Farokcsont fájdalom

Farokcsont fájdalom

2024.05.13 11:51

A farokcsont fájdalom egy kellemetlen és zavaró állapot, amely az alsó hát területén, közvetlenül a gerinc alatt jelentkezik. Bár a farokcsont (kéneslapocka) kis méretű és láthatatlan, mégis fontos szerepet játszik a testünk egyensúlyában és stabilizálásában. Amikor ez a terület fájdalommal vagy kellemetlenséggel reagál, számos tevékenységünk, mint az ülés vagy a mozgás, nehézkessé válhat. Ez a cikk részletesen bemutatja a farokcsont fájdalmának okait, tüneteit, diagnosztikai lehetőségeit és a kezelési módszereket.

Farokcsont fájdalom okai

Farokcsont fájdalom tünetek

Farokcsont fájdalom diagnózisa

Farokcsont fájdalom kezelése

Online Bejelentkezés

Dr. Páll Zoltán

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

A farokcsont, más néven kéneslapocka, egy kis csont, amely az emberi gerinc alsó részén található. Fő funkciója a test egyensúlyának és stabilizálásának támogatása. Bár nem elengedhetetlen az élet szempontjából, a farokcsont fájdalom jelentős kellemetlenséget okozhat.

Farokcsont fájdalom okai

A farokcsont fájdalom számos okból eredhet, de a leggyakoribb okok közé tartozik a sérülés vagy a túlzott nyomás a farokcsonti területen. Az ilyen típusú farokcsont fájdalom gyakran következik be esések, ütések vagy hosszú távú ülés során egy kemény felületen.

Az esések és ütések során a farokcsontra nehezedő erős ütés hatására fájdalom és kellemetlenség jelentkezhet. Például, ha valaki elesik és a farokcsontja a földre ütközik, az erős nyomás következtében sérülés vagy fájdalom léphet fel. Hasonlóképpen, sportolás vagy más fizikai tevékenységek közben bekövetkező ütések vagy ütközések is farokcsont fájdalomhoz vezethetnek.

Az ülés közbeni hosszú ideig tartó nyomás és a helytelen testtartás is ok lehet a farokcsont fájdalom kialakulásában. Amikor hosszú időn keresztül kemény felületen ülünk, a farokcsonti területre hosszantartó nyomás nehezedik. Ez a nyomás idővel kellemetlenséget és fájdalmat okozhat. Emellett a helytelen testtartás, mint például a görnyedt vagy előrehajló testtartás, további nyomást gyakorolhat a farokcsonti területre, ami farokcsont fájdalomhoz vezethet.

Bizonyos tevékenységek, mint például hosszú autóút vagy kerékpározás, is kockázatot jelenthetnek a farokcsont fájdalom kialakulására. Az ülés közbeni folyamatos nyomás és a rezgések hatására a farokcsonti területre nehezedő stressz megnövekszik, ami fájdalomhoz és kellemetlenséghez vezethet.

Fontos megjegyezni, hogy a farokcsont fájdalom más okokból is eredhet. Ritkábban előfordulhatnak olyan állapotok vagy betegségek, mint a coccydynia (farokcsonti gyulladás), degeneratív ízületi betegség, fertőzés vagy daganat a farokcsonti területen. Ezekben az esetekben a farokcsont fájdalom általában tartós és súlyosabb lehet, és további orvosi kezelést igényel.

Kapcsolódó cikkünk

10 ok, ami növeli a csípőfájdalom rizikóját

10 ok, ami növeli a csípőfájdalom rizikóját

A csípőízületi kopás nagyon megnehezítheti a mindennapokat, ezért még idejében érdemes elkezdeni a kezelését, hogy esetleg megelőzhető legyen a ...

Farokcsont fájdalom tünetek

A farokcsonti fájdalom tünetei változóak lehetnek, és minden egyes személynél más módon jelentkezhetnek. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fájdalom és kellemetlenség az alsó hát területén, különösen a farokcsont környékén. Ez a típusú farokcsont fájdalom általában lokalizált és érezhető a farokcsonti területen vagy annak közelében.

A farokcsont fájdalom intenzitása változhat, és lehet enyhe, közepes vagy akár erős is. Az enyhe fájdalomnál általában kellemetlenséget vagy nyomást érzünk a farokcsonti területen, míg a közepes vagy erős farokcsont fájdalom erősebb és tartósabb. A farokcsont fájdalom általában súlyosbodik, ha hosszabb ideig ülünk vagy olyan tevékenységet végzünk, amely nyomást gyakorol a farokcsontra, például hosszú autóút vagy kerékpározás.

Emellett más tünetek is jelentkezhetnek a farokcsont fájdalommal együtt. Például merevség érezhető a farokcsonti területen, ami korlátozhatja a mozgást és nehezítheti az ülést vagy állást. Duzzanat is előfordulhat a farokcsont környékén, ebből fakadóan nyomásra érzékeny lesz ez a rész. A farokcsonti terület érzékeny lehet a nyomásra vagy érintésre, és néha még a járás vagy a mozgás is fájdalmat okozhat.

Fontos megjegyezni, hogy a farokcsont fájdalom tünetei más betegségek vagy állapotok tüneteivel is átfedhetnek, ezért fontos, hogy a megfelelő diagnózis érdekében konzultáljunk orvosunkkal. Az orvos képes lesz a tünetek alapján megállapítani a farokcsont fájdalom okát és a megfelelő kezelési lehetőségeket.

Amennyiben farokcsont fájdalom jelentkezik, fontos figyelni a tüneteket és megfelelő pihenést biztosítani a farokcsonti területnek. Kerüljük a hosszan tartó ülést kemény felületen, és ha lehetséges, használjunk ülőpárnát a farokcsonti terület kényelmének javítása érdekében. A tünetek enyhítésére hideg- vagy melegterápiát is alkalmazhatunk. Ha a tünetek tartósak vagy súlyosbodnak, érdemes orvosi segítséget kérni, hogy pontos diagnózist kapjunk és megfelelő kezelést alkalmazzunk a farokcsont fájdalomra.

Farokcsont fájdalom diagnózisa

Amikor valaki farokcsont fájdalommal találkozik, az első lépés a helyes diagnózis felállítása, ami segít az okok azonosításában és a megfelelő kezelési lehetőségek meghatározásában. Ehhez orvoshoz kell fordulni, aki részletesen kikérdezi a beteget a tünetekről, az esetleges sérülésekről vagy traumákról, valamint a farokcsont fájdalom jellegéről és intenzitásáról.

Az orvos a fizikális vizsgálat során megvizsgálja a farokcsont területét, keresve érzékenységet, duzzanatot, deformitást vagy más rendellenességeket. Az orvos tapintással és nyomással megpróbálja kideríteni a farokcsont fájdalom forrását és az esetleges kiváltó okokat. Ez a vizsgálat segít kizárni más, hasonló tüneteket okozó állapotokat, mint például gerincproblémák vagy gyulladásos betegségek.

Az orvos esetleg további vizsgálatokat is elrendelhet a farokcsont fájdalom diagnózisának megerősítésére és más lehetséges okok kizárására. Az egyik ilyen vizsgálat a röntgen, amely segít egy pontosabb képet alkotni a farokcsont fájdalomról, és kizárni vagy megerősíteni a csonttörést vagy más csontrendszeri rendellenességeket. Ha szükséges, az orvos további képalkotó vizsgálatokat is elrendelhet, például MRI-t vagy CT-vizsgálatot, amelyek részletesebb képet nyújtanak a farokcsonti területről és a környező szövetekről.

A diagnózis felállítása során az orvos figyelembe veszi a tüneteket, a vizsgálatok eredményeit és a beteg kórtörténetét. Ez segít az okok azonosításában, például sérülés, trauma vagy más anatómiai vagy kóros állapotok fennállásában. A helyes diagnózis lehetővé teszi a megfelelő kezelési terv kidolgozását, amely az adott betegre és a tüneteire szabott.

Fontos megjegyezni, hogy a farokcsont fájdalom diagnózisát mindig orvosnak kell elvégeznie. Az orvos szakértelme és tapasztalata segít az okok pontos azonosításában és a megfelelő kezelési lehetőségek meghatározásában, hogy enyhítsék a fájdalmat és javítsák a beteg állapotát.

Farokcsont fájdalom kezelése

Miután a diagnózist felállították, a farokcsont fájdalom kezelése többféle módon történhet. Az enyhe vagy közepes fájdalom esetén általában konzervatív kezelési módszerek kerülnek előtérbe. Ezek közé tartozik a pihenés és a tevékenységek korlátozása, amelyek további nyomást gyakorolnak a farokcsonti területre. Ezenkívül hideg- vagy melegterápia alkalmazható a farokcsont fájdalom enyhítésére és a gyulladás csökkentésére. A hidegcsomagolást vagy jégtasakot közvetlenül ne alkalmazzuk a bőrre, hanem csomagoljuk be egy vékony törülközőbe. Ha hidegterápiával nem érhető el megfelelő enyhülés, akkor melegterápiát, például meleg vízpalackot vagy meleg fürdőt lehet alkalmazni.

További lehetőség a fájdalomcsillapítók alkalmazása. Az over-the-counter kapható fájdalomcsillapítók, mint például az ibuprofen vagy az acetaminophen, segíthetnek a farokcsont fájdalom enyhítésében. Fontos azonban, hogy mindig kövessük az adagolási útmutatót, és konzultáljunk orvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel, mielőtt bármilyen gyógyszert alkalmaznánk.

Ha a farokcsont fájdalom hosszú ideig fennáll, erősödik vagy más tünetekkel társul, fontos, hogy orvoshoz forduljunk. Az orvos képes lesz megállapítani a pontos okot és szükség esetén további kezelést javasolni. Ez magában foglalhat fizikoterápiát, masszázst, injekciós terápiát vagy más specifikus beavatkozásokat, amelyek segíthetnek a farokcsont fájdalom enyhítésében és a gyógyulás elősegítésében.

Az otthoni tevékenységek és a konzervatív kezelések mellett fontos a megelőzésre való odafigyelés is. Például ülés közben próbáljunk meg rendszeresen felkelni, mozogni és nyújtógyakorlatokat végezni, hogy csökkentsük a farokcsonti területre nehezedő nyomást és megelőzzük a farokcsont fájdalom kialakulását. Továbbá fontos a megfelelő testtartás fenntartása és a megfelelő ülőalkalmatosságok használata, például ergonomikus székek vagy ülőpárnák.

A Fájdalomközpontban számos speciális kezelés és terápia rendelkezésre áll a farokcsont fájdalom kezelésére:

1. Farokcsont fájdalom kezelése INDIBA terápiával:

 • Fájdalomcsillapítás: Az INDIBA terápia mélyen behatol a szövetekbe, és stimulálja a sejtek aktivitását. Ez javíthatja a vérkeringést a farokcsont környékén, csökkentheti a gyulladást és enyhítheti a farokcsont fájdalmát.

 • Gyulladáscsökkentés: Az INDIBA kezelés gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Az elektromágneses hullámok segíthetik a gyulladásos reakciók csökkentését a farokcsont területén, ezáltal enyhítve a fájdalmat és elősegítve a gyógyulást.

 • Szöveti regeneráció: Az INDIBA terápia serkenti a sejtek anyagcseréjét és a sejtosztódást. Ez elősegítheti a sérült szövetek regenerációját a farokcsont környékén, és hozzájárulhat a fájdalom csökkentéséhez.

Az INDIBA kezelés fájdalommentes és nem invazív eljárás, amely általában viszonylag rövid idő alatt elvégezhető. Az egyes kezelések időtartama és száma azonban a farokcsont fájdalmának súlyosságától és az egyéni reakciótól függ.

2. Farokcsont fájdalom kezelése lágylézer terápiával:

A farokcsont fájdalom kezelésében a lágylézer terápia, más néven alacsony szintű lézerterápia vagy hideg lézerterápia, hatékony lehet. Ez a kezelési forma alacsony intenzitású lézerfény alkalmazását jelenti a farokcsont területén. A lézerfény serkenti a sejtek aktivitását és elősegíti a szövetek gyógyulását, enyhítve ezzel a fájdalmat és felgyorsítva a gyógyulási folyamatot.

A lágylézer terápia során a speciális lézerkészülék által kibocsátott alacsony intenzitású fény energiát juttat a farokcsont szövetébe. Ez egy fájdalommentes és biztonságos kezelési forma, mivel nem okoz érzékelhető hőt vagy károsítja a szöveteket.

A lágylézer terápia számos előnyt kínálhat a farokcsont fájdalom kezelésében. Néhány potenciális előnye a következő:

 1. Fájdalomcsillapítás: A lágylézer terápia csökkentheti a farokcsont fájdalmat a gyulladás csökkentése és a vérkeringés javítása révén. Ez segíthet a fájdalom enyhítésében és a mindennapi tevékenységek fájdalommentes végzésében.

 2. Gyulladáscsökkentés: A lézerfény hatékonyan csökkentheti a farokcsont körüli gyulladást. Ez hozzájárulhat a duzzanat és a gyulladásos reakciók csökkentéséhez, elősegítve ezzel a szövetek gyógyulását és a fájdalom enyhítését.

 3. Gyógyulás elősegítése: A lágylézer terápia elősegítheti a farokcsont szövetek regenerációját és gyógyulását. A lézerfény serkenti a sejtek anyagcseréjét és sejtosztódását, ami segít a sérült szövetek helyreállításában.

 4. Nem invazív és mellékhatások nélküli: A lágylézer terápia nem igényel sebészeti beavatkozást vagy gyógyszerek szedését.

Érdekesség, hogy Ferenc pápa térdét is lágylézer terápiával kezelték.

3. Farokcsont fájdalom kezelése lökéshullám terápiával:

A lökéshullám terápia olyan kezelési forma, amely során nagy energiájú lökéshullámokat alkalmaznak a farokcsont területén. Ez a terápia segíthet enyhíteni a farokcsont fájdalmát és gyulladását, valamint elősegítheti a gyógyulást.

A lökéshullám terápia működési elve az akusztikus energiában rejlik. A kezelés során egy speciális készülékkel pulzáló lökéshullámokat irányítanak a farokcsont területére. Ezek a hullámok gyorsan terjednek át a szöveteken, és hatást gyakorolnak a fájdalomforrásra.

A lökéshullámok hatására a következők történhetnek:

 1. Fájdalomcsillapítás: A lökéshullám terápia csökkenti a fájdalomérzetet a fájdalomérzékelő idegvégződések blokkolása révén. Ezáltal enyhül a farokcsont fájdalma, és javul a beteg általános közérzete.

 2. Gyulladáscsökkentés: A lökéshullámok stimulálják a gyulladásos folyamatokban részt vevő sejteket és anyagokat. Ez segíti a gyulladás csökkentését a farokcsont területén, elősegítve ezzel a gyógyulást.

 3. Kollagénstimuláció: A lökéshullám terápia serkenti a kollagén termelését a szövetekben. A kollagén a szervezetben található fehérje, amely fontos szerepet játszik a szövetek regenerációjában és gyógyulásában. A kollagénstimuláció révén a farokcsont területén javulhat a szövetek szerkezete és rugalmassága.

A lökéshullám terápia nem invazív eljárás, amelyet általában több kezelési ülés alkalmazása során végeznek. A terápiát végző szakember az adott betegség és tünetek alapján határozza meg a kezelés időtartamát és intenzitását.

4. Farokcsont fájdalom kezelése PRP terápiával:

A PRP (trombocita gazdag plazma) terápia olyan kezelési módszer, amelyben a saját vérünkből nyert trombocita gazdag plazmát alkalmazzuk a farokcsont fájdalmának enyhítésére és a gyógyulás elősegítésére.

A PRP terápia során először egy kis mennyiségű vér vesznek le a páciensből, majd ezt a vérmintát centrifugálással feldolgozzák. A centrifugálás során a vérből elkülönítik a vérlemezkéket és a vérplazmát. Ezután a vérlemezkéket tartalmazó plazmát koncentrálják, így létrehozva a trombocita gazdag plazmát.

A PRP terápia hatása a vérlemezkékben található növekedési faktoroknak és sejtkommunikációs anyagoknak köszönhető. Amikor a PRP-t injekció formájában alkalmazzák a farokcsont területén, ezek a növekedési faktorok és sejtkommunikációs anyagok aktiválják és serkentik a sejtek működését.

A PRP terápia elősegítheti a farokcsont fájdalmának csökkentését és a gyógyulást az alábbiak szerint:

 1. Gyulladáscsökkentés: A PRP terápia segít csökkenteni a gyulladást a farokcsont területén. A benne található növekedési faktorok gátolják a gyulladásos folyamatokat és csökkentik a duzzanatot, így enyhítik a fájdalmat.

 2. Sérült szövetek regenerációja: A PRP terápia serkenti és felgyorsítja a sérült szövetek regenerációját. A benne található növekedési faktorok elősegítik az új sejtek képződését és a sérült szövetek helyreállítását, javítva ezzel a farokcsont területén a gyógyulási folyamatot.

 3. Vérkeringés javítása: A PRP terápia stimulálja az új hajszálerek képződését a farokcsont területén. Ezáltal növeli a vérkeringést a kezelt területen, amely hozzájárul a tápanyagok és oxigén hatékonyabb szállításához, segítve a gyógyulást és fájdalomcsillapítást.

A PRP terápia egyéni eredményei változóak lehetnek, és több kezelési ülésre lehet szükség a kívánt hatás eléréséhez. Fontos megjegyezni, hogy a PRP terápia csak orvosi felügyelet mellett végezhető, ezért mindig konzultálj orvosoddal vagy szakemberrel, mielőtt elkezdenéd ezt a kezelést.

Összességében a farokcsont fájdalom kellemetlen állapot, amely befolyásolhatja mindennapi tevékenységeinket. Fontos azonban, hogy a tüneteket ne bagatellizáljuk el, hanem forduljunk orvoshoz, ha a fájdalom tartós vagy súlyos. Az orvos képes lesz a megfelelő diagnózis felállítására és a megfelelő kezelési módszerek javaslatára. A konzervatív kezelések, pihenés, hideg- vagy melegterápia, valamint fájdalomcsillapítók segíthetnek enyhíteni a farokcsont fájdalmat, és visszatérni a mindennapi tevékenységekhez a lehető leghamarabb. 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő

 • Specialitások: