Farokcsonti fájdalom - üléskor fokozódik

Farokcsonti fájdalom - üléskor fokozódik

2021.11.17

Előfordul, hogy konkrét sérülés okozza, de gyakran nem ennyire egyértelmű a farokcsonti fájdalom oka. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a további lehetséges okokat, a tüneteket és a hatékony kezelési lehetőségeket ismertette.

Üléskor és felálláskor jobban fáj

A farokcsonti fájdalom (coccydynia) tünetei anatómiától függően személyenként különbözhetnek, de van néhány jellegzetes tünet, amely megerősítheti a diagnózist.

  • A fájdalom tipikusan a farokcsontban jelentkezik, nem sugárzik a medencébe, a lábba. Az akár gyakran megszűnő, majd visszatérő fájdalom sokszor erős, éles, és érzékenység is társulhat hozzá.
  • A farokcsont fájdalma fokozódik, ha ráterhelődik a súly, tehát leginkább üléskor, különösen, ha kemény felületre ülünk.
  • Ülésből felállva és hajláskor is fokozódik a fájdalom.
  • Fájdalom jelentkezhet székletürítéskor és szexuális aktus során is.

Hajlamosító tényezők és kiváltó okok

A farokcsonti fájdalom oka sokszor sérülés, de néha túlterhelés.Igen gyakran egy konkrét trauma okozza a farokcsonti fájdalmat, például egy fenékre esés, aminek következtében repedés, törés és diszlokáció is előfordulhat. Ennél kevésbé egyértelmű, ha ismétlődő fizikai stressz áll a fájdalom mögött, például lovasoknál vagy olyanoknál, akiknek hosszú ideig kemény felületen kell ülniük. Ugyancsak az okok közé sorolható a szülés (ha sérülés történik a farokcsont szerkezetében), bizonyos fertőzések és daganat és ritkán bár, de farokcsontban érezhető fájdalmat okozhat a deréktáji porckorongsérv és a degeneratív gerincbetegségek is.
- A coccydynia kialakulására hajlamosíthatnak a hibermobil ízületek, az elhízás és tapasztalható, hogy a női nem is rizikófaktor. Ugyanakkor vannak esetek, amikor nem tudjuk pontosan megállapítani, mi okozza a fájdalmat, de a kezelés természetesen ez is esetben is fontos, hiszen nem ritkán krónikussá és igen erőssé válnak a panaszok – hangsúlyozza Páll doktor.

Farokcsonti fájdalomnál nem mindig elég a házi praktika

Kollagén és hialuronsav injekció is segíthet a farokcsonti fájdalmon.- Amikor egy páciens farokcsonti fájdalommal érkezik, a panaszok és a fizikális vizsgálat alapján már elindulhatunk egy bizonyos irányban. A helyzetet bonyolíthatja, hogy ha feltételezzük is a repedést, a törést, az az esetek 50-60 százalékában még röntgennel sem mutatható ki – magyarázza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Egy darabig általában otthon is próbálkoznak a betegek a fájdalomcsillapítással, és enyhébb esetekben be is válhat a gyulladáscsökkentő hatású jeges borogatás, vagy az izomlazító hatású meleg pakolás. Hasznos lehet, ha a kevesebbet ül a páciens, és ha ez mégis elkerülhetetlen, elhelyez egy U-alakú párnát a székén, így tehermentesítve a farokcsontot. Ilyenkor érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a rostdús étrendre is, hiszen például a székrekedés okozta erőlködés csak fokozza a panaszokat. Ha azonban már a vény nélküli fájdalomcsillapítók is csak korlátozottan hatnak, sokan kérnek orvosi segítséget, amire szerencsére van is hatékony lehetőség. Farokcsonti fájdalomnál remekül alkalmazható ugyanis a kollagén- és a lágyrész hialuronsav injekció is. Az injekcióval az ízület környezetébe juttatott kollagén segíti a károsodott, sérült szövetek megújulását, tehát a kezelés a fájdalmat kiváltó okot szünteti meg. A hialuronsav pedig megtalálható az ínakban, szalagokban is, így a speciálisan erre kifejlesztett készítmények, a lágyrészekbe adható hialuronsav injekciók célzottan támogatják a fájdalom csillapítását és az ínszalagok és ínak minőségi gyógyulását. Ha pedig az állapot már lehetővé teszi, nagyon fontos a rendszeres mozgás, akár gyógytorna, ami javítja a vérkeringést, felgyorsítja a gyógyulást, visszaállíthatóvá válik általa a teljes mozgástartomány.  

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Címzett! A hialuronsavas izületi injekcióról szertnék tájékozódni. Az orvosom 2 féle injekciót ajánlott. Az egyik egy egyszeri kezelés, a másik pedig egy 3 részletből álló kúra. Az egyszeri kezelést hatékonyabb eszköznek tartja. A kérdésem az, hogy egy ilyen injekciós kezelést meg lehet-e ismételni, amikor elmúlik annak hatása (azaz 1 vagy 1,5 év múlva). Ha igen, hányszor lehet ezt elvégezni? Köszönettel: Kozák Cecília
Tisztelt Hölgyem

Az On által feltett kérdésre a pontos diagnózis alapján adható válasz , ezt kezelő orvosa tudja eldönteni .
Általánossagban elmondhato , hogy Minkét kezelési típusnak megvan a helye a kezelési palettán , a hyaluronsavas kúrák ismételhetőek.

Tisztelettel ,


DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
Sebesz szakorvos
Fájdalomspecialista
Kozák Cecília

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon részletes

Nagyon elégedett vagyok Dr. Páll Zoltán főorvos Úr nagyon részletes, minden részletre kitérő diagnosztikájával a fájdalmamat illetően.
Dr. Páll Zoltán
Dr. Páll Zoltán
traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista