Derékfájás, lumbágó kezelése

Derékfájás, lumbágó kezelése

Létrehozva: 2018.11.06 11:01 | Módosítva: 2018.11.13 17:04
Sokan évekig küzdenek derékfájdalommal, mire az már olyan mértékűvé válik, hogy a beteg mindennapi életét is megkeseríti. A fájdalommal nem kell egy egész életen át együtt élni, hiszen léteznek olyan terápiák, amellyel ez a mozgásszervi probléma hatékonyan és hosszútávra megszüntethető.

A mozgásszervi betegségek közül kiemelt jelentőségű a közönséges derékfájás vagy lumbágó. Hazánkban a legtöbb táppénzes napot igénybe vevő betegség, mely a 18 éven felüliek 60–85%-ának okoz legalább egyszer, legalább 1 hétig tartó, a mindennapi tevékenységet befolyásoló fájdalmat. 

Kapcsolódó cikkünk

Fáj a háta? Íme, az 5 leggyakoribb ok!

Szinte minden felnőtt ember tapasztalta már a hátfájdalmat, aminek számos oka lehet. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban a legtöbb probléma jól kezelhető, csak a legmegfelelőbb gyógymódot kell megtalálni.

Lumbágó kezelésében az ágynyugalom mint az akut derékfájás terápiája kerülendő. Kutatások kimutatták, hogy az ágynyugalom mint terápia rosszabb vagy azonos kimeneti paramétereket (fájdalom szint, gyógyulási arány, napi rutin aktivitás visszatérése) hozott a fizioterápiához, gerinc manipulációs kezeléshez vagy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazásához hasonlítva.

Az első lépés mindig a pontos diagnózis felállítása, amelyben a panaszok megismerésén és a fizikális vizsgálaton túl számos képalkotó eljárás is segítségünkre lehet. A fájdalom és a mozgáskorlátozottság keletkezésekor a legfontosabb a pihentetés, a derék tehermentesítése. A fájdalom leggyorsabban helyi célzott injekcióval csökkenthető, amelynek szteroid tartalma enyhíti a gyulladást. Később szóba jöhetnek olyan természetes fájdalomcsillapító módszerek, amelyek a szervezet öngyógyító folyamatainak felhasználásával fejtik ki a hatásukat. Ilyen lehet a hialuronsav injekció, az orvosi kollagén terápia vagy a lökéshullám kezelés. Különösen fontos ilyenkor a törzs tartóizmainak, a hát- és a hasizomnak az erősítése – ebben hatalmas segítséget jelent a szakorvosi diagnózisra épülő, gyógytornász által felépített mozgásprogram.

A betegség többféleképpen jelentkezhet, előfordul, hogy lassan, fokozatosan, évek alatt súlyosbodik, azonban olyan is lehetséges, hogy egy rossz mozdulat, vagy egy nehéz súly felemelése provokálja a tüneteket. Legjellemzőbb érzete a fájdalom, mely leginkább reggel, felkelés után a legerősebb, majd később enyhül, amikor az ízületek, izmok „bejáratódnak”. A gyakori derékfájdalom hátterében többek közt olyan tényezők állnak, mint a kényszertartások, a nem megfelelő munkahelyi körülmények és a késői kezelés. A működésbeli elváltozások (például amikor az izomerő kiegyensúlyozatlansága miatt nem tudjuk teljesen kihúzni magunkat), a kényszertartások előbb-utóbb túlterhelik a gerincet. Ha ez évekig fennáll, nagy valószínűséggel kialakulnak krónikus kopások, porckorong károsodások és más, tartós problémák.

Cikkek, amelyeket mindenképpen olvasson el!

Nem-gyógyszeres kezelés

Az aktív életforma megtartása ajánlott. Felmérések alapján az aktív életforma megtartása (önmagában, vagy más egyéb terápiákkal együtt) csökkentette a mozgáskorlátozottságot, fájdalmat és a munkából való kiesés idejét az ágynyugalomban (önmagában, vagy más egyéb terápiákkal együtt) lévő csoportokhoz képest. Meggyőző bizonyítékkat találtak arra nézve, hogy az aktív életformájú betegcsoport felépülése gyorsabb volt, így a munkából való távollét is rövidült.

A helyi melegítés (melegen tartás, derékmelegítők) a nemzetközi irodalom alapján ajánlható és más nemzeti irányelvek is tartalmazzák, bár kevés a rá vonatkozó, jó minőségű klinikai vizsgálat. Rövidtávon mérsékelten csökkenti a fájdalmat, illetve javul a mozgásfunkció is, bár egyelőre csak kis betegszámú vizsgálatok alapján tudták ezt a kérdést vizsgálni.

Számos gyógynövény használható a derékfájás kezelésében. Capsicum frutescens (cserjés paprika), és Symphytum officinale a (fekete nadálytő) külsőlegesen (tapasz, gél, kenőcs) a placebonál erősebb fájdalomcsillapító hatást mutatott. A Salix alba (fehér fűz) hatásosságát 120, illetve 240 mg-os szalicil tartalomra standardizálva vizsgálták meg, melyet napi rendszerességgel adagoltak orálisan a betegeknek. A kapott klinikai eredmények szerint a növény fájdalomcsökkentő hatása jobb, mint a placebóé. Hasonló eredményre jutottak a Harapagophytum procumbens (ördögcsáklya) orális (50 mg ill. 100 mg) napi adagolása során is.

Funkcionális gyógytornával különösen jó eredményeket lehet elérni a derékfájdalom gyógyításában. A gyógytornász szakember által összeállított, személyre szabott gyakorlatokkal helyre állítható izmok- inak-idegek statikai, dinamikai, egyensúlya és visszaállíthatók a normál mozgásfunkciók. derékfájdalom, alsó hátfájás

Gyógyszeres kezelés

Az utóbbi években olyan tanulmányok jelentek meg, melyek a paracetamol hatékonyságát vizsgálták derékfájás esetén. A paracetamol hatása akut derékfájásban nem különbözik a placebótól (tényleges hatóanyagtól mentes szer). A kutatás megerősítette, hogy a lokálisan alkalmazott ibuprofen, diclofenac vagy ketoprofén hatóanyagot tartalmazó készítmények eredményesen csillapították az akut mozgásszervi fájdalmat, viszont a mellékhatások minimálisak voltak.

Ízületi injekciós terápia

Tapasztalatok szerint az aktív fájdalomcsillapítással, amely egy intraartikuláris (ízületi injekciós) terápia, jobb és hosszabb távú eredményeket lehet elérni a lumbágó kezelésében, mint a fájdalomcsillapítókkal. Ilyenkor egy speciális összetevőkből álló hatóanyagot fecskendeznek a fájdalmas ízületek köré, a probléma kiindulópontjához. Mivel helyileg alkalmazzák, nem irritálja a gyomor nyálkahártyáját, valamint egyéb mellékhatásai sincsenek, hiszen a készítmény szteroid mentes.

Bővebben a természetes fájdalomcsillapításról és az injekciós terápiákról itt olvashat. >>

A derékfájás megszüntetéséhez fontos a szakszerű és hatékony kezelés. Ha ez elmarad és nincs feltérképezve, hogy mi a kiváltó oka, nem tudjuk, hogy gyógyulás érdekében mit szabad és mit nem, akkor nem várható tartós javulás, bizonyos esetekben a fájdalom ki is újulhat. Ha a beteg aterápiás előírásokat betartja,otthon is folytatja a rendszeres gyógytornát, odafigyel a helyes testtartásra és az ülésre, valamint életmódján is változtat (megfelelő táplálkozás, mindennapi stressz kezelése, elegendő folyadékfogyasztás, rendszeres mozgás) sokat segíthet azon, hogy a gerinc állapota javuljon és elkerülje a mindennapokat megkeserítő derékfájdalmat.

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés derékfájás kezelésére:

Fájdalomközpont vizitdíjait itt nézheti meg: Árlista

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértői

Leiti Renáta

Leiti Renáta

gyógytornász-fizioterapeuta
Dr. Selyem Réka MSc

Dr. Selyem Réka MSc

Reumatológus
Dr. Mező Anita

Dr. Mező Anita

neurológus

Forrás: EMMI - Akut nem specifikus derékfájás öngyógyításának gyógyszerészi tanácsadásáról 

 

Hírek

6 dolog, amit tudni kell a krónikus fájdalom szindrómáról

6 dolog, amit tudni kell a krónikus fájdalom szindrómáról

Sokan még ma is hipochondriának tartják, holott a krónikus fájdalom szindrómával élők komoly nehézségekkel küzdenek a mindennapokban. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa a gyakori félreértésekről és a komplex kezelés lehetőségeiről beszélt.

Így térjünk vissza a sporthoz sérülés után

Így térjünk vissza a sporthoz sérülés után

Sportsérülés mindenkivel előfordulhat, azonban csak a rövid távon gondolkozók vágnak bele túl gyorsan ismét az edzésmunkába. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos elmondja, melyek azok a fontos lépések, amelyeket mindenképpen meg kell tenni az minőségi gyógyuláshoz. 

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica

Prima Medica Egészségcsoport