Teniszkönyök - okai és kezelése

Teniszkönyök - okai és kezelése

2022.02.18

A kézfej és a könyök feszítőizmainak fájdalmas gyulladásával járó jelenséget nevezik teniszkönyöknek. Elsősorban erősportot űzőknél fordul elő, valamint nemek tekintetében többségében nőknél. Az elnevezéssel ellentétben a teniszkönyök tehát nem kapcsolható döntően a teniszezők köréhez.

Mi a teniszkönyök?

A teniszkönyök kialakulása

Teniszkönyök tünetei

Kezelési módszer

Gyógyszermentes kezelés: Lökéshullám terápia

Teniszkönyök gyógyítása, kezelése

Mi a teniszkönyök?

Teniszkönyök az alkar túlerőltetése hátására jöhet létre - azonos mozgás állandó ismétlődése eredményeképpen. A túlzott igénybevétel következtében íngyulladás, kötőszöveti gyulladás és az izmok tapadási helyén csonthártyagyulladás (epikondiliszt) alakul ki, az alkar feszítő izmainál. A gyulladás miatt könyökfájdalom alakul ki, pontosabban a könyökízületbe csatlakozó felkarcsont dudorjain alakul ki gyulladás, ami a könyök külső részén fájdalmat okoz.

A teniszkönyök kialakulása

A könyökízületben három csont található: a felkarcsont (humerus) és az alkar csontjai (singcsont - ulna és orsócsont -radius). A felkarcsont végződésén dudorok találhatóak, amelyeket epicondylusnak hívnak. Ezekről a a dudorokról erednek az alkar izmai. Az ízületet  izmok, ínak és szalagok tartják össze.Az alkarizmok a felkarcsont könyökfelöli oldalának dudrairól indulnak, keresztül futnak az alkaron és a csuklón vagy ujjakon végződnek. A könyök a csapó- vagy csuklóízületek csoportjába tartozik, ami azt jelenti, hogy egy síkban hajtja végre mozgását.

A teniszkönyök az ízület túlterheléséből, túlzott használata miatt alakul ki. Mivel az alkar izmok hosszan futnak - két ízületet ölelnek fel a felkartól a kézfejig - vinylag kicsi mozdulatok, mint amilyen a csukló behajlítása, nagy izomhosszváltozást jelent. Az alkar feszítőizmainak hirtelen nagyerejű összehúzódásakor megrövidülnek és nagy erőt fejtenek ki az eredési és a tapadási pontokra egyaránt. Ilyenkor az ínak, amelyekkel az izmok a csontokhoz kapcsolódnak, illetve a csonthártya, ahol az ín a csontra tapad, traumát szenved el. Az ilyen mozdulatsorok ismétlése, az állandó mikrotraumák az anatómiai képletek gyulladásához vezet, így begyullad a csonthártya, az ín majd az izom és minden kötőszöveti állomány a környezetben.

A betegség leginkább a 30-50 közötti korosztályt érinti.

Teniszkönyök tünetei

Az első tünet a kezek és a könyökök behajlításakor erős fájdalomérzet az alkar külső oldalán. Így akár egy tárgy egyszerű megfogása, egy üveg felnyitása is rendkívül fájdalmas lehet. A könyök külső oldala megduzzad és nyomásra érzékennyé válik, az ízületi mozgástartomány beszűkül. Gyakori az izomgyengeség, amely a tárgyak elejtésében mutatkozik meg. A fájdalom kisugározhat a csukló vagy a váll felé is, gyakran pihentetés hatására sem múlik éjszaka a gyulladások miatt.

A teniszkönyök tipikus tünete fájdalomérzet jelentkezése:

  • az alkar felső részén közvetlen a könyökhajlat mellett

  • a kar emelésekor és hajlításakor

  • apró tárgyak szorításakor (toll)

  • az alkar csavaró mozdulatakor (kilincs elfordítás, vagy üvegpalack kinyítása)

A teniszkönyök kezelésének kulcsa a gyulladás csökkentése a könyökfájdalom forrásánál: az alkar feszítő izmok eredésénél:

Egyedülálló kezelési módszer 

Lágyrész hialuron injekció - TendoVisinjekció

A teniszkönyök fájdalom forrásánál hat. A csont-ín találkozáshoz bevitt hialuronsav csökkenti az alkar feszítő izmainak eredésénél a gyulladást, segíti a gyulladt szövetek regenerációját.
A hialuron természetes, az emberi szervezetben is előforduló anyag, a kötőszövetek - így inak, csonthártya - alap felépítő anyaga. 
A TendoVis célzottan a mozgásszervi gyulladások okozta fájdalmak csillapítására kifejlesztett svájci lágyrész hialuron injekció.

A lágyrész hialuron injeckió sikeréhez szükséges: biztos kéz, a teniszkönyök fájdalom kiindulásaként szolgáló izomeredési pont pontos megszúrásához, a hialuron hatóanyag célzott beviteléhez.

Gyógyszermentes kezelés: Lökéshullám terápia

Lökéshullám terápia magas energiatartalmú hanghullámokkal fejti ki a vázizomzatban és ínakban hatását. A gyógyulás alapját a a helyi vérbőség és a szervezet saját gyógyító rendszereinek aktivitásának növelése adja. A fokozott vérellátás növeli a helyi anyagcserét, az érintett terület oxigénellátást, a gyulladást okozó anyagok elszállítását. A terápia gyorsan csillapítja a fájdalmat és állítja helyre a mozgáskészséget.

Kiegészítő kezelés

A teniszkönyök kezelése sikerét segítik a gyulladást csökkentő, mozgási funkciót helyreállító kiegészítő kezelések, mint

Teniszkönyök gyógyítása, kezelése

Frissen fennálló fájdalom esetén az első lépés, az ízületek pihentetése, a gyulladás csökkentése, jegelés. Emellett az alkar imainak nyújtása (stretching), a megfelelően betanított gyógytorna hozhat nagyon jó eredményt. Minél régebb óta áll fenn a fájdalom, a kezelés hossza is várhatóan hosszabb lesz. A gyógyulásig sokszor több hónapos kezelés vezet el.

A teniszkönyök kezelése nagyban függ a kialakult bántalom stádiumától. Kezdetben fontos az ízület pihentetése, illetve különböző gyulladást gátló gyógyszerek alkalmazása. Segíthet a kineziológiai tapaszok használata, de pozitív eredményekkel bír a lökéshullám használata is. Kiemelkedő sikerekkel alkalmazzák a hialuronsav tartalmú injekciós terápiát. Amennyiben minden kezelés hatástalannak bizonyul (amely ritkán fordul elő), segíthet a műtéti beavatkozás.

kezelésben nagy szerepe van a páciensnek is, mivel a kezelés lényegi pontja az ízület tehermentesítése, a panaszokat kiváltó mozgásformák kerülése. Fontos az alkar nyugalomba helyezése.
A tüneti kezelések helyett szakértőink a természetes fájdalomcsillapítást alkalmazzák. A rendszeresen végzett megfelelő nyújtással és mozgássorral jó eredmény érhető el a teniszkönyök nevű gyulladásos állapot gyógyításában. A teniszkönyök kezelésében nagyon eredményesen alkalmazzák a lágyrészi hialuronsavas injekció terápiát, amelynek során az ínszalagok és az ínak regenerálódását és a gyulladás megszűnését segítik elő. 

Téma szakértői