Nagylábujj fájdalom - ilyen okai lehetnek

Nagylábujj fájdalom - ilyen okai lehetnek

2023.05.31 09:36

A nagylábujj fájdalma eredhet egy egyszerű sérülésből, de akár betegségek is okozhatnak ilyen tünetet. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa szerint a legtöbb probléma hatékonyan kezelhető, de fontos, hogy szülessen diagnózis a fájdalom pontos okáról.

A nagylábujj fájdalmának gyakori okai

Benőtt köröm

A nagylábujj igen gyakran a benőtt köröm miatt fáj, ami a túl rövidre vágott vagy behajlott köröm miatt alakulhat ki, és az is előfordul, hogy a túl szűk cipő hordása okoz ilyen gondot. Ilyen esetben a duzzadt, fájdalmas terület elsötétülhet, sőt ha elfertőződik, az is előfordul, hogy genny szivárog a köröm alól.

Köszvény

Köszvény is okozhat égető fájdalmat a nagylábujjban.A köszvény gyulladással járó betegség, ami akkor jön létre, ha a vérben felszaporodik a húgysav és annak kristályai kicsapódnak és lerakódnak a synoviális szövetekben. (A synoviális szövet az ízületi tokot belülről bélelő hártya, melynek sejtjei termelik az ízületi folyadékot.) Emiatt gyulladás keletkezik főként a nagylábujjakban, a kezekben, a lábfejekben, térdekben és a könyökben. Ez a betegség tehát anyagcsere- és immunológiai eredetű, de nem autoimmun betegség. A vele járó intenzív fájdalom az érintett ízületben gyakran éjszaka vagy az első felébredéskor a legerősebb.

Rándulás

Rándulásról akkor beszélünk, ha az ízületi felszínek eltávolodnak egymástól, a tok és a szalagok nyúlnak, részlegesen szakadnak, viszont az ízesülő csontvégek nem távolodnak el egymástól, a fej a vápában marad. A rándulás nagy fájdalommal, duzzanattal, vérömleny kialakulásával jár együtt. Az ízület mozgatható, viszont a mozgástartomány jelentősen beszűkül és rendkívül fájdalmas. Jellemző, hogy ismétlődő ugrással vagy futással járó sportot űzőknél gyakrabban fordul elő.

Bütyök

A bütyök tulajdonképpen a nagylábujj tövénél található ízület deformitása, amely egy látható görbületet eredményez. Előfordulhat, hogy a nagylábujj láthatóan befelé dől, míg a tövénél lévő ízület kifelé, sőt az is gyakran látható, hogy a bütykös nagylábujj emiatt átfedi a második ujjat. A gyulladással, fájdalommal járó deformitást nem ritkán a nem megfelelő cipőviselet okozza.

Ízületi fájdalom

A nagylábujj alapízületében jelentkező beszűkült, fájdalmas mozgások  hallux rigidus vagy hallux limitus néven ismertek. A háttérben szinte minden esetben az nagylábujjhoz tartozó, emelkedett, magasan elhelyezkedő I-es lábközépcsont áll, aminek járáskor nekifeszül a nagylábujj alapperce. Ez eredményezheti a később kialakuló arthritist, amelynek tünetei a nagylábujj körüli duzzanat, és a mozgatáskor jelentkező fájdalom, továbbá arthrosis (kopás) és krónikus osteoarthritis (kopáshoz társult idült gyulladás) is okozhat panaszt.

Ne otthon diagnosztizáljuk

A kollagén injekciókúra a fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés eszköze.- Az egyszerű balesetektől eltekintve, mint például amikor belerúgunk valamibe, a nagylábujj fájdalmát okozhatják olyan ritkább betegségek is, mint a Raynaud betegség, a Morton neuroma, vagy a nem ritka, de összetett kezelést igénylő rheumatoid arthritis – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. – Tehát ha nem egyértelmű a kiinduló ok, ha a fájdalom nem enyhül pihentetésre és jegelésre sem, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. A diagnózis ismeretében dönthetünk a kezelésről, ami a megfelelő, esetleg speciális cipő viselésétől, a gyulladáscsökkentő injekciókon keresztül akár az orvosi kollagén tartalmú injekció kúráig terjedhet. A természetes hatóanyagokat alkalmazó terápia tulajdonképpen a fiziológiai állapotot helyreállító orvoslás gyakorlatához tartozik, amelyben a használt hatóanyagok klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hatékony megoldást jelentenek az ízületi fájdalomcsillapításban. Az ampullák speciálisan előállított és speciális méretű kollagént és olyan további összetevőket tartalmaznak, amelyek gyors és hatékony javulást biztosítanak.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! A következő problémával fordulok Önhöz, hogy ha hat hete volt teljes méheltávolításom, mehnyak és petevezetőkkel együtt, a székelés stb. Is rendben, has középső fájdalmaim is már szépen szinte el is múltak, a három hetes kontrollon is minden rendben ölt, ill az ötödik héten is voltam.. Itt is rendben volt minden.. A petefészkeim mitől fáj hatnak, ha az orvos se látott semmit az említett konzrollokon? A bal különösen, a jobb csak mintha akkor ha több kávét fogyasztanék.. A bal mindig is sokkal érzékenyebb volt, többször műtöttek endometriózis sál, a méh kivétele is az adenomyózis miatti fájdalom miatt története meg. 43 éves vagyok.Szövettan is rendben. Köszönöm válaszát! Szilvia
Tisztelet Hölgyem ,

Az Ön által leírt fájdalmak származhatnak az endometriosis ill . esetleges post - Operativ ( műtét utáni ) okokból is .
Első lépésben ezért javaslom konzultáció elvégzését az Önt operáló Kollégával .

Egyeb okok is szoba jöhetnek , a vastagbél megbetegedései , krónikus kismednencei gyulladás , vagy krónikus fajdalom Szindroma ( KFS ).

Amennyiben szükségét érzi , várom Fajdalom Központunkba konzultációra - a vonatkozó orvosi dokumentációval - ,
amelyet jelen helyzetben telefonon , vagy Skypon keresztül is kérhet .

A pontos diagnózis felállításában hasi - & kismedencei MRI segíthet .

További részletek a honlapomon .

Tisztelettel ,

ARNOLD Dénes ARNOLD
Kiss Szilvia

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértelem

Dr. Magbade Gábor kezelésének segítségével, hónapok óta húzódó Achilles fájdalmam szűnt meg!!!Köszönöm Doktor Úr!
Dr. Magbade Gábor
Dr. Magbade Gábor
ortopédia