Akkor fáj a dereka, ha jár vagy áll? Ilyen okai lehetnek

Akkor fáj a dereka, ha jár vagy áll? Ilyen okai lehetnek

2023.04.25 08:35

Sokan tapasztalják, hogy pihenés közben semmi problémájuk nincs a derekukkal, ám állás vagy járás közben egyre erősödik a derékfájdalom. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa az ilyen jellegű derékfájás leggyakoribb okait vette számba, és ismertette a kezelés lehetőségeit.

Gyakori okok az állás vagy járás közben jelentkező derékfájás mögött

  • Izomfájdalom

A derékfájás gyakori okai jól kezelhetők a FájdalomKözpontban.Hosszú, megterhelő mozgás, illetve a tartós állás is okozhat derékfájdalmat, ami az alsó háti szakasz izmainak feszülése miatt alakulhat ki. Különösen veszélyeztettek ebből a szempontból az álló foglalkozást végzők és a túlsúllyal élők. Mivel a fájdalom leüléssel vagy lefekvéssel megszűnik, a kezelés is a pihentetésre épül. Hosszú távon nagyon sokat segít a gyógytorna, illetve szükség esetén a testsúlycsökkentés. 

  • Degeneratív porckorong betegség

A degeneratív porckorong betegség egy összefoglaló név, amelyet az idősödéssel előforduló porckorong változások leírására használnak. Az egyik ilyen főbb változás, hogy a porckorongokban lassan csökken a folyadéktartalom, tehát csökken a magasságuk, és így a szomszédos csontokon megkezdődik a kopásos folyamat. A másik változás pedig, hogy apró repedések jelennek meg a felszínen, ami tovább fokozza a zselészerű anyag elszivárgásának kockázatát. Ezt a folyamatot bizonyos rizikófaktorok is felgyorsíthatják, mint például a dohányzás, a túlsúly, a tartós, erős fizikai terhelés, a sérülések.
Ha a gerinc alsó szakaszában indul be a degeneratív változás, akkor a derékfájás mellett kisugárzó fájdalom alakulhat ki a lábakban, a tomporban, valamint előfordulhat, hogy bizonyos mozdulatok során, jellemzően köhögéskor vagy tüsszentéskor felerősödik a fájdalom.
- A degeneratív porckorong betegségek diagnosztizálásában szükséges lehet gerinc röntgen, MRI, CT, kezelésében pedig elengedhetetlen a mozgás, első lépésként kifejezetten a személyre szabott gyógytorna. A kórfolyamat kezdete és lényege, fenntartója ugyanis a meggyengült mély tartóizomzat, tehát ezt kell erősíteni, ami mindegy megemeli, visszaállítja a szegmens magasságát. Ezen túl orvosi segítség is elérhető, a fájdalomcsillapításban például a helyi gyulladáscsökkentő injekció, a hosszú távú kezelésben pedig a PRP terápia, vagyis a saját vér injekciós kezelés és az orvosi kollagén terápia – ismerteti Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa.

  • Gerinccsatorna szűkület

A gerinccsatorna beszűkülése főként az 50 felettiek betegsége, amely során a szűkület extra nyomást helyez a gerincvelőre és az idegekre - ez a probléma igen gyakran az alsó háti szakaszt, a derekat érinti. A páciens azt tapasztalja, hogy a fájdalom erősödik leüléskor vagy előre hajoláskor, de jelentkezhet zsibbadás, érzéskiesés, a lábak felé kisugárzó fájdalom is. Súlyos esetben többek közt széklet- és/vagy vizelet inkontinencia jelentkezhet, a szexuális funkció is sérülhet, és egyéb más helyen kialakuló idegi érintettség miatt például gyengeség vagy bénulás is megjelenhet.
A kezelés kapcsán csak akkor merül fel a műtét lehetősége, ha a korábban választható lehetőségek, mint a fizikoterápia, a gyulladáscsökkentő injekciók és gyógyszerek, az orvosi akupunktúra nem hoznak javulást.

  • A gerinc természetes görbületeinek megváltozása

A derékfájdalom megszüntetése orvosi feladat.Az ágyéki lordosis valójában egy normális gerincgörbület - viszont csak bizonyos mértékig. Vannak ettől eltérő variánsok, például fokozott lordosis, ami nem mindig okoz panaszt. Ha ennél nagyobb, vagy a felette levő háti kyphosis túlzott mértékű, akkor megváltozik a gerinc normális biomechanikája és túlzott terhelés hárul a deréktájékra (is). Ha a gerinc természetes görbületénél jelentősebb a görbület a deréki szakasznál, előfordulhat egy látható C-alakot vesz fel a gerinc a has irányába húzódva, a has pedig kitolódik, ami jóval nagyobb probléma, mint a megjelenés megváltozása. Ez a rendellenesség ugyanis jelentősen növeli a komoly gerinc-, derékfájdalom kialakulásának esélyét, ami különösen hosszú állás után fokozódhat. Ezen kívül a hyperlordosis akár gerincferdüléshez is vezethet, és előrehaladott állapotban akár az emésztőrendszer, a szív-érrendszer és a légzőrendszer megfelelő működését is akadályozhatja. A probléma elsőszámú kockázati tényezője az elhízás, az ülő életmód és a mozgáshiány, ami miatt a gyenge izmok nem képesek megtámasztani a gerincet. Gyerekeknél a kezelésben nagyon megválasztott esetekben és mindenképpen átmenetileg szükséges lehet a fűző, de gyerekeknél és felnőtteknél is elsődleges a gyógytorna és a testsúly rendezése.
Ha tehát a fájdalom nem múlik, esetleg fokozódik, ajánlatos időben orvoshoz fordulni, ha pedig olyan tünetek jelentkeznek, mint a lábba sugárzó fájdalom, a megváltozott járás, vagy járásnehézség, esetleg, ha valaki azt tapasztalja, hogy nehezen helyezi bele a lábát a cipőbe, nem szabad késlekedni a kivizsgálással, amelynek a képalkotók eredménye alapján része lehet a neurológiai és idegsebészeti konzílium is.  

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Cím! Szokásos heti foci alatt felrúgtak, de akkor semiyn fájdalmat nem éreztem, és gond nélkül tudtam játszani. 4 órával később itthon elkezdett fájni a térdem, nehezen mozogtam, és fokozatosan jó nagyra dagadt. Kell ezzel orvoshoz fordulnom, illetve ha nem szükséges hogyan kezeljem? Köszönettel
    Tisztelt Uram ,


    A leírt tünettan alapján mindenképpen keresse fel háziorvosat , aki a fizikális vizsgálat alapján eldönti a kezelesi tervet vmint a képalkotó eljárás es a szakorvosi konzilium szükségességét is .

    Azt javaslom a végtagot helyezte nyugalomba , borogassa @ használjon addig is gyulladascsokkentő @ fájdalomcsillapító kremeket .

    Tisztelettel ,

    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Vincze György

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Mindenre kiterjedő útmutatás

    Dr. Arnold Dénes Doktor Úr kedves, mindenre kiterjedő útmutatásai meggyőzőek voltak számomra.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók