Állkapocs fájdalom - nem mindig a fogorvos kezeli

Állkapocs fájdalom - nem mindig a fogorvos kezeli

2023.05.31 09:35

Az állkapocs fájdalma kezdetben lehet, hogy csak egy-egy fájdalmas epizóddal jelentkezik, később azonban akár a rágást, a beszédet is akadályozhatja. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak fogászati okai lehetnek az ilyen tünetnek.

Fogszorítás és csikorgatás a háttérben

Az állkapocs fájdalom viszonylag gyakori oka a fogszorítás és a csikorgatás. Ezek hátterében többek közt az állhat, hogy az alsó és felső fogak kiegyensúlyozatlan érintkezése miatt az állkapocs ízület nem tudja elérni a nyugalmi záródási pontját. Az ízület erőlködését okozhatja akár egy nagyobb korona, egy magasabb tömés is.  
Az állkapocs fájdalom oka ízületi gyulladás is lehet.Lekopott, letöredezett fogélek, fognyaki kopások az érintett fogakon (elsősorban a frontfogaknál), vagy akár minden rágófelszínen – mindezek a következmények kialakulhatnak a csikorgatás miatt. Sokan azt hiszik, a rágás koptatja el a fogaikat, holott éjszaka sokkal nagyobb a terhelés, akár 45 percig is tarthat a csikorgatás. Ráadásul a fogszorítók 20 százaléka a nappali maximális szorító erőt meghaladó erővel nyomja össze éjszaka a fogait, így a következmények akár súlyosak is lehetnek. A csikorgatás miatt kialakulhat állkapocs fájdalom, halántéktáji fájdalom, tarkó- vagy nyaki feszülés, sőt hátfájás is. Az álkapocs ízület és a fül belső szerkezetének összefüggése miatt tapasztalhatunk füldugulást, fülpattogást, vagy akár migrént is. Már csak ezért is fontos a fogászati segítség, adott esetben a fogszabályozás, amivel a fogakat megemelik és visszarendezik az ideális helyzetükbe, valamint kialakítják a megfelelő harapás-magasságot. 

A rheumatoid arthritis az állkapocsban is jelentkezhet

A rheumatoid arthritis (RA) autoimmun eredetű betegség, amely során a szervezet az ún. synoviális szövetek egészséges sejtjeit támadja meg. Következményként többnyire a kezekben, a csuklókban, a bokákban és a térdekben alakul ki a gyulladás, a fájdalom és a duzzanat. Ritkábban bár, de az állkapocsban is jelentkezhetnek olyan tünetek, mint a merevség érzés, a fájdalmas rágás, a duzzanat és esetleg a mozgatáskor hallható kattogó, nyikorgó hang. Az állkapcsot érintő panaszok nem csak evéskor, iváskor, de beszéd, sőt alvás közben is igen zavaróak, fájdalmasak lehetnek.
- Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha az állkapocs fájdalom nem múlik el, ha súlyosbodik, ha beszűkül a mozgástartomány, esetleg el is mozdul az állkapocs a helyéről. Amennyiben kiderül, hogy nem fogászati probléma okozza a panaszokat, ajánlatos a rheumatoid arthritis gyanúját is kivizsgálni, különösen, ha olyan általános tünetek is mutatkoznak, mint a fáradtság, a kimerültség érzés, esetleg a gyulladás kapcsán kialakuló láz. Azt is fontos megjegyezni, hogy legtöbbször azoknál a betegeknél jelentkezik állkapocs probléma, akik korábban már szembesültek az ízületi gyulladással – hangsúlyozza Páll doktor.

Mi segíthet az állkapocs fájdalmon?

Az állkapocs fájdalom okozta ízületi gyulladás hialuron injekcióval is kezelhető.- Ha a fizikai vizsgálat, a laborvizsgálatok, esetleg az állkapocsról készült röntgen- vagy MRI-felvétel alapján megállapítható, hogy ízületi gyulladás miatt fáj az állkapocs, el kell mondani a betegnek, hogy a betegség nem gyógyítható meg, de jól kezelhető. Az elrendelt gyógyszerek egyik célja, hogy megelőzzék a további károsodásokat, és lassítsák a folyamatot. Mindenképpen csillapítanunk kell a gyulladást is, amely a fájdalmat is okozza – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - A diagnosztizált rheumatoid arthritis ún. bázisterápiát és reumatológiai gondozást igényel. Erős fájdalmak esetén, ha a bázisterápia nem elég, nagyon hatékonyan segíthet a lágyrész biokompatibilis hialuronsav injekció, beválhat az orvosi kollagén injekciókúra, valamint a fizikoterápiás kezelések és a lökéshullám terápia. Akut fázisban, amikor nagyon erős a fájdalom, ajánlatos kerülni a ragadós, roppanós élelmiszereket, helyettük lágy ételeket, például levest, főzeléket fogyasztani, valamint érdemes beszerezni egy éjszakai fogvédőt, harapásemelőt.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Selyem Réka MSc

Reumatológus

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Dr Úr! Szeretnék érdeklődni hogy lehet a fájdalmat megszüntetni. 38 éves vagyok, mr vizsgálat szerint 13 mm tarlow ciszta van az s2 csigolyámon. Fájnak, ropognak a térdeim, ha köhögök vagy nevetek vizeletvisszatartási problémám van, a szexuálus életemről nem is beszélve. Nem jó se feküdni főleg bal oldalamon, 2 órákat alszok mert mindig felkelek, hogy forduljak egyett mert alig bírom a csípőmet megmozdítani. Ülni se állni se jó. Gerinctornát csinálok és cataflánt 50mg 3*1, tramadolort 100mg 3*1 és esténként silduralt 6mg-t szedek. Írtak fel tenses fizikoterápiát, de az itthon is van és a 4 műszak miatt nem tudom megoldani a 20 km -el arrébb lévő központba. Van denevérpad amit ritkán tudok használni mert sokat fáj a fejem- migrénesen- néha pedig magas a vérnyomásom. Itthon szobabiciglizek is, de amikor nem dolgozok próbálok kevesebb gyógyszert szedni nappal és főként akkor tornázok de estére annyira fáj, hogy semmit nem alszok, másnap aztán újból gyógyszer, félek hogy a gyomrom nem sokáig fogja bírni- már 3 éve szedem. Nem lehet leszivatni a cisztát vagy kivenni. Az reumatológus nem akar vele csinálni vele semmit, de én már nem bírom tovább. Köszönöm előre is válaszát. Tisztelettel: PH Judit
    Tisztelt Hölgyem!

    A leírt tünetek miatt ideggyógyászati vizsgálatot is javaslok Önnek! Szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna, testsúlykontroll, ha szükséges, talpnyomás mérés, melynek eredménye alapján személyre szabott talpbetét szintén segíthet. Amennyiben panaszai állandósulnak, keresse fel klinikánkat rendelési időmben, leleteivel együtt.

    Tisztelettel,
    Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Puskásné H Judit

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Kedves, alapos

    Kedves és alapos volt a Doktornő.
    Dr. Selyem Réka MSc
    Dr. Selyem Réka MSc
    Reumatológus