Derékfájás? Íme a válaszok a legfontosabb kérdésekre

Derékfájás? Íme a válaszok a legfontosabb kérdésekre

2023.05.31

A derékfájás az egyik olyan panasz, amivel az emberek leggyakrabban fordulnak orvoshoz. Ennek pedig nem csak egy konkrét sérülés vagy rossz mozdulat lehet az oka, hiszen például az ülő életmód az egyik legjelentősebb rizikófaktor e tekintetben is. Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa a témával kapcsolatos leggyakoribb kapcsolatokat válaszolta meg.

Miért fáj a derekunk?

A derékfájás okának diagnosztizálása elvezethet a kezeléshez. A hát alsó részén, vagyis az ágyéki szakaszon 5 csigolya található, amelyek nagyon nagy terhelésnek vannak kitéve. Nem csak a felsőtest súlyát kell viselniük, de jelentős a kopás, szakadás, sérülés kockázata is ezen a testtájon. De korántsem csak a hajolgatás, az emelés jelentenek rizikót, hanem az ülő életmód is. A hosszú távú, nem ergonomikus környezetben folyó ülőmunka ugyanis az egész vázizomzatra hatással van. A vállak előre eshetnek, a háti kyphosis (domborulat) fokozódik, a lumbális lordosis (homorulat) kiegyenesedik, az izmok kiegyensúlyozatlan állapotba kerülnek. Ha pedig a kezdeti, enyhébb tünetekkel nem foglalkozunk, könnyen krónikussá válhat a fájdalom

Milyen életmódfaktorok vezethetnek derékfájáshoz?

Az életmódnak három olyan fontos eleme van, ami növeli a derékfájás kockázatát. A túlsúly, az elhízás számos betegség és krónikus fájdalom rizikófaktorának számít. A derékfájással elsősorban úgy függ össze, hogy minél jelentősebb a túlsúly, annál nagyobb nyomás helyeződik a gerincre, fokozódik az elhasználódás, a kopás lehetősége. A túl nagy fizikai terhelés, a rosszul kivitelezett mozdulatok és a mozgásszegénység is kockázati tényező, a fenti okok miatt. A harmadik fő elem a dohányzás, ami sokféle károsító következménye mellett a gyulladást fokozó hatása miatt vezethet számos betegséghez, így például az ízületek gyulladásához is.

Hogyan lehet diagnosztizálni a derékfájás okát?

- Ahogyan minden más tünetnél, úgy a derékfájás esetében is a legfontosabb, hogy kiderítsük, mi okozza a fájdalmat, ugyanis csak a pontos diagnózisra épülhet valóban hatékony, biztonságos kezelés – ismerteti Dobos doktornő. - Elsősorban szükség van egy alapos anamnézis felvételre, amely nem kizárólag az esetleges konkrét kiváltó okokra korlátozódik, mint például egy sérülés, de az életmódot is felmérjük. Rákérdezünk a végzett fizikai aktivitásra, a munkakörülményekre, a cipőviseletre, sőt az alvásra is. Ezután a fizikális felmérés során nem csak a tapintásos vizsgálat, de a mozgástartomány felmérése, és tesztek, például lábemelés- és reflex-teszt is sorra kerülhetnek. Bizonyos esetekben szükség lehet képalkotó eljárásokra is, mint MR vagy röntgen. Mindezen lépések alapján felállítható a diagnózis, amely gyakorlatilag dönt a kezelés felől is. 

Utalhat a derékfájás más, esetleg súlyosabb betegségre is?

A derékfájás kezelésében döntő szerepet játszik az ortopéd orvos, a gyógytornász.A diagnosztizálás egyik célja éppen az, hogy kizárja vagy esetleg megerősítse más, súlyosabb betegségek jelenlétét. A derékfájás lehet például vese eredetű is, illetve akár ez lehet a prosztatarák áttétének egyik első tünete is. Ugyanakkor a derékfájdalmak döntő többsége természetesen inkább mozgásszervi eredetű, de ilyen helyzetben is meg kell vizsgálni, nem komolyabb betegség, például porckorongsérv okozza-e a problémát. Különösen olyan jeleknél kell ilyen irányú vizsgálatokat végezni, ha például a fájdalom kisugárzik a lábba, ha ülés közben és bizonyos mozdulatoknál (jellemzően köhögésnél, tüsszentésnél, lehajlásnál) fokozódik a fájdalom vagy izomgyengeség jelentkezik.   

Mit tehet a beteg, mit tehet az orvos derékfájás esetén?

- Nem lehet eléggé hangsúlyozni a diagnosztizálás szerepét, de addig is, amíg a beteg eljut az orvoshoz, fontos, hogy megfigyelje a panaszát. Mikor fáj, mire hogyan reagál, milyen pozícióban enyhül a fájdalom. Amíg az akut szakasz tart, legfontosabb a kímélet, nem szabad erőltetni a mozgást, az ilyenkor ronthat az állapoton. Ha szükséges, vény nélküli fájdalomcsillapítókkal is meg lehet próbálkozni – ismerteti dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. - Amikor már kivizsgáltuk a pácienst, és tudjuk, mi okozza a kínzó fájdalmat, dönthetünk a kezelésről. E téren kering néhány félreértés, amit érdemes tisztázni. Akut sérülés esetén ízületbe semmiképp sem adunk például hialuronsavat, ahogyan szakadt extraarticularis (vagyis ízületen kívüli) struktúrák és gerincízület esetében sem alkalmazzuk ezt a módszert. Ugyancsak nem javasoljuk derékfájdalmaknál a lökéshullám kezelést, mert előfordulhat, hogy idegi károsodást okoz. Ezzel szemben beválhatnak az izomlazítók, akár kúraszerűen is alkalmazva, és az orvosi kollagén injekciókúra. Amint pedig túl van a páciens a fájdalmas szakaszon, a legfontosabb teendő a személyre szabott, funkcionális gyógytorna, amely a legjobb módszer a gerinc rendben tartására.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Selyem Réka MSc

Reumatológus

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  2015-ben gerinsérvet állapított meg az ideggyógyász. Tüneteim az alábbiak: Gyalogláskor a jobb lábamban érzek kisugárzó fájdalmat a foka és lábfej felé, és elvesztem az egyensúlyomat, mivel mintha nem lenne jobb lábam, csak segítséggel tudok közlekedni gyalogosan. Kerékpárral bárhová és bármilyen messze el tudok menni, és akkor is tudok közlekedni, ha a kerékpárt tolom. Estére már a lábfejemben érzem az iszonyatos fájdalmat pihentetésnél. Ez most a gerincsérvtől lehet, vagy mi lehet az oka? 52 éves vagyok, mindig is ülő munkát végeztem, és mindig kerékpárral közlekedtem. Hogyan lehetne ezt a fájdalmat, minél előbb megszüntetni?
  Tisztelt Somogyi Ibolya!

  Először egy tüzetes orvosi kivizsgálás és MR szükséges a pontos diagnózis végett. Ezek után tudunk kezelésekről gondolkodni

  Tisztelettel:
  Dr. Páll Zoltán
  Somogyiné Ibolya

  Dr. Páll Zoltán

  Traumatológus, sportorvos

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Lelkiismeretes és precíz munka

  Dr. Selyem Réka reumatológus szakorvos felkészültsége, lelkiismeretes és precíz munkája, mind a fájdalom leküzdésében, s mind a folyamatos kezelésében nagyon fontos segítség. Ő hozzá teszi az 50%-ot a betegek gyógyítása, gyógyulása érdekében, ami a maximális támogatás. A másik 50% a betegé, épp ezért kell a hit, hogy milyen kritikusak és elkötelezettek is vagyunk a gyógyulásunk érdekében. Köszönöm szépen a segítséget! ;)
  Dr. Selyem Réka MSc
  Dr. Selyem Réka MSc
  Reumatológus