Tenziós fejfájás

Tenziós fejfájás

2023.12.08 17:24

A tenziós fejfájás a fejfájások egy gyakori típusa, mely igencsak kellemetlen és megterhelő tud lenni a mindennapi tevékenységek során. A tenziós fejfájás enyhe vagy közepes fájdalmat okoz a fej, az arc vagy a nyak körül, és általában nem társul más tünetekkel. A tenziós fejfájás összefüggésbe hozható a stresszes, feszült és rohanó életmóddal. Ebben a cikkben közelebbről megismerheti a tenziós fejfájás okait, tüneteit és kezelési lehetőségeit.


Tenziós fejfájással kapcsolatos szolgáltatásaink a Fájdalom Központban
Mi is az a tenziós fejfájás?
Hogyan írható le a tenziós fejfájás?
Hogyan alakul ki a tenziós fejfájás? Mi okozza?
Mi a különbség a tenziós fejfájás és a migrén között?
Hogyan befolyásolja az életminőséget a tenziós fejfájás?
Hogyan vizsgálható ki a tenziós fejfájás?
Kezelhető-e a tenziós fejfájás?

Tenziós fejfájással kapcsolatos szolgáltatásaink a Fájdalom Központban

Mi is az a tenziós fejfájás?

A tenziós fejfájás a leggyakoribb fejfájás típusok közé tartozik, a felnőtt lakosság kb. 3%-át is érintheti a tenziós fejfájás. Nők esetében gyakoribb a tenziós fejfájás, mint a férfiaknál. A tenziós fejfájás általában a fej hátsó részét, a nyakat és a homlokot érinti. A fájdalom jellegzetesen nyomó, tompa érzés, ami lehet enyhe vagy közepes erősségű. A tenziós fejfájás úgy is leírható, mintha egy szűk szalag lenne a fej körül, ami folyamatosan szorítaná. A fejfájás egyéb típusaival ellentétben a tenziós fejfájás mellett nem jelentkeznek egyéb tünetek, például szédülés, hányinger, hányás. A legtöbb esetben a tenziós fejfájás folyamatosan jelen van, és az érintett személyt hetekig, hónapokig vagy évekig is érintheti.

A tenziós fejfájás előfordulási gyakorisága alapján három csoportba sorolható. A ritka epizodikus tenziós fejfájás a legenyhébb eset, amikor a tenziós fejfájás havi egyszer vagy ritkábban jelentkezik. A gyakori epizodikus tenziós fejfájás azt jelenti, hogy a tenziós fejfájás 15 napnál kevesebbszer fordul elő egy hónapban, és legalább 30 percig tart. A krónikus tenziós fejfájás esetében több, mint 15 napot érint havonta a fejfájás, és órákig tart vagy akár állandóan jelen lehet. Ez azt is jelenti, hogy több napon fáj a beteg feje, mint amikor nem. Ez a tenziós fejfájás ritkább típusa. Amint látható, a tenziós fejfájás egy sokakat és hosszútávon érintő probléma. A tenziós fejfájás szenvedést okoz az egyénnek és ronthatja az életminőségét.

Hogyan írható le a tenziós fejfájás?

A tenziós fejfájás leggyakoribb tünetei közé tartozik a fejben érzett nyomó fájdalom, a nyak merevsége és a vállak feszülése. A tünetek általában enyhébbek, mint például a migrén esetében, de tartósan jelen vannak. A tenziós fejfájás gyakran a nap közepén jelentkezik. A tenziós fejfájás leírható úgy, mintha valami tartósan összeszorítaná a fej mindkét oldalát. Általában az epizodikus tenziós fejfájás tünetei lassan jelentkeznek és hamarabb véget érnek. Az epizodikus tenziós fejfájás körülbelül 30 percig tart, de néha akár egy hétig is eltarthatnak a tünetek. A tenziós fejfájás néhány krónikus esetében az ember úgy érezheti, hogy állandóan fejfájással és nyomással küzd.Tenziós fejfájás - Fájdalom Központ

A következőképpen írható le a tenziós fejfájás:

 • Állandó, enyhe vagy közepes mértékű nyomás és fájdalom
 • Olyan érzés, mintha valami összenyomná a fejet oldalról
 • Fájó vagy feszülő nyak- és vállizmok, nyomás érzése a homlokon
 • Fény- és hangérzékenység
 • Tompa, nem lüktető fejfájás

Hogyan alakul ki a tenziós fejfájás? Mi okozza?

A tenziós fejfájás okai még mind a mai napig nem azonosítottak teljes mértékben. Több tényezőt is ismerünk, amik szerepet játszhatnak a tenziós fejfájás kialakulásában, de a pontos mechanizmus még nem azonosított. A tenziós fejfájás nem örökletes betegség, hanem az életmód, a környezeti tényezők miatt alakul ki. A tenziós fejfájás előfordulásában nagy szerepe van a stressznek. Egyesek úgy vélik, hogy a tenziós fejfájás akkor keletkezik, ha a fej és a nyak közötti izmok megfeszülnek és meghúzzák a fejbőr izmait. Ennek hátterében érzelmi vagy pszichés megterhelés, stressz is állhat. Egy másik elmélet szerint a tenziós fejfájásban szenvedők fokozottan érzékenyek a fájdalomra. Ez azt jelenti, hogy olyan kis mértékű izomfeszülést is fájdalomként élnek meg, amit mások nem. A tenziós fejfájás kialakulásában a következő tényezők játszhatnak szerepet:

 • Stressz és feszültség: A mindennapi stressz és a feszültség hozzájárul a tenziós fejfájás kialakulásához. A munkahelyi nyomás, pénzügyi problémák vagy párkapcsolati konfliktusok mind növelhetik a stresszt, és triggert jelentenek a tenziós fejfájás kialakulásához.
 • Rossz testtartás: Hosszú időn át tartó rossz testtartás, különösen a számítógép előtt vagy egyéb eszközök használatakor, kiválthatja a fejfájást. A sokáig tartó számítógépezés a szem megerőltetése miatt is lehet a tenziós fejfájás okozója.
 • Ízületi problémák: Az izmok bevezetésben említett megfeszülésének hátterében olyan problémák állhatnak, mint például a temporomandibularis rendellenességek. A nyak degeneratív arthritise miatt is kialakulhat tenziós fejfájás.
 • Alváshiány: A nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű alvás, az alváshiány szintén gyakori tényező lehet a tenziós fejfájás kialakulásában.
 • Életmód: Rendszeres testmozgás hiánya, helytelen étrend és a túlzott koffeinfogyasztás is hozzájárulhatnak a tenziós fejfájás kialakulásához.

  Kapcsolódó cikkünk

  Fejfájás – Lehet, hogy nem a fejben van gond?

  Fejfájás – Lehet, hogy nem a fejben van gond?

  Fejfájás esetén először mindenki arra gondol, hogy a mindennapi stressz, az időjárás változás, esetleg a vérnyomás okozza. Az azonban kevésbé jut eszünkbe, ...

Mi a különbség a tenziós fejfájás és a migrén között?

A fejfájás leggyakoribb típusai közé tartozik a tenziós fejfájás és a migrén. A migrén és a tenziós fejfájás megkülönböztetése elsőre nehéz lehet, főként, ha valaki a gyakori epizodikus tenziós fejfájás miatt szenved. A tenziós fejfájás és a migrén azonban valójában eltérő tüneteket okoz, amiket az alábbiakban be is mutatunk.

A migrénes fejfájás a fej egyik oldalára szorítkozik. Súlyosabb, lüktető fájdalomról számolnak be a migrénes fejfájás érintettjei, míg a tenziós fejfájás esetében inkább a tompa, nyomó fájdalom a jellemző. A migrén látászavarokkal, például fényes foltok vagy fényvillanások észlelésével jár, ami előfordulhat ugyan, de nem jellemző a tenziós fejfájás esetében. A migrént gyakran hányinger vagy hányás kíséri a fejfájással együtt, míg a tenziós fejfájás esetében általában nincsenek más tünetek. Míg a fizikai aktivitás általában rontja a migrénes fájdalmat, addig a tenziós fejfájás nem változik mozgás hatására.

Hogyan befolyásolja az életminőséget a tenziós fejfájás?

A tenziós fejfájás nem okoz súlyos szövődményeket. A tenziós fejfájás talán az életminőségre van a legrosszabb hatással. A hetekig és hónapokig tartó krónikus tenziós fejfájás szenvedést okoz, befolyásolhatja az életminőséget. A krónikus tenziós fejfájás például megnehezítheti, hogy a munkájára vagy a családi kötelezettségeire koncentráljon az illető, mert állandóan a tenziós fejfájás nyomása alatt áll. Sokan inkább otthon maradnak tenziós fejfájás esetén a programok helyett, hiszen úgysem tudnák élvezni. A tenziós fejfájás társas izolációhoz, a fejfájástól való szorongáshoz és akár depresszióhoz is vezethet hosszútávon.

Hogyan vizsgálható ki a tenziós fejfájás?

A tenziós fejfájás diagnózisa általában fizikális és neurológiai vizsgálat és a tünetek részletes kikérdezése alapján történik. Az orvosnak ki kell zárnia más típusú fejfájásokat, például a már említett migrént. A tenziós fejfájás kivizsgálása során fontos lépés a fájdalom lehető legprecízebb leírása. Amikor a tüneteket meséli, érdemes kitérni a fájdalom jellegére, intenzitására, helyére, időtartamára, és arra is, hogy minek a hatására szűnik a fájdalom (például vény nélkül kapható fájdalomcsillapók után). Ez sokat segít az orvosnak abban, hogy elkülönítse a fejfájás többi típusától a betegséget. Szükség esetén képalkotó vizsgálatokat is kérhet az orvos. Ezek segítenek a fejfájás súlyos okainak, például a daganatnak a kizárásában. A tenziós fejfájás esetében alkalmazott két leggyakoribb képalkotó vizsgálat a CT és MRI.

Kezelhető-e a tenziós fejfájás?

Igen, több gyógyszer, terápiás lehetőség és életmódbeli változtatások is sikeresnek bizonyultak a tenziós fejfájás tüneteinek kezelésében, valamint a tenziós fejfájás megelőzésében. A kezelés a tenziós fejfájás típusától függően változhat. Epizodikus tenziós fejfájás esetén a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók (például paracetamol, aszpirin, ibuprofen) elegendőek lehetnek. Krónikus tenziós fejfájás esetén a görcsoldó gyógyszerek vagy antidepresszánsok is szóba jöhetnek.

A tenziós fejfájás kezelésében, de még inkább a megelőzésében a stressz kezelése egy kulcslépésnek számít. A stressz csökkentése érdekében alkalmazott módszerek, mint például a meditáció, relaxáció, és légzésgyakorlatok, sokat segíthetnek a tenziós fejfájás kezelésében. Érdemes olyan alternatív terápiákat is kipróbálni, mint például a biofeedback vagy a kognitív viselkedésterápia. A helyes testtartás fenntartása is csökkentheti a tenziós fejfájás kialakulásának kockázatát, különösen a munkahelyen vagy hosszú ideig tartó ülőmunka során. Az egészséges életmód, ideértve a rendszeres testmozgást, is hozzájárulhat a tenziós fejfájás megelőzéséhez. Egy stabil alvási rutin kialakítása és az elegendő pihenés, alvásidő betartása is segíthet csökkenteni a fejfájások gyakoriságát.

Téma szakértője

Dr. Simon Márta

neurológus, fejfájás specialista

 • Specialitások: