Fáj a háta? Íme, az 5 leggyakoribb ok!

Fáj a háta? Íme, az 5 leggyakoribb ok!

2017.07.18 11:04

Szinte minden felnőtt ember tapasztalta már a hátfájdalmat, aminek számos oka lehet. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban a legtöbb probléma jól kezelhető, csak a legmegfelelőbb gyógymódot kell megtalálni.

Későn fordulunk orvoshoz

- Megdöbbentő, hogy sokan még mindig természetesnek tekintik a hátfájást. Holott tudnunk kell, hogy egyetlen fájdalom sem természetes! Előfordul, hogy csak olyankor fordulnak hozzánk a szenvedő páciensek, amikor már olyan elváltozások jelentkeztek náluk, amelyek jelentősen túlterhelik a gerincet, így korai ízületi kopáshoz, majd következményes porckorong-károsodáshoz vezethetnek. Ilyenkor a kíméletesebb gyógymódok már nem megfelelőek. Mivel a hátfájásnak számos kiváltó oka lehet, létfontosságú a fájdalom pontos okának meghatározása, hogy kiválaszthassuk a legoptimálisabb segítő kezelést és életmódváltást, amelynek részét kell, hogy képezze a gyógytornász által betanított, személyre szabott gyógytorna – mondja dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista. 

Íme, az 5 leggyakoribb ok, ami miatt fáj a hátunk

1. Mindennapi terhelés

hátfájdalom fájdalomcsillapításA hátunkon biztosan érezzük a 21. század megterhelő következményét: az elmerevedett, görcsös izmokat és a fájdalmas mozdulatokat. Még a hétköznapi tevékenységek is fokozott igénybevételt okozhatnak, ha nem megfelelő technikával végezzük őket, mint a kertészkedés, a biciklizés vagy a pakolás. Ha pedig már kialakult, az emiatti kényszertartások csak fokozzák a fájdalmat. Az ülőmunkát végzők helytelen testtartása pedig szinte biztosan elváltozásokhoz és fájdalomhoz vezet.

2. Sérülések és balesetek

A sérülések általában egy hirtelen mozdulat vagy rosszul kivitelezett sportmozgás következményei. Egy-egy nagyobb balesetben elrepedhet vagy eltörhet a gerinc, kisebb mikrorepedéseket pedig a rendszeres ütközéssel, rázkódással járó sportok is okozhatnak, például a futás, a labdajátékok vagy az aerobic. Az ilyen jellegű sérülések idősebb korban, a csontritkulás miatt sűrűbben fordulhatnak elő. Bármilyen sérülésről is van szó, minél előbb keressük fel az orvost a szakszerű ellátásért. 

3. Elhízás

Főleg a hasi típusú elhízásnál jelentkező túlsúly terheli jelentősen a deréktáji gerincet, feszíti túl az izomzatot és a szalagokat. Ráadásul a felesleges kilók a hátfájáson kívül hozzájárulnak sok egyéb betegség kialakulásához. Éppen ezért a szakorvosi kezelés mellett fontos a testsúly rendezése is, amelyre tartós megoldást jelenthet egy személyre szabott életmódprogram.

4. Stressz

A stressz egy élettani folyamat, amely úgy aktivizálja az izomzatot, hogy gyorsan menekülhessünk vagy támadhassunk. Főleg a törzshöz közeli, mély hátizomzat húzódik össze, mint rugó, ha elkezdenek termelődni a stresszhormonok. Azonban a mai stresszhelyzetekben nem lehet megoldás a támadás vagy a menekülés, így a megfeszült izmok nem tudnak gyorsan ellazulni, ugyanis a stresszhelyzetet nem követi mozgás. Vagyis ha egy-egy feszült helyzet után kicsit mozgunk, sétálunk, ez nagyszerűen levezeti a feszültséget.

5. Öregedés

A korral az ínszalagok megvastagodnak és zsugorodnak – és ez csak egy része a változásoknak. A gerincben idővel bekövetkező változások olyan dinamikai elváltozásokhoz vezethetnek, amelyek károsodást okozhatnak a porckorongon – a gerincfájdalom, zsibbadtság, és gyengeség tüneteit produkálva, akár már a húszas évek végén. Nem szabad azonban megvárni a jelentős állapotromlást vagy a degeneratív elváltozások kialakulását, mindenképpen orvoshoz kell fordulni már az első jeleknél!

A segítségnek sok módja van

- A hátfájdalom kezelésének alapja a pontos, megalapozott diagnózis, amelynek felállítása nem mindig könnyű feladat, szükség lehet hozzá különböző képalkotási eljárásokra is. Amint kiderül a probléma forrása, számos lehetőség van a kezünkben, amelyek közül mindig személyre szabottan kell kiválasztani, ami a leghatékonyabban, a lehető leggyorsabban hat – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista. - Rövid távon szükség lehet célzott helyi gyulladáscsökkentő injekciókra, amelyek nagy megkönnyebbülést hozhatnak a betegnek. Hosszú távon pedig olyan hatékony eljárások közül választhatunk, mint a lágyrészbe adható hialuron injekció, az orvosi kollagén injekciókúra, a lökéshullám terápia és a fizikoterápiás kezelések.

 

Forrás: Budai FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó Napot Kívánok! Már hetek óta fáj a sarkam,de csak amikor dolgozom ugyanis 8 óra egy helyben álló munkát végzem! Segítségét szeretném kérni abban,hogy milyen talpbetét lenne célszerű használni! Előre is köszönöm Üdv:Borbély Renáta
    Tisztelt Hölgyem!

    A pontos válaszhoz meg kellene Önt vizsgálni , esetleg lágy rész UH is szükséges lehet .
    Sarok fájdalmat sok eltérés okozhat , közöttük az Ön által feltételezett lúd talp is , de az Achilles -in gyulladasa , koros izomfeszules , köszvény , túlsúly , az ún . tapli- szalag gyulladasa, es az álló munkakör is.
    Ha beigazolódik a ludtalp , akkor számítógépes talp-vizsgálat alapján erre szakosodott Ortoped rendelők sarok emelot vagy testre- szabott, kulonféle tipusu teljes talp-betétet tudnak javasolni Önnek . A munkahelyen szunetekben végzett gyógytorna elemek is segíthetnek.

    Tisztelettel: dr. Arnold Dénes
    Borbély Renáta

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Alapos

    Arnold doktor Úr felkészültsége, alapossága és hozzáállása minden elvárásomat felülmúlta.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók