Nyaralás ízületi fájdalom nélkül 5+1 jótanács

Nyaralás ízületi fájdalom nélkül 5+1 jótanács

2019.04.12 15:08

Itt a nyár, a szabadság, az utazások időszaka. Sajnos ízületi fájdalmainkat nem hagyhatjuk itthon, de ha körültekintően szervezzük meg hazai, vagy külföldi nyaralásunkat, nem kell aggódnunk, és távolabbi helyekre is útra kelhetünk. Arra kértük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a FájdalomKözpont fájdalomspecialisáját, hogy adjon számunkra néhány hasznos tanácsot, mire érdemes odafigyelnünk, hogy a nyári szabadságunkat ne árnyékolja be a térd, a csípő, a derék, vagy a nyakfájdalom.

Sportoljunk bátran, irány a víz!

Nem kell tartózkodnunk a sporttól akkor sem, ha fájnak az ízületeink. Nyáron például kiváló választás lehet az úszás, vagy az aqua fitness.  A  vízben végzett mozgásnak az a nagy előnye a szárazföldiekkel szemben, hogy  a felhajtóerő miatt sokkal kisebb terhelés éri az ízületeinket. Akinek kissé monoton az úszás, válassza a vizi fitness órákat, amelyek izgalmas eszközöket használnak, és rendkívül változatosak.  A víz ellenállása miatt ez a mozgásforma kiválóan alkalmas erősítésre úgy, hogy közben védi az ízületeinket is.

Óvakodjunk a kocsiban a túlzott klímahasználattól

A szervezet számára nagy stressz hatást jelent, ha a kint 30 °C van, a kocsiban  pedig ennél jóval alacsonyabb a hőfok. Gyakran alakul ki fájdalom ott, ahol huzat éri a testünket, leginkább  a nyak, a váll, a könyök, a térd tájékán. A hideg levegő lehűti a szöveteket, az izmok megfeszülnek, romlik az adott terület vérellátása és gyulladás alakulhat ki.  Megelőzni a problémákat a légkondícionáló megfelelő használatával lehet.  Nem szabad közvetlenül magunkra állítani a hideg levegőt és figyelni kell arra is, hogy ne legyen túl nagy a különbség a külső és az autó belső terének hőmérséklete között.

Óvatosan emeljünk, cipekedjünk

A gerincproblémákkal küzdők tudják, hogy milyen komoly fájdalmakat okozhat, ha a gerincüket egyenőtlenül terhelik . Ha bőröndöket, nehéz táskákat viszünk magunkkal, a terhet egyenletesen osszuk el a két kezünkben, ne cipekedjünk féloldalasan. Súlyosabb tárgyat egyenes háttal, a combizmainkat használva félig guggoló helyzeből emeljünk fel. Célszerű hátizsákot, illetve gurulós bőröndöt használni a súlyos válltáskák helyett.

Válasszunk egészséges lábbelit

Annak érdekében, hogy megelőzzük a lábfájdalmakat, például egy hosszabb városnézés során, válasszunk megfelelő lábbelit. Fő szempont, hogy kényelmes legyen, jól szellőzzön és kellően tartsa a bokánkat és a lábfejünket. Számítsunk rá, hogy esetleg bedagadhat a lábunk az utazás közben, ezért ne legyen túl szoros. Kerülni kell a magas sarkú, illetve a túl lapos sarkú cipőket, valamint a papucsokat is, mert ezeknek a lábbeliknek a viselése egészségtelen  a lábak számára. Különböző ortopédiai elváltozásokat, (tyúkszem, bütyök, kalapácsujj) valamint mozgásszervi problémákat ( ízületi porckopás, hát, gerinc, csípő és térdfájdalom) okozhatnak.

Állítsunk össze útipatikát

Utazás előtt érdemes összeállítani egy  útipatikát, amely baj esetén aranyat ér. Hogy nyaralás közben csökkentsük a derék, a nyak, a csípő, a térd, vagy egyéb ízületi fájdalmakat, készítsünk be a poggyászba gyulladás gátló géleket, krémeket. Használhatunk nem-szteroid gyulladás csökkentő, szájon át alkalmazható fájdalomcsillapítókat is.  Alkalmazásuk során azonban körültekintőnek kell lennünk, mert ezeknek  a készítményeknek  számos mellékhatása ismert, például gyakran irritálják a gyomor nyálkahártyáját. Bár ezekkel a módszerekkel a fájdalom gyors csillapodását lehet elérni, hatásuk csak rövid távú és kizárólag a tüneteket csillapítják, az okokat nem kezelik.

Tartós megoldás a nyugodt nyaralásért

Ha már a nyaralás előtti időszakban is fájdalmat érzünk, akkor ne várjuk meg, hogy magától elmúljon. Az egész család pihenését tönkre teheti, ha állapotunk rosszabbodása miatt az ágyhoz, vagy a masszázs asztalhoz kötve töltjük a pihenést. Ahhoz, hogy felszabadultan élvezhessük a nyaralást, gondoljunk időben a fájdalom kezelésére! "Ezek a tanácsok sokat segíthetnek abban, hogy a nyaralásunk zökkenőmentes legyen. Azt gondolom, hogy mégis az a legbiztosabb, ha megelőzzük a bajt, és már az utazás előtt  megszüntetjük ízületi problémáinkat, hogy ne legyen útitársunk a fájdalom" - tanácsolja Dr. Arnold. Mozgásszervi betegségek esetén hosszú távú megoldást nyújt az aktív fájdalomcsillapítás terápia. Ez az eljárás egy célzott injekciós kezelés, melynek pontos hatóanyag kombinációját személyre szabottan, a páciens állapotának, valamint a fájdalom jellegének és helyének megfelelően határozzuk meg. Előnye, hogy szteroid-mentes és már az első alkalmaknál a fájdalom jelentős mérséklését lehet elérni. Kúraszerűen alkalmazva, megszünteti a panaszokat. A funkcionális gyógytornával kombinálva visszaállítjuk a megfelelő mozgásfunkciókat, így teljes gyógyulást érhetünk el.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Dojtor ùr / Doktor nő Kèrdèsem az alàbbi lenne. 1 het iszonyatos gerinc, gerinc meletti fàjdalmat èrzek. Ami ha oldalra fordulok mind a kèt irànyban borda mentèn kisugàrzik előre a gyomor irànyàban. De nem a gyomrom fàj. Pihenèskor nem èrzem. Viszont mozgàskor nagyon. Voltam orvosnàl mert 3 hètig torok fàjàsom volt. Kaptam antibiotikumot. De a hàtfàjàsom nem múlik. Gondoltam esetleg nem e bordakõzi izom vagy ideggyulladàsom van. 4 napig otthon voltam, pihentem. Valamivel jobb is lett De ahogy elkezdtem dolgozni ismèt visszatèrt minden. Kèrdèsem hogy menjek e vissza az orvishoz? Vagy vàrjak hàtha elmúlik. Előre is kõszõnõm vàlaszàt. Üdvõzlettel Anett
    Tisztelt Holgyem ,

    A lirtak alapjan azt javaslom, mindenkeppen forduljon orvoshoz.
    A csatolt tunetek több szerv/ szervrendszer eltváltozásából is szarmazhatnak:

    Legzoszervrendszer
    A csontos-gerinc a porckorongok ,gerincveloi idegek, a hátizomzat eltérései
    A mellkasfal eltérései: bordaközi izomzat -es idegek elváltozásai( ahogy Ön is irta )
    Tápcsatorna elváltozások
    Traumas sérülések
    Egyeb kórokok

    A leirtak alapjan csak általános valasz adhato , a pontos diagnozishoz az Ön vizsgálata , alapos orvosi kikerdezese , és leleteinek egyuttes kiertekelese szukseges .
    Javasolnék egy mellkas röntgent és labor vizsgalatokat is.

    Amennyiben panaszai tartosan fenállnak , kerem keresse fel klinikankat konzultaciora a leleteivel a rendelési idomben :
    H, Cs : délutan

    Tisztelettel

    DR ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalomspecialista
    Varjasnè Antal Anett

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Profi

    A doktor úr profizmusa, empátiája. Gerinc problámákkal küzdő embereknek biztosan szívből fogom ajánlani.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók