Arcidegzsába

Arcidegzsába

2024.05.09 08:56

Az arcidegzsába, vagy orvosi nevén a trigeminus neuralgia, egy olyan fájdalmas állapot, mely egyetlen pillanatban képes átírni az érintett személy életét. Ez a rendkívül jellegzetes fájdalom olyan erős és rövid, mint egy villámcsapás, mely az arc jellegzetes területein, különösen a homlok, az orca és az állkapocs tájékán jelenik meg. Lássuk, mi rejlik az arcidegzsába mögött, és hogyan lehet enyhíteni ezt a kíméletlen fájdalmat.

Mi az az arcidegzsába?

Az arcidegzsába okai

Fertőzések az arcidegzsába hátterében

Az arcidegzsába tünetei

Az arcidegzsába diagnózisa

Az arcidegzsába kezelése

Online Bejelentkezés

Dr. Simon Márta

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

Arcidegzsába esetén kapcsolódó szolgáltatásaink a Fájdalom Központban

Mi az az arcidegzsába?

Az arcidegzsába, más néven trigeminus neuralgia, egy olyan jellegzetes és rövid, ám rendkívül intenzív fájdalom, amely gyakran hasonlít az áramütés érzéséhez. Ezt az idegfájdalmat neuralgiform fájdalomnak nevezik, és a trigeminus neuralgia esetében a V. agyideg, vagyis a nervus trigeminus három ágának valamelyikén jelentkezik, általában a homlokot, orcát és állkapcsot beidegző területen. A fájdalom általában féloldali, és gyakran rövid időtartamú, csak 1-2 másodpercig tart. Az arcidegzsába kellemetlen és gyakran hirtelen fellépő, ami az érintett személy számára erőteljes és kimerítő érzéseket okozhat.

Az arcidegzsába okai

Az arcidegzsába (trigeminus neuralgia) esetén gyakran nincs meghatározható ok, ami a háttérben megbújva felderíthető lenne, ezért ezeket idiopátiásnak, primernek vagy elsődlegesnek nevezik. Egyes esetekben azonban az arcidegzsába másodlagos, szimptómás vagy más betegség okozta formái is előfordulnak, amelyek különböző kórfolyamatokhoz kapcsolódnak. A következőkben a szekunder trigeminus neuralgia lehetséges okait lehet olvasni:

 • Gyulladás: Az arcideget károsító gyulladásos folyamatok, például az idegrostokat körülvevő szövetek gyulladása, fertőzés vagy autoimmun reakciók arcidegzsába kialakulását eredményezhetnek.
 • Stroke: Az agyi erek elzáródása vagy károsodása, ami a véráramlás zavart szenvedhet, ami szintén szekunder arcidegzsába kialakulásához vezethet.
 • Daganatok: Az agyideget vagy környező struktúrákat érintő daganatok, különösen az idegrostokat összenyomó vagy irritáló daganatok, szintén hozzájárulhatnak a trigeminus neuralgia, vagyis az arcidegzsába kialakulásához.
 • Anyagcserezavarok: Bizonyos anyagcserezavarok, például cukorbetegség vagy veseelégtelenség, szintén kapcsolatba hozhatók az arcidegzsába kialakulásával.
 • Liquorkeringési akadályok: Az agy-gerincvelői folyadék (liquor) keringésének zavarai vagy akadályai is szekunder trigeminus neuralgiát okozhatnak.
 • Artéria kompresszió: Az V. agyideget körülvevő artéria, például az artériák kórosan futó vagy tágult szakaszai, az ideg összenyomását okozva hozzájárulhatnak a fájdalom kialakulásához.
 • Trauma vagy sérülés: Az arc vagy a fej sérülése, ütődése, vagy műtéti beavatkozások is kiválthatják a trigeminus neuralgiát.
 • Idegrendszeri betegségek: Bizonyos idegrendszeri rendellenességek, például sclerosis multiplex vagy agydaganatok, hozzájárulhatnak az arcidegzsába kialakulásához.

Ezek a kiváltó okok összetettek lehetnek, és egyes esetekben az arcidegzsába szekunder formáit is nehéz diagnosztizálni. Részletes vizsgálatokra és képalkotó eljárásokra (pl. MRI) lehet szükség a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés megállapításához. Az kezelési terv az arcidegzsába hátterében álló okoktól függően változhat, és magában foglalhatja a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, antiepileptikumok vagy más specifikus terápiák alkalmazását.

Kapcsolódó cikkünk

Látászavar, zsibbadás a fejfájás alatt? Ezt lehet tenni az aurás migrénnel

Látászavar, zsibbadás a fejfájás alatt? Ezt lehet tenni az aurás migrénnel

Az aurás migrén egy összetett, nehezen kibírható fejfájás típus, amelynek a kezelése is több pillérre alapozódhat. Dr. Vida Zsuzsanna , a ...

Fertőzések az arcidegzsába hátterében

A trigeminus neuralgia (arcidegzsába) kialakulásához ritkán, de bizonyos esetekben fertőzések is hozzájárulhatnak. A fertőzések által okozott arcidegzsába esetén a fájdalom általában a fertőzött területen lokalizálódik, és a fertőzés miatt kialakult gyulladás irritálhatja az V. agyideget. Néhány példa a fertőzésekre, amelyek kapcsolatba hozhatók az arcidegzsába kialakulásával:

 • Herpes Simplex Vírus (HSV): A herpes simplex vírus, különösen az HSV 1-es típus, gyakran kapcsolatba hozható az arcidegzsába kialakulásával. Az aktív herpeszvírus fertőzés ideiglenesen vagy tartósan irritációt okozhat az ideg környezetében.
 • Fertőző betegségek: Bizonyos fertőző betegségek, például az övsömör (herpes zoster), Lyme-kór vagy más bakteriális fertőzések, szintén hozzájárulhatnak az arcidegzsába kialakulásához. Ezek a fertőzések a környező szöveteket érintve irritálhatják az ideget.
 • Paraszták: Bizonyos paraziták, például a Trichinella spiralis vagy más szöveti paraziták, a szövetekbe való bejutásuk során idegi irritációt okozhatnak, ami fájdalmat eredményezhet.
 • Bakteriális és vírusfertőzések: Egyes más bakteriális vagy vírusfertőzések is okozhatnak gyulladást, ami közvetlenül vagy közvetetten befolyásolhatja az V. agyideget.

Az ilyen típusú fertőzés okozta arcidegzsába kezelése magában foglalhatja a fertőzés elleni terápiát, például antivirális vagy antibiotikumos kezelést, a fájdalom célzott kezelését, és a gyulladás csökkentését. Fontos azonban megjegyezni, hogy az arcidegzsába leggyakrabban az idősebb felnőtteknél fordul elő, és nem minden esetben kapcsolódik fertőzéshez. Az orvosi vizsgálat és diagnózis során ki kell zárni más lehetséges okokat is, és megfelelő terápiát kell javasolni a tünetek enyhítésére.

Az arcidegzsába tünetei

Az arcidegzsába (trigeminus neuralgia) tünetei jellemzőek és gyakran erőteljesek. Az arcidegzsába fő jellegzetessége a rövid ideig tartó, intenzív, szúró, villanásszerű fájdalom az arc egyikarcidegzsába oldalán, különösen a homlok, az orca és az állkapocs területén. Az alábbiakban lehet részletesebben megtalálni az arcidegzsába jellemző tüneteit:

 • Villanásszerű fájdalom: Az arcidegzsába tüneteinekk legjellemzőbb része a rendkívül intenzív, éles, villanásszerű fájdalom, amely rövid időtartamú, általában csak néhány másodpercig vagy percig tart.
 • Féloldali fájdalom: A fájdalom általában csak az arc egyik felén, a homlok, az orca vagy az állkapocs területén jelentkezik.
 • Kiváltó tényezők: Bizonyos, a mindennapi életben előforduló tevékenységek vagy érintkezések kiválthatják az arcidegzsába esetén jelentkező fájdalomrohamokat. Ilyen kiváltó tényezők lehetnek például az arc érintése, a beszéd, az evés, a mosolygás, a fogmosás vagy a hideg szél hatása.
 • Fájdalmas rohamok szünetekkel (Periódikus jelentkezés): Az arcidegzsába gyakran periódusokban jelentkezik, amikor a fájdalomrohamok rendszeresen ismétlődnek, majd hosszabb időszakokra megszűnnek. Az egyes rohamok közötti időszakok változóak lehetnek.
 • Általános érzékenység: Az érintett terület érzékeny lehet a külső ingerekre, például az érintésre vagy a hideg levegőre.

Amennyiben valaki ezen tünetekkel küzd, vagy úgy érzi, hogy arcidegzsába lehet az oka a fájdalmának, forduljon Központunk Orvosaihoz a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

Az arcidegzsába diagnózisa

Az arcidegzsába rendkívül jellegzetes fájdalommal jár, így a diagnózis alapvetően klinikai, azaz a tünetek megfigyelésén és az ideggyógyászati vizsgálaton alapszik. A típusos trigeminus neuralgia esetében a karakterisztikus, rövid ideig tartó és éles szúró fájdalomrohamok, valamint azok elhelyezkedése az arc egyik oldalán általában egyértelművé teszi a diagnózist.

Az idiopátiás trigeminus neuralgia esetén, amikor nincs azonnal azonosítható kiváltó oka a tüneteknek, a neurológiai vizsgálat és a részletes betegségtörténet elemzése elegendő lehet a diagnózis felállításához. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség specifikus eszközös vagy laboratóriumi vizsgálatokra a betegség megerősítéséhez.

Azonban, ha a neurológiai vizsgálat vagy a betegségtörténet felveti, hogy más okok is állhatnak az arcidegzsába hátterében, például agyi betegség vagy érelváltozás, akkor a további diagnosztikai lépéseket, mint például a koponya mágneses rezonancia képalkotása (MRI) vagy az angiográfia, indokolt lehet elvégezni. Ezek a vizsgálatok segítenek kizárni vagy megerősíteni az esetleges strukturális eltéréseket, és pontosabb képet nyújtanak az arcidegzsába hátterében álló okokról.

Ezen kívül egyéb vizsgálatok elvégzése is lehetséges a pontosabb diagnózis felállításához. Ilyenek például:

Az arcidegzsába kezelése

Az arcidegzsába kezelése számos módszert foglalhat magában, és a kiválasztott terápia az egyéni tünetek, azok súlyossága és az esetleges kiváltó okok alapján alakul ki. A kezelési terv kidolgozásában az orvos szorosan együttműködik a pácienssel, és gyakran szükség lehet többféle megközelítés kombinációjára a legjobb eredmények eléréséhez. Az alábbiakban lehet áttekinteni az arcidegzsába kezelésének gyakori módjait:

 • Gyógyszeres kezelés:
  • Antikonvulzív szerek: Olyan gyógyszerek, mint a karbamazepin vagy az oxkarbazepin, gyakran használják az arcidegzsába kezelésére, mivel ezek csökkenthetik az idegrendszeri ingerlékenységet.
  • Gyulladáscsökkentők: Nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID), például az ibuprofén, bizonyos esetekben segíthetnek a gyulladás csökkentésében és a fájdalom enyhítésében arcidegzsába esetében.
 • Antiepileptikumok:
  • Bizonyos antiepileptikumok, például a gabapentin vagy a pregabalin, hasznosak lehetnek a trigeminus neuralgia kezelésében, mivel ezek is képesek csökkenteni az idegrendszeri ingerlékenységet.
 • Sebészeti beavatkozás:
  • Amennyiben a gyógyszeres kezelés nem elegendő, vagy a mellékhatások túl kifejezettek, az orvosok mérlegelhetik sebészeti beavatkozásokat, mint például a mikrovascularis decompressio (MVD), trigeminális ganglion blokkolása vagy radiofrekvenciás ablatio.
 • Injekciós terápiák:
  • Injekciós blokádokat is alkalmazhatnak, például a trigeminális ganglion vagy az ideg környezetébe történő helyi érzéstelenítő injekciókat.
 • Alternatív kezelési lehetőségek:
  • Akupunktúra, biofeedback, vagy fizikoterápia is alkalmazható a fájdalom enyhítésére vagy a stressz kezelésére, ami segíthet csökkenteni a rohamok gyakoriságát.

Az arcidegzsába, vagyis a trigeminus neuralgia kezelése egyéni és sokszor kihívást jelentő folyamat, amely megköveteli a beteg és az orvos közötti szoros együttműködést. Az optimális terápiás terv kialakítása során fontos figyelembe venni a beteg egyéni körülményeit és a tünetek dinamikáját. Minden esetben az orvos által javasolt terápiát kell követni, és a kezelést ajánlott rendszeresen felülvizsgálni a hatékonyság és az esetleges mellékhatások értékelése érdekében.

Téma szakértője

Dr. Simon Márta

neurológus, fejfájás specialista

 • Specialitások: