Krónikus fájdalom szindróma COVID -19 után

Krónikus fájdalom szindróma COVID -19 után

2021.06.11 15:17

A krónikus fájdalom szindróma és a COVID-19 kapcsolatát vizsgálva több irányban is gondolkodnak a szakemberek: vajon a koronavírus szövődményeként jelentkezhet-e a krónikus fájdalom, esetleg a fertőzés rontja a már meglévő betegség tüneteit vagy éppen olyanok szembesülnek a krónikus fájdalommal, akik a COVID-dal nem, de a rizikófaktorokkal találkoztak?  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa nemzetközi kutatásokról és saját tapasztalatairól számolt be. 

A fertőzés kiváltó oka is lehet a krónikus fájdalomnak

Az összefüggések megértéséhez ismerni kell a krónikus fájdalom szindróma (KFSZ) definícióját: 3-6 hónapnál régebben fennálló, más okkal nem magyarázható, szokványos fájdalomcsillapítókra általában nem reagáló fájdalomról van szó, amely nem respektálja az anatómiai régió határait és amelyben a psziché is érintett.
COVID-19 után romolhat a krónikus fájdalom szindróma.Az már eddig is közismert volt, hogy az akut fertőző betegségek hosszú távú következményekkel is járhatnak, ahogyan ez a koronavírus esetén is megfigyelhető. A COVID-19 után ugyanis sok esetben még hónapokig tapasztalható többek közt fáradtság, általános izomfájdalom, szaglás- és ízvesztés, depresszió, neurológiai problémák, alvászavarok és sok esetben kardiológiai szövődmények – ezt a kórképet nevezzük poszt-COVID szindrómának. Ez tulajdonképpen már ismert hatása az akut fertőzéseknek, hiszen korábban olyan összefüggések is napvilágot láttak, mint például hogy akut gyomorbél-hurutból krónikus irritábilis bél szindóma (IBS) alakult ki, vagy egy akut felfázás később fájdalmas hólyag-szindrómához vezetett. Jogos lehet tehát az a feltételezés is, hogy a koronavírus után megnő a kockázata a krónikus fájdalom szindróma kialakulásának – bár ezt hosszú távú utánkövetéses vizsgálatoknak még igazolniuk kell.

Krónikus fájdalom szindróma is lehet a COVID-19 következménye

A Pain című folyóirat 2020.08. számának a tudományos közleménye  szerint a KFSZ bizonyos esetekben csak közvetve függ össze a COVID-19-cel. A következtetést azokból az elemzésekből vonták le, amelyek a korábban más ok miatt kórházi intenzív osztályon ápolt betegek utánkövetése során születettek. Kiderült ugyanis, hogy az ilyen személyek 38-56 %-a szembesültek a következő 2-4 évben krónikus fájdalom szindrómával.
Ugyanakkor elméletileg a fordított összefüggés sem zárható ki: előfordulhat, hogy a KFSZ páciensek csökkent immunválasza tovább romlik a depresszió, a rossz alvás, a fájdalomcsillapítók használata miatt, ami pedig fogékonyabbá teheti őket a koronavírussal szemben is. Sőt, még egy csavar a történetben, hogy a COVID-19 fertőzést viszonylag gyakran követő poszttraumás stressz szindróma és a depresszió tovább mélyíti az esetleg már meglévő krónikus fájdalom szindrómát.

COVID nélkül is romolhat a KFSZ betegek állapota

A krónikus fájdalom szindróma komplex kezeléssel enyhíthető.- Mint látható, nagyon sok irányú összefüggés lehet a koronavírus és a krónikus fájdalom szindróma közt. Sőt, az is megfigyelhető, hogy azon KFSZ-betegeknek is romolhat az állapota, akik maguk nem találkoztak a vírussal, de hatásaival annál inkább. Hiszen mindenki megsínyli a bezártság, az elszigeteltség, a bizonytalanság, a szorongás, akár a mozgáshiány okozta distresszt, és ez sokaknál akár pszichés következményeket is okoz - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - A KFSZ megértéséhez ugyanis tudni kell, hogy orvos-élettanilag létezik egy úgynevezett P- N- E-I – rendszer, vagyis psziho-neuro-endokrin-immun-rendszer, amely az ún. homeosztázisért, a szervezet szabályozott, dinamikus, belső állandóságáért felel. Ennek állapotát alapvetően befolyásolja a psziché: azaz jelen esetben a koronavírus járvány miatt félelem és distressz csökkenti a P- N- E-I - rendszer működési hatékonyságát. Krónikus fájdalom szindrómánál tehát korántsem elég csupán a fizikai kezelés, a lelki gondozás is elengedhetetlen. Szerencsére ez utóbbi hatékonyágát is növeli a fájdalomcsillapító eljárások és oki kezelések sora. KFSZ-nél éppúgy szóba jöhet a célzott injekciókúra, mint a természetes hatóanyag tartalmú eljárások, például a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciók, a lökéshullám terápia, a neurálterápia, az orvosi akupunktúra, a gyógytorna, a neurológusi, immunológusi segítség. A komplex megközelítésnek éppen az a lényege, hogy több irányból közelítsünk a KFSZ felé, és biztassuk a szenvedő pácienseket, hogy a javulás, a gyógyulás közös munkával elérhető.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Cím! Internetes oldalukon - fájdalmaim miatti éjszakai ébrenlét során - találtam egy cikket a nyáktömlő gyulladásról. A leírt tünetek mind mind stimmelnek, és a cikkben leírt ülőmunka végzése is vonatkozik rám. Kérdésem: milyen szakorvos rendelését keressem fel, hogy kivizsgáljanak? Elviselhetetlen már az állandó fájdalom, és kimerítő, hogy az éjszakai pihenésemet is akadályozza. Reumatológiára menjek, vagy más, speciális szakrendelést keressek fel? Nagyon szépen köszönöm előre is, hogy segítenek elindulni egy jó irányba! Tisztelettel: Szabóné Kis Judit
    Tisztelt Holgyem ,

    Amennyiben panaszai hattereben "nyaktomlo- gyulladas " áll, sziveskedjek rheumatologiai szakrendelesre fordulni.

    Tisztelettel,

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebész szakorvos
    Fajdalomspecialista
    Judit

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Hihetetlen szaktudás

    Első alkalommal voltam Önöknél, maximális kedvességet, figyelmet, tájékoztatást kaptam és rendkívül jól eső tapasztalat volt a Doktor úr kedélyessége, humorérzéke az érezhetően hihetetlen tudása és tapasztalata mellett.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók