Munkaképtelenséget okozhat az ízületi fájdalom

Munkaképtelenséget okozhat az ízületi fájdalom

2019.04.12 15:22

A 35 év feletti városi emberek minimum fele dolgozik már legalább tíz éve azonos testhelyzetet igénylő munkában, ami sokuknál mozgásszervi panaszokat okoz. Ezek a problémák, a munkából való kiesés csaknem ötödéért felelnek. „Sokan fájdalomcsillapítókkal igyekeznek enyhíteni tüneteiket, de ez csak rövid távon segít. A hosszú távú megoldáshoz személyre szabott terápiára van szükség” – tudjuk meg Dr. Arnold Dénes Arnoldtól, a FájdalomKözpont aktív fájdalomspecialistájától.

Reprezentatív kutatás a mozgásszervi problémákról

Mint az a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának 2015 év végi, hatszáz ember megkérdezésével készült reprezentatív felméréséből kiderült, mozgásszervi fájdalommal minden második magyar ember küzd, a munkavégzés típusa pedig összefügg a fájdalom megjelenésének gyakoriságával. Minden harmadik irodai munkát végző ember, a fizikai munkásoknak pedig már több mint a fele panaszkodik mozgásszervi fájdalomra. A testhelyzetek közül a hajlongás, a folyamatos állás és az állandó mozgás vált ki legnagyobb arányban rendszeres vagy visszatérő fájdalmat.

Az egyoldalú terhelés panaszokat okoz

Dr. Arnold megerősítette, hogy a hozzá forduló betegek többségénél is a munkájukkal összefüggő folyamatos egyoldalú terhelés, a mindennapi azonos testhelyzet és a kényszertartás okozta ízületi panaszok a leggyakoribbak. “Gyakran már a fájdalom típusából lehet arra következtetni, hogy a páciens milyen jellegű munkát végez. Például az irodai dolgozók gyakran küzdenek ínhüvelygyulladással, illetve derék, hát, és nyakfájdalommal. Az szakácsok, pincérek, ápolónők és azok, akik álló munkát végeznek, térdfájdalomra panaszkodnak, míg a fodrászok, fogorvosok a kéz és az alkar ízületeinek gyulladásával jelentkeznek nálam.” – mondta Dr. Arnold. A fájdalomspecialista tapasztalatai is megegyeznek a felmérés tanulságával, miszerint az emberek csak kevés, 11%-a jár gyógytornára, pedig a gyógyulás egyik kulcsa a mozgásfunkciók visszaállítására hivatott, személyre szabott mozgásterápia.

Kezeljük idejében a problémát

A kutatás arra is rámutatott, hogy a munkából való tartós kiesés 18 százalékáért a különböző mozgásszervi panaszok felelnek. „Azt javaslom, hogy ne várjuk meg, amíg a panaszok olyan súlyosak lesznek, hogy miattuk a mindennapi teendőink elvégzése lehetetlenné válik és a munkából is kénytelenek vagyunk távol maradni. Az időben kezelt ízületi fájdalom ugyanis jól gyógyítható. Ma már a térd, a nyak, a derék, a gerinc, a váll, a kéz ízületi gyulladásai és egyéb mozgásszervi panaszok kezelésére és az okok megszüntetésére, hatékony és személyre szabott terápiák állnak rendelkezésre” – tanácsolja a szakember.

Megoldást nyújt az aktív fájdalomcsillapítás

Sajnos különböző ízületi fájdalmak esetén a betegek általában a szájon át alkalmazható fájdalomcsillapítókhoz fordulnak, pedig az okokat ezek a készítmények nem szüntetik meg, csak a tünetet nyomják el ideig-óráig.

A megoldást a különböző típusú ízületi gyulladások és az ezzel összefüggő fájdalom és mozgáskorlátozottság sikeres kezelésére aktív fájdalomcsillapítás terápia jelenti. Ez egy olyan injekciós eljárás, amely a probléma gyökerénél hat, gyors és hatékony megoldást nyújtva. Az ízületek köré befecskendezett anyag kizárólag természetes alapanyagokból áll és nem tartalmaz szteroidot.  Az injekciós kezelés gyakoriságának, pontos hatóanyag-kombinációjának meghatározása a beteg állapotától és a probléma mértékétől függ. A pácienseim már az első kezelések után a fájdalmaik jelentős csökkenésről számolnak be. Abban az esetben, ha betartják a komplex terápiás javaslatokat, azaz funkcionális gyógytornával kombinálják a kezelést és életmódváltással is (megfelelő táplálkozás, fizikai aktivitás, stressz levezetése) segítik a felépülést, elérik a teljes gyógyulást – osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Dr nő/Doktor/úr. Nagyon nagy migrénes fejfájással küzdöm, 1 hónapja Azt diagnosztizálták. Anyria fej tetői görcsön van, nagyon labilis járással. Szavak nem jutnak a görcs alatt, Most Algopyrin + No-SPA 40 mg. Nem sok sikerrel.Szedek gyógyszereket pánik betegségre, és nyugtató, szívemre keringés javítót, Nagyon szépen kérnék segítséget, dolgozni sem bírok. hová forduljak, vagy gyógyszer javaslatot, már nem bírom. Készült C-t vérvétel, semmi többre nem jutottunk. Nagyon szépen kérek tanácsot egy 61 éves elkeseredő nőnek. Várom nagyon a válasz levelet. Tisztelettel Varga Ilona
    Tisztelt Hölgyem ,

    Javaslom , hogy először a fejfajas eredetét tisztázzák :
    ideggyógyaszati ,
    belgyógyászati : magas vérnyomás , verszegénység
    szemészeti
    egyeb ok/ eredet.

    Első lépésként az ideggyógyaszati szakorvosi vizsgálatot javaslom , melynek soran az Ön fizikalis vizsgálata , kikerdezese, leleteinek ( képalkotó eljárások is) kiiertekelese alapján pontos diagnózis ill. ehhez illesztett egyéni kezelési terv állítható fel.

    A fentiekkel párhuzamosan javaslom a pánik betegség pszichiátriai szakorvosi kezelését is.

    Tisztelettel,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Varga Ilona

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Alapos

    Arnold doktor Úr felkészültsége, alapossága és hozzáállása minden elvárásomat felülmúlta.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók