Köszvény

Köszvény

2022.05.06

A köszvényt, vagy más néven Arthritis uricat, az anyagcsere zavarából származó, kórosan felhalmozódott purin melléktermékének, a húgysav nátriumsójának ízületekben való lerakódása okozza. Kialakulásában családi halmozódásnak és egyéb rizikófaktorok együttes jelenlétének is szerepe van. A betegség tünetei kezelhetőek, életmódbeli változás és diéta bevezetés tünetmentessé teheti a betegséget.

A köszvény napjainkban gyakori betegség. A rohamokban jelentkező ízületi gyulladás először 30-60 év között jelentkezik. A férfiaknál nyolcszor gyakrabban alakul ki a betegség.

Köszvény kialakulásának okai

A vérben a húgysavszint kórosan megemelkedik, melyet döntő mértékben az elfogyasztott táplálék összetétele befolyásolja. Az emelkedett mennyiségben lévő húgsavas sók, az anyagcsere zavarnak köszönhetően lerakódnak a különböző szövetekben, elsősorban az ízületekben.

A húgysav három módon tud felszaporodni a szervezetben

 • a szervezet túl sok húgysavat termel
 • a húgysav nehezen tud ürülni
 • az ízületekben a kicsapódásnak kedvező feltételek alakulnak ki

Köszvény fajtái

 • Elsődleges köszvény – a betegség oka a megemelkedett húgysavszínt
 • Másodlagos köszvény – a köszvény egyéb betegség, mint pl. hematológiai betegségek, vesebetegség, rosszindulatú betegség következménye.

Rizikófaktorok

A köszvény kialakulásában a családi halmozódás és az alábbi rizikófaktorok együttes megléte fontos szerepet játszik.

 • fokozott alkohol, főleg sör fogyaszt (gátolja a húgsav ürülését)
 • üdítőitalok túlzott fogyasztása
 • súlyfelesleg
 • nehéz, zsíros ételek rendszeres, néha túlzott fogyasztása
 • vörös húsok, bensőségek túlzott fogyasztása
 • nőknél menopauza utáni időszak
 • felgyorsult sejtosztódással járó betegségek (pl: lymphoma, különböző daganatos betegségek)
 • proteinben gazdag táplálkozás

Köszvény tünetei

A betegség legelőszőr az ízületeket érinti, azon belül is a láb öregujj ízületét, de kialakulhat a térden és a bokákon is. A jelenség neve podagra.

Kapcsolódó cikkünk

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

A különböző okok miatti fájdalom komplex szemléletű kezelése mellett a FájdalomKözpont azzal is büszkélkedhet, hogy egy milliárdos árbevételű ...

A köszvényes roham hirtelen alakul ki, leggyakrabban éjszaka jelentkezik. Az erős, ízületi fájdalom 5-10 napig tart. A napok alatt a kezelés hatására a fájdalom intenzitása csökken, majd magától elmúlik. Az ízületek begyulladnak, kipirosodnak. A területen duzzanat alakul ki és nyomás érzékeny lesz.

A köszvény tünetei hasonlítanak a reuma tüneteire, de az utóbbinál nem csak az ízületeket, hanem egyéb szerveket érintő autoimmun betegségről beszélünk. 

Diagnózis felállítása

A kórtörténet és a vérben megemelkedett húgysavszint segít a diagnózis felállításában. Ha a köszvény huzamosabb ideig fennáll, krónikussá válik, akkor röntgenfelvételen az ízületek pusztulása látható. Az ízületek, ínhüvelyek és bursák között köszvényes csomók alakulnak ki, melyek szabad szemmel láthatóak.

A köszvény kezelése

A kezelés folyamán több a gyógyszeres kezelés, életmódváltás és diéta alkalmazása egyaránt fontos.

Rohamok esetén elsődleges a fájdalom csillapítás és a gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása. Erre leggyakrabban nem szteroid gyulladáscsökkentőket használnak. Ezeket a gyógyszereket roham esetén szedik a betegek. Ezek mellett hosszabb ideig a húgysavcsökkentő készítmények alkalmazása szükséges. Mivel mind a gyulladáscsökkentők, mind a húgysavszínt csökkentő gyógyszerek kellemetlen mellékhatása gyakran jelentkeznek, így az életmódváltás és a purinszegény diéta szerepe jelentős.

Köszvény és a diéta

Az emelkedett húgysavszínt még nem ok a gyógyszeres kezelés elkezdésére. Ilyenkor az életmódbeli változtatások és a diéta elkezdése javasolt. Kerülni kell a purin tartalmú ételeket, figyelni kell a dehidráció, a kimerítő testmozgás elkerülésére. Gyógyszeres megelőzés a krónikus vesebetegség által veszélyeztetetteknek szükséges.

Téma szakértői