Stressztől is fájhat a háta, hátfájástól is lehet stresszes

Stressztől is fájhat a háta, hátfájástól is lehet stresszes

2023.01.09 11:38

Alig van ma olyan felnőtt, aki ne érezné stresszesnek magát a minket körülvevő kihívások miatt. A stressz pedig nem csak a feszült tartás miatt vezethet hátfájdalomhoz. A legújabb kutatások szerint összefüggés áll fenn a nagyagy egy része, a stressz és a tartós fájdalom közt. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint a fájdalomcsillapítás megtörheti az ördögi kört. 

Ez az összefüggés a stressz és a hátfájás közt

A krónikus fájdalomtól szenvedők közül sokan nehezen kezelik a stresszt, különösen, ha az átlagosnál kisebb a hippocampusuk mérete – derült ki a Brain című szakmai kiadvány egyik publikációjából. (A hippocampus a nagyagy egy része.) A szakértők szerint így függ össze a hippocampus mérete és a fájdalomérzet: a stressz hatására aktiválódik egy kortizol nevű hormon, amelynek magasabb szintje összefügg a hippocampus méretének csökkenésével. Tehát minél kisebb a hippocampus, annál több kortizol termelődik, ami nagyobb fájdalomérzékenységet eredményez és növeli a krónikus fájdalom kialakulásának esélyét. Azért fontos ismerni az összefüggést, mert ha az ilyen páciensek megtanulják a stresszt kezelni, a fájdalmaik is jól csökkenthetők.
Ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy a stressz más okból is vezethet fájdalomhoz.
A home office-ban a rossz munkakörülmények is okozhatnak hátfájást.- A stressz miatti izomfeszülés olyannyira jelen van az életünkben, hogy egy idő után már szinte nem is érezzük, csak ha tudatosan próbáljuk ellazítani magunkat. Személyenként változik, hogy kinél hol jelenik meg a fájdalom, amit az is befolyásol, milyen típusú munkát végzünk – ismerteti Páll doktor. - Az ülőmunkát végzőknél a stressz leggyakrabban a nyakat, a hátat, a vállat „támadja meg”, bár a végtagokban is jelentkezhet fájdalom. A helyzetet tovább súlyosbíthatja még az egész napos helytelen tartás, amely önmagában is terheli a gerincet. Épp ezért van kiemelt jelentősége még a home office-ban is a jól beállított képernyőnek, az ergonómiailag jól kiképzett széknek és rendszeres mozgásnak.

Mozgás és célzott fájdalomcsillapítás is segíthet

A stressz oldására az egyik leghatékonyabb természetes módszer a mozgás, különösen a szakember által felügyelt edzés. Természetesen egyetlen mozgásformát sem szabad hirtelen, felépítés nélkül elkezdeni, a bemelegítés, edzés előtti az izmok, ízületek nyújtása, majd a végén a levezetés elengedhetetlen, hiszen feszes izomzatnál sokkal nagyobb a sérülésveszély. Különösen fontos ilyenkor a hát- és a hasizom megerősítése, de hátfájdalom, esetlegesen már kialakult deformitások esetén az első lépés a szakorvos és gyógytornász felkeresése. A személyre szabott, rendszeres gyógytorna nem csak a fájdalmakat csökkenti, de önmagában a stressz hatásait is.
A kollagén injekciókúra segíthet a tartós fájdalmakon. - Sokakat éppen a fájdalomtól vagy a fájdalomtól való félelem akadályoz meg a mozgásban. Ilyenkor segíthetnek például az izomlazítók. Mivel a tartós hátfájdalmak egyfajta görcsös, merev állapotba kényszerítik a gerinc menti izmokat és gyakran a fájdalom miatti kényszertartás tovább rontja a panaszokat, gyors tüneti segítséget jelenthetnek az izomlazítók, akár infúziós, kúraszerű kezelések formájában - hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Jó hatásfokkal beválhat az orvosi kollagén terápia is, amely egy injekciókúra. Ezzel elérhető az esetleg már kialakult gyulladás csökkentése, sőt a gyors fájdalomcsillapítás mellett a szöveti képleteket is meg lehet így erősíteni, ami hosszú távú fájdalomcsökkenést eredményez. Természetesen a stresszcsökkentés, a mozgás ezek után az életmód részéve kell, hogy váljon, csakúgy, mint a testsúly rendezése, hiszen sokszor az életmódváltás a legfőbb kulcs a derék- és hátfájdalom megszüntetéséhez.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! A következő problémával fordulok Önhöz, hogy ha hat hete volt teljes méheltávolításom, mehnyak és petevezetőkkel együtt, a székelés stb. Is rendben, has középső fájdalmaim is már szépen szinte el is múltak, a három hetes kontrollon is minden rendben ölt, ill az ötödik héten is voltam.. Itt is rendben volt minden.. A petefészkeim mitől fáj hatnak, ha az orvos se látott semmit az említett konzrollokon? A bal különösen, a jobb csak mintha akkor ha több kávét fogyasztanék.. A bal mindig is sokkal érzékenyebb volt, többször műtöttek endometriózis sál, a méh kivétele is az adenomyózis miatti fájdalom miatt története meg. 43 éves vagyok.Szövettan is rendben. Köszönöm válaszát! Szilvia
    Tisztelet Hölgyem ,

    Az Ön által leírt fájdalmak származhatnak az endometriosis ill . esetleges post - Operativ ( műtét utáni ) okokból is .
    Első lépésben ezért javaslom konzultáció elvégzését az Önt operáló Kollégával .

    Egyeb okok is szoba jöhetnek , a vastagbél megbetegedései , krónikus kismednencei gyulladás , vagy krónikus fajdalom Szindroma ( KFS ).

    Amennyiben szükségét érzi , várom Fajdalom Központunkba konzultációra - a vonatkozó orvosi dokumentációval - ,
    amelyet jelen helyzetben telefonon , vagy Skypon keresztül is kérhet .

    A pontos diagnózis felállításában hasi - & kismedencei MRI segíthet .

    További részletek a honlapomon .

    Tisztelettel ,

    ARNOLD Dénes ARNOLD
    Kiss Szilvia

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Bizalomgerjesztő személyiség

    Dr. Pál Zoltán főorvos úr gyógyító munkájával most is nagyon elégedett vagyok. Pár évvel ezelőtt már kezelt engem . Eredményesen. Vizsgálata, diagnózisa, gyógyító ajánlásai, felvilágosítása, magyarázata a betegségről, a lehetséges következményekről, javaslatai a közvetlen betegségen túl, de azt is érintően, a kérdésekre adott válaszai, a hangneme, stílusa, modora mind-mind nagy tudásról, felelősségről, elhivatottságról tanúskodnak. Egyénisége megnyugtató, bizalomgerjesztő. Munkája példa értékű. Örülök, hogy megkapta az év orvosa elismerést is.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő