5+1 tanács, hogy leküzdje az időjárás-változásra fokozódó ízületi fájdalmat

5+1 tanács, hogy leküzdje az időjárás-változásra fokozódó ízületi fájdalmat

2019.02.28 10:06

A késő nyári időjárásból hirtelen hideg, nedves, ősziesre forduló idő nem kíméli a szervezetet. Sokan nehezen kezelik az időjárás változást, mert ez komoly testi fájdalmakat okozhat, többek között felerősítheti a meglévő ízületi problémákat is. Milyen segítség létezik ilyen fájdalmak esetén? Dr. Arnold Dénes Arnold, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistájának tanácsai segíthetnek a fájdalom leküzdésében.

Hogyan kezelhető az időjárás változás okozta ízületi fájdalom?

A késő nyári időjárásból hirtelen hideg, nedves, ősziesre forduló idő nem kíméli a szervezetet. Sokan nehezen kezelik az időjárás változást, mert ez komoly testi fájdalmakat okozhat, többek között felerősítheti a meglévő ízületi problémákat is. Milyen segítség létezik ilyen fájdalmak esetén? Dr. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistájának tanácsai segíthetnek a fájdalom leküzdésében.

MILYEN FÁJDALMAKAT OKOZHAT AZ IDŐJÁRÁS VÁLTOZÁS?

Amikor idősebb emberek arra panaszkodnak, hogy fájnak az ízületeik, mert lehűlt az idő, többnyire igazuk van. Ha a hőmérséklet melegből hidegbe fordul át, akkor sokak szervezete azt fejfájással, vagy különböző ízületi fájdalmakkal jelzi. Ami talán a leggyakrabban előforduló panasz, az a hát, a derék, a nyak környékének fájdalmai. Az időjárás-változás valóban hatással lehet a krónikus fájdalomra, különösen az ízületi fájdalomra, és ezt a tényt maguk a páciensek, és a krónikus ízületi fájdalmakkal foglalkozó szakorvosok tapasztalatai is megerősítik szerte a világon.

Mi lehet a magyarázata ennek a jelenségnek?

A szakértők között nincs teljes egyetértés abban, hogy hogyan befolyásolja az időjárás a fájdalmat. A háttérben az állhat, hogy a magasabb páratartalom következtében csökken a légköri nyomás. A rossz időt megelőző csökkenő nyomással egy időben, az a levegőnyomás is kevesebb lesz, amely a testünket éri. Ennek következtében a szövetek enyhén megduzzadnak, és ezek a megnőtt térfogatú szövetek irritálhatják az ízületeket. A hőmérséklet csökkenésével a helyzet általában csak rosszabbodik, a nyirkos hideg csak még inkább súlyosbítja a fájdalmakat, hiszen az izmok, szalagok és az ízületek még merevebbé válhatnak.

Milyen módokon enyhíthetők a fájdalmak?

Életmódváltás

Az egészséges életmód az alapja jó közérzetünknek. A helyes táplálkozás, megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása (víz, gyógyteák), vitaminok, ásványi anyagok bevitele a szervezetbe, a többlet súly leadást mind-mind hozzásegíthet minket fájdalmaink leküzdéséhez.

Rendszeres testmozgás

Nagyon fontos rendszeres testmozgás a krónikus ízületi panaszokkal küzdők számára, az ízületi nedv ugyanis mozgás hatására termelődik. Ez a nedv a porcot táplálja és különféle tápanyagokat is tartalmaz. Hasznos mozgásforma az úszás, mert a vízben nincsenek terhelve az ízületek. Ajánlott a séta, a keleti mozgásformák közül pedig: a taicsi, a csikung, a jóga nagyon hatásosak.

Gyógytorna

A szakképzett gyógytornász által összeállított funkcionális gyógytorna segít helyreállítani az izmok, inak, ízületek statikai-dinamikai egyensúlyát, fokozza az ízületek mobilitását és az izomerőt.

Gyógymasszázs

Izom spazmusra (görcsre), feszülésre nagyon jó hatású a masszázs, mert beindítja a vér- és nyirokkeringést. Ezáltal a szervezet elegendő oxigénhez jut. Ellazítja a görcsös izmokat, javítja az izomtónust.

Stresszoldás

A stressz közvetlen kapcsolatban van a mozgásszervi megbetegedésekkel, hiszen feszültség hatására az izmok befeszülnek. Ez rendszerint öntudatlanul zajlik, így utána sokszor hiába figyelünk arra, hogy lazítsunk, a nap végére könnyen léphet fel görcsös fájdalom. A napi feszültség relaxációs technikákkal és meditációval kezelhető.

Milyen terápiát ajánl az ízületi fájdalmakra  dr. Arnold Dénes MsC?

„ A hozzám forduló betegeknél az aktív fájdalomcsillapítás terápiát alkalmazom. Ennek során, egy szteroid-mentes, a probléma gyökerénél ható természetes alapanyagokból álló injekciós terápiával szüntetem meg a fájdalmat. Amint ez enyhül, és a gyulladás megszűnik, megkezdjük a kiváltó okok kezelését, a helyreállító mozgásterápiát, szakképzett gyógytornász segítségével. A terápia során tehát több oldalról támogatjuk a gyógyulást, hosszú távon megoldást nyújtva. A fájdalmak csillapodása után pár nap elteltével a páciens már folytathatja eredeti életvitelét.” –tudjuk meg Dr. Arnoldtól.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor nő ! K.Klaudia vagyok,olyan panaszokkal fordulnék önhöz ,amelyekre még nem igazán kaptam konkrét válaszokat ,tudom így láthatatlanban nehéz elmondani ,hogy valójában mi is áll a háttérben ,de azért nagyon reménykedem önben .Több mint 1 éve kezdődött a probléma amikor elkezdett fájni a térdem, elmentem a házi orvosomhoz aki elküldött engem reumatológushoz ,ahol azt állapították meg , hogy ízületi gyulladásom van,kaptam rá kenőcsöt ,de nem javult a helyzet ,kaptam rá gyógyszert ami szintén nem hozott eredményt, majd ahogyan teltek a hónapok egyre jobban elkezdett fájni a lábam ,elküldött a Zalaegerszegi orvos(Dr.Wittman Károly) a sürgősségire ,ahol olyan diagnózist kaptam , hogy baker cystám van , onnan tovább küldtek az ortopédiára ahol azt mondták hogy porckopásom van kaptam gyógyszert rá de nem használ az sem viszont az ortopédus nem nézte meg a vádlimat mikor elmondtam a panaszomat . Következő tüneteim vannak jelenleg is amik fen állnak : Állandó térd fájdalmam van , és olykor alig tudok menni , több mint 2 hónapja be van dagadva a térdem( ortopédus azt mondta nincs benne folyadék) még sem megy le a dagadás róla, ön szerint... lehet valami komolyabb a háttérben amitől nem megy le a dagadás ? Amikor megyek olykor össze rogyik a jobb lábam is ezen kívül még viszont olyan érzésem van mintha a combcsontom és a sípcsontom mintha külön álló csont lenne ami tudom furcsán hangzik de így érzem és annyira fáj a térdem mintha valóban ,csak a két csont lenne , és még ez mellett most pár napja egyre jobban elkezdett nekem nyomni a jobb vádlim mikor ülök , és rettentő fájdalmaim vannak , sajnos ez a fájdalom egyre inkább elviselhetetlen ,és egyre több fájdalom csillapítot szedek be mint a : Optalgin,Flector rapid 50mg inkább ebből veszek be többet az útobbiból ami ezért veszélyes is lehet hosszú távon,én olyan megoldást szeretnék ami ezt a fájdalmat megszüntetné én tudom ,hogy még fiatal vagyok de műtétileg milyen esélyeim lennének ön szerint?És sajnos nyugalmi helyzetben is nagyfokú fájdalmam van . Előre is köszönöm szépen a Válaszát Tisztelt Doktor nő !
    Tisztelt Holgyem ,

    Az Ön által leirtak alapjan általanos megközelitésből tudok valaszolni.

    A felsorolt terdpanaszok es tunetek kialakulhatnak un. helyi okokbol :
    A terdizuletben fellépő heveny es idult gyulladas - es folyadekgyulem
    Az térdizuleti porcok kezdodo vagy elorehaladott kopasi folyamata
    Baker - cysta ( ezek egy részet diagnosztizalták Önnél )
    Izuleti-Trauma / sérules vagy trauma utani állapot ( errol nem irt )
    Ezenkivul :
    Lehetnek a terdfajdalomnak nem terdizuleti okai is.

    A leirtak alapjan javasolnek Önnek egy terd- izuleti MR vizsgalatot ( ha nem volt ) és orthopaediai konziliumot,
    ha az eros " vádli " fajdalmai tartosan fenallnak egy un. Doppler- vizsgalatot is ( Ultrahangos áramlas vizsgalat az also végtagi-érrendszerben).

    A pontos kezelesi terv csak az Ön vizsgalata es leleteinek egyuttes kiértekelese alapjan adhato.
    Ha fajdalmai tovabbra is fenallnak ,
    kerem keresse fel Klinikankat konzultaciora a rendelesi idomben,
    H, Cs : du.

    Tisztelettel

    DR . ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalomspecialista


    Kámán Klaudia

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Hihetetlen szaktudás

    Első alkalommal voltam Önöknél, maximális kedvességet, figyelmet, tájékoztatást kaptam és rendkívül jól eső tapasztalat volt a Doktor úr kedélyessége, humorérzéke az érezhetően hihetetlen tudása és tapasztalata mellett.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók