr felkészültsége, alapossága és hozzáállása minden elvárásomat felülmúlta.
Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

Kapcsolódó videók