6 dolog, amit tudni kell a krónikus fájdalom szindrómáról

6 dolog, amit tudni kell a krónikus fájdalom szindrómáról

2020.11.25

Sokan még ma is hipochondriának tartják, holott a krónikus fájdalom szindrómával élők komoly nehézségekkel küzdenek a mindennapokban. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa a gyakori félreértésekről és a komplex kezelés lehetőségeiről beszélt.

1. Sokféle állapot vezethet krónikus fájdalom szindrómához

Minden olyan állapot, betegség, ami hosszan tartó fájdalommal jár, okozhat krónikus fájdalom szindrómát (KFSZ-t). Ennek definíciója szerint ugyanis 3-6 hónapnál régebben fennálló, más okkal nem magyarázható, szokványos fájdalomcsillapítókra általában nem reagáló fájdalomról van szó, amelyben a psziché is érintett. A téma szakértői feltételezik a pszicho-neuro-endokrin-immuno eredetet, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy ha van egy meg nem oldott élethelyzet, egy szociális stresszor, akkor ez bizonyos fájdalomemlékeket aktivál, amelyek idővel szervülnek. A páciensnél pedig idővel kialakul egy diszfunkcionális attitűd, miszerint „ő nem tud meggyógyulni”.
Számos betegség lehet kiindulópontja a szindrómának, mint például ízületi gyulladás, rheumatoid arthritis, bármilyen ok miatti hátfájás, fibromyalgia, irritábilis bél szindróma, daganatos betegségek.  

2. A krónikus fájdalom szindrómával mindennap kihívás lehet

A krónikus fájdalom szindróma valódi szenvedés, ami kezelést igényel.Sok KFSZ beteg tart a reggelektől, hiszen az előző napi viszonylag jó állapot még nem jelenti azt, hogy másnap is minden rendben lesz. Ez a fajta bizonytalanság és rettegés természetesen tovább ronthat az állapoton, és valóban előfordulhat, hogy a beteg fel sem tud kelni az ágyból. A környezet pedig gyakran kétkedve fogadja ezt az állapotot, és mintha a „krónikus” kifejezéssel sem tudnának megbirkózni, ezért hangozhat el olyan sokszor a „holnapra semmi bajod sem lesz” biztatás.

3. A KFSZ betegek „mindent próbáltak már”

Szinte mindennapos eset, hogy a KFSZ betegek olyan jó tanácsokat kapnak, hogy próbálkozzanak vény nélküli fájdalomcsillapítókkal, másik párnával, speciális diétával vagy „immunerősítőkkel”. Az igazság az, hogy a páciensek szinte mindent megpróbálnak, sokszor évekig járnak egyik orvostól a másikig, így külön frusztrációt okozhat náluk, hogy „semmi sem használ”.

4. A páciensek attól tartanak, nem szabad mozogniuk

Gyakori tévhit a KFSZ betegek körében, hogy a mozgás csak fokozza a panaszaikat. Holott ennek éppen az ellenkezője az igaz, tudományos bizonyítékok is alátámasztják a mozgás előnyeit. A Pain című szaklap 2017-es tanulmányából kiderül, hogy a fizikai aktivitás, amely együtt jár a pszichés stimulációval, képes megváltoztatni azt, ahogyan az agy és a gerincvelő fogadja azokat a testből érkező jeleket, amelyekre korábban fájdalommal reagált. Vagyis aki aktív, kevesebb fájdalmat fog tapasztalni, mint a passzívan szenvedők. Ráadásul a mozgás – még egy könnyű séta is - eltereli a figyelmet a fájdalomról, növeli az önbecsülést, hiszen cselekvőképesnek érezheti magát a beteg és úgy gondol önmagunkra, mint olyasvalakire, aki legyőzte a határait. Persze a megfelelő mozgástípus kiválasztásához fontos lenne orvos, gyógytornász, mozgásterapeuta iránymutatását kérni.

5. A fájdalom mindent megváltoztat

Ha valaki hónapokig, évekig fájdalommal vagy fájdalomtól való rettegéssel él, annak nem csak a fizikai állapota fog megváltozni. A KFSZ sajnos szép lassan hajlamos megkeseríteni a családi életet, elszigetelni a pácienst a szociális közegétől, rontani a teljesítményét. Sokan akár a munkájukat is elveszíthetik, mert nincsenek olyan állapotban, hogy jó minőségben elvégezzék azt. Vagyis egy nagyon összetett problémáról van szó, amelynek kezelése sem lehet csak egyetlen irányú.

6. A kezelés mindig komplex kell, hogy legyen

A krónikus fájdalom kezelésére számos módszer rendelkezésre áll. - Krónikus fájdalom szindróma esetén a legtöbben több stációt is végigjárnak, míg pontos diagnózishoz és hatékony kezeléshez jutnak, de valóban fontos, hogy az érintettek ne adják meg magukat a lefelé tartó spirálnak – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - A rendkívül alapos kikérdezés és vizsgálat alapján felállított diagnózis szinte már fél gyógyulás. Ha megtaláltuk a forrást, eldönthetjük, hogy milyen kombinált kezelés lehet a legnagyobb hatásfokú. Szóba jöhet a célzott injekciókúra éppúgy, mint a természetes hatóanyag tartalmú eljárások, mint a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciók, a lökéshullám terápia, a neurálterápia, az orvosi akupunktúra, a gyógytorna, a neurológusi, immunológusi segítség és a mentálhigiénés, pszichológusi, pszichiáteri támogatás is. Lelki, mentális segítség nélkül ugyanis nem létezik teljes gyógyulás. A komplex fájdalomcsillapító és oki kezeléseknek éppen az a lényege, hogy több irányból közelítsünk a KFSZ felé, és mindenképpen bátorítsuk a szenvedő pácienseket, hogy a javulás, a gyógyulás elérhető.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

  • Specialitások:
    • sarokfájdalom
    • Achilles-ín gyulladás
    • könyökfájdalom
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Ur! En mar egy eve kuzdök könyök fajdalommal ha mozgatom nagyfajdalmamvan mar oda jutottam munkamat sem tudom elvegezni.Sajnos ortoped orvoshoz fordultam aki elöször inekciot adot aztan kremet irt fel ezeksem segitettek. Ezek utan könyök röngen jöt nem latott semmit. nyaki csigolya röngen következet 3 csigolya kicsit elmozdult de nem komoly muteni nem kell fejem nem fajt soha csak a könyökömbe a csont.Ezekutan 3honapig röngen sugar kezelest kaptam 1perc volt Ez sem segitet csak rontott mert ha valami hozza er faj acsont.Ezek utan azt allapitotta meg az orvos hogy nyaki csigolya okozza a fajdalmat fizikoterapia kezelest kaptam 10alkalom volt ebbe elektro, masszas 7perc pakolas ,es nyakitorna. Ezen is tulvagyok de mintha nem is jartam volna kezelesre.Közbe a munkam elvesztettem,es itvagyok a bajba mert meg mindig faj pedig 2honapja nem dolgozok de szetretnek dolgozni de igy nemtudok Milyen megoldasvan meg mer mar nagyon elegem van nem tudnak erre semmit En meg fiatal vagyok hogy munkanekul legyek de igy nemtudom elvegezni En külföldön elek takaritasbol kellet meg elnem de most bajba vagyok Ha valaki meglat nemtudja mi faj mert ez nem latvanyos szinte mar en szegyeltem magam mert faj a kezem az orvos meg nem tud mitteni azt mondja. Nekem a csont faj a konyökömbe Nem lehet csonthatya gyulladas amit gyogyszerrel lehetne kezelni Szeretnek valaszt hogyan gyogyulhatok meg.Ha lehetne valastkapni az e.mail cimemre
    Tisztelt Holgyem,

    A könyök izulet panaszait az alabbi gyakoribb korkepek okozhatják :

    Izuleti Kopasi folyamatok
    Un. Tenisz- konyok
    Un. Golf- konyok
    A nyaki gerinc szelvény eltérései ( pl. gerincsérv , csigolya es porckorong betegsegek)
    Serulések( traumas - elvaltozasok )
    Sérulesek utani állapotok ( post- traumas eltérérések )
    Az ún. Környéki idegek eltérései
    Az izuleti lagyreszek kórkepei ( szalagok, izuleti tok, )
    Izuleti gyulladasos folyamatok ( heveny es idult )
    A vazizomzat eltérései
    Tartos egyoldali tulterhelés

    A leirtak alapján Önnek valoszinusitheto egy kezdödő degenerativ ( kopasi ) eltérése amely a nyaki gerinc szelveny eltérésevel is kombinalodott.
    Ezekre Ön Szakorvosok által elrendelt
    un. kombinált kezelésben részesült.

    A rendelkezésmre álló informaciok alapjan javasolnék Önnek olyan kiegészito képalkoto eljarast is , amely a lágyrészekről is informacoit ad : konyokizuleti ultrahang vagy MR vizsgalat.
    Ezek diagnozisanak alapján ideggyogyaszati konzilium is szoba johet.

    A pontos diagnozishoz es a kezelési terv felallitasahoz kerem faradjon be Klinikanra a leleteivel orvosi vizsgalatra es konzultaciora a rendelesi idomben :
    H, Cs : du.

    Tisztelettel ,

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalom specialista



    Biro Eva

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Hihetetlen szaktudás

    Első alkalommal voltam Önöknél, maximális kedvességet, figyelmet, tájékoztatást kaptam és rendkívül jól eső tapasztalat volt a Doktor úr kedélyessége, humorérzéke az érezhetően hihetetlen tudása és tapasztalata mellett.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók